to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:38 | 28.09.2015

Κοινωνία

Στο γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο

Οι εγκαταστάσεις στο Ελληνικό θα χρησιμοποιηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών. Ταυτόχρονα, αναζητούνται και άλλοι χώροι για την προσωρινή στέγαση μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα και -αν κριθεί αναγκαίο- και στη Θεσσαλονίκη.


Ενημέρωση:

Στο γήπεδο του χόκεϊ, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από το γήπεδο του Ταε Κβο Ντο του Φαλήρου.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος, οι εγκαταστάσεις στο Ελληνικό θα χρησιμοποιηθούν για όσο διάστημα χρειαστεί για την αντιμετώπιση των καιρικών συνθηκών. Ταυτόχρονα, αναζητούνται και άλλοι χώροι για την προσωρινή στέγαση μεταναστών και προσφύγων στην Αθήνα και -αν κριθεί αναγκαίο- και στη Θεσσαλονίκη.

Το γήπεδο του χόκεϊ στο Ελληνικό έχει χωρητικότητα περίπου 500-600 ατόμων και επιλέχθηκε ως λύση ανάγκης, καθώς το γήπεδο του Τάε Κβο Ντο έπρεπε να παραδοθεί για τη διεξαγωγή παγκόσμιων αγώνων πάλης.

***********************************

 

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Μελίνας Βελιμέζη για τον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο"

Με τη μέριμνα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Αττικής, 400 περίπου πρόσφυγες  μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από το γήπεδο  του Τάε Κβο Ντο στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού, στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου.



Έχοντας σε μία τσάντα όλα τα υπάρχοντά τους, εκατοντάδες πρόσφυγες έφτασαν στο Ελληνικό με λεωφορεία που είχε διαθέσει η Περιφέρεια. Εθελοντές και κάτοικοι από τις γύρω περιοχές τους βοήθησαν στην εγκατάστασή τους στο νέο προσωρινό χώρο φιλοξενίας και υποδοχής. Ένας χώρος που τους προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση με τουαλέτες, μπάνια κι ένα πιάτο ζεστό φαί.



Οι υπερσύγχρονες ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις έπαψαν να χρησιμοποιούνται όταν έσβησαν και τα «φώτα» της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Από τότε μέχρι σήμερα, κάτοικοι της περιοχής έχουν εναντιωθεί στα σχέδια πώλησής τους σε ιδιώτες μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.  Υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των κτιρίων που κατασκευάστηκαν με δημόσιο χρήμα και ζητούν να παραμείνουν στα «χέρια» των πολιτών.

Τα μέχρι τώρα εγκαταλελειμμενα ολυμπιακά ακίνητα πλέον «σφίζουν» από ζωή. Είναι εκεί, ανοιχτά για τους «πολίτες του κόσμου», τους κατατρεγμένους ανθρώπους από τους πολέμους και τις  κακουχίες. Το μόνο που αναζητάνε είναι ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την παράνοια του πολέμου. Μακριά από τις βόμβες που βομβαρδίζουν τα σπίτια τους και σκοτώνουν τα παιδιά τους.



Ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά, άνθρωποι από τη Συρία αλλά και από το Αφγανιστάν, που είχαν καταφύγει στο Ιράν εδώ και μερικά χρόνια. Πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν να «στήσουν» τη ζωή τους εκεί και αποφάσισαν να αναχωρήσουν με προορισμό την Ευρώπη, μήπως και καταφέρουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.



Οι περισσότεροι νεαροί 18-25 χρονών, ολόκληρες παρέες φίλων που αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτό το μακρύ και δύσκολο ταξίδι, γνωρίζοντας τι τους περιμένει μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Κάποιοι από αυτούς που ξέρουν και μιλάνε αγγλικά, προσφέρονται να βοηθήσουν στη διερμηνεία αλλά και σε άλλες εργασίες, όπως η διανομή του φαγητού.



Ένας από αυτούς είναι ο Μοχάμεντ. Τον συναντήσαμε εκεί στο Ελληνικό,να βοηθάει στη διερμηνεία και τους εθελοντές για την εγκατάσταση των προσφύγων στο νέο χώρο. Ο Μοχάμεντ είναι 18 χρονών. Είναι από το Αφγανιστάν, αλλά ζούσε στο Ιράν και ξεκίνησε αυτό το ταξίδι μαζί με φίλους του. Αποφάσισε να φύγει από το Ιράν γιατί δεν μπορούσε να σπουδάσει εκεί. Για να φοιτήσεις σε πανεπιστήμιο του Ιράν πρέπει να πληρώσεις δίδακτρα περίπου 2 χιλιάδες δολάρια το τρίμηνο, μας λέει. Ελπίζει πως στην Ευρώπη θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο.

Πολλές φορές οι ειδήσεις μιλάνε για αριθμούς, αλλά πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι που ο καθένας από αυτούς κουβαλάει τη δική του ιστορία. Άνθρωποι με οικογένεια και σπίτια που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Άνθρωποι σαν κι εμάς που αναζητούν ένα αίσιο τέλος στην οδύσσειά τους.

Έκκληση για βοήθεια

Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από κλινοσκεπάσματα (σεντόνια, κουβέρτες, πετσέτες), τρόφιμα μακράς διαρκείας (φρυγανιές, μπισκότα χωρίς γέμιση, κονσέρβες –όχι χοιρινό-, παιδικές τροφές, σκεύη σερβιρίσματος μιας χρήσης και είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες). Οι πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν παρακαλούνται να πηγαίνουν  τα προαναφερθέντα είδη  στον χώρο του γηπέδου, όπου τα παραλαμβάνουν εθελοντές.

***********************************

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αποφάσισε οι πρόσφυγες να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν σε κτίριο των πρώην ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου.

Η ενέργεια αυτή του αρμόδιου υπουργείου έρχεται ως λύση ανάγκης, μετά τη φιλοξενία περίπου 500 ανθρώπων στο γήπεδο του τάε κβον ντο στο Παλαιό Φάληρο. Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα που ξεκινάει, στο γήπεδο του Παλαιού Φαλήρου θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη εκδήλωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος πάλης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η μεταφορά των προσφύγων στο Ελληνικό πρόκειται να γίνει άμεσα (πιθανότατα τις πρωινές ώρες της Δευτέρας) και αποτελεί μία προσωρινή ανακούφιση για πλήθος ανθρώπων, στους οποίους θα προσφερθεί φαγητό και περίθαλψη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)