to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 06.11.2020

Κοινωνία

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Οι αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από το νέο lockdown, συνεπικουρούμενες από πιέσεις της υπεράσπισης, του δικηγόρου Πλεύρη αλλά και άλλων, φαίνεται να λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ομαλή έκβαση της δίκης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.


Κεντρική εικόνα: Άγγελος Καλοδούκας - Βρείτε το πλήρες φωτορεπορτάζ παρακάτω

Σε επ' αόριστον αναβολή οδεύει η δίκη του Ζακ Κωστόπουλου με τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από το νέο lockdown, συνεπικουρούμενες από πιέσεις της υπεράσπισης, του δικηγόρου Πλεύρη αλλά και άλλων, να μπαίνουν ως τροχοπέδη στην ομαλή έκβαση της δίκης. Ήδη ο συνήγορος υπεράσπισης του Χορταριά ανέφερε ότι ο εντολέας του έχει περιοριστικούς όρους. Διαφωνίες στην αίθουσα μεταξύ προέδρου και συνηγόρων για την ερμηνία της ΚΥΑ σχετικά με τα επιτρεπόμενα άτομα στην αίθουσα.

Οι δικηγόροι της οικογένειας Κωστόπουλου προσπάθησαν να πιέσουν για διακοπή με σκοπό τη μεταφορά σε κατάλληλη αίθουσα, αλλά και τη διασφάλιση της αναγκαίας δημοσιότητας της δίκης. Συγκεκριμένα η Άννυ Παπαρρούσου πήρε τον λόγο λέγοντας τα παραπάνω, πως το θέμα μπορεί να διευθετηθεί με μια διακοπή, ενώ η Κλειώ Παπαπαντολέων, είπε πως η δίκη θα έχει διάρκεια και είναι αδύνατο η ποινική δικαιοσύνη να σταματήσει να δικάζει πολυπρόσωπες δίκες, και πρότεινε μια διακοπή ή μια μεταφορά αίθουσας ώστε να μην υπάρχει καμία ανασφάλεια σε κανέναν.

Από τη μεριά της η εισαγγελέας είπως πως βλέπει τους παράγοντες της σύνθεσης «όλους υγιείς με καλή διάθεση, κανείς δεν επικαλείται πρόβλημα υγείας, το μέλλον είναι άδηλο, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί μετά από μήνες, δεν ξέρουμε που βαδίζουμε».

Η πρωτοβουλία ZackieOh Justice Watch, την οποία μπορείτε να παρακολουθείτε στο Twitter για τις εξελίξεις σε πραγματικό χρόνο, δεσμέυθηκε να ενημερώσει για τον ορισμό της νέας ημερομηνίας εκδίκασης, μόλις υπάρξουν πληροφορίες υπάρξουν.

Η συνέχεια προσεχώς.

Διαβάστε ακόμα:

Τι έχουμε δει μέχρι τώρα

Την Tετάρτη 21/10, ξεκίνησε τυπικά η δίκη για την άγρια δολοφονία σε δημόσια θέα του Ζακ Κωστόπουλου. Ωστόσο ορίστηκε γρήγορα η επόμενη δικάσιμος, την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, αίθουσα 1, ώρα 9:00.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθονται ήδη ο κοσμηματοπώλης στο κατάστημα  του οποίου, επί της οδού  οδό Γλάδστωνος, ο Ζακ βρήκε φριχτό θάνατο το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου 2018.

Κατηγορούμενοι είναι, επίσης, ένας μεσίτης που έσπευσε να χτυπήσει τον Ζακ ενώ ήταν, ήδη, τραυματισμένος και πεσμένος στο έδαφος καθώς και τέσσερις αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο.

Στους κατηγορούμενους έχει αποδοθεί το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας από δόλο, όπως ζητούσε η οικογένεια του δολοφονηθέντος, ώστε να εκδικαστεί η δολοφονία ως κακούργημα.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα παρακολουθεί στενά την υπόθεση όπως υπενθυμίζεται σε πρόσφατο κοινό ανακοινωθέν οκτώ οργανώσεων. Πλήθος κόσμου παρεβρέθηκε χθές το βράδυ στην εκδήλωση του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στη Γλάδστωνος, όπου προβλήθηκε  σχετικό βίντεο, ενώ οι ηθοποιοί Γιώργος Καρκάς, Γεράσιμος Μιχελής, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Σπύρος Μπιμπίλας, Μαίρη Σαουσοπούλου διάβασαν σύντομα κείμενα, κυρίως του ίδιου του Ζακ.

Διαβάστε επίσης:

  1. «Ένας τοξικοαυτός μπήκε να ληστέψει ένα μαγαζί…»: Εμετικά και μηνύσιμα σχόλια του Πορτοσάλτε για τον Ζακ Κωστόπουλο

  2. Ν. Ηλιόπουλος: Ο αγώνας ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας είναι μπροστά μας

Πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο θα μεταδίδει το Παρατηρητήριο της δίκης «ZackieOh Justice Watch», στον σχετικό λογαριασμό του στo twitter. Πρόκειται για ομάδα – επαγγελματιών και μη – δημοσιογράφων, με την συμβολή νομικών, την υποστήριξη ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και αξιοποιώντας εμπειρία από εγχειρήματα που έχουν προηγηθεί, όπως η άμεση γραπτή μετάδοση από δίκες κοινωνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος από το omniatv και η συστηματική καταγραφή και μετάδοση της δίκης της Χρυσής Αυγής από το GoldenDawnWatch, θα καταγράφει λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της διαδικασίας, από την πρώτη ημέρα μέχρι την ολοκλήρωσή της (διαβάστε αναλυτικά).

Μέχρι στιγμής η έδρα προχώρησε στην κλήρωση των ενόρκων, ενώ αναβλήθηκε το αίτημα σχετικά με αναβολή της δίκης για άλλη δικάσιμο.

Ενοχλήθηκε ο Πλεύρης όταν ο πρόεδρος χαρακτήρισε τη δικη «ιστορική»

Η διαδικασία ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου για το που θα πρέπει να κάθονται οι ένορκοι. Κατά τη γνώμη του πάνω στην έδρα αλλά λόγω COVID-19 δε γίνεται. «Είστε σε μια ιστορική δίκη», είπε ο πρόεδρος απευθυνόμενος στη μεριά των ενόρκων, για να ακολουθήσει η ενόχληση του Θάνου Πλεύρη, δικηγόρου υπεράσπισης. «Όχι, τα Μέσα το λένε και όσοι είναι απ' έξω», είπε ο Θ. Πλεύρης, για να λάβει την απάντηση πως «Έντάξει, θα μπορούσαμε να γράψουμε βιβλίο για το τί είναι ιστορική δίκη».

«Ηθική» δικαίωση αισθάνεται ο Θάνος Πλεύρης για την εκπροσώπηση των «αθώων» αστυνομικών, όπως ο ίδιος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ζήτημα οι παρουσίες εντός της μικρής αίθουσας της δίκης λόγω Covid-19

Δεκτό, για πέντε δημοσιογράφους,  έγινε το αίτημα από τους συνηγόρους για την παρουσία δημοσιογράφων και παρατηρητών. Με βάση τις προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ για τα μέτρα προστασίας, θα καταφέρουν να χωρέσουν μόνο συνήγοροι και κατηγορούμενοι.

Η συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας, Άν. Παπαρούσσου ζήτησε να γίνει ανάγνωση κατηγορητηρίου, ενώ καλέστηκαν ονόματα μαρτύρων κατηγορητηρίου για να προσέλθουν στην επόμενη δικάσιμο, 6 Νοεμβρίου 2020, αίθουσα 1, ώρα 9:00.

Να σημειωθεί ότι οι γονείς του Ζακ είχαν ζητήσει εδώ και καιρό με επιστολή τους να προσδιοριστεί η δίκη καθώς όπως υπογράμμιζαν καθυστερούσε η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Σημειώνεται επίσης ότι η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει ως αιτία θανάτου «ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου σε έδαφος πολλαπλών τραυμάτων σώματος», ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις είχαν βγει απολύτως καθαρές. Όλα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου (τον οποίο πολλοί επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως ληστή) αρχικά προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα, ενώ φως στην υπόθεση έριξαν και τα αποκαλυπτικά βίντεο που δημοσίευσε η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Συγκέντρωση στο δικαστήριο με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη

Το δίκτυο των ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων (Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας, Athens Pride Αθήνας, Thessaloniki Pride, Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας - ΟΛΚΕ, Πολύχρωμο Σχολείο, Proud Seniors - Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ Ατόμων Ηλικίας 50 & Ανω, ΛΟΑΤ ΑμεΑ) κάλεσε για σήμερα στις 9 το πρωί έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Δέγλερη 4) «με μάσκες και τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την πανδημία, ώστε να δηλώσουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο την απαίτησή μας για δικαιοσύνη.

Για εμάς η δολοφονία του Ζακ, της Ζάκι, η συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας και σπίλωσης του ονόματός του/ης, αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια της ναζιστικής και ακροδεξιάς ιδεολογίας που επικράτησε στην κοινωνία μας την τελευταία δεκαετία. Της ίδιας που ηττήθηκε και ηττάται πανηγυρικά τις τελευταίες μέρες με το πέρας των διαδικασιών της δίκης της εγκληματικής, νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Είναι χρέος μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να σταθούμε απέναντι στους υποστηρικτές και τους εκφραστές της ιδεολογίας αυτής. Είμαστε ΛΟΑΤΚΙ+, οροθετικοί/ές/ά, τσούλες/οι, σεξεργάτες/τριες, μετανάστες/τριες, ηλικιωμένα, άτομα με αναπηρία και δεν έχει δικαίωμα κανένας να ασκεί βία στα σώματά μας. Οι ζωές μας έχουν αξία! Θα αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθεί ο αδελφός μας ο Ζακ, η αδελφή μας η Ζάκι!».

Διαβάστε σχετικά:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)