to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:15 | 16.12.2014

πηγή: Το Βήμα

Διεθνή

Στο Ευρωκοινοβούλιο η καταστολή των ΜΜΕ στην Τουρκία

Την έκπληξη και βαθιά ανησυχία του για την καταστολή των ΜΜΕ και τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.




Το θέμα θα βρεθεί εκτάκτως στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε γραφεία μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους, παραγωγούς, αλλά και πρώην αστυνομικούς διοικητές.

Ο Μ.Σουλτς υπογράμμισε ότι η ελευθερία του Τύπου και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης είναι θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και δήλωσε ότι η ΕΕ παίρνει πολύ σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και πέρα από την όποια πρόοδο θα πρέπει να τονίζονται και τα προβλήματα.

Παράλληλα, δήλωσε σοκαρισμένος από τις χθεσινές τουρκικές επιδρομές σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην αντιπολίτευση, κάτι που όπως δήλωσε αποτελεί ανησυχητικό σημάδι. Ο ίδιος ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι είχε ήδη ζητήσει από την τουρκική πρεσβεία, εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να δώσει εξηγήσεις για το συμβάν και επεσήμανε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις πολύ στενά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την Τετάρτη την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και την πρόσφατη καταστολή των μέσων ενημέρωσης την Τετάρτη με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Θα θέσει σε ψηφοφορία σχετικό ψήφισμα τον Ιανουάριο.

Οι ψηφοφορίες που ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη αναβλήθηκαν και θα λάβουν χώρα σε μεταγενέστερη σύνοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε με σκληρό τόνο στις εφόδους της τουρκικής αστυνομίας, λέγοντας ότι περιστατικά όπως αυτά «συγκρούονται» με τις ευρωπαϊκές αξίες και αντιβαίνουν στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας του Τύπου.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε με τη σειρά του επίθεση στην ΕΕ: «Φωνάζουν για την ελευθερία του Τύπου, αλλά (οι έφοδοι) δεν έχουν καθόλου να κάνουν με αυτό. Δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η ΕΕ, εάν η ΕΕ μας αποδεχθεί ως μέλη ή όχι, δεν έχουμε τέτοιες ανησυχίες. Σας παρακαλώ κρατήστε τη σοφία σας για τον εαυτό σας» είπε.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)