to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 10.01.2017

Κοινωνία

Στο «εδώλιο» του ΕΣΡ τα κανάλια για το δημοψήφισμα

ΣΚΑΪ και «Αταίριαστοι», Ant1, αλλά και Mega, Star, Alpha, απολογούνται για την ξεκάθαρη θέση υπέρ του «ναι» το Καλοκαίρι του 2015 στο ΕΣΡ.


Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακρόαση των καναλιών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναφορικά με την ανισομερή παρουσίαση του δημοψηφίσματος το καλοκαίρι του 2015. Ήταν τότε που, σύμφωνα με το σύνολο των καναλιών «όλες οι κοινωνικές ομάδες ήταν υπέρ του «ναι»…

Τις ημέρες εκείνες, το ΕΣΡ είχε λάβει σωρεία καταγγελιών από πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη στάση τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ξεκάθαρα έπαιρναν θέση υπέρ του «ναι».
 
Σήμερα, ο ΣΚΑΪ καλείται να απολογηθεί για «πιθανή παράνομη προβολή προδημοψηφισματικών συγκεντρώσεων την παραμονή του δημοψηφίσματος», αλλά και για  «για πιθανή ανισομερή παρουσίαση συγκεντρώσεων ΝΑΙ και ΟΧΙ στο δημοψήφισμα».

Ακόμη, θα ζητηθούν διευκρινίσεις για πιθανή παραβίαση διατάξεων για «μη πλήρη αντικειμενική και ισομερή ενημέρωση» στην εκπομπή «Αταίριαστοι», αλλά και για παραβίαση διατάξεων για «παρουσίαση των γεγονότων με προσοχή και αίσθημα ευθύνης, ώστε να μη δημιουργούν σύγχυση ή πανικό στο κοινό, την απαγόρευση δραματοποιημένης αναπαράστασης των γεγονότων κατά τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων ή άλλων ενημερωτικών εκπομπών».
 
Για πιθανή παραβίαση διατάξεων αναφορικά με την παρουσίαση θεμάτων σε εκπομπές με  ισοτιμία και την πολυφωνία, αλλά σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, το ΕΣΡ καλεί και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. 
 
Επιπλέον, για «ενδεχόμενη παράβαση σχετικά με μεροληπτική  επιρροή ως προς την ελεύθερη διαμόρφωση και έκφραση γνώμης κατά τη ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος» καλείται να απολογηθεί ο Ant1.

Ο σταθμός θα δώσει εξηγήσεις και για «ενδεχόμενη παράβαση αρχών αντικειμενικότητας και πολιτικής πολυφωνίας από την ανισομερή μετάδοση προδημοψηφισματικών συγκεντρώσεων», όπως ακριβώς και ο ΣΚΑΪ.
 
Για πιθανή παράβαση των αρχών της ισοτιμίας και της πολυφωνίας έχουν κληθεί και οι Mega, Star, και Alpha. Τέλος, διευκρινήσεις θα κληθεί να δώσει και η ΕΡΤ1 για πιθανή παράβαση που αφορά τη μετάδοση εκπομπής δημοψηφιακού περιεχομένου κατά την παραμονή του δημοψηφίσματος», αλλά και ο Ε για «ενδεχόμενη παραβίαση διατάξεων εκλογικής νομοθεσίας».

Η συνεδρίαση ξεκίνησε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, γίνεται «κεκλεισμένων των θυρών» και αναμένεται να είναι πολύωρη. 
 

Σημειώνεται ότι επιστολή προς την αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ορσαλία (Λίνα) Αλεξίου και τα μέλη του ΕΣΡ είχε στείλει πριν από δυο χρόνια η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, καταγγέλλοντας την «αδιανόητη και άνευ προηγούμενου μεροληπτική εκστρατεία» υπέρ του «ναι» από το σύνολο των ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας.

«Η εκστρατεία αυτή δεν προσβάλλει μόνο οποιαδήποτε έννοια στοιχειώδους αμεροληψίας, όπως ορίζεται από το πλαίσιο  της κείμενης νομοθεσίας και βέβαια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά λαμβάνει και διαστάσεις ανεξέλεγκτης καταστροφολογίας, η οποία απειλεί ευθέως την ελάχιστη σταθερότητα, που οφείλουμε όλοι να περιφρουρήσουμε ενόψει της αδέσμευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης», ανέφερε η Ρ. Σβίγκου και καλούσε το συμβούλιο να πράξει τα δέοντα.

Με πληροφορίες από Κόκκινο

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)