to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:23 | 29.08.2017

Πολιτική

Στο εργοστάσιο της «Παπαστράτος» ο Αλ. Τσίπρας: Ανοίγεται μια νέα προοπτική για τις δυνάμεις της εργασίας στον τόπο (βίντεο)

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη βιομηχανία «Παπαστράτος ΑΒΕΣ», στον Ασπρόπυργο, λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ και με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στην πραγματική οικονομία, την υγιή επιχειρηματικότητα, τις εργασιακές σχέσεις και τις επενδύσεις.


Τον διττό στόχο της ανατροπής του προηγούμενου μοντέλου του «εργασιακού μεσαίωνα» μέσω της διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, παράλληλα με τη διαμόρφωση περιβάλλοντος στη χώρα φιλικού προς την υγιή επιχειρηματικότητα, έθεσε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στη βιομηχανία «Παπαστράτος ΑΒΕΣ», στον Ασπρόπυργο, λίγες ημέρες πριν από τη ΔΕΘ και με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στην πραγματική οικονομία, την υγιή επιχειρηματικότητα, τις εργασιακές σχέσεις και τις επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, που δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας, της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις της, τόνισε τις προοπτικές που ανοίγονται πλέον για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του για το ενδιαφέρον που δείχνουν και θα δείξουν ξένοι και εγχώριοι επενδυτές για επενδύσεις στη χώρα μας. 

Υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη αν πρωτίστως δεν φροντίσουμε να στηρίξουμε τον βασικό κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος». Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που εισάγεται σήμερα στη Βουλή και το οποίο προσπαθεί να καταπολεμήσει φαινόμενα που έχουν γίνει «καθεστώς» στις εργασιακές σχέσεις, όπως η απλήρωτη, η αδήλωτη, η υποδηλωμένη εργασία. 

«Εμείς θα πετύχουμε να ξανακερδίσουμε την απασχόληση και να δομήσουμε ένα υγιές περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και επιχειρηματικότητας στον τόπο», υπογράμμισε. Τόνισε ότι «διαμορφώνονται οι συνθήκες σιγά-σιγά για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαμορφώνονται οι προοπτικές ώστε να ξαναγίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος η Ελλάδα, το κυριότερο όμως είναι ότι διαμορφώνονται οι προοπτικές για την οριστική έξοδο από την μακρόχρονη περιπέτεια που πέρασε ο τόπος τα 7 χρόνια της μνημονιακής επιτροπείας, που παλεύουμε ώστε να τελειώσει οριστικά σε έναν χρόνο τον ερχόμενο Αύγουστο του 2018». Σημείωσε ότι «εργαζόμαστε καθημερινά για να βάλουμε τις βάσεις για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα είναι διαφορετικό από αυτό που μας οδήγησε στην κρίση, που θα βασίζεται στην καινοτομία την τεχνολογία και κυρίως στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων». 

Ειδικότερα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον χώρο των εγκαταστάσεων παρουσία των εργαζομένων και της διοίκησης, τόνισε ότι «σήμερα είναι πολλοί αυτοί που εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία», εξηγώντας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε πάνω από 1 δισ. άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου (δηλαδή αμέσως μετά το κλείσιμο της β' αξιολόγησης) υπήρξε τριπλασιασμός. Είπε ότι η επένδυση της Παπαστράτος που επέλεξε σε δύσκολες συνθήκες (το 2015) και υλοποιείται τώρα, είναι μια παραγωγική επένδυση που δίνει προστιθέμενη αξία, νέες θέσεις εργασίας, επένδυση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, ενώ δίνει προοπτική και στον πρωτογενή τομέα, καλύπτοντας πολλαπλάσιες θέσεις πέραν των 400 νέων θέσεων, στον χώρο της καπνοπαραγωγής. 

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Σημείωσε ότι «η επένδυση αυτή είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» και ότι η επιλογή αυτή «δικαιώνεται γιατί η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και κυρίως η δέσμευση των εταίρων μας για έναν αλγόριθμο που κλειδώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διαμορφώνει μια προοπτική που δεν μας ενδιαφέρει και πολύ αν την έχει χαιρετίσει η πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά μας ενδιαφέρει που την έχει χαιρετίσει η πλειοψηφία των επενδυτών μέσα και έξω από την Ελλάδα». Τόνισε ότι αυτό «αποκρυσταλλώθηκε πρώτα και κύρια με την επιτυχή έξοδο της χώρας στις αγορές», δεύτερον, με τις διαρκείς το τελευταίο διάστημα αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης στην ελληνική οικονομία και τρίτον, με τη δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων να δανείζονται με ανταγωνιστικά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές.

«Διαμορφώνονται λοιπόν οι συνθήκες σιγά-σιγά για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαμορφώνονται οι προοπτικές ώστε να ξαναγίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός τόπος η Ελλάδα, το κυριότερο όμως είναι ότι διαμορφώνονται οι προοπτικές για την οριστική έξοδο από την μακρόχρονη περιπέτεια που πέρασε ο τόπος τα 7 χρόνια της μνημονιακής επιτροπείας που παλεύουμε ώστε να τελειώσει οριστικά σε έναν χρόνο τον ερχόμενο Αύγουστο του 2018», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: 

«Εργαζόμαστε καθημερινά για να βάλουμε τις βάσεις για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα είναι διαφορετικό από αυτό που μας οδήγησε στην κρίση, που θα βασίζεται στην καινοτομία την τεχνολογία και κυρίως στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».

 

«Διασφαλίζουμε τις εργασιακές σχέσεις» 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικό προϊόν και επιχειρηματικότητα σε υγιή βάση αν δεν διασφαλίσουμε τον βασικό μοχλό της παραγωγής που είναι ο εργαζόμενος». 

Είπε ότι τα τελευταία χρόνια «στην Ελλάδα έχουμε βρεθεί μπροστά σε καθεστώς παρανομίας, υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων και ότι κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το μοντέλο που πρέπει να αποδεχτούμε, ενός εργασιακού μεσαίωνα χωρίς γυρισμό στην κανονικότητα». «Εμείς πιστεύουμε ότι αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον φιλικό στην υγιή επιχειρηματικότητα, όχι στην κρατικοδίαιτη που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, αλλά πρωτίστως να εξασφαλίσουμε τις εργασιακές σχέσεις», τόνισε. Σε αυτό το σημείο είπε ότι σήμερα εισάγεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να καταπολεμήσει τα φαινόμενα που έχουν γίνει καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις, όπως η απλήρωτη, η αδήλωτη, η υποδηλωμένη εργασία.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μια προοπτική επισφαλούς εργασίας, με μια προοπτική ανεργίας στα επίπεδα που βρέθηκε τα τελευταία 5 χρόνια, ούτε με μια προοπτική μιζέριας που θέλει τον εργαζόμενο διαρκώς επισφαλώς εργαζόμενο και τον επιχειρηματία να προσπαθεί να αυξήσει την κερδοφορία του με κινήσεις κάτω απ΄ το τραπέζι.

Ανέφερε ότι η επιχείρηση Παπαστράτου βοηθά την ελληνική Πολιτεία στην καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης για χρόνια δράσης των λαθρεμπόρων στον χώρο των καπνικών, και την ευχαρίστησε για την έμπρακτη στήριξη στη μάχη για την πάταξη του λαθρεμπορίου, για τη δωρεά ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος σκάνερ που δόθηκε στις ελληνικές αρχές για τον εντοπισμό και την απόσυρση τεράστιων ποσοτήτων λαθραίων καπνικών προϊόντων που θα κατέληγαν στην ελληνική αγορά. 

«Έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε τον εργαζόμενο και ταυτόχρονα να στηρίξουμε και τη νομιμότητα, να χτυπήσουμε την ανομία, να πατάξουμε την παραβατικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

«Να πιστέψουμε στις δυνατότητας μας, για να γυρίσουμε σελίδα» 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα στη χώρα πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπο και στη δυνατότητα μας να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. «Η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, είναι βέβαιο όμως ότι η προοπτική ανοίγεται μπροστά μας. Απαιτούνται λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα», σημείωσε. 

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει να δουλέψει σκληρά για να δημιουργήσει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς. Είπε ειδικότερα ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα υπάρχει σε λειτουργία η αναπτυξιακή τράπεζα για να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι δυνάμεις της παραγωγής «και όχι όπως στο παρελθόν οι επιχειρήσεις που είχαν την εύνοια στα κέντρα εξουσίας προκειμένου να παίρνουν θαλασσοδάνεια». Ταυτόχρονα, σχεδιάστηκε και ψηφίστηκε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και «διαμορφώνουμε συνθήκες για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα (έχει ήδη ψηφιστεί και θα ξεκινήσει από το 2020) και πετύχαμε τη μάχη για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018, δίνουμε τη μάχη για την καταπολέμηση του εργασιακού μεσαίωνα».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι φέτος επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι θα τελειώσει το 2017 με ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2% και επισήμανε ότι προχωρούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για απλοποίηση των διαδικασιών και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, όπως και οι μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, την παιδεία και την υγεία. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν θα έχει σχέση με αυτό που μας οδήγησε στην κρίση. 

«Η προσπάθεια που κάνουμε συναντά τη στήριξη όλων εκείνων που θέλουν να δουν τη χώρα λίγο καλύτερα, που θέλουν να δουν μια προοπτική ανάσας γι' αυτόν τον τόπο, εκεί που η γνώση, η εργατικότητα και οι δυνατότητες των ανθρώπων της χώρας, επιβάλουν να βρίσκεται αυτή η χώρα», τόνισε.

 

«Υπάρχει η προοπτική να πέσει η ανεργία κάτω από το 20% μέσα στο 2018» 

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε ότι κατά την πρώτη συνάντηση τους με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χρήστο Χαρπαντίδη, τις δύσκολες μέρες του 2015 όπου η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών θεωρούσαν ότι η οικονομία βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, του είπε για την εν λόγω επένδυση, με τον κ. Τσίπρα να εκφράζει στον τότε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο τις επιφυλάξεις του για το εάν πράγματι θα προχωρούσε σε μια τέτοια επένδυση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε τη διαχείριση μιας απολύτως χρεοκοπημένης οικονομίας σε καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και ενώ η ελληνική οικονομία και η χώρα είχαν υποστεί μια τρομακτική αποεπένδυση από το 2010 και μετά. 

«Αποφάσισε να εμπιστευτεί την ελληνική οικονομία και πρωτίστως τους εργαζόμενους» και «σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος γιατί το ρίσκο εκείνης της περιόδου σήμερα δικαιώνεται», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος προς τον κ. Χαρπαντίδη σημείωσε: 

Όταν με επισκεφτήκατε στο γραφείο μου για να πάρετε αυτό το ρίσκο η ανεργία ήταν στο 27,5%, σήμερα είναι στο 21,5% με προοπτική μείωση και μέσα στο 2018 να πέσουμε από το φράγμα του 20%. Έχουμε νέες θέσεις εργασίας και η μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι αυτές να είναι αξιοπρεπούς εργασίας, σταθερές όσο το δυνατόν και θέσεις που θα δίνουν ένα μισθό αντάξιο της προσφοράς του εργαζόμενου στον εργοδότη. 

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις με τη διοίκηση και το σωματείο των εργαζομένων.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Η επένδυση 

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τον υπουργό Επικρατείας & κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, και τον αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, ξεναγήθηκε στους χώρους των εγκαταστάσεων και ενημερώθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας για την επένδυση, η οποία αποτελεί κατά πληροφορίες την πρώτη άμεση ξένη βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης, μίλησε στον σύντομο χαιρετισμό του για υλοποίηση μιας ακόμα μεγάλης επένδυσης στη χώρα «με σκοπό να παράξουμε στην Ελλάδα ένα από τα πλέον καινοτόμα προϊόντα, επένδυση 300 εκατ. που έρχεται σε συνέχεια της επένδυσης 700 εκατ. που έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα από το 2003 και μετά». 

Είπε ότι τα εργοστάσια είναι υπό διαμόρφωση και ειδικότερα ότι στη σημερινή κατάσταση είναι 180 στρέμματα γης, περίπου 50.000 τ.μ. κτιριακές εγκαταστάσεις στις οποίες παράγονται 12 δισ. τσιγάρα και απασχολούνται 800 εργαζόμενοι. Προανήγγειλε ότι σε μερικούς μήνες θα χτιστούν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 65.000 τ.μ. και θα ανέβει η παραγωγή από 12 σε 20 δισ. ράβδους καπνού Heets για το IQOS. Εγκαθίστανται δύο νέες απαιτητικές γραμμές καπνού και δέκα γραμμές των ράβδων. Το δυναμικό θα αυξηθεί από 800 σε 1.200 εργαζόμενους. 

«Σημαντική στιγμή όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τη χώρα», είπε ο κ. Χαρπαντίδης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεγάλη επένδυση με ξεκάθαρα μετρήσιμα οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, την καπνοπαραγωγή, τις εξαγωγές και την αγορά εργασίας, αφού δημιουργούνται 400 νέες θέσεις εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο. Πρόσθεσε ότι σε αυτά πρέπει να προσμετρηθούν η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού πάνω σε μια καινοτομία και ότι εξασφαλίζεται και το μέλλον της ελληνικής καπνοπαραγωγής καθώς τα Heets περιέχουν ποσοστό ελληνικού καπνού. Ως προς τις εξαγωγές, τα 20 δισ. τσιγάρα θα φεύγουν προς πάνω από 30 χώρες. Ο κ. Χαρπαντίδης σημείωσε ότι η εταιρεία διεκδίκησε και έφερε αυτή την επένδυση στην Ελλάδα παρότι υπήρχαν χώρες με μικρότερο φορολογικό και εργατικό κόστος, «επειδή πιστεύουμε στις δυνατότητα της χώρας μας». «Και αυτό είναι που χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές και αυτά βασισμένα σε καινοτομία».

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

(Περισσότερες φωτογραφίες εδώ)

*Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Left.gr: Η νέα επένδυση της «Παπαστράτος» και η κατάκτηση των εργαζομένων

Ψήφος εμπιστοσύνης της Philip Morris International στην ελληνική οικονομία



Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στους εργαζόμενους της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ», στον Ασπρόπυργο Αττικής:

Φίλες και φίλοι, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην απρόσμενη, μάλλον, επίσκεψη Πρωθυπουργού στον εργασιακό σας χώρο. Θέλω, όμως, να εκμυστηρευτώ σε όλους εσάς κάτι. Η πρώτη φορά που συναντήθηκα, ως Πρωθυπουργός, με τον κύριο Χαρπαντίδη ήταν το 2015, και μάλιστα κατά τη διάρκεια των δύσκολων εκείνων ημερών του 2015, όπου η συντριπτική πλειοψηφία, βεβαίως, των επενδυτών θεωρούσε ότι η οικονομία βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και δικαίως. Παραλάβαμε τη διακυβέρνηση μιας απολύτως χρεοκοπημένης οικονομίας, σε καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, η οποία εντείνονταν μέρα με τη μέρα και, βεβαίως, ήταν μια περίοδος όπου δεν υπήρχαν επενδύσεις. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, όμως. Διότι, ας μην ξεχνάμε, η ελληνική οικονομία και η χώρα υπέστη μια τρομακτική αποεπένδυση από το 2010 και μετά. Και ήρθε και μου είπε ότι σκέφτεται να επενδύσει 300 εκατομμύρια στην Ελλάδα. Και όταν έφυγε ο άνθρωπος από το γραφείο μου απευθύνθηκα στον κύριο Τζανακόπουλο, που τότε ήταν διευθυντής του γραφείου μου, και του είπα: «Είσαι σίγουρος ότι δεν μας κοροϊδεύει;». Και δεν μας κορόιδεψε. Αποφάσισε να εμπιστευτεί την ελληνική οικονομία, όμως εγώ πιστεύω ότι πρωτίστως αποφάσισε να εμπιστευτεί τους εργαζόμενους με τους οποίους είχε οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης για πάνω από τριάντα χρόνια. Αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Έλληνα εργαζόμενο και κυρίως, να εμπιστευτεί την προοπτική που μπορεί να έχει αυτή η χώρα. Να εμπιστευτεί το μέλλον της Ελλάδας.

Σήμερα, είμαι πολύ χαρούμενος, κυρίως για έναν λόγο. Διότι αυτή η επιλογή, το ρίσκο εκείνης της περιόδου, σήμερα δικαιώνεται. Σήμερα, είναι πολλοί αυτοί, οι οποίοι έχοντας πια ξεπεράσει τους κινδύνους και έχοντας μια προοπτική ανοδική, εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία. Το α’ εξάμηνο του 2017, μόνο, είχαμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο άμεσες ξένες επενδύσεις. Και το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου είχαμε τριπλασιασμό, αμέσως μετά, δηλαδή, από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Η επένδυση αυτή που επιλέξατε, που αποφασίσατε σε δύσκολες συνθήκες και την πραγματοποιείτε τώρα, σε συνθήκες που αναδεικνύουν μια θετική προοπτική, είναι μια επένδυση όπως αυτές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Δηλαδή, μια παραγωγική επένδυση που δίνει προστιθέμενη αξία, νέες θέσεις εργασίας. Αναφερθήκατε εσείς στις 400 νέες θέσεις εργασίας. Είναι μια επένδυση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, αλλά, ταυτόχρονα, δίνει και μια προοπτική στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, καλύπτοντας πολλαπλάσιες θέσεις. Εννοώ, απασχολώντας πολλαπλάσιο αριθμό των 400 εργαζομένων που θα έρθουν να δουλέψουν εδώ, στον χώρο της καπνοπαραγωγής.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η επένδυση αυτή είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Χαίρομαι, όμως, που δικαιώνεται αυτή η επιλογή. Και λέω ότι δικαιώνεται αυτή η επιλογή, διότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και, κυρίως, η δέσμευση των εταίρων μας για έναν αλγόριθμο που κλειδώνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους -διότι, δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, αλλά το πιο χαρακτηριστικό, το πιο σημαντικό αυτής της απόφασης είναι ότι μπαίνει ένα πλαφόν στις ακαθάριστες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους στο 15% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, και σε συνδυασμό με τον λεγόμενο μηχανισμό, δηλαδή με τη διακύμανση των αναγκαίων μέτρων για την απομείωση του χρέους, της περιόδου χάριτος δηλαδή, σε σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας - διαμορφώνεται μια προοπτική που εμάς δεν μας ενδιαφέρει και πολύ αν την έχουν χαιρετήσει η πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, μας ενδιαφέρει που την έχουν χαιρετήσει η πλειοψηφία των επενδυτών έξω από την Ελλάδα και μέσα στην Ελλάδα. Κι αυτό αποκρυσταλλώθηκε, πρώτα και κύρια, με την επιτυχή έξοδο της χώρας, μετά από αρκετά χρόνια, στις αγορές. Για να μπορεί να αποπληρώνει με τις δικές της δυνάμεις τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το χρέος και, μάλιστα, με επιτόκια τα οποία είναι ικανοποιητικά. Δεύτερον, με τις διαρκείς, το τελευταίο διάστημα, αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης στην ελληνική οικονομία. Και βεβαίως, τρίτον, όχι ασήμαντο για την ελληνική επιχειρηματικότητα, με τη δυνατότητα ελληνικών επιχειρήσεων να μπορούν να βγαίνουν στις διεθνείς αγορές και να δανείζονται με ικανοποιητικά επιτόκια, ανταγωνιστικά επιτόκια.

Διαμορφώνονται, λοιπόν, φίλες και φίλοι, οι προϋποθέσεις, οι συνθήκες, σιγά- σιγά, για την επιστροφή σε σταθερούς, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Διαμορφώνονται οι προοπτικές ώστε να ξαναγίνει ένας ελκυστικός, επενδυτικός τόπος η Ελλάδα, ένας τόπος ελκτικός για επενδύσεις. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι διαμορφώνονται οι προοπτικές για την οριστική έξοδο από αυτήν τη μακρόχρονη περιπέτεια που πέρασε ο τόπος τα επτά χρόνια της μνημονιακής επιτροπείας, που παλεύουμε ώστε να τελειώσει οριστικά, σε έναν χρόνο από τώρα, τον ερχόμενο Αύγουστο του 2018.

Και εργαζόμαστε καθημερινά για να βάλουμε τις βάσεις ενός παραγωγικού μοντέλου που δεν θα έχει σχέση με αυτό το παραγωγικό μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση. Για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται στην καινοτομία, που θα βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία, στην υψηλή προστιθέμενη αξία, κυρίως, όμως, θα βασίζεται στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για λίγο με έναν από τους πολλούς εργαζόμενους που μου κάνουν την τιμή να βρίσκονται σήμερα εδώ. Τον ρώτησα για τις σχέσεις εργασίας. Ελπίζω ότι μου είπε την αλήθεια. Ότι είναι εξαιρετικές. Η απάντηση μου: Δεν μπορεί να υπάρξει ποιοτικό προϊόν, παραγωγή ποιοτικού προϊόντος και επιχειρηματικότητα σε μια υγιή βάση, με μια προοπτική, αν πρωτίστως δεν διασφαλίσουμε τις εργασιακές σχέσεις. Εάν, πρωτίστως, δεν δουλέψουμε για να διασφαλίσουμε τον βασικό μοχλό της παραγωγής, τον βασικό κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος.

Κακά τα ψέματα. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουμε βρεθεί μπροστά σε ένα καθεστώς παρανομίας, ανομίας, υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών συνθηκών και, μάλιστα, κάποιοι θέλουν να μας πείσουν ότι αυτό το μοντέλο είναι ένα μοντέλο το οποίο πρέπει να το αποδεχτούμε, διότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Ποιο είναι αυτό το μοντέλο; Ενός εργασιακού μεσαίωνα, χωρίς γυρισμό, σε μια κανονικότητα. Εμείς πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο. Αν θέλουμε να βγούμε από αυτή την κρίση πρέπει, πρωτίστως, φυσικά, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα, στην υγιή επιχειρηματικότητα όμως, όχι στην κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Να ενισχύσουμε τους ανθρώπους της παραγωγής. Βεβαίως και να δώσουμε κίνητρα και προϋποθέσεις, ώστε η παραγωγή να έχει προοπτική. Βεβαίως και να φροντίσουμε, αμέσως μετά, την εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου, μετά το πέρας, δηλαδή, της μνημονιακής περιόδου, να μειώσουμε και τη φορολογία για τις επιχειρήσεις. Αλλά, πρωτίστως, πρέπει να εξασφαλίσουμε τις εργασιακές σχέσεις.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω, αγαπητοί φίλοι, ότι σήμερα εισάγουμε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να καταπολεμήσει φαινόμενα, τα οποία έχουν γίνει καθεστώς τα τελευταία χρόνια στις εργασιακές σχέσεις, όπως η απλήρωτη εργασία, η αδήλωτη εργασία, η υποδηλωμένη εργασία. Να προσπαθήσουμε να απεγκλωβίσουμε τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους. Δεν έχετε εσείς σχέση με αυτά τα φαινόμενα, γιατί έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μια υγιή επιχείρηση, σε μια επιχείρηση, η οποία φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις. Όμως, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι αυτά τα φαινόμενα είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλο το εργασιακό πλέγμα στη χώρα και είμαι βέβαιος ότι θα έχετε πολλούς φίλους, γνωστούς ή και ανθρώπους στην οικογένειά σας, που βρίσκονται μέσα σε αυτό το εργασιακό πλαίσιο.

Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω, βρισκόμενος σήμερα εδώ, είναι ότι η επιχείρηση «Παπαστράτου - Philip Morris» είναι μια επιχείρηση, η οποία συμβάλλει, βοηθάει την ελληνική Πολιτεία, ώστε να καταπολεμήσουμε και την ανεξέλεγκτη για χρόνια δράση των λαθρεμπόρων στον χώρο των καπνικών. Και θέλω να ευχαριστήσω την εταιρεία για την έμπρακτη στήριξη στη μάχη που δίνουμε για την πάταξη του λαθρεμπορίου των καπνικών προϊόντων.

Να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, για τη δωρεά ενός υπερσύγχρονου μηχανήματος scanner που δόθηκε στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να βοηθήσει σημαντικά στον εντοπισμό και στην απόσυρση πολύ μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων καπνικών προϊόντων, που θα κατέληγαν στην ελληνική αγορά.

Έχουμε επιλέξει να στηρίξουμε τον βασικό κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος. Έχουμε, όμως, επιλέξει, ταυτόχρονα, να στηρίξουμε και τη νομιμότητα, να χτυπήσουμε την ανομία, να πατάξουμε την παραβατικότητα.

Επιτρέψτε μου, χωρίς να θέλω βεβαίως να σας κουράσω, να πω και δύο λόγια για το πώς πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα. Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από εσάς, όταν ακούτε αυτή τη σκέψη, αυτήν την προοπτική, θα λέτε ότι, «εντάξει, καλά λόγια είναι αυτά, αλλά μακάρι να γίνουν πραγματικότητα». Εγώ δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα μεγέθη. Θέλω να σας πω ένα πράγμα: Για να μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα, πρέπει να πιστέψουμε στις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Να πιστέψουμε στη δυνατότητά μας να σταθούμε ξανά στα πόδια μας. Η αλλαγή δεν μπορεί να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη. Όμως, είναι βέβαιο ότι η προοπτική ανοίγεται μπροστά μας. Απαιτείται σκληρή δουλειά, απαιτούνται περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια. Απαιτείται, όμως, και η πίστη, αυτό που είπα πιο πριν, στις δυνάμεις μας.

Έχουμε σχεδιάσει το επόμενο διάστημα να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να δημιουργήσουμε τα χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία που είναι απαραίτητα για να γυρίσει η ελληνική οικονομία σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Το πρώτο τρίμηνο του 2018 θα υπάρχει σε λειτουργία η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ένας θεσμός που έλειπε για χρόνια από την Ελλάδα και που είναι μια χώρα που περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, την έχει ανάγκη για να μπορεί να χρηματοδοτείται η μικρή και η μεσαία και η μεγάλη επιχείρηση, να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι δυνάμεις της παραγωγής. Και όχι να χρηματοδοτούνται, όπως στο παρελθόν, οι δυνάμεις εκείνες, οι επιχειρήσεις εκείνες που είχαν την εύνοια ή την πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας, προκειμένου να παίρνουν «θαλασσοδάνεια» που δεν αποπλήρωναν ποτέ και προκειμένου αυτά να τα χρησιμοποιούν, όχι για να ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά για να δίνουν προμήθειες στο ελληνικό Δημόσιο.

Ταυτόχρονα, σχεδιάσαμε και ψηφίσαμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και διαμορφώνουμε συνθήκες για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Έχουμε ήδη ψηφίσει αυτό να ξεκινήσει από το 2020.

Αντισταθήκαμε στο μοντέλο ερημοποίησης, που ήθελε τη χώρα ειδική οικονομική ζώνη με χαμηλούς μισθούς και ανυπαρξία δικαιωμάτων.

Δώσαμε τη μάχη -και την πετύχαμε- για την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018. Και ταυτόχρονα, καθημερινά, δίνουμε τη μάχη για την καταπολέμηση αυτού που σας περιέγραψα πριν, ως εργασιακό μεσαίωνα.

Φέτος, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι θα τελειώσει το 2017 με ρυθμούς ανάπτυξης, που θα βρίσκονται κοντά στο 2%. Και προχωράμε, βεβαίως, και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, που αποτελούν τομές απαραίτητες και στοχεύουν στην ενίσχυση ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα.

Ταυτόχρονα, προχωράμε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία, στην Υγεία. Μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η ελληνική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια.

Βεβαίως, φίλες και φίλοι, όλα αυτά μπορούν να γίνουν πράξη μέσα από ένα παραγωγικό μοντέλο, που δεν θα έχει σχέση με αυτό που μας οδήγησε στην κρίση. Και υπ΄ αυτήν την έννοια, πιστεύω ότι μπορούμε το επόμενο διάστημα να πούμε με βεβαιότητα ότι ανοίγεται μια νέα προοπτική, ιδίως για τις δυνάμεις της εργασίας στον τόπο, που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη επίθεση και τη μεγαλύτερη λεηλασία.

Όταν με επισκεφτήκατε στο γραφείο μου για να πάρετε αυτό το ρίσκο, η ανεργία ήταν στο 27,5%. Σήμερα, η ανεργία είναι στο 21,5%, με προοπτική μείωσης και μέσα στο 2018 να πέσουμε από το φράγμα του 20%. Έχουμε νέες θέσεις εργασίας. Η μάχη, την οποία πρέπει να δώσουμε είναι αυτές οι θέσεις εργασίας να είναι θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας, αξιοπρεπών σχέσεων εργασίας, σταθερές όσο το δυνατόν και σχέσεις και θέσεις εργασίες, οι οποίες θα δίνουν έναν μισθό αντάξιο της προσφοράς του εργαζόμενου στον εργοδότη.

Δεν θέλω να σας κουράσω, φίλες και φίλοι. Θέλω μόνο να σας πω, πως η προσπάθεια που κάνουμε συναντά τη στήριξη όλων εκείνων που θέλουν να δουν τη χώρα λίγο καλύτερα. Θέλουν να δουν μια προοπτική ανάσας γι΄ αυτόν τον τόπο. Όχι εκεί που την έφερε η κρίση, αλλά εκεί που η γνώση, η εργατικότητα και οι δυνατότητες των ανθρώπων της χώρας, των εργαζομένων της χώρας επιβάλλουν να βρίσκεται αυτή η χώρα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μια προοπτική επισφαλούς εργασίας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μια προοπτική ανεργίας στα επίπεδα που βρέθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν θα συμβιβαστούμε με μια προοπτική μιζέριας, που θέλει τον εργαζόμενο, επισφαλώς, διαρκώς εργαζόμενο, αλλά και τον επιχειρηματία να μην έχει μια υγιή σχέση με τον εργαζόμενο και με την Πολιτεία, αλλά να προσπαθεί να αυξήσει την κερδοφορία του, με κινήσεις και ελιγμούς κάτω από το τραπέζι. Αντιθέτως, εμείς θέλουμε να επιδιώκουμε -και θα το πετύχουμε- να επαναφέρουμε την εργασία, να ξανακερδίσουμε την απασχόληση και να δομήσουμε ένα υγιές περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και επιχειρηματικότητας στον τόπο.

Θέλω να ευχαριστήσω, λοιπόν, θερμά την εταιρεία «Παπαστράτος» για την επιλογή να πάρει το υψηλό, για εκείνη την εποχή, ρίσκο να επενδύσει στη χώρα. Δικαιώνεται αυτή η επιλογή. Είμαι βέβαιος πως αυτήν την επιλογή θα την ακολουθήσουν –και ήδη την ακολουθούν- επιχειρηματίες, Έλληνες και ξένοι, που έρχονται να επενδύσουν στη χώρα, σε παραγωγικές επενδύσεις υψηλής καινοτομίας, προστιθέμενης αξίας, που θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την εργασία, που θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξανακερδίσουμε την απασχόληση και κυρίως να ξανακερδίσουμε υγιείς σχέσεις εργασίας. Διότι, επαναλαμβάνω -και κλείνω με αυτό- δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, βιώσιμη, δεν μπορεί, πόσο δε μάλλον, να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη, αν πρωτίστως δεν φροντίσουμε να στηρίξουμε τον βασικό κρίκο της παραγωγικής αλυσίδας που είναι ο εργαζόμενος. Σε αυτό επενδύσατε τόσα χρόνια και γι’ αυτό καταφέρατε, όχι μόνον να επιβιώσετε ως επιχείρηση, αλλά να έχετε και μια ιδιαίτερη δυναμική που, μέσα και από την επένδυση στις νέες τεχνολογίες, σας δίνει και μια μεγάλη προοπτική για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή δύναμη. Να είστε καλά.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)