to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:06 | 02.06.2017

Οικονομία

Στο editorial των New York Times οι ευθύνες Σόιμπλε και η ανάγκη για τερματισμό της κρίσης χρέους στην Ελλάδα

«Μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, που είναι αντίθετος στην παραχώρηση ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα τονίζουν στο χθεσινό τους κύριο άρθρο οι New York Times περιγράφοντας την κρίση χρέους στην Ελλάδα η οποία υποφέρει από τα «διαδοχικά κύματα μέτρων λιτότητας προς ικανοποίηση των πιστωτών»


«Επί μία σχεδόν δεκαετία η Ελλάδα ταλαιπωρείται από το ασφυκτικό χρέος της, που πλέον υπολογίζεται πάνω από τα 300 δις ευρώ, διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας. Διαδοχικά κύματα μέτρων λιτότητας προς ικανοποίηση των πιστωτών έχουν επιφέρει μεγάλη δυστυχία. Άνω του 25% των Ελλήνων είναι άνεργοι και ζωτικές υπηρεσίες όπως η υγεία και οι συγκοινωνίες λειτουργούν μετά βίας. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βγει η Ελλάδα από μία τόσο βαθειά τρύπα». Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων το editorial των «New York Times» (NYT) της Πέμπτης 1/6/17 με τίτλο «Ending Greece’s Perpetual Debt Crisis» (σ.σ.: «τερματίζοντας την συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ελλάδας»).

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε πειθήνια νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που περιλάμβανε αύξηση της φορολόγησης και περικοπές συντάξεων. Παρ’ όλα αυτά, οι πιστωτές απέτυχαν σκανδαλωδώς να συμφωνήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος» προσθέτει το editorial καταλογίζοντας ευθύνες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών:

«Μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει τον γερμανό υπ. Οικ. Wolfgang Schäuble, που είναι αντίθετος στην παραχώρηση ελάφρυνσης χρέους προς την Ελλάδα, όπως άλλωστε αντίθετοι είναι και πολλοί γερμανοί ψηφοφόροι που πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες τον Σεπτέμβριο. Κάποιοι στην Γερμανία έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα. "Στην Ελλάδα έχει δοθεί υπόσχεση για ελάφρυνση όταν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση", δήλωσε ο γερμανός υπ. Εξ. Sigmar Gabriel».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

«Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron εξέφρασε την υποστήριξή του σχετικά με το ζήτημα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», υπενθυμίζουν οι NYT προσθέτοντας:

«Οι υπ.Οικ. της ευρωζώνης ευελπιστούν σε συμφωνία κατά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Εμπόδιο αποτελούν οι όροι με τους οποίους θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και πόσο διατεθειμένη να υποχωρήσει είναι η Γερμανία. Τυχόν αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας θα ήταν καταστροφική για την Αθήνα και εξωφρενικό στίγμα για την Γερμανία, η αδιαλλαξία της οποίας στερεί από την Ελλάδα τη μόνη βιώσιμη λύση στα βάσανά της: την οικονομική ανάπτυξη». 

Μετάφραση - επιμέλεια: Αντώνης Δρογκάρης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)