to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 22.07.2016

Πολιτική

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα, το Λουξεμβρούργο και η Ρουμανία

Για την μη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου


Την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών ρυθμιστικών φορέων στον τομέα των σιδηροδρόμων, ιδίως όσον αφορά την αρμοδιότητά τους για τις σιδηροδρομικές υποδομές, όπως οι τερματικοί και άλλοι σταθμοί, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επ' απειλή προστίμου μέσω δικαστηρίου, από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και το Λουξεμβούργο. 

Ειδικότερα η Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παραπέμπει τις τρεις χώρες στο Δικαστήριο της ΕΕ για τη μη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου.

Συγκεκριμένα ζητεί από τα κράτη-μέλη να συνάπτουν πολυετείς συμβάσεις με τους διαχειριστές έργων υποδομής, στις οποίες να καθορίζονται οι εκατέρωθεν υποχρεώσεις όσον αφορά τη διάρθρωση των πληρωμών και την ποιότητα υπηρεσιών των υποδομών που παρέχονται στις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις. Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης απαιτήσεις για την εξασφάλιση οικονομικής διαφάνειας, ώστε οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και οι διαχειριστές των έργων υποδομής να τηρούν και να δημοσιεύουν χωριστούς λογαριασμούς και να ελέγχουν τη ροή κεφαλαίων.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, τα κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν υποχρεωμένα να θέσουν σε ισχύ τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης με την εν λόγω οδηγία έως τις 16 Ιουνίου 2015. Δεδομένου ότι η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Ρουμανία δεν συμμορφώθηκαν, η Επιτροπή απέστειλε στα κράτη αυτά προειδοποιητική επιστολή τον Ιούλιο του 2015 και αιτιολογημένη γνώμη τον Φεβρουάριο του 2016. Επειδή δεν έχουν ακόμη θεσπιστεί τα εθνικά μέτρα μεταφοράς της οδηγίας, η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει τα εν λόγω κράτη-μέλη στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 260 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επιτροπή θα ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία έως ότου η οδηγία μεταφερθεί πλήρως στην εθνική νομοθεσία. Η Επιτροπή προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 30.310,80 ευρώ στην Ελλάδα, 8.710,00 ευρώ στο Λουξεμβούργο και 29.091,40 ευρώ στη Ρουμανία.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα χθες, έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, στο σύνολό του και κατ' άρθρον από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Οδηγία 2012/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2012 για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου». Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, με τις διατάξεις του νόμου επιχειρείται η θέσπιση κανόνων για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου και η ευθυγράμμιση της εθνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Και για τα ναυπηγεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για μη συμμόρφωση, με απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου του 2008, η οποία διέταζε την ανάκτηση ασυμβίβαστων ενισχύσεων που χορηγήθηκαν στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Ακολούθησε απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο το 2012, με την οποία καταδικαζόταν η Ελλάδα για μη εκτέλεση της απόφασης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκτελέσει την απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή τον Ιούνιο του 2008, η οποία διέταζε την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων, ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ, που είχαν χορηγηθεί στα Ελληνικά Ναυπηγεία, παρόλο που έχουν περάσει πάνω από επτά χρόνια. Η Επιτροπή ζήτησε τώρα από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα, κατ΄αποκοπή, χρηματική ποινή ύψους, περίπου 6 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από το Δικαστήριο, να επιβάλει ημερήσια χρηματική ποινή ύψους 34.974 ευρώ από την ημέρα έκδοσης της απόφασής του, έως την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα θέσει τέλος στην παράβαση.

Στη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται, ότι, «η εκτέλεση της απόφασης του 2008 θα εξαλείψει το αθέμιτο πλεονέκτημα που δόθηκε στα Ελληνικά Ναυπηγεία, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, και στοχεύει στην αποκατάσταση ίσων όρων ανταγωνισμού στην αγορά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)