to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 04.11.2016

Πολιτική

Ούτε σε 500 χρόνια δεν αποπληρώνονται τα θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ: Ολίγη αυτοκριτική αλλά η μπάλα στην εξέδρα από το Ν. Σαλαγιάννη (ενημέρωση)

Στην παραδοχή ότι ούτε το ίδιο ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πότε θα αποπληρώσει στις τράπεζες τα δάνειά του ύψους 190 εκ. ευρώ προχώρησε,μεταξύ άλλων, από το βήμα της Εξεταστικής Επιτροπής ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης


Σαν φυσικό επακόλουθο για το οποίο κανείς δεν έχει συγκεκριμένη ευθύνη παρουσίασε ο Ν. Σαλαγιάννης την υπερχρέωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα χρειαστεί σχεδόν... 500 χρόνια για να αποπληρώσει τα δάνειά του ενώ από το 2009 έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό (αλλά οι τράπεζες δεν σταμάτησαν το δανεισμό). Αφού με υποκριτικές δόσεις παραδέχθηκε τις υπερβολές δαπανών των κομμάτων εξουσίας τα προηγούμενα χρόνια, απέφυγε να απαντήσει για τα μαύρα ταμεία και την ευνοϊκή και σκανδαλώδη μεταχείριση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τις τράπεζες. Με κάθε ευκαιρία προσπαθούσε να βάλει στο κάδρο και τον ΣΥΡΙΖΑ για να προκύψει το συμπέρασμα «όλα τα κόμματα έτσι κάνουν και όλα ίδια είναι» ενώ κατηγόρησε της τράπεζες για στραγγαλισμό του κόμματος του... 

Αναλυτικά:

Ούτε σε... 500 χρόνια! - «Είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση με τις τράπεζες για την αποπληρωμή των 190 εκατ. ευρώ»

Σε ηθικολογικού τύπου κήρυγμα επιδόθηκε ο Ν. Σαλαγιάννης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, πριν ξεκινήσουν οι ερωτήσεις των βουλευτών.  Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ στηλίτευσε τις δανειοδοτικές πρακτικές των τραπεζών και, αφού ο ίδιος δήλωσε «εθελοντής» και όχι επαγγελματικό στέλεχος, απαρίθμησε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος στο οποίο, προφανώς, δε συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του... 

Ωστόσο, ήταν πολύ περισσότερο φειδωλός ως προς το πώς και πότε θα εξοφληθούν οι συνολικές οφειλές του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες, ύψους περίπου 190 εκατ. ευρώ. Όπως υπενθύμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, αν εκχωρείται το 60% της τακτικής χρηματοδότησης του κόμματος, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσίαμ οι οφειλές αυτές θα αποπληρωθούν σε... 499 χρόνια ενώ ακόμα και αν εκχωρηθεί ολόκληρη η χρηματοδότηση (τακτική και επιμορφωτική), τα δάνεια θα αποπληρώνονταν σε 250 χρόνια!

Απαντώντας (;) στον Σπ. Λάππα για την αποπληρωμή των δανείων, ο Ν. Σαλαγιάννης αρκέστηκε να πει ότι «κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποια θα είναι τα ποσοστά κάθε κόμματος». «Και υπερβολές και σπατάλες έγιναν στο κόμμα. Κάναμε όμως και την αυτοκριτική μας και έχουμε περιορίσει τις δαπάνες κατά 96%» ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναλάβει τη θέση αυτή από τον Απρίλιο του 2012, υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα ήταν οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών προ κρίσης, ενώ έκανε λόγο για θηλιά στο λαιμό που έβαλαν οι τράπεζες στο κόμμα του, με υπερβολικούς τόκους, που φθάνουν στα 15 εκατ. ετησίως.

Ο Ν. Σαλαγιάννης δεν θέλησε να σχολιάσει το πάνω από 5 εκατ. ευρώ που πήρε το ΠΑΣΟΚ με μία απλή υποσχετική από τη Eurobank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επιστολή αυτή δεν υπήρχε καμία διασφάλιση, ούτε καν η επίκληση της κρατικής χρηματοδότησης, την οποία φέρεται να είχε επικαλεστεί το ΠΑΣΟΚ σε άλλη τράπεζα για τη λήψη ενός ακόμη δανείου. Όλα τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο πόρισμα Καλούδη για τα δάνεια των κομμάτων, το οποίο βρίσκεται στα χέρια των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής. Ενδεχόμενη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε άλλο κόμμα για να αποφύγει τα δάνεια του κρίνεται ηθικά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σ. Φάμελλος, σχολιάζοντας τα σχετικά σενάρια. «Οι αγωγές των τραπεζών κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναδεικνύουν ότι υπάρχουν ενδεχόμενες ζημίες για τις τράπεζες και αποδεικνύουν τη στρεβλή λειτουργία όλου αυτού του διαστήματος», σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.

«Όλοι το ίδιο είμαστε»...

Όπως είπε: «Η κύρια χρηματοδότηση των κομμάτων είναι το κράτος. Σε σχέση με το 2010 δίνει το 20%. Είναι δηλαδή κάτω από το 80% που έπαιρναν τότε τα κόμματα. Πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίση, ώστε το κράτος να ξεκαθαρίσει πόσα δίνει; Κανείς δεν το ξέρει. Επίσης, ποιος μπορεί να προσδιορίσει σε ένα δυο χρόνια τα ποσοστά του ποια θα είναι; Ούτε για εμάς, ούτε για εσάς, που ο κυκλώνας σας έφερε πάνω. Δεν υπάρχει κανείς και κανένα κόμμα που να μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο εξόφλησης των δανειακών του οφειλών. Πρέπει βεβαίως να αποπληρώσουμε τα χρέη μας στο ΠΑΣΟΚ. Ζητήσαμε διαβάθμιση των απαιτήσεων των τραπεζών όπως θα έκαναν σε κάθε επιχείρηση. Είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση μαζί τους».

Ο Χρ. Παπαδόπουλος, προσπαθώντας να αποδομήσει την διατύπωση Σαλαγιάννη ότι «όλα τα κόμματα λειτουργούν έτσι», έκανε λόγο για διαφάνεια στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κατοχυρωμένη και συλλογικά ελεγχόμενη την ώρα που τα λειτουργικά έξοδα του ΣΥΡΙΖΑ  δεν φούσκωσαν με την αύξηση των εκλογικών ποσοστών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την άποψη Σαλαγιάννη ότι τα κόμματα ακολουθούσαν τη λογική που επικρατούσε στην κοινωνία για υπερδανεισμό. 

«Δανειστήκατε και ξοδέψατε αλόγιστα πολλά λεφτά», το σχόλιο του Νεκτ. Σαντορινιού που απευθύνθηκε στον Ν. Σαλαγιάννη, υπογραμμίζοντας ότι δόθηκαν τεράστια ποσά για τα έξοδα των συνέδρων στα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ. Η μπάλα στην εξέδρα από το Ν. Σαλαγιάννη που προσπάθησε να συγκρίνει τις δαπάνες για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 2009 με τα αντίστοιχα έξοδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε για έναν σύνεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν καλύπτεται η μεταφορά του στο συνέδριο», απάντησε ο Νεκτ. Σαντορινιός

Προκλητικές αυξήσεις χρηματοδότησης σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η ΤτΕ στο Πόρισμά της διαπιστώνει  ότι το έτος 2010 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, και η κατάσταση αυτή ήταν γνωστή σε όλες τις τράπεζες. Κι όμως με εισήγηση της υποδιεύθυνσης της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), με ημερομηνία 16 Απριλίου του 2010 προς το Γενικό Συμβούλιο Χορηγήσεων, αυξήθηκε η χρηματοδότηση προς το ΠΑΣΟΚ από 96,8 εκατ. σε 99,8 εκα ευρώ! Δηλαδή μέσα στην καρδιά της κρίσης, αυξήθηκε ο δανεισμός.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Σπ. Λάππας, υπάρχουν έγγραφα (αριθμ. πρωτ. 321/29-7-2010 του ΠΑΣΟΚ που υπογράφεται από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο, και το από 22-6-2010 της ΝΔ, που υπογράφεται από τον Μενέλαο Δασκαλάκη), με τα οποία τα 2 κόμματα ζητούν, μεσούσης της κρίσης και των επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων, αύξηση της δανειοδότησής τους, διότι, όπως αναφέρουν, αναμένεται αύξηση του ποσού της κρατικής χρηματοδότησης λόγω αύξησης των κρατικών εσόδων! Μάλιστα, από την εισαγγελική έρευνα αυτές οι επιστολές χαρακτηρίζονται σαν «μνημείο θράσους. Η ΑΤΕ, ενεργώντας προκλητικά αύξησε τη δανειακή χρηματοδότηση και στα δύο κόμματα. «Πρόκειαται για μια αδικαιολοόγητη με τραπεζικά κριτήρια, πολιτική απόφαση», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν απάντησε για τα 15 εκατ. που βρήκαν οι ελεγκτές

Από την έκθεση των ελεγκτών στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ έχει προκύψει ότι στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν σε μετρητά 15 εκατ. ευρώ ενώ την ίδια ώρα συνεχιζόταν ο υπέρογκος δανεισμός. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, τα 9,7 εκατ. ευρώ προήλθαν από δανεισμό ενώ για τα υπόλοιπα ο Ν. Σαλαγιάννης «δεν ξέρει» αν ήταν «μαύρα» και ποια ήταν η προέλευσή τους ενώ δεν μπόρεσε να αποσαφηνίσει αν το ποσόν αυτό ή το εκάστοτε περιεχόμενο του χρηματοκιβωτίου σε ρευστό εμφανιζόταν στους ισολογισμούς του ΠΑΣΟΚ. «Οριακής πειστικότητας το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν άγνοια για τα οικονομικά του κόμματος και όλα έγιναν αναπόφευκτα», σχολίασε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Καββαδία. «Να μη ξεχνάμε ότι τελικά πληρώνει το λογαριασμό ο ελληνικός λαός. Επίσης δεν υπήρξαν απαντήσεις που πραγματικά πήγαν τα λεφτά αφοί οι ορκωτοί εντόπισαν πολλές ατασθαλίες», σημείωσε η ίδια. 

(2 ακόμα σχόλια, μέσω twitter, από τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ)

Σαν καρφί ακούστηκε η απάντηση που έδωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ όταν ρωτήθηκε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ειδικότερα, ο Σ. Φάμελλος ζήτησε από τον Ν. Σαλαγιάννη την πολιτική του άποψη σχετικά με τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. «Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν ήμουν ποτέ αυλικός κάποιου προέδρου» είπε επί λέξει ο Ν. Σαλαγιάννης, ενώ στη συνέχεια μάζεψε κάπως τα λεγόμενά του, προσθέτοντας ότι ο Ευ. Βενιζέλος είναι βουλευτής του κόμματος και πως δεν ξέρει ότι έχει πει κάτι τέτοιο. 

Δεν έχω ιδέα για τις μίζες

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Σαλαγιάννης από τον Δημήτρη Καμμένο για το τι γνωρίζει σε σχέση με τα λεφτά από τις μίζες της Siemens, εκείνος αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας πως το θέμα έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. «Είπατε πριν πως ένας πρόεδρος κόμματος γνωρίζει τι γίνεται στα ταμεία του κόμματος του» είπε αρχικά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και μπήκε μετέπειτα στην ουσία: «Όταν υπήρχαν καταγγελίες και καταθέσεις σε εισαγγελείς για τα μαύρα λεφτά σε κάποιο ταμείο, τα πήρε το κόμμα και τα δικαιολόγησε πιθανώς με κουπόνια, γνώριζε ο πρόεδρος για αυτά τα μαύρα λεφτά;». Ο Γενικός Διευθυντής αρχικά έκανε λόγο για ερώτηση που σκοπό έχει τη δημιουργία εντυπώσεων, ενώ έριξε το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη που μόνο εκείνη είναι αρμόδια για να αποφανθεί επί του θέματος.«Είναι δυνατόν να μπούμε σε τέτοια χωράφια; Να σας πω τώρα εγώ αν και πώς και τι... Δεν έχω τέτοια ένδειξη και γνώση», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Αυτό έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Είναι άλλο ζήτημα και δεν θέλω να δώσω καμία απάντηση».

 

Το κόλπο της ταυτόχρονης εκχώρησης

Ο Σπ. Λάππας επισήμανε ότι έχει ασκηθεί δίωξη στον πρώην γενικό διευθυντή του κόμματος, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, γιατί το 2010 και 2011, εκχώρησε ταυτόχρονα την ίδια κρατική χρηματοδότηση σε 4 τράπεζες, για συνολικά δάνεια ύψους 32 εκατ. ευρώ. Ο Ν. Σαλαγιάννης ισχυρίστηκε ότι τα συνολικά τα δάνεια που πήρε το ΠΑΣΟΚ τότε, ήταν ύψους 25 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ήταν προεγγυημένα με μια κρατική χρηματοδότηση που ήταν ύψους 20 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος έκανε λόγο σε ομιλία του στο παρελθόν για ατασθαλίες στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα έλεγε κάτι τέτοιο. «Εμείς σπάμε τα ταμπού και μιλάμε για τα οικονομικά των κομμάτων. Καταθέτω την ομιλία μου που είχα κάνει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2013 και ζητώ συγγνώμη δημόσια από τους ανθρώπους του κόμματος», τόνισε.

«Από το 2009-2010 και μέσα σε 18 μήνες το ΠΑΣΟΚ πήρε συνολικά από κρατικές επιχορηγήσεις και δάνεια σύνολο 118 εκατ. ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;» ρωτήθηκε από τον Σπ. Λάππα.

Τα οικονομικά των κομμάτων είναι ταμπού. Εμείς το σπάσαμε το 2013 παρόντων όλων των στελεχών. Από το 2006 και 2007 θα μπορούσαμε να περιορίσουμε το κόστος των δαπανών. Δεν ήταν ανάγκη να πληρώνουμε ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο για να έχουμε γραφεία στην Ιπποκράτους. Το κάναμε όμως μετά και πήγαμε σε γραφεία που κοστίζουν 35.000 ευρώ το χρόνο», απάντησε ο κ. Σαλαγιάννης και πρόσθεσε: «Κακώς δεν πληρώναμε τις δαπάνες μας. Όμως δεν το κάναμε μόνο εμείς. Το 2010 που εμείς είχαμε δέκα φορές μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό, τα εκλογικά έξοδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πέντε φορές περισσότερα από τα δικά μας. Αν και εσείς δεν κάνατε υπερβολικές δαπάνες δεν θα χρειαζόταν να πάρετε δάνειο 8 εκατ. ευρώ». «Εμείς όμως ήμασταν ενήμεροι και εξυπηρετούμε κανονικά τα δάνεια μας. Αυτή είναι η διαφορά», αντέτεινε ο Σπ. Λάππας. «Πρέπει να δούμε το γενικότερο περιβάλλον που υπήρχε εκείνο το διάστημα σε όλα κόμματα. Αυτό ήταν το τραγικό λάθος και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι για να δούμε τι θα κάνουμε» σχολίασε ο Ν. Σαλαγιάννης.

************

Στην προηγούμενη συνεδρίαση ήρθαν στο φως στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια των 210 εκατ. ευρώ στη ΝΔ και την τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης σε τράπεζες. Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, ΝΔ και  ΠΑΣΟΚ  υπερχρεώθηκαν με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς εγγυήσεις και, όπως σημείωσε ο Νεκτ. Σαντορινιός, το 90% των χρημάτων που έχουν δανειστεί τα δύο κόμματα δεν προβλέπουν οι ίδιες οι Τράπεζες ότι θα τα εισπράξουν. «Ενώ, αντίστοιχα, επειδή πολλοί αντιμετωπίζουν τα οικονομικά όλων των κομμάτων σαν να είμαστε όλοι ίδιοι», τόνισε, «η πρόβλεψη για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι 0%. ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και ΚΚΕ θα πληρώσουν ό,τι έχουν δανειστεί, ενώ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όχι».  

Η αμαρτωλή τροπολογία για τις εκλογές του 2012

Ενώ ο πρώην ταμειακός υπεύθυνος της Ν.Δ. Θ. Σκορδάς, από την αρχή της κατάθεσής του την Τρίτη 1/11, επικαλείτο ότι το δάνειο της Ν.Δ. προς την ΑΤΕ, μέχρι και τον Ιούνιο του 2012 ήταν ενήμερο, προσκομίζοντας μάλιστα σχετικό πίνακα, εντούτοις, ο Νεκτάριος Σαντορινιός απάντησε, παρατηρώντας τα εξής:

«Όπως φαίνεται από τα δικά σας στοιχεία, οι αποπληρωμές του δανείου ήταν ελάχιστες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς το υπόλοιπο φτάνοντας τελικά τα 111,570 εκ ευρώ. Ακόμη, αν τα στοιχεία που προσκομίσατε συνδυαστούν και με την επιστολή που μας έστειλε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς- στην οποία αναφέρεται ότι η ΑΤΕ κατήγγειλε το συγκεκριμένο δάνειο στις 3/7/2012- τότε θα καταλάβουμε ότι το δάνειο φαινόταν ενήμερο, γιατί απλώς η ΑΤΕ δεν το είχε καταγγείλει ως τότε. Μιλάμε δηλαδή για ένα δάνειο που είχε φτάσει τα 111, 570 εκ ευρώ και κατέστη υπερήμερο, όταν τυπικά, η ΑΤΕ αποφάσισε να το καταγγείλει».  

«Με λίγα λόγια, το δάνειο μέχρι τότε φαινόταν ως ενήμερο, όχι λόγω της συνέπειας της Ν.Δ. αλλά λόγω της μη καταγγελίας του από την ΑΤΕ. Η ΑΤΕ, δε, υποχρεώθηκε να το καταγγείλει αφού οι τρείς δόσεις της κρατικής επιχορήγησης δεν πληρώθηκαν ποτέ, επειδή με τροπολογία, εσείς και το ΠΑΣΟΚ, φροντίσατε να τις καταστήσετε ανεκχώρητες, και να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα για να κάνετε εκλογές το 2012. Για την Ν.Δ. οι κρατικές επιχορηγήσεις αυτές έφταναν τα 9,109 εκ ευρώ. Έτσι κάνατε εκλογές εσείς».

Κ. Μπάρκας: Διαδίκτυο και social media σπάνε τη σιωπή των ΜΜΕ για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Το πολιτικό σύστημα επιδιώκει να κρύψει αυτή την ιστορία, αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή δεν θα κρύψουν τίποτε και θα είναι οξείς όσο πρέπει, ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο Κ. Μπάρκας. «Πρέπει να αναδειχθεί το πώς συνεργαζόταν το σύστημα της διαπλοκής ... εάν παρακολουθήσει κάποιος τις ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς μάρτυρες θα γελάει ... εμείς με τις ερωτήσεις μας θα αναδείξουμε το ρόλο της επιτροπής», συνέχισε ο κ. Μπάρκας. Το σημαντικότερο ίσως είναι, το πόρισμα που θα εκδοθεί με το πέρας της διαδικασίας της εξεταστικής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, να γίνει ευρέως γνωστό στην κοινωνία, όπως τόνισε.

Την Τετάρτη 9/11 η ειδική συζήτηση για το πόρισμα Καλούδη

Ειδική συνεδρίαση για το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη, που καταλογίζει ποινικές ευθύνες για τα δάνεια των κομμάτων, θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην Εξεταστική υπήρξε και στην προηγούμενη συνεδρίαση διαφωνία ως προς το περιεχόμενο και την αξιοπιστία του πορίσματος Καλούδη με την ΝΔ να αμφισβητεί τον εισαγγελέα και τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη να λέει χαρακτηριστικά ότι «θα δούμε τι έκανε και με την υπόθεση Κατρούγκαλου». Την σχετική πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Φάμελλοςλέγοντας ότι η συζήτηση θα γίνει την επόμενη Τετάρτη.

Θυμίζουμε ότι ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, ζήτησε πρόσφατα από την Επιτροπή της Βουλής τα πρακτικά της κατάθεσης του Γ. Στουρνάρα, προκειμένου να μελετήσει και να αποφανθεί αν υφίσταται δυνατότητα ανάσυρσης των δικογραφιών από το αρχείο και εκ νέου διερεύνησης των επίμαχων δανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση του κ. Αθανασίου να ζητήσει τα πρακτικά της Επιτροπής, αφορά την διατυπωθείσα από τον κ. Στουρνάρα άποψη, πως η επίμαχη τροπολογία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων, τα οποία, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν υπάγονται στην έννοια της «γενικής κυβέρνησης». Μάλιστα, στην συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σ.Φάμελος είχε παρατηρήσει: «Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη», το οποίο αφορούσε ποινικές ευθύνες για δάνεια προς τα κόμματα.

Οι δικογραφίες που σχημάτιζαν οι οικονομικοί εισαγγελείς πριν αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις αφορούσαν δανειοδοτήσεις άνω των 270 εκατομμυρίων ευρώ, σε κόμματα και ΜΚΟ. Από αυτά, τα 250 εκατομμύρια αφορούσαν χορηγήσεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με εγγυήσεις τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους, με τα μεγαλύτερα ποσά να έχουν πιστωθεί από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ εμπλεκόμενες Τράπεζες ήταν και οι Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς. Ο κ. Αθανασίου θα μελετήσει την θέση που διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας στην Βουλή και εφόσον προκύπτει ως βάσιμη ανάλογη νομική ερμηνεία θα δώσει εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο οι επίμαχες υποθέσεις.

Όπως έγραφε σχετικά το ρεπορτάζ του left.gr:

Σύμφωνα με την τοποθέτηση Στουρνάρα στην Επιτροπή, ξανανοίγει το θέμα πορίσματος Καλούδη και ιδίως του τρόπου με τον οποίο το πόρισμα μπήκε στο αρχείο. Κατά την περίοδο που ο Γ. Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών, όπως υπενθύμισε ο Σ. Φάμελλος,  χρησιμοποιήθηκε μια τροπολογία, από τις εισαγγελικές αρχές για να κρυφτεί το πόρισμα και κυρίως να μην παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη στελέχη τραπεζών και κομμάτων που ευθύνονται. Ως εκ τούτου, η παραδοχή Στουρνάρα ότι η επίμαχη τροπολογία που αθώωνε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν αφορά κόμματα,ανοίγει το δρόμο ώστε το πόρισμα Καλούδη να βγει από το αρχείο.

Επιμέλεια: Τάσος Γιαννόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)