to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο ευρωπαϊκό… σκαμνί η Ελλάδα για την Κορώνεια

Για τα λάθη και τις παραλείψεις που σημειώθηκαν στο μάστερ πλαν για τη διάσωση της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας καλείται να απολογηθεί η χώρα μας στις 28 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου και παραπέμφθηκε.


Πρόκειται για εννέα «μελανά» σημεία που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μη σφράγιση παράνομων γεωτρήσεων αλλά και την υλοποίηση αγροτοπεριβαλλοντικών έργων, με τα οποία θα περιοριζόταν η σπατάλη του νερού.

Η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2011 με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την… παράλειψή της να προστατεύσει την Κορώνεια, για την οποία εκτιμάται ότι το πρόστιμο θα ανέλθει σε 100.000 ευρώ ημερησίως.


Τους λόγους της παραπομπής της χώρας μας παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Απόστολος Γιάντσης, με αφορμή σχετικό έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να παρουσιάσει την υπερασπιστική της γραμμή για τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στη λίμνη Κορώνεια. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πάρει παράταση για την ολοκλήρωση των έργων προστασίας της λίμνης και να διασφαλίσει μικρότερη ποινή για τις παραλείψεις και ει δυνατόν αναστολή της επιβολής προστίμων μέχρι την υλοποίηση των έργων. Να σημειωθεί ότι σήμερα η κατάσταση της λίμνης παραμένει άσχημη, καθώς έχουν αναπτυχθεί τοξικοί μικροοργανισμοί, ενώ η στάθμη έχει πέσει δραματικά, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.

ΤΑ ΜΕΛΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Σύμφωνα με τον κ. Γιάντση, τα σημεία για τα οποία η Ελλάδα εγκαλείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφορούν:

* Στις 1.440 γεωτρήσεις, για τις οποίες η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης έχει αποφανθεί, βάσει της ΚΥΑ, ότι δεν μπορούν να κλείσουν. Για το λόγο αυτό αναμένεται να αδειοδοτηθούν εκείνες για τις οποίες οι κάτοχοί τους θα υποβάλουν τις απαραίτητες αιτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

* Στα μέτρα περιορισμού της άρδευσης, τα οποία κρίνονται ανεπαρκή από την Ε.Ε. Τα έργα ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

* Στα αρδευτικά δίκτυα, για τα οποία έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η σχετική μελέτη από τις υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

* Στη μη λήψη μέτρων χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων για τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων, θέμα που κατά τον κ. Γιάντση έχει αντιμετωπιστεί σε κάποιο βαθμό από την έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων για τις λειτουργίες των βιομηχανιών.

* Στο έργο κατασκευής λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, οι οποίες σε ενδεχόμενο περιστατικό ρύπανσης θα μπορούσαν να δεχτούν λύματα χωρίς αυτά να διοχετευτούν στη λίμνη.

* Στην επανεξέταση των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής Λαγκαδά και το σχέδιο διαχείρισης και παρακολούθησης του Εθνικού Πάρκου Βόλβης, Κορώνειας και Μακεδονικών Τεμπών.

* Στο δίκτυο αποχέτευσης των αστικών λυμάτων του Λαγκαδά. Εδώ και καιρό έχει τεθεί σε λειτουργία το δίκτυο βιολογικού καθαρισμού και μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα δέχεται το 85% των λυμάτων της περιοχής.

* Στην κατάληψη και καλλιέργεια, από αγρότες, εκτάσεων της λίμνης που αποξηράνθηκαν. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, πρόκειται για εκτάσεις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ: «ΕΧΕΤΕ ΒΑΡΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ»

Με το πέρας της ενημέρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε λόγο για βαριές ευθύνες στελεχών της περιφέρειας και της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης που είχε, όπως είπε, την ευθύνη συντονισμού της σωτηρίας της λίμνης.

Επισήμανε ακόμα ότι στις 8 Νοεμβρίου δικάζεται και η διοίκηση της πρώην νομαρχίας για το θέμα της Κορώνειας. "Τη στιγμή που η χώρα βυθίζεται στην κρίση, η περίπτωση της Κορώνειας είναι χαρακτηριστική πρακτικών και συμπεριφορών της διοίκησης, που δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά είναι οι ίδιες που με περισσό θράσος διατείνονται ότι μπορούν να σώσουν και τη χώρα συνολικά. Μόνο τις δικές τους ευθύνες πληρώνουν όλοι οι πολίτες" είπε ο κ. Τρεμόπουλος.


Ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτσλή

Πηγή: makthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)