to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στο έλεος της φωτοχημικής ρύπανσης οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου

Αχαλίνωτη η φωτοχημική ρύπανση χθες, ξεπέρασε κατά πολύ και επί πολλές ώρες ακόμη και τα όρια συναγερμού σημειώνοντας ρεκόρ επταετίας, με μέγιστη τιμή τα 343 έναντι 350 μικρογραμμαρίων το 2005, στην ίδια περιοχή, στους Θρακομακεδόνες.


Το ΥΠΕΚΑ πάλι εξαντλήθηκε σε ανέξοδες συστάσεις, παρ' ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ευνοούν τη δημιουργία του όζοντος, είχαν προβλεφθεί από την ΕΜΥ, την Παρασκευή άρα θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί μέτρα, π.χ. περιορισμού της κυκλοφορίας των Ι.Χ., λειτουργίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων κ.λπ.

Και πάλι οι συστάσεις για περιορισμό της χρήσης του Ι.Χ., αποφυγή λειτουργίας μονάδων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες εκδόθηκαν εκ των υστέρων, όταν στις 12.00 και 1.00 το μεσημέρι οι τιμές του όζοντος ήταν ήδη υψηλές. Ακόμη και όταν το όριο επιβολής έκτακτων μέτρων, τα 240 μικρογραμμάρια επί τρεις συνεχόμενες ώρες, ξεπεράστηκε στους Θρακομακεδόνες επί πέντε συνεχόμενες ώρες, δεν κουνήθηκε φύλλο.

Αντίθετα, χθες, τέθηκε σε εφαρμογή νωρίτερα η κατάργηση του Δακτυλίου, αντί της πρώτης Αυγούστου που ίσχυε όλα τα χρόνια, ενώ οι μνημονιακές κυβερνήσεις σχεδιάζουν μια νέα πόλη στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και ο υπουργός Οικονομικών ονειρεύεται το τσιμέντωμα της ακτής από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Το όζον εμφανίστηκε στις 12 το μεσημέρι με 204 μικρογραμμάρια στη Λυκόβρυση, 215 στην Αγία Παρασκευή και 214 μικρογραμμάρια στους Θρακομακεδόνες, με όριο ενημέρωσης κοινού τα 180 μικρογραμμάρια σε ωριαία βάση. Μια ώρα αργότερα, προστέθηκαν άλλες δύο περιοχές, τα Λιόσια με 185 και το Μαρούσι με 219. Στις τρεις πρώτες περιοχές ήδη είχε φτάσει στα ύψη, με 255, 235 και 280 μικρογραμμάρια αντίστοιχα. Στις δύο ξεπέρασε το όριο συναγερμού, φτάνοντας στη Λυκόβρυση τα 291, στην Αγία Παρασκευή τα 251 και στους Θρακομακεδόνες τα 327 μικρογραμμάρια.

Σε αυτόν τον σταθμό, στις 3.00 το μεσημέρι η τιμή του όζοντος, εκτός ελέγχου πια, ήταν 343 μικρογραμμάρια. Οι υψηλές τιμές, 313 και 270, συνεχίστηκαν και τις επόμενες δύο ώρες. Αλλά και στη Λυκόβρυση το όριο συναγερμού ξεπεράστηκε επί τρεις συνεχόμενες ώρες. Μέχρι τις 7.00 το βράδυ το όζον παρέμεινε στο ύψος του, εκτός ορίων ενημέρωσης κοινού. Στη Λυκόβρυση καταγράφηκε στα 185, στην Αγία Παρασκευή στα 191 και στους Θρακομακεδόνες στα 223.

Για σήμερα εκτιμάται από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ ότι "βάσει των προβλεπόμενων μετεωρολογικών συνθηκών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΜΥ, η ατμοσφαιρική ρύπανση θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)