to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:32 | 13.02.2014

πηγή: Αυγή

Οικονομία

Στο "φακέλωμα" όλων των φορολογουμένων προχωρά το ΥΠΟΙΚ

Θα αποστέλλονται στοιχεία συναλλαγών από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, θεραπευτήρια, εταιρείες τηλεφωνίας, ιδιωτικά σχολεία ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ


Στο «φακέλωμα» του συνόλου των φορολογουμένων ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον οι... κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, τα στοιχεία για τις εισπράξεις ή τις πληρωμές που πραγματοποιούν φορολογούμενοι, οι καταναλωτικές τους συνήθειες, αλλά και οι πληρωμές που κάνουν σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εταιρείες, νοσοκομεία και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αναμένεται να περιέρχονται στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Χάρη Θεοχάρη, το ΥΠΟΙΚ ζητά πρακτικά όλα τα στοιχεία από την οικονομική δραστηριότητα των φορολογουμένων: από τις τράπεζες, μεταξύ άλλων καταθέσεις και repos, συναλλαγές με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή και χρεωστικών) συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης σε ελληνικά ΑΤΜ.

Ασφαλιστικές καλούνται να προσκομίσουν στοιχεία για τα συμβόλαια των πελατών τους, ενώ τα ιδιωτικά θεραπευτήρια τις εισπράξεις που είχαν. Ιδιωτικά σχολεία και εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας επίσης καλούνται να δώσουν στοιχεία.

Από τη λίστα δεν λείπουν οι εταιρείες κοινής ωφέλειας καθώς θα σταλθούν στοιχεία για λογαριασμούς ΔΕΗ και νερού. Με τα στοιχεία αυτά θα διενεργηθούν διασταυρώσεις με τα εισοδήματα που θα συμπεριλάβουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Τι ζητάει το ΥΠΟΙΚ

Η απόφαση ζητά από τις τράπεζες να αποστέλλουν κάθε μήνα:

* Στοιχεία για όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1.1.2014 μέσω καρτών πληρωμών οι οποίες έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, από πιστωτικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας.

* Στοιχεία για μεταφορές πιστώσεων, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) με σκοπό τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1.1.2014 και μετά.

* Στοιχεία για συναλλαγές που πραγματοποιούνται από την 1.1.2014 και μετά, με τη χρήση καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κ.λπ.), μεταξύ συμβεβλημένων με τις τράπεζες επιχειρήσεων και των καταναλωτών - πελατών τους.

Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση του Χ. Θεοχάρη:

* Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης πρέπει να διαβιβάσουν τις βεβαιώσεις που χορηγούν στους πελάτες τους.

* Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια οφείλουν να διαβιβάσουν στοιχεία με ιατρικές πράξεις.

* Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης πρέπει να αποστείλουν κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών.

* Οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας υποχρεούνται να διαβιβάσουν στοιχεία για τα τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας που κατέβαλαν οι συνδρομητές τους.

* Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να υποβάλουν στοιχεία για την κατανάλωση και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

* Οι εταιρείες ύδρευσης οφείλουν να διαβιβάσουν στοιχεία για την κατανάλωση και το κόστος νερού των συνδρομητών τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)