to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:20 | 08.11.2017

Κοινωνία

Εφτά χρόνια με αναστολή στον χρυσαυγίτη Ζέρβα για την επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη

Ο Αλέξης Λάζαρης, ο νεαρός φοιτητής που υπήρξε θύμα της επίθεσης, αναγνώρισε στο πρόσωπο του κατηγορουμένου έναν από τους δράστες που τον ξυλοκόπησε και τον λήστεψε


Σε εφτά χρόνια φυλάκισης με ανασταλτικό χαρακτήρα για ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη, καταδικάστηκε το πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, Χρήστος Ζέρβας, για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του φοιτητή αρχιτεκτονικής Αλέξη Λάζαρη, τον περασμένο Μάρτιο.

Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον μετακλητό υπάλληλο στο γραφείο του Νικ. Μιχαλολιάκου στη Βουλή για το κακούργημα της ληστείας και μετέτρεψε την πλημμεληματική κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Παρά την αντίθετη εισαγγελική εισήγηση, τελικά το δικαστήριο δεν αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ δέχθηκε ότι η έφεση θα έχει αναστέλλουσα δύναμη, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγυοδοσίας, ύψους 2.000 ευρώ και της εμφάνισης σε ΑΤ δύο φορές το μήνα.

Ο Αλέξης Λάζαρης, ο νεαρός φοιτητής που υπήρξε θύμα της επίθεσης, αναγνώρισε στο πρόσωπο του κατηγορουμένου έναν από τους δράστες που τον ξυλοκόπησε και τον λήστεψε: “Θυμάμαι το σημάδι του κυρίου, ότι είχε σκαμμένο πρόσωπο από την ακμή, και το χαμόγελο”. Κατέθεσε επίσης ότι κυνηγήθηκε από 3-4 άτομα και όταν πλέον τον έφτασαν άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές κυρίως στον αυχένα και στο κεφάλι. Στη συνέχεια, όπως είπε, “αρχίζουν να με σέρνουν και τους ακούω να λένε πως θα με πάνε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής”

Ανάμεσα στους αυτόπτες μάρτυρες, μία κάτοικος της περιοχής, νοσοκόμα στο επάγγελμα, η οποία βρισκόταν στο δρόμο όταν είδε το νεαρό να ξυλοκοπείται: “Με πλησίασε το παιδί και τον έβαλα να καθίσει στο πεζοδρόμιο. Ο κατηγορούμενος  γελώντας τον ρώτησε “πονάς αγόρι μου;”. Απάντησε “πονάω” και άρχισε να τον κλωτσάει. (…) Ήταν ειρωνικό σχόλιο. Ο νεαρός δεν κατάλαβε τι συνέβαινε, ήταν ήδη χτυπημένος”, περιέγραψε η μάρτυρας, καταλήγοντας ότι φοβήθηκε για τη ζωή του νεαρού, καθώς “κάθε χτύπημα μπορούσε να ήταν μοιραίο”.

Απολογούμενος, ο Χρήστος Ζέρβας αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι  ήταν υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων της Χρυσής Αυγή και εκείνη την ώρα βρισκόταν σε καφέ στη Μεσογείων.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Αλέξη Λάζαρη στο Εφετείο

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Αλέξη Λάζαρη,  πραγματοποίησαν μέλη της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), του Συλλόγου Εργαζομένων «Άγιος Σάββας», της Β΄ΕΛΜΕ και της Λαϊκής Συνέλευσης Γκύζη-Πολυγώνου, από νωρίς το πρωί έξω από το Εφετείο στη διασταύρωση των δρόμων Αλεξάνδρας και Λουκάρεως.

Η συγκέντρωση οργανώθηκε με αφορμή τη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης για την επίθεση Λάζαρη, με κατηγορούμενο τον Χρ. Ζέρβα, συνεργάτη του επικεφαλής της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκου.

Οι διαμαρτυρόμενοι απαίτησαν, μεταξύ άλλων:

«* Το κλείσιμο των κεντρικών γραφείων-ορμητηρίων εγκλημάτων της ναζιστικής ΧΑ στη Μεσογείων

* Την παραδειγματική καταδίκη του Χρ. Ζέρβα για την επίθεση στον Αλ. Λάζαρη»

Στον στενό πυρήνα των νεοναζί

Ο καταδικασμένος χρυσαυγότης φέρεται να είναι υπεύθυνος ασφαλείας των κεντρικών γραφείων του ναζιστικού κόμματος και να είχε προσληφθεί το 2012 ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή. Σε βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε μετά το περιστατικό στους Αμπελόκηπους, ο κατηγορούμενος βουλευτής των νεοναζί, Ηλίας Κασιδιάρης φαίνεται να αποκαλεί τον 42χρονο «ψυχή του Λαϊκού Συνδέσμου στους Αμπελόκηπους» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τις δημοτικές εκλογές. Ο 42χρονος ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του Κασιδιάρη για τον δήμο της Αθήνας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, ενώ είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ναζιστικού κόμματος (δείτε παρακάτω τα σχετικά βίντεο).

Επίσης, σε φωτογραφίες-ντοκουμέντα που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος», ο Ζέρβας εικονίζεται στο πλευρό του πυρηνάρχη Νίκαιας και της Ουρανίας Μιχαλολιάκου. Στο τάγμα βρίσκεται και ο συνοδηγός του Γιώργου Ρουπακιά τη βραδιά της δολοφονίας, Γιάννης Καζαντζόγλου. Ολοι τους κρατάνε ξύλινα ρόπαλα, φοράνε κράνη, μπουφάν και γάντια μηχανής, ενώ το τάγμα επιθεωρεί ο υπόδικος χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης. Στο τάγμα εφόδου διακρίνονται και άλλα μέλη του πυρήνα Νίκαιας που σήμερα δικάζονται για την οργανωμένη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Η συγκέντρωση του τάγματος εφόδου είχε βιντεοσκοπηθεί και στο επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό -το οποίο δημοσιοποιεί σήμερα το ethnos.gr, οι χρυσαυγίτες εμφανίζονται «ετοιμοπόλεμοι» να λαμβάνουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη. Στην αρχή δεν έχουν κρυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, είναι διασκορπισμένοι και προφανώς αναμένουν «οδηγίες». Αργότερα, όταν μάλλον έφτασε η ώρα να «εκτελέσουν» την αποστολή τους, τα μέλη του τάγματος εφόδου Νίκαιας στοιχίζονται, φορούν τα κράνη τους και ξεκινούν να χτυπούν με δύναμη τα ρόπαλα πάνω στις σιδερένιες ασπίδες που φέρουν. Προτού σταματήσει η βιντεοσκόπηση των δραστηριοτήτων του τάγματος -για λόγους που εύκολα γίνονται αντιληπτοί- οι χρυσαυγίτες «ντοπάρονται» από τον επικεφαλής ξεκινώντας να φωνάζουν το γνωστό σύνθημα «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Σημειώνεται ότι στον 42χρονο, καθώς και σε καφετέρια στους Αμπελόκηπους που ανήκει στον ίδιο ή σε στενό συγγενικό του πρόσωπο, φέρεται να έχει αναφερθεί στην κατάθεση του από το 2013, προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης κάνοντας λόγο για «στέκι-ορμητήριο» χρυσαυγιτών.

Όπως προαναφέραμε, η ιστοσελίδα jailgoldendawn, ανέδειξε την θέση του Ζέρβα στην ιεραρχία των νεοναζί. Κατ' αρχάς είνα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, όπως η ίδια η Χρυσή Αυγή έχει ανακοινώσει:

Από την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής.

Απο κει και πέρα, ο Ζέρβας είναι δεξι χέρι του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη. Εδώ ο Ζέρβας ανακοινώνεται από τον Κασιδιάρη ως “η ψυχή του Λαϊκού Συνδέσμου στους Αμπελόκηπους”, σε εκδήλωση της “Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα” τον Μάη του 2014, όταν ο πρώτος κατέβαινε ως δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Κασιδιάρη.

Εδώ ο Ζέρβας μιλάει ως γραμματέας στα εγκαίνεια των γραφείων της Τοπικής Οργάνωσης Αμπελοκήπων (που λειτουργούν στα γραφεία της “Κεντρικής Διοίκησης” στη Μεσογείων):

Ο Ζέρβας εμφανίζεται και συστήνεται ως “εσωτερική Ασφάλεια” των κεντρικών γραφείων της Χρυσής Αυγής στο ντοκιμαντέρ της Angelique Kourounis “Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση”:


Η μαρτυρία του θύματος

Ο άτυχος φοιτήτης είχε μέσα από τον «Ερυθρό Σταυρό», όπου νοσημεύεται ακόμη, στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, για τη δολοφονική επίθεση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής εναντίον του: «Με κυνήγησαν από τα γραφεία. Η χειρονομία που μου έκαναν, τους την έκανα και εγώ πίσω. Γύρναγα από μία εργασία που είχα να κάνω. Ήταν τρεις στην αρχή και μετά κάποιος με χτύπησε και μου πήρε και την τσάντα, Με χτυπούσαν με μπουνιά και κλωτσιά στο κεφάλι» καταγγέλλει ο 24χρονος.

Περισσότερες λεπτομέρειες δίνει ο πατέρας του φοιτητή: «Τον κυνήγησαν λοιπόν και οι τρεις τον έδειραν και ήρθε ένας τέταρτος και τον έκλεψε, παίρνοντάς του την τσάντα, με ό,τι είχε μέσα, όλα του τα στοιχεία. Είχε μέσα φωτογραφική μηχανή, μεζούρες, σχέδια, τηλέφωνο, κλειδιά και δεν ξέρω τι άλλο. Του τράβαγε την τσάντα και τον έσερνε. Όλα αυτά στις οδούς Παπαδά και Κουσιανόφσκυ. Επειδή έτρεξε να φύγει, κάνοντας ζιγκ-ζαγκ από τα γραφεία μέχρι εκεί που τον έπιασαν, είναι δυο παράλληλοι δρόμοι της Μεσογείων.. μετά ανέβηκαν τρία άτομα σε ένα μηχανάκι και έφυγαν».

Δείτε το βίντεο του Alpha:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)