to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 12.02.2014

Πολιτική

Στο εδώλιο η κυβέρνηση για τη λίστα Λαγκάρντ - Εγκληματική συγκάλυψη καταλογίζει ο Π. Σκουρλέτης

Ξεγύμνωμα του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου από τον οικονομικό εισαγγελέα Π. Αθανασίου για τη χρόνια συγκάλυψη του σκανδάλου με τη λίστα Λαγκάρντ και των άλλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.


Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε εκκρεμείς επί χρόνια υποθέσεις, όπως η λίστα Λαγκάρντ, τα εμβάσματα στο εξωτερικό κ.ά., διέταξε χθες ο οικονομικός εισαγγελέας εκθέτοντας τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών από το 2010, αλλά και τους αμέριμνους συγκυβερνήτες Σαμαρά - Βενιζέλο.

Η χθεσινή κίνηση του οικονομικού εισαγγελέα είναι η τρίτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις για τις οποίες έχουν διατυπωθεί κατηγορίες πολιτικού "κουκουλώματος" μετά τα θαλασσοδάνεια του Τ.Τ. και την κραυγαλέα περίπτωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου στην "Αυγή": Ελεγκτέοι όσοι συστηματικά και επί σκοπώ ματαιώνουν την έρευνα

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ελεγκτέοι δεν είναι μόνον όσοι έκρυβαν τη λίστα στα συρτάρια τους, όπως οι Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Διώτης, ούτε μόνον όσοι ενθυλάκωσαν δημόσιο ή μαύρο χρήμα, αλλά και όσοι συστηματικά και επί σκοπώ ματαιώνουν την έρευνα.

Η εισαγγελική εντολή

Μορφή «κατεπείγουσας έρευνας» για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παίρνουν οι έλεγχοι σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ», βάσει εντολής προς το ΣΔΟΕ, του εισαγγελέα κατά Οικονομικών Εγκλημάτων Π. Αθανασίου, ο οποίος ζητά να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου εντός δύο μηνών.

Ο Παν. Αθανασίου ζητεί με έγγραφό του προς τους προανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ να προβούν στις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να οριστούν από τους προϊσταμένους του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) οι υπάλληλοι με ελεγκτικά καθήκοντα για να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαδικασία.

Βάσει της εισαγγελικής εντολής, οι εν λόγω υπάλληλοι καλούνται ενός διμήνου να έχουν ολοκληρώσει τους προσωρινούς και ακολούθως τους πλήρεις ελέγχους των στοιχείων προσώπων, που περιλαμβάνονται στη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην τράπεζα HSBC Ελβετίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς προβαίνουν σε συγκεκριμένους ελέγχους, με στόχο την καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής, σε όλες τις εφορίες του νομού Αττικής προς διακρίβωση της πορείας ερευνών που τους έχουν αναθέσει, με άμεση προτεραιότητά τους την επίσπευση και ολοκλήρωση των ελέγχων, τόσο για τη λίστα Λαγκάρντ, όσο και για άλλους καταλόγους με φορολογικές παραβάσεις.

Σημειώνεται ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς απευθύνονται σε εφορίες προκειμένου να καλυφθούν κενά που δημιουργούνται στον ελεγκτικό μηχανισμό εξαιτίας έλλειψης προσωπικού στο ΣΔΟΕ. Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, με τον έλεγχο της «λίστας Λαγκάρντ» απασχολούνται είκοσι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, οι οποίοι φέρονται μέχρι στιγμής να έχουν ελέγξει 100 από τις πλέον των 2.000 περιπτώσεων που περιλαμβάνονται στον επίμαχο κατάλογο.

Η απόφαση των εισαγγελέων Διαφθοράς είναι να ελεγχθεί η πορεία όλων των παραγγελιών, που έχουν διαβιβάσει σε εφορίες με αντικείμενο τη διερεύνηση αδικημάτων που συνδέονται με φοροδιαφυγή μεγάλων χρηματικών ποσών.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, θα ξεκινήσει προσωπικούς ελέγχους σε όλες τις εφορίες του νομού, προκειμένου να διαπιστώσει την πρόοδο στην εκτέλεση παραγγελιών που έχει διαβιβάσει το τμήμα Διαφθοράς της Εισαγγελίας.

Όπως τονίζεται από δικαστικές πηγές, η κίνηση των εισαγγελέων Διαφθοράς στοχεύει αποκλειστικά στον έλεγχο των διαδικασιών που γίνονται σε εκτέλεση παραγγελιών τους προς εφορίες και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά κανενός είδους παρέμβαση στο έργο των φορολογικών Αρχών.

 

Π.Σκουρλέτης: Έκθετη την κυβέρνηση για την ασυλία και την κάλυψη που παρέχει στους πλούσιους και τους φοροφυγάδες

Η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη σχετικά με την εντολή του οικονομικού εισαγγελέα για  διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, για τη διερεύνηση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων:

«Η εντολή του οικονομικού εισαγγελέα για διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, σχετικά με τη διερεύνηση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, επιβεβαιώνει αφενός πως η δικαιοσύνη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων υπερασπιζόμενη το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου  αφήνει για μια ακόμη φορά έκθετη την κυβέρνηση για την ασυλία και την κάλυψη  που παρέχει στους πλούσιους και τους φοροφυγάδες.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει κανένα δισταγμό στο να  φορτώνει με χαράτσια τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κρατά μια στάση εγκληματικής συγκάλυψης στο φλέγον ζήτημα της φοροδιαφυγής με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον χειρισμό της υπόθεσης Λαγκάρντ.

Εξάλλου, η υποστελέχωση του φοροτεχνικού μηχανισμού και η αντικειμενική αδυναμία των ΔΟΥ και του ΣΔΟΕ να ελέγξουν αποτελεσματικά τις υποθέσεις χρεώνεται αποκλειστικά στον κ. Σαμαρά και στην κυβέρνηση του».

 

(Με πληροφορίες από Αυγή και ΑΜΠΕ)

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)