to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:31 | 18.04.2019

Πολιτική

Στο επίκεντρο η προσβασιμότητα: Η πρωτοβουλία του Αντ. Ρέλλα και η ανταπόκριση της ΕΡΤ

«Με όλες τις ιδιότητες με τις οποίες καλούμαι, μα κυρίως ως ανάπηρος ακτιβιστής, στέκομαι αλληλέγγυος στο πλάι των Κ/κωφών στη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματός τους στην προσβασιμότητα στο περιεχόμενο», σημειώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ


Σε ανακοίνωσή του, ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης – Ανάπηρος ακτιβιστής και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

Την Τρίτη 16 Απριλίου πραγματοποίησα συνάντηση με τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΕΡΤ, κ. Νίκο Μερτζάνη , καθώς και τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικής Λειτουργίας Τηλεόρασης, κ. Κώστα Καραμπά, προκειμένου να συζητήσουμε θέματα προσβασιμότητας στο περιεχόμενο της ΕΡΤ. Έχοντας πολυετή επαγγελματική πείρα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και την εμπειρία της δημιουργίας καθολικής προσβασιμότητας σε περιεχόμενο τηλεόρασης, κινηματογράφου και θεάτρου, συζητήσαμε διεξοδικά τα ζητήματα που αφορούν στην ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρώπων με αισθητηριακές βλάβες, Κ/κωφούς και βαρήκοους και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, καθώς και τους τρόπους που μπορούν να αρθούν τα εμπόδια στην ενημέρωση. 

Συγκεκριμένα πρότεινα οι εκπομπές πολιτικού περιεχομένου να μεταδίδονται με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και διερευνήθηκε η δυνατότητα μεταγραφής ομιλίας σε γραπτό κείμενο (speech to text), ώστε οι Κ/κωφοί και βαρήκοοι να μην αποκλείονται από την ενημέρωση. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Μερτζάνη, καθώς και τον κ Καραμπά για το χρόνο τους και το ειλικρινές ενδιαφέρον τους.

Κατόπιν, κατευθύνθηκα στον προαύλιο χώρο της ΕΡΤ και συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), κ. Κωνσταντίνο Σίμψη, όπου με εκατοντάδες Κ/κωφούς και αλληλέγγυους πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη, καθημερινή τηλεοπτική μετάδοση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στη Νοηματική, στις 21:00, δίχως αποκλεισμούς. Ενημέρωσα τον κ. Σίμψη για τις συναντήσεις που προηγήθηκαν και δήλωσα έμπρακτα την αλληλεγγύη μου για τα δίκαια αιτήματα των Κ/κωφών. 

Λίγη ώρα αργότερα, ο εντεταλμένος σύμβουλος Νέων Μέσων, κ. Μάρκος Βογιατζόγλου, προσκάλεσε τον πρόεδρο των Κωφών και αντιπροσωπεία τους σε συνάντηση στην αίθουσα συμβουλίου για διαβούλευση. Είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετάσχω στη συζήτηση. Από την πλευρά της ΕΡΤ δόθηκαν οι εξηγήσεις από τους κ.κ. Βογιατζόγλου και Μερτζάνη για τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί η δημόσια τηλεόραση για την ικανοποίηση των αιτημάτων της ΟΜΚΕ, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση της ΕΡΤ για την παροχή υπηρεσιών προς τα κωφά άτομα. 

Η πρότασή μου, αναφορικά με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) είναι η συμπερίληψη των υπηρεσιών προσβασιμότητας σε ένα ενιαίο δελτίο για όλες και όλους από τη δημόσια τηλεόραση. Ταυτόχρονα όμως, είναι αναγκαία η διερεύνηση δυνατότητας μεταγραφής ομιλίας σε γραπτό κείμενο (speech to text) και στην Ελληνική γλώσσα, για τους μεταγλωσσικά κωφούς, βαρήκοους και κωφούς που επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν την ΕΝΓ, και η εφαρμογή της σε όλα τα ζωντανά προγράμματα.

Με όλες τις ιδιότητες με τις οποίες καλούμαι, μα κυρίως ως ανάπηρος ακτιβιστής, στέκομαι αλληλέγγυος στο πλάι των Κ/κωφών στη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματός τους στην προσβασιμότητα στο περιεχόμενο. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)