to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:44 | 15.11.2016

Πολιτική

Στο επίκεντρο των ξένων ΜΜΕ το μήνυμα Ομπάμα για χρέος και λιτότητα

Εκτενώς ασχολούνται τα διεθνή ΜΜΕ με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.


 

 

Deutsche Welle: Επίσκεψη μεγάλου συμβολισμού, ο Ομπάμα ζητεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Οι Έλληνες συνεχίζουν να στενάζουν υπό το βάρος του τεράστιου χρέους και επομένως η κυβέρνηση προσδοκούσε όλο και περισσότερο ένα μήνυμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Και το έστειλε. O αποχωρών πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε σθεναρά υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στην Αθήνα. Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα κατά της οικονομικής κρίσης και τόνισε ότι «η ελάφρυνση του χρέους, καθώς επίσης και άλλες στρατηγικές, είναι αναγκαίες, ώστε να βοηθήσουν τον ελληνικό λαό σε αυτήν την μεταβατική φάση». Προέθεσε δε ότι η χώρα του θα είναι στο πλευρό των Ελλήνων και στο μέλλον για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Γαλλικά ΜΜΕ: Στην Αθήνα, ο Ομπάμα υπενθυμίζει τη σημασία που έχει μια Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή

«Επέλεξε την Ελλάδα σαν πρώτο σταθμό για την τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη... εκπληρώνοντας το όνειρό του να μιλήσει για τη δημοκρατία από την Ακρόπολη», τιτλοφορεί στην ηλεκτρονική του σελίδα το περιοδικό Courrier International.

Ο λόγος που θα εκφωνήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος από την Ακρόπολη, «θα ισοδυναμεί με την πολιτική του διαθήκη λίγο πριν αφήσει τη θέση του στο Λευκό Οικο» σχολίασε η Σαρλότ Στιβεναρντ στο διεθνή ραδιοφωνικό σταθμό Radio France International.

«Στην Αθήνα, ο Ομπάμα υπενθυμίζει τη σημασία που έχει μια Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή» τονίζει η οικονομική Les Echos. Πριν από μια μεγάλη ομιλία την Τετάρτη στην Ακρόπολη, ο Πρόεδρος Ομπάμα θέλησε να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους μετά την εκλογή του Ντ. Τράμπ, εκτιμά.

«Ο Ομπάμα ξεκινάει την αποχαιρετιστήρια περιοδεία του από την Αθήνα» τιτλοφορείται το περιοδικό Le Point. Με το τελευταίο του ταξίδι προς τους Ευρωπαίους που είναι ανήσυχοι από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, δήλωσε στην Αθήνα τη σημασία μιας «ισχυρής και ενωμένης» Ευρώπης και μιας ισχυρής ατλαντικής συμμαχίας, αναφέρει το σχετικό άρθρο.

Σύμφωνα με το Point, «οι ΗΠΑ φροντίζουν την Ελλάδα, μικρό εταίρο στη κρίσιμη γεωστρατηγική θέση στην άκρη της Ευρώπης. Η σχέση των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι «υψίστης σημασίας» δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος θα επισκεφθεί τη Γερμανία μετά την Ελλάδα. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στα λόγια του Ομπάμα για την Ελλάδα ως «λίκνο του πολιτισμού» και για το «παράδειγμα των Ελλήνων στη μεταναστευτική κρίση».

«Η λιτότητα από μόνη δεν επιτρέπει την επίτευξη της ευημερίας», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που επισκέπτεται την Αθήνα, στη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές της», γράφει η εφημερίδα Le Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.

«Από την Αθήνα ξεκινάει ο Μπάρακ Ομπάμα την τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Ευρώπη» τιτλοφορεί η Λιμπερασιόν. Μετά τη διπλή προεδρική του θητεία, ο Μπάρακ Ομπάμα έφθασε την Τρίτη στην Αθήνα. Συνάντησε όλο χαμόγελα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έκανε έκκληση για μια «Ευρώπη ενωμένη, ισχυρή και ευημερούσα».

Στο κανάλι BFMtv υπογραμμίσθηκε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια, μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον το 1999. Σχολίασαν ότι για την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η επίσκεψη θεωρείται σημαντική, με την ελπίδα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επηρεάσει τους δανειστές για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Πρώτο θέμα στα βελγικά ΜΜΕ η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Soir, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βελγικής εφημερίδας, η επίσκεψη Ομπάμα είναι το πρώτο θέμα.

Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στις δηλώσεις Ομπάμα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την άνοδο των εθνικισμών ανά τον κόσμο.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τάσσεται υπέρ μίας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης, αλλά και υπέρ της διατήρησης της συνοχής του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σημειώνονται με έμφαση οι δηλώσεις Ομπάμα για την πρόοδο που έχει επιτελέσει στον οικονομικό τομέα, αλλά και η εύφημος μνεία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα την προσφυγική κρίση.

O Oμπάμα υπόσχεται περαιτέρω βοοήθεια στους Έλληνες, γράφει η FAZ

Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν και στο μέλλον την Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Μια δυνατή Ευρώπη είναι σημαντική και για την Ευρώπη και για τον κόσμο, γράφει στην ηλεκτρονική σελίδα της σελίδα η Frαnkfurter Allgemeine Zeitung.

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμπαρίστανται στην Ελλάδα, στις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει για να ξεπεράσει την βαθιά οικονομική κρίση, είπε ο αποχωρών Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο στην Αθήνα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «"Πιστεύουμε ότι μια ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι κάτι θετικό όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τον κόσμο και τις ΗΠΑ", είπε ο Ομπάμα. Αυτό θα το πει σε όλους τους συνομιλητές του κατά το τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη».

Εκτός τούτου, ο Ομπάμα ζήτησε την ελάφρυνση του τεράστιου ελληνικού χρέους, επισημαίνει η FAZ. «Κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προόδους στον αγώνα της κατά της οικονομικής κρίσης. "Η ελπίδα μου είναι ότι πάνω σε αυτήν την πρόοδο μπορούμε να οικοδομήσουμε", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. "Η ελάφρυνση του χρέους και άλλες στρατηγικές είναι αναγκαίες ώστε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτήν την μεταβατική φάση"».

Τις δηλώσεις Ομπάμα και Τσίπρα μετέδωσαν απευθείας το CNN, το BBC News (World) και το CBS News.

Ο Λευκός Οίκος, επίσης μετέδωσε τις κοινές δηλώσεις των ηγετών, μέσω Facebook και Youtube, τις οποίες παρακολουθούσαν δεκάδες χιλιάδες συνδεδεμένοι χρήστες εκείνη την στιγμή, αφήνοντας εκατοντάδες σχόλια.

Ενδεικτικές επιλογές από ξένα ΜΜΕ, όπως αποτυπώθηκαν μέσω Τwitter:

Το BBC News (World) στέκεται στο ότι είναι το τελευταίο ταξίδι του Μπάρακ Ομπάμα, ως Προέδρου των ΗΠΑ, στο εξωτερικό.

Το Reuters στέκεται στο ότι η Ελλάδα ελπίζει, με την άφιξη του Ομπάμα, να συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το πρακτορείο RT αναφέρει ότι ο Ομπάμα ταξιδεύει στην Ευρώπη για να κατευνάσει τις ανησυχίες για την στάση του νεοεκλεγέντος προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Η αμερικανική έκδοση της Daily Mail σχολιάζει τη φωτογραφία της υποδοχής Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο υπό το ψυχρό βλέμμα της προεδρικής φρουράς.

Η Wall Street Journal σχολιάζει ότι ο Ομπάμα έρχεται στην Ελλάδα για να καθησυχάσει την Ευρώπη σχετικά με τις σχέσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στον απόηχο της εκλογικής νίκης Τραμπ.

Το CBS News δίνει έμφαση στη δήλωση Ομπάμα ότι «το μέλλον μας θα καθοριστεί από αυτά που έχουμε κοινά και όχι από αυτά που μας χωρίζουν».

Επίσης, ο φωτογράφος του Λευκού Οίκου ανέβασε στο προσωπικό του Instagram φωτογραφία με την αναστάτωση που προκλήθηκε όταν το Air Force One σταμάτησε ένα μέτρο πιο μακριά από το σημείο όπου επρόκειτο να ακινητοποιηθεί, με συνέπεια να χρειαστεί να αλλάξει η θέση του κόκκινου χαλιού που είχε στρωθεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)