to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:29 | 24.10.2019

Κοινωνία

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση με μέσα των υπηρεσιών αυτών, ενισχύοντας έτσι το δημόσιο χαρακτήρα τους.


Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, όπως έκαναν και άλλες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας τη δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων του δήμου αλλά και των κατοίκων της πόλης απέναντι στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, το πράσινο και ο ηλεκτροφωτισμός.

«Παρά τη στήριξη της αντιπολίτευσης, το ψήφισμα που προτείναμε δεν εγκρίθηκε αφού η πλειοψηφούσα παράταξη του κ. Μπακογιάννη επιλέγει να αντιμετωπίσει το επίμαχο άρθρο με όρους "ενηλικίωσης" και προσαρμογής στην πραγματικότητα. Ωστόσο, ενηλικίωση σημαίνει ανάληψη ευθύνης απέναντι στις υποχρεώσεις σου, τη στιγμή που η κυβερνητική ρύθμιση συνιστά επίθεση στη δυνατότητα των δήμων να αναλαμβάνουν τις δικές τους. Είναι πλέον καθαρή η διάκριση ανάμεσα στις αντιτιθέμενες πολιτικές και τα προγράμματα. Εμείς θα είμαστε σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων και του συμφέροντος των κατοίκων της πόλης, ακόμα και μετά από την ενδεχόμενη ψήφιση του άρθρου» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη.

Υπέρ της πρόταση της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» ψήφισαν είκοσι δημοτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα οι παρατάξεις: ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ - ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ και ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Κατά ψήφισαν 21 δημοτικοί σύμβουλοι, της παράταξης ΑΘΗΝΑ ΨΗΛΑ της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και ο Γιώργος Βουλγαράκης, επικεφαλής της παράταξης ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΘΗΝΑ.

Ο επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος, επισήμανε ότι η Ευρώπη ακολουθεί αντίστροφη πορεία στο θέμα αυτό, επικαλούμενος το τι πράττουν το Βερολίνο και το Παρίσι. Ο Ν. Ηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι στην εκχώρηση σε ιδιώτες αυτών των υπηρεσιών, η παράταξη του «μαζί με τους εργαζομένους είναι απέναντι» και στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους. Επίσης κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να προβεί σε προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση με μέσα των υπηρεσιών αυτών, ενισχύοντας έτσι το δημόσιο χαρακτήρα τους.

«Ενηλικιωθείτε, μεγαλώστε, εκλεγμένοι είστε. Βγάλτε το κεφάλι σας από την άμμο», είναι προς την Αυτοδιοίκηση, το μήνυμα του υπό ψήφιση στη Βουλή αναπτυξιακού νομοσχεδίου, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που είναι σε εξέλιξη και συγκλήθηκε για το θέμα αυτό, ύστερα από αίτημα παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Για την Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο κ. Μπακογάννης, η σημερινή « είναι ημέρα Δημοκρατίας, γιατί εμείς απελευθερωνόμαστε».
«Θέλουμε» είπε, «ισχυρούς δήμους, ισχυρά Δημοτικά Συμβούλια. Να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα για την πολυπόθητη αποκέντρωση». Σήμερα, πρόσθεσε, οι δήμοι αισθάνονται « βαριά της κρατικής κηδεμονίας και το μακρύ χέρι του κράτους που είναι μέσα στα ταμεία μας». Ο Κ. Μπακογιάννης, υπενθύμισε ότι ποτέ δεν έχει μιλήσει για ιδιωτικοποιήσεις. « Αλλά για συμπράξεις που είναι τελείως διαφορετικό» σημείωσε, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για τους εργαζομένους. « Μη γεννάμε δράκους, μη παίζουμε μικροπολιτικά παιχνίδια με το ψωμί των ανθρώπων» είπε.Αναφέροντας ότι υπάρχει σχετικός νόμος από το 2010 « και επί της μακροβιότερης κυβέρνησης τη μνημονιακή περίοδο δεκάδες δήμοι συνεργάστηκαν με ιδιώτες και η Σύμπραξη με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) του δήμου Αθηναίων στον ηλεκτροφωτισμό, εγκρίθηκε από εκείνη την κυβέρνησης». Ο Κ. Μπακογιάννης, τόνισε επίσης ότι η εντολή των πολιτών «που είναι και οι εργοδότες μας» στις δημοτικές εκλογές ήταν να καταστεί η Αθήνα καθαρή πόλη.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, υπενθύμισε ότι η διοίκηση Καμίνη είχε συνάψει Σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα στον ηλεκτροφωτισμό που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση, εργολαβίες ιδιωτών στο πράσινο, στον καθαρισμό, στη φύλαξη αλλά και στην εκχώρηση του μηχανολογικού της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρίες. Ο Ν. Σοφιανός, ζήτησε την απόσυρση του σχετικού άρθρου και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. « Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των εργαζομένων αλλά δεν συμμερίζομαι τους φόβους τους» είπε από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Γιώργος Βουλγαράκης. 

Η Ντίνα Ρέππα από την ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟ, κάλεσε τους εργαζομένους να μην αρκεστούν στις υποσχέσεις δημάρχων «που τους ξεγελάσει κι άλλες φορές». Και τόνισε ότι εκχώρηση σε ιδιώτες σημαίνει για τους πολίτες αύξηση ανταποδοτικών τελών ενώ θα ισχύουν και «οι πιο αισχρές εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)