to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:13 | 03.02.2015

πηγή: Καθημερινή

Κοινωνία

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Φαρμακονήσι

Νέα εξέλιξη στην υπόθεση του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι. Ενα χρόνο μετά τον τραγικό χαμό των 11 μεταναστών (γυναικών και παιδιών) στα νερά του Αιγαίου, κι ενώ η υπόθεση έχει τεθεί στη χώρα μας στο αρχείο, οι διασωθέντες αναζητούν δικαίωση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.



Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, που σε συνεργασία με το PRO ASYL, την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών παρέχουν νομική συνδρομή στους διασωθέντες από τον προηγούμενο Ιανουάριο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη κατατεθεί έκθεση σύμφωνα με την οποία:

• Οι ελληνικές αρχές όφειλαν να ενημερώσουν, ευθύς εξ αρχής, για το περιστατικό το αρμόδιο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (σ.σ. το οποίο ενημερώθηκε μόνο μετά τη βύθιση του πλοιαρίου).

• Η εισροή υδάτων στο πλοιάριο οφείλεται στον εσφαλμένο τρόπο ρυμούλκησης (μικρό μήκος σκοινιού ρυμούλκησης, ανύψωση πλώρης, απόνερα από το λιμενικό σκάφος, αποκοπή πρωραίας δέστρας).

• Οι εισροές υδάτων δημιούργησαν ελεύθερη επιφάνεια υδάτων στο κατάστρωμα και στο κύτος κάτωθεν αυτού και στην καμπίνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, τις συνθήκες κυματισμού και την υψηλή θέση του κέντρου βάρους (λόγω της ύπαρξης του συνόλου των επιβατών στο κατάστρωμα και της έλξης του σχοινιού ρυμούλκησης εκ των άνω) η ανατροπή του σκάφους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αναπόφευκτη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, το ναυάγιο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ρυμουλκήσεων του πλοιαρίου τους από σκάφος του Λιμενικού, προς την Τουρκία, με σκοινί 10 μ. και με μεγάλη ταχύτητα. Κατά τη διάρκεια των ρυμουλκήσεων, νερά εισέρρεαν εντός του σκάφους, με αποτέλεσμα την ανατροπή και βύθισή του. Το σκάφος είχε μείνει ακυβέρνητο σε μικρή απόσταση από το ελληνικό νησί.

Σημειώνεται ότι για το περιστατικό διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά σχετικά με τις τυχόν ευθύνες λιμενικών ή και άλλων αρχών για το ναυάγιο και τον θάνατο των παιδιών και των γυναικών, η οποία εγκρίθηκε από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθηνών. Στη συνέχεια εκδόθηκε πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα, με την οποία τον περασμένο Ιούλιο η υπόθεση ετέθη στο αρχείο. Οπως εξηγούν οι νομικοί του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπεται ένδικο μέσο κατά της πράξης θέσης στο αρχείο.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)