to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:19 | 29.07.2013

Οικονομία

Στο εδώλιο η Τράπεζα Πειραιώς για καταδολίευση δανειστών

Άρχισαν τα δικαστικά όργανα σε βάρος της Τράπεζας Πειραιώς. Αύριο Τρίτη εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα πελατών της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, οι οποίοι βλέπουν τις άνω των 100.000 ευρώ καταθέσεις τους να «κουρεύονται», σε βάρος και της Τράπεζας Πειραιώς την οποία μηνύουν για καταδολίευση δανειστών.


Οι ίδιοι, μάλιστα, ζητούν κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έχει εξαγοράσει τα ελληνικά υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, το αδίκημα της καταδολίευσης δανειστών στοιχειοθετείται με βάση το ότι η Τράπεζα Πειραιώς όταν ενέτασσε στον όμιλό της τη Λαϊκή Τράπεζα γνώριζε καλώς ότι η δεύτερη όφειλε χρήματα στους καταθέτες της, τα οποία δεν πλήρωνε κακόπιστα μολονότι μπορούσε να το πράξει μέσω της ρευστοποίησης των περιουσιακών της στοιχείων ή μέσω της μεταβίβασής τους στους θιγόμενους καταθέτες. Στη μήνυση καταγγέλλεται πως η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε τα δάνεια κι όλα τα θετικά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, παραβλέπουσα δολίως ότι εκείνα θα κάλυπταν τις απαιτήσεις των καταθετών, οι οποίοι προσέφυγαν μαζικώς στη Δικαιοσύνη.

Το ότι, μάλιστα, η Τράπεζα Πειραιώς δεν αναγνωρίζει ούτε συμμετέχει στις υποχρεώσεις ως προς τους καταθέτες χαρακτηρίζεται από τους μηνυτές κερδοσκοπική, ανήθικη και παράνομη πράξη. Η Τράπεζα Πειραιώς γνώριζε ότι οι καταθέτες ουσιαστικώς είναι δανειστές της τράπεζας προς τους οποίους η τράπεζα αποδίδει το νόμιμο τόκο. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε ενέργεια καταλήγει στη μη ικανοποίηση των καταθετών κατά κεφάλαιο και τόκο συνιστά το ποινικό αδίκημα της καταδολίευσης δανειστών.

Στην ίδια μήνυση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως η Τράπεζα Πειραιώς προέβη σε σύναψη σύμβασης με τη Λαϊκή Τράπεζα, εν γνώσει των οφειλών της προς καταθέτες και πως σκοπίμως έσπευσε να επωφεληθεί της κρίσης στη Λαϊκή Τράπεζα, μολονότι γνώριζε πως με την εξαγορά προκαλούσε ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη στους καταθέτες. Επιπλέον, αναφέρεται πως όφειλε η Τράπεζα Πειραιώς πριν προχωρήσει στη σύναψη της σύμβασης με τη Λαϊκή να εξετάσει τα δικαιώματα των καταθετών της, ώστε να μην τους ζημιώσει. Γραμμένο στην καθαρεύουσα, στη μηνυτήρια αναφορά σημειώνεται επί λέξει: «Εάν ελειτούργει το κράτος δικαίου οι μόνοι που θα είχαν δικαίωμα να αποκτήσουν την περιουσία της Λαϊκής Τράπεζας εν Ελλάδι θα ήσαν οι καταθέται της και αφού αυτοί ικανοποιούντο, τότε ας έπαιρνε ο όμιλος της Τραπέζης Πειραιώς οτιδήποτε απέμενε από την Λαϊκή Τράπεζα».

Πηγή: koutipandoras.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)