to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 25.02.2014

Κοινωνία

Στο ΕΔΑΔ για τα κατοχικά λύτρα η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης

Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί και την μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, κατέθεσε την Παρασκευή προσφυγή κατά της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου για την επιστροφή των λύτρων που είχε καταβάλλει κατά τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, αναφέρει τηλεγράφημα του εβραϊκού πρακτορείου JTΑ.


Η εβραϊκή κοινότητα τόνισε επίσης ότι απαιτεί "ηθική δικαίωση" στην σχετική δικαστική αγωγή που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα . 

Το 1942 χιλιάδες άνδρες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, ηλικίας 18-45  είχαν στρατολογηθεί σε κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα  από ναζιστικές δυνάμεις που είχαν εισβάλλει στην χώρα τον περασμένο χρόνο. 

Η εβραϊκή κοινότητα με επικεφαλής τον Δαβίδ Σαλτιέλ, δήλωσε στην Associated Press την Δευτέρα ότι περίπου 100.000 άνδρες χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβοι για την κατασκευή δρόμων, οχυρώσεων και επισκευή σιδηροδρόμων ενώ οι βάναυσες συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν οδήγησαν το 12,5% από αυτούς στον θάνατο τους πρώτους δύο μήνες. 

οι υπεύθυνοι της κοινότητας είχαν καταφέρει τελικά να συνάψουν μια συμφωνία με τους ναζί για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, κατά την οποία  κατέβαλλαν στους γερμανούς 1,9 δισ. δρχ. - περίπου € 50.000.000, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους εβραίους αιχμαλώτους. Καθώς επρόκειτο για ένα αστρονομικό, για τα δεδομένα της εποχής, χρηματικό ποσό, η Κοινότητα αποφασίζει να εκποιήσει περιουσιακά της στοιχεία αναζητώντας, ταυτόχρονα, δωρεές από το σύνολο των μελών της και εβραϊκούς οργανισμούς στην Αθήνα και το εξωτερικό.

Όμως πολύ σύντομα σχεδόν όλος ο εβραϊκός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία,  όπου λίγοι από αυτούς επέζησαν. 

"Αυτό που συνέβη είναι απίστευτο», είπε ο Σαλτιέλ. " Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι γερμανοί αφού ανάγκασαν εκατοντάδες ανθρώπους να δουλεύουν ως σκλάβοι και αφού δέχθηκαν τα λύτρα για την απελευθέρωσή τους, θα τους οδήγησαν μετά  στα τρένα για το Άουσβιτς;"

Περίπου το 95% από τις 50.000 εβραίων που διέμεναν στην Θεσσαλονίκη, θανατώθηκαν στα στρατόπεδα των Ναζί. 

Μετάφραση του left.gr από το  apnews με πληροφορίες από newspost.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)