to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:58 | 19.09.2018

Κοινωνία

Στο εδώλιο για ελλιπές πόθεν έσχες ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί πόθεν έσχες.


Η υπόθεση για την οποία καλείται να λογοδοτήσει ο κ. Παχατουρίδης, αφορά ελλιπείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αφορούν το χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2015, όσον αφορά συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως άυλα, αλλά και ένα ακίνητο.

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε με αφορμή δύο έγγραφες καταγγελίες τράπεζας, η οποία δανειοδότησε τον δήμαρχο Περιστερίου και έναν συνεργάτη του, από κοινού, για την αγορά σημαντικής αξίας ακινήτου στις Τρεις Γέφυρες. Το ακίνητο, αλλά και η διαχείριση των χρημάτων του δανείου, στην συνέχεια μεταβιβάστηκαν σε εταιρία στην οποία είναι συνέταιρος ο κατηγορούμενος - διαδικασία όμως, για την οποία δεν ενημερώθηκε η τράπεζα. Μάλιστα, στις καταγγελίες της η δανείστρια έθετε ζήτημα αν πρέπει να ελεγχθούν για αδικήματα όπως αυτό της απιστίας και υπάλληλοί της.  

Οι καταγγελίες οδήγησαν σε άμεσο επανέλεγχο όλων των δηλώσεων του κ. Παχατουρίδη από τα έτη 2007 έως και 2015, από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι δεν περιέχονταν σε αυτές, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του δημάρχου και της συζύγου του. Μετά την έναρξη του σχετικού ελέγχου, ο κατηγορούμενος έσπευσε να καταθέσει συμπληρωματικές δηλώσεις, τον Μάιο του 2009 για το έτος 2007, και άλλες πέντε τον Οκτώβριο του 2014, για τα οικονομικά έτη 2010 έως και 2014. Οι δηλώσεις όμως αυτές κρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, «εκπρόθεσμες».

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι από τις δηλώσεις του κ. Παχατουρίδη απουσίαζαν, τόσο ακίνητα του ίδιου και της συζύγου του, όσο και καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες. Τα επίμαχα πάντως ακίνητα, ο κατηγορούμενος τα δήλωνε κανονικά στο αντίστοιχο έντυπο της εφορίας και επιπλέον τα περισσότερα από αυτά είχαν αποκτηθεί σε χρόνους πριν ο κ. Παχατουρίδης εκλεγεί στην θέση του δημάρχου. Τα ακινήτα της συζύγου του, όπως ισχυρίστηκαν στις αρχές και οι δύο, δεν είχαν δηλωθεί κατά το συγκεκριμένο διάστημα, γιατί έως το 2010 τελούσαν σε διάσταση. Για τον λόγο αυτό, το βούλευμα απαλλάσσει από κάθε κατηγορία την σύζυγο του κ. Παχατουρίδη.

Για τον δήμαρχο Περιστερίου, το Συμβούλιο Εφετών δέχεται ότι τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται και παρέλειψε να δηλώσει περιουσιακά στοιχεία, όπως καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, και συμμετοχές σε εταιρίες.

Κατά το βούλευμα, ο κατηγορούμενος τέλεσε την αξιόποινη πράξη που του αποδίδεται με σκοπό την απόκρυψη των παραπάνω περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του ως δήμαρχος Περιστερίου Αττικής. Τα δε αποκρυπτόμενα περιουσιακά στοιχεία, «υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ».  

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης πάντως, αρνείται οποιανδήποτε δόλο στις πράξεις του, ενώ υποστηρίζει πως οι ελλείψεις στις δηλώσεις του οφείλονται αποκλειστικά σε λάθος της λογιστικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη σύνταξη των επίμαχων πόθεν έσχες.  

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)