to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:43 | 23.05.2019

Πολιτική

Αλ. Τσίπρας στο Star: Τώρα αρχίζει η ευθύνη των πολιτών (βίντεο)

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR με τη Μάρα Ζαχαρέα παραχωρεί συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας:


Υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση και η πιθανότητα να δοθεί τον επόμενο χρόνο αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη, η οποία θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο την κατώτατη σύνταξη, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η αύξηση αυτή θα είναι πολύ πιο σημαντική για το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, λέγοντας ενδεικτικά πως για κάποιον που παίρνει σύνταξη 500 ευρώ η αύξηση των 50 ευρώ θα είναι της τάξης του 10%.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν και νέα θετικά μέτρα το επόμενο διάστημα και αν εξετάζεται και το θέμα του ΕΚΑΣ ο πρωθυπουργός απάντησε ότι "σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μια νέα οικονομική πολιτική πολύ λιγότερης λιτότητας, ελαφρύνσεων για τους πολλούς και στήριξης των αδυνάμων, ιδίως αυτών που επλήγησαν ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης".

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επίδραση των θετικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και ακόμα περισσότερη θετική απόδοση και σημείωσε: "Εκτιμούμε και εγώ και ο κ. Τσακαλώτος, με βάση και τη συσσωρευμένη εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, ότι είναι πολύ πιθανό στο τέλος του χρόνου να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες για ακόμα περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης των αδυνάμων.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ στηρίχθηκαν πολλαπλώς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Αναγνώρισε ότι η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν μια πολύ σκληρή απόφαση, την οποία η κυβέρνηση του βρήκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν είχε κλείσει την 5η αξιολόγηση, αλλά τόνισε πως στα τέσσερα τελευταία χρόνια στηρίχθηκαν πολλαπλώς από την κυβέρνηση του και ανέφερε ενδεικτικά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος το 2016, το 2017 και το 2018, καθώς και τις αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι επιχειρούν μια "λαθροχειρία", λέγοντας ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ το εισόδημα των συνταξιούχων "συρρικνώθηκε".

"Αυτό είναι απολύτως ψευδές, διότι οι παροχές σε συντάξεις επί των ημερών μας από το 2015 και μετά έχουν μια αύξηση γύρω στα 245 ευρώ ετησίως για τον κάθε συνταξιούχο με μέση σύνταξη", υπογράμμισε.

"Εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο και λέμε ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε ελαφρύνσεις, θα έχουμε την υπεραπόδοση της οικονομίας να πηγαίνει στους πιο αδύναμους, θα έχουμε σε μόνιμη βάση τη 13η σύνταξη, θα έχουμε μειώσεις στη φορολογία και από το 2020 ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογία", σημείωσε και τόνισε πως για να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο δεν αρκεί να έχει 153 βουλευτές στη Βουλή για να το ψηφίζουν, όταν ο λαός είναι αυτός που θα δώσει την τελική του έγκριση.

Τώρα αρχίζει η ευθύνη των πολιτών

"Τώρα αρχίζει η ευθύνη των πολιτών", παρατήρησε για τις εκλογές της Κυριακής και είπε πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι ψήφος έγκρισης στα μέτρα ελάφρυνσης και η ψήφος στη Ν.Δ και τον κ. Μητσοτάκη είναι εντολή κατάργησης αυτών των θετικών μέτρων.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια σε σχέση με τους στόχους της χώρας και τόνισε πως υπάρχουν ακραίες δυνάμεις στην Ευρώπη που έχουν εμμονή στις πολιτικές της λιτότητας και αντιδρούν.

Σε αυτούς συμπεριέλαβε τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Προσβολή του κ. Βέμπερ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ πως όταν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ο Μάνφρεντ Βέμπερ τον προσέβαλε με τον χειρότερο τρόπο που μπορεί να προσβάλει κάποιος έναν πρωθυπουργό. Την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε στα ελληνικά ο κ. Βέμπερ δεν φορούσε καν τα ακουστικά του, δηλαδή απαξιούσε και να ακούσει τα επιχειρήματα του Ελληνα πρωθυπουργού.

"Αυτή η στάση του κ. Βέμπερ και μόνο σηματοδοτεί και το πολιτικό του ήθος, αλλά και την εμμονή ως Βαυαρός πολιτικός, διότι η Γερμανία έχει ευθύνη για την απόκλιση Βορρά - Νότου, καθώς τα ελλείμματα του Νότου είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας και των χωρών του Βορρά", σχολίασε ο πρωθυπουργός και δήλωσε πως "θα είναι μεγάλη πληγή για την Ελλάδα ο Βέμπερ αν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, όπως ζητάει ο Μητσοτάκης", και γι αυτόν το λόγο ζητάει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της Κυριακής, επειδή θα του δώσει την πολιτική νομιμοποίηση να πει "όχι" στην πρόταση να γίνει ον κ. Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, στο άτυπο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. την Τρίτη 28 Μαίου στις Βρυξέλλες..

Σε ερώτηση για την υπόθεση Κουφοντίνα είπε ότι είναι αποκλειστικά θέμα της δικαιοσύνης και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι μη έχοντας να πει κάτι ουσιαστικό στα ζητήματα της οικονομίας θέλει να στρέψει την ατζέντα σε ζητήματα που προφανώς απασχολούν τους πολίτες, όπως τα ζητήματα της ασφάλειας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν κατέχουν την απόλυτη ευαισθησία στα ζητήματα αυτά στη Ν.Δ, λέγοντας πως "η ασφάλεια των πολιτών είναι ένα λαϊκό αίτημα και δεν το υπηρετούν μονάχα αυτοί που είναι συντηρητικοί, γιατί κι εμείς που είμαστε προοδευτικοί θέλουμε την ασφάλεια των πολιτών".

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους φιλελεύθερους πολίτες, ανεξάρτητα σε ποιον χώρο ανήκουν, και είπε πως η κυβέρνηση του απέδειξε γενναιότητα και θάρρος να πάρει τολμηρές αποφάσεις στα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων (νόμος για ιθαγένεια παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου).

"Οταν μιλάω για τους πολλούς, μιλάω για την Ελλάδα του 99%"

Σε ερώτηση αν είναι διχαστικό το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ για την "Ελλάδα των πολλών" ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά και σημείωσε: "Οταν μιλώ για τους πολλούς μιλάω για την Ελλάδα του 99%. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε, δεν θέλουμε να διχάσουμε. Η πολιτική για τους λίγους θέλει να διχάσει. Εμείς θέλουμε να ενώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία σε ένα στόχο: Οι θυσίες να μην πάνε χαμένες. Δεν κάνω διαχωρισμούς".

Ο πρωθυπουργός τόνισε με τις περιοδείες ανά την Ελλάδα τις δύο τελευταίες εβδομάδες "ξανάνιωσε", γιατί, όπως είπε, η επαφή με τον κόσμο είναι η ζωή για τον πολιτικό και η αγάπη του κόσμου του έχει δώσει πολύ μεγάλη δύναμη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον τ/σ  STAR και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα:
ΖΑΧΑΡΕΑ: Στο σημείο αυτό θα καλησπερίσουμε τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κύριο Αλέξη Τσίπρα, για μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Κύριε Πρωθυπουργέ, καλωσορίσατε στο στούντιο του STAR.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλώς σας βρίσκω.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ξεκινήσω με την οικονομία. Θεωρώ ότι είναι το ζήτημα που ενδιαφέρει περισσότερο απ’ όλα τους πολίτες. Πριν από λίγες ημέρες άκουσα τον κύριο Τσακαλώτο να λέει ότι ανάμεσα στις ευρωεκλογές και καθώς πηγαίνουμε προς τις εθνικές, πιθανώς να υπάρξουν και κάποιες άλλες θετικές εκπλήξεις. Υπενόησε κάτι για το ΕΚΑΣ. Υπάρχει κάτι καινούργιο, που μπορούν να ακούσουν απόψε από εσάς οι τηλεθεατές μας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Ζαχαρέα, η οικονομική πολιτική δεν σχεδιάζεται στο πόδι, ούτε είναι μία απόφαση της στιγμής. Είναι αποτέλεσμα ενός σχεδίου και πολλών χρόνων δουλειάς. Σήμερα, λοιπόν, είμαστε σε θέση να έχουμε μια οικονομία που έχει βγει από τη βαθιά χαράδρα της χρεοκοπίας, που ήταν για πάρα πολλά χρόνια, να έχει απόδοση ισχυρή, να έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να υπερκαλύπτουμε τους στόχους και να έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε μία νέα οικονομική πολιτική, όπως τη λέμε εμείς, πολύ λιγότερης λιτότητας, ελαφρύνσεων για τους πολλούς και στήριξης των αδυνάμων και ιδίως αυτών που επλήγησαν ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. Ανακοίνωσα, λοιπόν, μαζί με τον κύριο Τσακαλώτο, στο Ζάππειο πριν από δέκα περίπου ημέρες, ένα σχέδιο που αφορά σε μέτρα ελάφρυνσης και το 2019, βάσει των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, αμέσως μετά τις προβλέψεις της Eurostat για τα πλεονάσματα  του 2018 και για την πορεία του 2019. Και, βεβαίως, ανακοίνωσα και ένα σχέδιο που αφορά το 2020, 2021, 2022, όπου ουσιαστικά αξιοποιώντας τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, από τη συσσωρευμένη ρευστότητα που έχουμε στα δημόσια ταμεία,  καταθέτουμε 5,5 δις ευρώ στους πιστωτές μας ως «μαξιλαράκι» για τα επόμενα χρόνια και μειώνουμε κατά 1% τα πλεονάσματα 2020-2021-2022.  Ανακοίνωσα, λοιπόν, μια σειρά από μέτρα και για το 2020 και για το 2019 που ήδη ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται.
Τώρα, αυτά τα μέτρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, θα έχουν μια θετική επίδραση στην οικονομία, διότι ο συνταξιούχος που πήρε μία 13η σύνταξη δεν θα τα βάλει στο μπαούλο, δεν θα τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι…
ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα τα πάει στην κατανάλωση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: … θα τα ρίξει στην αγορά. Εξίσου θεωρώ…
ΖΑΧΑΡΕΑ: Δεν έχουμε, όμως, ελληνικές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις τόσο πολύ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ, λοιπόν, ότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώσαμε και για το 2019, είναι μέτρα τα οποία  θα ενισχύσουν την κατανάλωση και είναι και φιλοαναπτυξιακά μέτρα, ιδίως η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, αλλά, βεβαίως, και στην εστίαση και στα τρόφιμα. Είναι ότι θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά, θα αυξήσουν την αγοραστική δύναμη, αλλά και τα νοικοκυριά θα καταναλώσουν. Συνεπώς η επίδραση των μέτρων στην ελληνική οικονομία θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες να έχουμε αναπτυξιακούς ρυθμούς μεγαλύτερους και άρα ακόμα περισσότερη απόδοση θετική της ελληνικής οικονομίας.
Εκτιμούμε, λοιπόν, και εγώ και ο κύριος Τσακαλώτος και με βάση την εμπειρία τη συσσωρευμένη των προηγούμενων χρόνων, που πάντοτε υποεκτιμούσαμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, εκτιμούμε, λοιπόν, ότι είναι πολύ πιθανόν στο τέλος του χρόνου να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες για ακόμα περισσότερο δημοσιονομικό χώρο και ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης των αδυνάμων.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Και το ΕΚΑΣ είναι μέσα σε αυτό που λέτε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς να σας πω ότι οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, που δυστυχώς -και αυτό ήταν μία  πολύ σκληρή απόφαση την οποία την είχαμε βρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την 5η αξιολόγηση, που δεν έκλεινε η προηγούμενη κυβέρνηση- όλα αυτά τα χρόνια, παρότι υπέστησαν  αυτή την οδυνηρή περικοπή, από τη δική μας κυβέρνηση στηρίχθηκαν πολλαπλώς. Πρώτα απ’ όλα, με το μέρισμα το κοινωνικό του 2016. Εξακόσια τριάντα εκατομμύρια στους χαμηλοσυνταξιούχους τότε, την εφάπαξ σύνταξη που δώσαμε το 2016. Δευτερευόντως, το κοινωνικό μέρισμα του 2017-2018, με τα 305 εκατομμύρια που δώσαμε το 2017 και αφορούσαν ιδίως τις παρακρατήσεις εισφορών υγείας, παράνομες παρακρατήσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιπλέον, από 1/1/2019, αντί να έχουμε μειώσεις στις συντάξεις, αντί να εφαρμοστεί αυτό το αχρείαστο μέτρο που μας είχε επιβάλει το ΔΝΤ, εμείς καταφέραμε και -χάρη στις θυσίες, βεβαίως, και χάρη στην απόδοση της οικονομίας- ακυρώσαμε την περικοπή και είχαμε τη δυνατότητα όχι για μειώσεις συντάξεων, αλλά για αυξήσεις συντάξεων σε 600.000 συνταξιούχους. Δηλαδή, σε αυτούς ακριβώς που είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που είδαν να μειώνεται το ΕΚΑΣ, να καταργείται το ΕΚΑΣ, είχαμε το 2019 αύξηση 20 ευρώ στη σύνταξή τους, που μέχρι την επόμενη τριετία θα γίνει 100 ευρώ. Συνεπώς, λοιπόν, έχουμε ήδη φροντίσει και φροντίζουμε να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη και την προστασία για τους πιο αδύναμους.
Όμως, μιας και με ρωτάτε να σας πω: Υπάρχουν δυνατότητες μέσα από έναν πιθανό ανασχεδιασμό, κυρίως σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη, μιας και αναφερθήκατε σε αυτό, υπάρχει αυτή η δυνατότητα …
ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα σας το ρώταγα αυτό, αν εξετάζεται αύξηση της κατώτατης εθνικής σύνταξης.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτή η σκέψη, υπάρχει ενδεχομένως αυτή η δυνατότητα. Όσο η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, θα σχεδιάζουμε να δίνουμε το περίσσευμα, να δίνουμε τις δυνατότητες της οικονομίας στους πιο αδύναμους. Και άρα αν από 384 που είναι σήμερα η κατώτατη σύνταξη, πιθανότατα τον επόμενο χρόνο ανέβει για 50 ευρώ, αυτό το πενηντάρικο γι’ αυτόν που έχει μια σύνταξη των 500 ευρώ, θα σημαίνει 10% αύξηση. Άρα, να λοιπόν πώς στοχεύουμε και σχεδιάζουμε σταδιακά να έχουμε την υπερκάλυψη των απωλειών και τις σταδιακές αυξήσεις στις συντάξεις. Και να μην ξεχνάμε ότι και η 13η σύνταξη…
ΖΑΧΑΡΕΑ: Να επιμείνουμε σε αυτό γιατί είναι σημαντικό για όσους μας ακούνε. Δηλαδή εσείς λέτε ότι εάν η κυβέρνησή σας κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, εξετάζετε αύξηση κατά 10% στην εθνική κατώτατη σύνταξη και μπορούμε να το προσδιορίσουμε χρονικά αυτό, από τις αρχές του 2020;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ αυτό που σας είπα είναι ότι ήδη μέχρι τώρα έχουμε προστατεύσει τους πιο αδύναμους. Αυτό που σας είπα είναι η 13η σύνταξη και ο τρόπος με τον οποίο αυτή τη δυνατότητα τη μοιράσαμε με δικαιοσύνη, γιατί δεν δώσαμε ισόποσα σε όλους. Η 13η σύνταξη αντιστοιχεί στο παλαιότερο δώρο Πάσχα ή στο επίδομα αδείας. Δεν είναι μια ολόκληρη σύνταξη γιατί οι δυνατότητες της οικονομίας δεν μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία, να δώσουμε την πλήρη σύνταξη, είναι η μισή. Αλλά για τους χαμηλοσυνταξιούχους, διότι κάναμε αντίστροφη κατανομή, είναι ολόκληρη. Γι’ αυτούς που παίρνουν μέχρι 500 ευρώ κύρια σύνταξη, είναι ολόκληρη. Σας είπα, λοιπόν, ότι έχουμε ήδη καλύψει και με το παραπάνω τις απώλειες. Και μου επιτρέπετε εδώ να κάνω και μια αναφορά σε μία λαθροχειρία των τελευταίων ημερών. Ακούγεται ότι, επί των ημερών μας, το εισόδημα των συνταξιούχων συρρικνώθηκε. Αυτό είναι απολύτως ψευδές, διότι οι παροχές σε συντάξεις, επί των ημερών μας, από το 2015 και μετά, έχουν μία αύξηση. Αύξηση γύρω στα 245 ευρώ ετησίως για τον κάθε συνταξιούχο, για τη μέση σύνταξη. Αυτό το οποίο, επίσης, θέλω να τονίσω, για να καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας, είναι ότι μία μικρή αύξηση στην εθνική σύνταξη, της τάξης των 50 ευρώ, θα αφορά όλους τους συνταξιούχους, δεν θα αφορά μόνο τους κατώτατους. Αλλά αυτοί που παίρνουν την κατώτατη σύνταξη, γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αυτή η μικρή αύξηση στην εθνική σύνταξη θα σημάνει πολύ σημαντική αύξηση  στο συντάξιμο εισόδημά τους.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Να φύγουμε από τους συνταξιούχους, να πάμε στη φορολογία. Θα το έχετε ακούσει και εσείς, ότι ο κύριος Μητσοτάκης, ειδικά αυτή την προεκλογική περίοδο, έχει κάνει σημαία της δικής του πολιτικής τη μείωση της φορολογίας. Και σας επικρίνει, μάλιστα ότι ό,τι δώσατε, ό,τι παροχές δώσατε προέρχονται από την υπερφορολόγηση των πολιτών. Η δική σας θέση και το δικό σας σχόλιο σε αυτό.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η δική μου θέση και το δικό μου σχόλιο είναι ότι, ο ελληνικός λαός έχει πλήρη εμπειρία, τι συνέβη στη χώρα αυτή τα τελευταία οκτώ χρόνια. Θυμάται ο ελληνικός λαός πού βρισκόταν η χώρα πριν έρθουν τα μνημόνια και που βρισκόταν το εισόδημά του και που βρισκόταν η φορολογία στο εισόδημά του και πού βρέθηκε το 2015. Εφαρμόστηκαν μέτρα λιτότητας ύψους 60 δις ευρώ από το ’10 έως το ’15. Χάσαμε το 25% του Εθνικού μας Εισοδήματος. Και χάσαμε όλα αυτά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Διότι τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, ο κύριος Παπανδρέου, ο κύριος Παπαδήμος ενδιάμεσα, ο κύριος Σαμαράς, όχι μόνον, παρά τα μέτρα αυτά της σκληρής λιτότητας, δεν κατάφεραν να έχουν στοιχειωδώς πλεονάσματα, δεν καταφέρανε να εφαρμόσουν ένα σχέδιο ανάκαμψης ενώ την είχαν προβλέψει την ανάκαμψη από την αρχή, αλλά μας παρέδωσαν μία χώρα χρεοκοπημένη, μία κοινωνία λεηλατημένη, άδεια ταμεία και εμείς καταφέραμε μέσα σε 2,5 – 3 χρόνια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Καταφέραμε να πιάσουμε πλεονάσματα με το ένα δέκατο των μέτρων. Αυτοί πήρανε 65 δις μέτρα λιτότητας, εμείς βεβαίως υποχρεωθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, δεν το κρύψαμε και πήγαμε στις κάλπες και πήραμε την έγκριση του ελληνικού λαού για να συνεχίσουμε μετά τον Ιούλιο του ’15. Τον Σεπτέμβριο πήγαμε σε εκλογές. Αλλά με το ένα δέκατο της λιτότητας, έξι δις περίπου εμείς εφαρμόσαμε και τα τρία τα γυρίσαμε πίσω αναδιανέμοντας τα υπερπλεονάσματα κάθε χρόνο. Άρα λοιπόν, τι να συζητάμε τώρα; Να συζητάμε για το ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Να συζητάμε για το ποιος έφερε την εισφορά αλληλεγγύης; Να συζητάμε για το ποιος έκοψε τα επιδόματα, ποιος έκοψε τις συντάξεις; Εν τοιαύτη περιπτώσει αυτή είναι μία συζήτηση την οποία, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να την κρίνει, γιατί έχει την εμπειρία. Αυτό που αξίζει όμως να συζητήσουμε, είναι το τι κάνουμε από δω και στο εξής. Και εμείς αποδείξαμε ότι, είχαμε την ικανότητα να διαχειριστούμε μία κρίση πρωτοφανή για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Είχαμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες, θέτοντας ως προτεραιότητα πάντοτε την προστασία των πιο αδύναμων. Διότι εμείς δώσαμε μέσα στην κρίση την ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία σε δυόμιση εκατομμύρια ανασφάλιστους. Εμείς πήραμε ένα ασφαλιστικό σύστημα διαλυμένο με τρύπα 1,1 δις ετησίως και τώρα είναι με ένα δις πλεόνασμα το ασφαλιστικό σύστημα και ο ΕΦΚΑ. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε ό,τι περίσσευε, ό,τι υπήρχε, όσο βγάζαμε από την απόδοση της οικονομίας να την μοιράζουμε στους πιο αδύναμους, εμείς κάναμε μία σειρά από τομές.
Τώρα, αυτό λοιπόν που έχει αξία να κουβεντιάσουμε και να ακούσει ο ελληνικός λαός, είναι ότι μεθαύριο πηγαίνουμε σε μία ευρωπαϊκή κάλπη. Η ευρωπαϊκή κάλπη δεν βγάζει κυβερνήσεις. Όμως εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο. Ένα σχέδιο που λέει ότι, από δω και στο εξής θα έχουμε ελαφρύνσεις, θα έχουμε την υπεραπόδοση της οικονομίας να πηγαίνει στους πιο αδύναμους, θα έχουμε σε μόνιμη βάση τη 13η σύνταξη, θα έχουμε μειώσεις στη φορολογία και από το 2020 ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στη φορολογία. Αυτό το σχέδιο για να εφαρμοστεί, δεν αρκεί να έχω 153 βουλευτές στη Βουλή για να το ψηφίζουν, όταν ο λαός είναι αυτός ο οποίος θα δώσει την τελική του έγκριση. Η ευθύνη η δική μου, αν θέλετε, σταματάει εδώ. Τώρα περνάμε στην ευθύνη των πολιτών. Γι’ αυτό και έχω πει πάρα πολλές φορές και θέλω να το επαναλάβω και σήμερα. Η ψήφος στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και στο ψηφοδέλτιό του είναι και μία ψήφος έγκρισης και εμπιστοσύνης, αν θέλετε, σε αυτό το σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και στήριξης των πιο αδύναμων, στήριξης των πολλών. Και από την άλλη μεριά, η ψήφος στο ψηφοδέλτιο του κυρίου Μητσοτάκη είναι – διότι είδαμε και το σχέδιό του το τελευταίο διάστημα, τις πολιτικές του θέσεις – είναι μία ψήφος εντολής στην κατάργηση αυτών των μέτρων.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι πάνω σε αυτό, γιατί είπατε στο ΚΟΝΤΡΑ ότι «η ψήφος στις ευρωεκλογές, και πρέπει να το ξέρει ο συνταξιούχος, ότι η σύνταξή του θα είναι μέσα στο ψηφοδέλτιο που θα βάλει στην κάλπη». Δεχθήκατε επικρίσεις και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΚΙΝ.ΑΛ ότι είναι ένας τρόπος εξαγοράς των ψηφοφόρων αυτών.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Επικρίσεις θα δεχόμουνα ούτως ή άλλως, αλλά και αυτοί πρέπει να αποφασίσουν, γιατί θα πρέπει να με επικρίνουν; Θα πρέπει να επικρίνουν την κυβέρνηση διότι, όπως λένε, λεηλάτησε την οικονομία και το εισόδημα των συνταξιούχων ή διότι κατάφερε εν πάση περιπτώσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει ανάσα και σε μόνιμη βάση να αναδιανείμει τον παραγόμενο πλούτο; Κοιτάξτε, ακούω αυτή την κριτική η οποία εδράζεται στο γεγονός ότι, τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν 15 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Αλλά ανακοινώθηκαν 15 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, διότι 25 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές βγήκαν αυτά τα reports από την Eurostat και από την ΕΛ.ΣΤΑΤ που μας δώσανε τη δυνατότητα να έχουμε εχέγγυο ότι με ασφάλεια υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το 2019. Αν είχαμε τρεις μήνες πριν, έναν χρόνο πριν αυτό το εχέγγυο, θα το δίναμε έναν χρόνο πριν. Διότι εμείς, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε: έχουμε εκλογές, α, ωραία, πόσα να δώσουμε στους Έλληνες πολίτες; Αυτά τα κάνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις που κανείς δεν τους ήλεγχε. Εμείς κυβερνήσαμε «με το πιστόλι στον κρόταφο» τέσσερα χρόνια και διαχειριστήκαμε μία πολύ σκληρή κατάσταση δημοσιονομικά. Διαχειριστήκαμε ελλείμματα που έπρεπε να γίνουν πλεονάσματα, σε αντίθεση με προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν την άνεση να μοιράζουν δεξιά και αριστερά, ακόμα και προσλήψεις αθρόες να κάνουν πριν τις εκλογές. Εμείς λοιπόν ό,τι είχαμε κάθε στιγμή το δίναμε στους πολλούς. Το ίδιο κάναμε και τώρα. Βεβαίως, οι εκλογές δεν είναι…

ΖΑΧΑΡΕΑ: Πάντως, οι έξω, και τώρα δεν χαρήκανε. Άκουσα τον κύριο Βέμπερ να επικρίνει τις παροχές.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Έχετε απόλυτο δίκιο και θα σας πω ότι, παρά το ότι όπως είπα πιο πριν, εμείς λειτουργούμε με απόλυτη ασφάλεια σε σχέση με τους στόχους της χώρας, υπάρχουν δυνάμεις, ακραίες συντηρητικές, θα πω εγώ, ακραίες νεοφιλελεύθερες, που έχουν μία ιδεοληπτική εμμονή στην πολιτική της λιτότητας και είναι αυτοί οι οποίοι επιμένουν και για λόγους τιμωρητικούς. Ο κύριος Βέμπερ, για παράδειγμα, είναι ο άνθρωπος εκείνος που ακολουθώντας τον κύριο Σόϊμπλε – άλλωστε είναι πολιτικό τέκνο του κυρίου Σόϊμπλε – τη δύσκολη περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και ήμασταν «με το πιστόλι στον κρόταφο», ο ίδιος ζητούσε επιμόνως την τιμωρία της Ελλάδας και την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ, κυρία Ζαχαρέα, όταν βρέθηκα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – μία πολύ δύσκολη στιγμή και συναισθηματικά φορτισμένη, για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια ενός λαού, το δίκαιο ενός λαού απέναντι σε νούμερα, στατιστικές, σκληρά για μένα τότε που ήμουνα νέος πρωθυπουργός και που ήθελα να τιμήσω την εντολή του ελληνικού λαού μέχρι τέλος – δεν θα ξεχάσω ότι ήταν απέναντί μου και έκανε τη μεγαλύτερη προσβολή που μπορεί να κάνει κανείς σε έναν πρωθυπουργό. Μιλούσα στην ελληνική γλώσσα στο Κοινοβούλιο και δεν φορούσε τα ακουστικά του. Απαξιούσε, δηλαδή, να ακούσει καν τα επιχειρήματά μου και ήταν αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος μέσα στο Κοινοβούλιο. Λοιπόν, αυτή του η στάση και μόνο σηματοδοτεί και την πολιτική του και το πολιτικό του ήθος, αλλά και την εμμονή του, ως Βαυαρός πολιτικός βεβαίως, που εν πάση περιπτώσει δεν ανήκει ούτε καν στο CSU, δηλαδή στους Χριστιανοκοινωνιστές, στους ακραίους της Γερμανίας. Η Γερμανία έχει ευθύνη για την απόκλιση ανάμεσα στο βορρά και στο νότο. Διότι τα ελλείμματα του νότου, είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας και των χωρών του βορρά. Συνεπώς για μένα, το αν ο κύριος Βέμπερ αύριο θα είναι πρόεδρος της Κομισιόν, όπως θέλει ο κύριος Μητσοτάκης, θα είναι μεγάλη πληγή για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έρθει και θα πάρει τηλέφωνο και θα πει: μην προχωράτε σε αυτά τα μέτρα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Άρα λοιπόν, να ένας λόγος ακόμα για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, ζητώ τη νίκη στις εκλογές, όχι μόνο για να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα και ακόμα περισσότερο τα μέτρα ελάφρυνσης και ανάταξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά και γιατί αυτό θα μου δώσει την πολιτική νομιμοποίηση την επόμενη Τρίτη που συνεδριάζει η σύνοδος Κορυφής, να βγω και να πω «όχι» στον κύριο Βέμπερ για πρόεδρο της ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μαζί με άλλους φυσικά, όχι μόνος μου, μαζί με τους ευρωπαίους προοδευτικούς. Διότι νομίζω ότι τόσο οι σοσιαλιστές και είναι ο Αντόνιο Κόστα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ο Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και ο Εμμανουέλ Μακρόν, πιστεύω ότι έχουμε διαφορετική άποψη για το μέλλον της Ευρώπης.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Είστε σε μία συνεννόηση, δηλαδή, γι’ αυτό το ζήτημα. Θέλω να έρθω στα ζητήματα της ασφάλειας. Είδατε κι εσείς την επίθεση στη Βουλή πριν από δύο μέρες και θα σας ρωτήσω ευθέως, γιατί το έχετε ακούσει κι εσείς να λέγεται, ότι υπάρχει ένα κομμάτι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που χαϊδεύει τους αντιεξουσιαστές.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε αυτό και λυπάμαι που πραγματικά τέτοιου είδους ζητήματα γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Διότι εγώ κι εσείς, φαντάζομαι, θα θυμάστε ότι πάντοτε είχαμε τέτοια φαινόμενα και πολύ πιο εκτεταμένα φαινόμενα. Θα θυμάστε το 2008 κάηκε η μισή Αθήνα, έτσι; Θα θυμάστε ότι φαινόμενα δράσης αντιεξουσιαστών ή ομάδων όχι μόνο αντιεξουσιαστών και δυστυχώς το τελευταίο διάστημα…

ΖΑΧΑΡΕΑ: Κουκουλοφόρων κλπ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι ακριβώς από όλες τις ιδεολογίες, από όλο το ιδεολογικό φάσμα και ακροδεξιών το τελευταίο διάστημα, είτε και φαινόμενα μικροπολιτικής βίας…

ΖΑΧΑΡΕΑ: Και αλλοδαποί παρεισφρύουν.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και στο ποδόσφαιρο, στον αθλητισμό δυστυχώς έντονα φαινόμενα βίας έχουμε. Είναι, είναι φαινόμενα τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Όμως νομίζω ότι θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με μια στρατηγική νηφαλιότητας, με την ενίσχυση φυσικά της αστυνόμευσης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μόνο με την καταστολή μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να αποφύγουμε όμως κατά την άποψή μου να κάνουμε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης τα φαινόμενα αυτά, διότι στο τέλος της ημέρας ποιός κερδίζει; Στο τέλος της ημέρας κερδίζουν αυτοί που διαπράττουν αυτές τις πράξεις βίας. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο -ας το πω έτσι- χαρακτηριστική περίπτωση από το γεγονός ότι ομάδες μειοψηφικές από τη στιγμή που γίνονται πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και πρώτη είδηση στις ειδήσεις κάθε φορά, αντιλαμβάνονται ότι έχουν μεγάλη απήχηση και ότι αυτό που κάνουν είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Πολιτική βούληση υπάρχει, να μπει φρένο και φραγμός σε αυτά τα φαινόμενα;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Προφανέστατα και υπάρχει πολιτική βούληση και νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί κι έχει φανεί με όλους τους τρόπους το τελευταίο διάστημα. Όμως, επαναλαμβάνω, θα ήτανε καλύτερο να αναζητήσει κανείς τις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα για να ψάξουμε να βρούμε λύσεις. Για παράδειγμα, όλα τα προηγούμενα χρόνια γίνεται μία μεγάλη συζήτηση για τα Εξάρχεια. Στα Εξάρχεια αυτή η κυβέρνηση ήτανε που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μία σειρά από επιχειρήσεις που έχουν χτυπήσει το οργανωμένο έγκλημα μέσα στα Εξάρχεια. Τους διακινητές των ναρκωτικών, τις σπείρες εκείνων που πραγματικά βρίσκονται εκεί, βρίσκουν άλλοθι, βρίσκουν ασυλία για να διαπράττουν τα εγκλήματά τους. Από κει και πέρα, όμως, έχουμε ξεκινήσει και μία μεγάλη συζήτηση για το πώς και αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει και με το δήμο της Αθήνας, πρέπει να ξεκινήσει και με το Πολυτεχνείο, για το πώς αυτή η περιοχή θα μπορέσει να ξαναπάρει πνοή. Θα μπορέσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι ή ο δήμος αλλά και η κεντρική κυβέρνηση, μέσα σε μια στενή συνεργασία να δώσουν τη δυνατότητα για δράσεις και παρεμβάσεις μέσα στον αστικό ιστό που θα ξαναδώσει τη δυνατότητα στους αληθινούς κατοίκους των Εξαρχείων να βγούνε στο προσκήνιο και να διεκδικήσουνε τη γειτονιά τους που τους την έχουνε πάρει κάποιες μειοψηφικές ομάδες, διότι αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Όμως, επαναλαμβάνω, είναι κρίμα τα ζητήματα αυτά να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Όπως θα έχετε ακούσει, νωρίτερα σήμερα έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης της κυρίας Ξένης Δημητρίου για την άδεια του Κουφοντίνα. Η αίσθηση η οποία υπάρχει και έχει υπαινιχθεί η αντιπολίτευση είναι ότι, η κυρία Δημητρίου δεν κινήθηκε μόνη της, υπήρξε ενδεχομένως μια κυβερνητική παραίνεση προς αυτό και θέλω το σχόλιο σας και επίσης, αν τελικά, έτσι όπως οδηγούνται τα πράγματα και δοθεί η άδεια αυτή, η πίεση και οι επιθέσεις των κουκουλοφόρων της τελευταίας εβδομάδας είχε αποτέλεσμα. Δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί πέτυχαν το στόχο τους;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα κι αυτό τώρα, όμως, είναι μια πολιτική εκμετάλλευση σε άθλιο βαθμό. Είναι δυνατόν και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, να μιλάμε για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και να μην αφήνουμε την ίδια τη δικαιοσύνη να αποφανθεί για ένα θέμα το οποίο δεν χρήζει κρίσης της εκτελεστικής εξουσίας; Είναι ένα αμιγώς θέμα που η δικαιοσύνη πρέπει να αποφασίσει. Κοιτάξτε κυρία Ζαχαρέα, εγώ θα μιλήσω πάρα πολύ ανοιχτά. Πιστεύω ότι ο κύριος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία μην έχοντας κάτι ουσιαστικό και ένα ουσιαστικό αφήγημα στα θέματα της οικονομίας, θέλει να στρέψει την ατζέντα σε ζητήματα που προφανώς απασχολούν τους πολίτες, όπως τα ζητήματα της ασφάλειας αλλά δεν κατέχουνε την απόλυτη ευαισθησία στα ζητήματα αυτά. Η ασφάλεια των πολιτών είναι ένα λαϊκό αίτημα και δεν το υπηρετούνε μονάχα αυτοί που είναι συντηρητικοί κι εμείς που είμαστε προοδευτικοί θέλουμε την ασφάλεια των πολιτών. Αλλά εγώ θα σας θυμίσω, γιατί πολύς λόγος έχει γίνει για τις άδειες του Κουφοντίνα. Επί Νέας Δημοκρατίας δεν ήτανε που πήρανε άδειες για πρώτη φορά οι εκτελεστές της 17 Νοέμβρη; Επί Νέας Δημοκρατίας δεν ήτανε που αποφυλακίστηκαν αυτοί που εκτίσαν την ποινή τους; Επί Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν υπουργός ο κύριος Μητσοτάκης, όταν ο Χριστόδουλος Ξηρός πήρε επανειλημμένως άδεια και σε μία απ’ αυτές δεν γύρισε κιόλας πίσω; Τότε πού ήταν ο κύριος Μητσοτάκης να εγείρει μεγάλο, μείζον πολιτικό θέμα; Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο, είναι απαράδεκτο στα ζητήματα αυτά και ιδίως σε ζητήματα τρομοκρατίας να προσπαθούμε να βγάλουμε πολιτική υπεραξία. Εγώ ξέρω ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουνε κανόνες και αυτούς τους κανόνες πρέπει να τους τηρούμε, ανεξάρτητα, αν μας αρέσει ή όχι. Αν δεν μας αρέσει να θέλουμε να τους αλλάξουμε τους κανόνες, πάλι υπάρχει τρόπος να τους αλλάξουμε. Και μένα μπορεί να μην μου αρέσει το γεγονός ότι σήμερα για παράδειγμα ο δολοφόνος του Τεμπονέρα, ο Καλαμπόκας είναι ελεύθερος, δεν μου αρέσει, αλλά αυτός είναι ο νόμος, εξέτισε την ποινή του είναι ελεύθερος. Και μένα μπορεί να μην μου αρέσει ο Κουφοντίνας ή ο οποιοσδήποτε άλλος αλλά εφόσον αυτός είναι ο νόμος κι έχει δικαίωμα μετά από 15 χρόνια να πάρει άδεια δεν μπορώ εγώ να έρθω εκ των υστέρων και να πω ότι ξέρεις δεν θα πάρεις άδεια επειδή διαφωνώ με τις ιδέες σου, με την πρακτική σου,  με την ιδεολογία σου, με όλα όσα έκανες. Ναι διαφωνώ, είναι απόλυτη, είναι κάθετη η αντίθεση μου μαζί του. Αλλά αυτή η πολιτική εκμετάλλευση είναι μια αθλιότητα και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει και πρέπει να σταματήσει και η αλά καρτ επίθεση στη δικαιοσύνη. Όποτε οι αποφάσεις της δικαιοσύνης μας αρέσουνε τότε είναι καλές, όποτε διαφωνούμε με αυτές να χτυπάμε τη δικαιοσύνη.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα πιαστώ από τους όρους που χρησιμοποιήσατε στην απάντηση σας για το προοδευτικό και το συντηρητικό. Χθες το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι η προοδευτική δύναμη και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α εκπροσωπεί την δύναμη της συντήρησης και μάλιστα το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και είπε ότι δεν βλέπω τον λόγο  γιατί ένας ψηφοφόρος του ΚΙΝ.ΑΛ ή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ δεν μπορεί να έρθει και να ψηφίσει τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Μήπως λοιπόν αυτό που θεωρούμε προοδευτικό το 2019 δεν έχει καμία σχέση με αυτό που είχαμε στο μυαλό μας όλοι πριν τριάντα, σαράντα χρόνια;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι το προχώρησε ακόμα περισσότερο ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι είναι προοδευτικό σήμερα να σχεδιάζουμε και να οραματιζόμαστε την εφταήμερη εργασία και την κατάργηση του οχτάωρου κι εμείς είμαστε συντηρητικοί και παρωχημένοι, διότι είμαστε στη δεκαετία του 80 που θέλουμε να προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Κοιτάχτε κ. Ζαχαρέα, το τι είναι προοδευτικό και τι είναι συντηρητικό είναι μια μεγάλη συζήτηση και ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Αλλά εγώ θέλω δυο πράγματα να πω. Πρώτον, να απευθυνθώ και στους πολίτες εκείνους οι οποίοι ανήκουνε σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν φιλελεύθερο κέντρο, εν πάση περιπτώσει, στους φιλελεύθερους πολίτες που ανεξαρτήτως της πολιτικής τους τοποθέτησης μπορεί να πιάνουν όλο το φάσμα και να πω ότι η κυβέρνηση αυτή, ιδίως στα ζητήματα των κοινωνικών δικαιωμάτων, απέδειξε τη γενναιότητα της και το θάρρος της να πάρει πολύ τολμηρές αποφάσεις. Εμείς ήμασταν αυτοί που ψηφίσαμε το νόμο για την ιθαγένεια των παιδιών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Εμείς ήμασταν αυτοί που ψηφίσαμε το νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης. Εμείς ήμασταν αυτοί που ψηφίσαμε το νόμο για την ταυτότητα φύλου. Ο κ. Μητσοτάκης, ο δήθεν προοδευτικός, έβλεπε οράματα ότι έρχονται στον Υμηττό διάφοροι εξωγήινοι για να μας αποτρέψει να ψηφίσουμε ένα νόμο που αφορά κάποιες εκατοντάδες, όχι πολλά παιδιά αλλά κάποια παιδιά τα οποία υποφέρουνε. Και βεβαίως εμείς ήμασταν αυτοί οι  οποίοι τολμήσαμε να πάμε κόντρα στο κύμα του εθνολαϊκισμού και σε μια λογική που ήθελαν να διχάσουν τους Έλληνες σε πατριώτες και μη πατριώτες, σε εθνικόφρονες και μη εθνικόφρονες, κάνοντας τι; Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, αυτό που ήταν εθνική γραμμή της χώρας επί μία δεκαπενταετία. Στο θέμα της ονομασίας του βόρειου γείτονα μας. Λοιπόν, άρα, του τι είναι προοδευτικό και τι δεν είναι προοδευτικό ας το κρίνουν οι πολίτες. Σε κάθε περίπτωση εγώ θέλω να πω ότι αυτές οι αντικοινωνικές πολιτικές που κρύβει το πρόγραμμα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας από το Δ.Ν.Τ. οι μνημονιακές πολιτικές, δεν είναι προοδευτικές. Ακόμα και το ίδιο το Δ.Ν.Τ. βγήκε και είπε ότι κάναμε λάθος, ότι η λιτότητα που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα ήταν υπερβολική κι ότι έγινε χωρίς σχέδιο με μόνο στόχο να σωθούν οι τράπεζες και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μιλάει για success story και θέλει να μας γυρίσει σε ένα τέτοιο μοντέλο. Διότι όταν μιλάει για εφταήμερη εργασία, για κατάργηση του οχτάωρου, κατάργηση όλων των επιδομάτων, άρα, του κοινωνικού κράτους που έχουμε στήσει μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες. Όταν μιλάει για την ιδιωτικοποίηση των δομών της υγείας, όταν μιλάει για καμία δέσμευση στη 13η σύνταξη. Όλα αυτά κατά την άποψη μου δεν είναι πρόοδος προς τα μπρος αλλά είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας μικρής μειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, αυτό που εμείς ονομάζουμε ελίτ, αυτών που κέρδισαν την περίοδο της κρίσης, αυτών που βγάζανε τα λεφτά τους έξω στο εξωτερικό με offshore επιχειρήσεις. Δεν νομίζω λοιπόν ότι αυτό είναι προοδευτική πολιτική.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις  και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές  ακούω από χθες στα τηλεοπτικά παράθυρα στελέχη της ΝΔ να λένε ότι με 4 μονάδες διαφορά περίπου τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάει στον Κάρολο Παπούλια και είχε πει ότι η κυβέρνηση τότε δεν έχει νομιμοποίηση και πρέπει να πάμε σε εκλογές  το συντομότερο δυνατό. Αν συμβεί λοιπόν αυτό θα θεωρήσετε ότι και η δικιά σας κυβέρνηση δεν θα έχει πια νομιμοποίηση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε κυρία Ζαχαρέα κατ’ αρχάς επειδή  με τις δημοσκοπήσεις  οι δημοσκόποι έχουν καεί στο χυλό, καλό είναι να φυσάνε το γιαούρτι με την έννοια ότι είχαμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν,  ευρωεκλογές ’14, εκλογές Γενάρη του ’15, δημοψήφισμα  Ιούλιο του ’15 και εκλογές Σεπτέμβρη του ’15, είχαν πέσει έξω και στις τέσσερις. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν ο ελληνικός λαός θα δώσει την ετυμηγορία του.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Πιστεύετε ότι θα πέσουν έξω και τώρα εννοείτε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή την αίσθηση έχω  αλλά δεν έχει κανένα νόημα να το λέμε  είμαστε την Πέμπτη λίγο πριν από τις εκλογές οπότε  θα το δείξει η κάλπη. Αλλά καλό είναι κάποιοι να μην προδικάζουν με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Από κει και πέρα κοιτάξτε να δείτε εγώ το έχω δηλώσει ευθαρσώς  και δεν έχω κρυφτεί. Έχω πει ότι είναι μια κρίσιμη κάλπη. Από τη στιγμή που ο εκλογικός αντίπαλος έχει επιλέξει να αναδείξει αυτή την αναμέτρηση όχι σαν μια εκλογική αναμέτρηση για την Ευρώπη αλλά σαν μια εκλογική αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας εγώ δεν μπορώ να μην σηκώσω το γάντι. Ιδίως όταν η επόμενη εκλογική κάλπη είναι τον Σεπτέμβρη, Οκτώβρη  δηλαδή τρείς μήνες αργότερα είμαστε πάρα πολύ κοντά. Συνεπώς  η απάντησή μου στο ερώτημά σας είναι ότι προφανώς οι ευρωπαϊκές εκλογές και το αποτέλεσμά τους  έτσι όπως έχει πάρει αυτόν τον χαρακτήρα, θα παίξουν ένα σημαντικό ρόλο για την επόμενη μέρα, εγώ ο ίδιος βγήκα και δήλωσα ότι αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης  στο πρόγραμμά μου, στο σχέδιό μου για στήριξη των αδύναμων, ελάφρυνση από φόρους της μεσαίας τάξης. Εγώ το είπα και το λέω ξανά. Ότι αν την επόμενη μέρα έχουμε ένα συσχετισμό όπου δίνει επιβράβευση στο κόμμα της ΝΔ που θέλει αυτά τα μέτρα να μην έχουν μόνιμο χαρακτήρα που τα θεωρεί λαϊκισμό, παροχές  της τελευταίας στιγμής που θεωρεί ότι ένα άλλο σχέδιο εξυπηρέτησης των λίγων είναι αυτό που πρέπει να έχει η χώρα βεβαίως το σχέδιο αυτό και τα μέτρα αυτά θα έχουν λαϊκή νομιμοποίηση. Αν για παράδειγμα ο κ. Βέμπερ με τη στήριξη του κυρίου Μητσοτάκη, αν κερδίσει ο κύριο Μητσοτάκης  στις ευρωπαϊκές εκλογές,  έρθει και πει τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να τα εφαρμόσετε, προφανώς. Άρα ο ελληνικός λαός  πρέπει να γνωρίζει και έχει βαρύτητα και κρισιμότητα  η ψήφος του στις ευρωεκλογές. Τώρα σε σχέση με το αν θα προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις η όχι  από τη στιγμή που είναι τόσο μικρό το χρονικό διάστημα που δεν έχει τόσο μεγάλο νόημα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Διότι εγώ το 2014 πήγα και ζήτησα από την κυβέρνηση Σαμαρά αν θυμάστε  με τρεισήμισι μονάδες  να επισπεύσει τις διαδικασίες αλλά είχαμε 2 χρόνια, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε  μπροστά της 2 χρόνια ζωής.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Ένα χρόνο αν υποθέσουμε ότι τον Μάρτιο θα γινόντουσαν οι προεδρικές εκλογές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι αλλά η θητεία της κυβέρνησης ήταν ακόμα για σχεδόν 2 χρόνια. Και αυτό που ζήτησα ως ελάχιστο με βάση το γεγονός ότι η κάλπη έβγαζε τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη πολιτική δύναμη ήταν αυτά τα δύο χρόνια να μην πάρει αποφάσεις χωρίς να λάβει  υπόψη  την πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Και ποιες ήταν οι αποφάσεις;  Ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,  που αποφάσισαν να βάλουν τον υπουργό Οικονομικών  σε μια θέση που νομίζω ότι είθισται να μπαίνει κάποιος άνθρωπος  ο οποίος να έχει τουλάχιστον μια ουδετερότητα. Διότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν πρέπει να λειτουργεί ως πολιτικό πρόσωπο και κάθε τρεις και λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις να παίρνει το μέρος της μιας ή της άλλης παράταξης. Και εν πάση περιπτώσει αυτή ήταν η θέση και η στάση μου τότε. Είχαμε χρόνο μπροστά δύο ετών και άρα είχε  ένα νόημα να μιλήσει κανείς για επίσπευση. Τώρα ούτως ή άλλως είναι  πολύ κοντά.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα θέλω να έρθω στο κεντρικό σας προεκλογικό σύνθημα «είμαστε με τους πολλούς» και έχετε μιλήσει πάρα πολύ για τα λεγόμενα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Στους πολλούς όμως χωράνε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες; Η μεσαία τάξη γενικά; Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα είναι δυνατόν; Προφανώς. Κοιτάξτε έχει γίνει ίσως εσκεμμένα το τελευταίο διάστημα μια προσπάθεια από τους πολιτικούς μας αντιπάλους να θεωρηθεί ότι οι πολλοί και οι λίγοι είναι ένας συσχετισμός δύναμης. Το 60 με 40% . Οι πολλοί είναι  60 οι 40 οι λίγοι.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Ότι οι μεσαίοι πετιούνται έξω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όταν μιλάμε για τους πολλούς  μιλάμε για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Για το 99% του ελληνικού λαού. Δηλαδή μιλάμε για τους ανθρώπου του μόχθου  βεβαίως τους εργαζόμενους , τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους άνεργους, τους μεροκαματιάρηδες  αλλά μιλάμε και για τον ελεύθερο επαγγελματία και για τον μικρομεσαίο επαγγελματία και για τον επιχειρηματία ο οποίος έχει μια υγιή επιχείρηση και δεν είναι διαπλεκόμενος, δεν είναι διεφθαρμένος. Από την άλλη πλευρά το σχέδιο μας θέλει όλους αυτούς με δικαιοσύνη να τους ευνοήσει. Να μοιράσει με δικαιοσύνη το μερτικό ας το πω έτσι από την ανάπτυξη σε όλους αυτούς. Διότι το ίδιο προσπαθήσαμε να κάνουμε και στο μερτικό των βαρών δηλαδή στο μέρισμα των βαρών τα δύσκολα χρόνια. και εμείς λέμε τώρα ότι δεν θέλουμε απλά ανάπτυξη θέλουμε δίκαιη ανάπτυξη. Διότι ανάπτυξη είχαμε και τα χρόνια που κάναμε Ολυμπιάδες αλλά η ανάπτυξη αυτή και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργήσαμε από τότε μια μεγάλη μερίδα αποκλεισμένων κάτω στη βάση και μια μικρή ελίτ η οποία από τότε είχε τη δυνατότητα να παρασιτεί, ήταν παρασιτικοί, ήταν αυτοί οι οποίοι κερδίζανε πολλαπλάσια, υπερπολλαπλάσια της προσφοράς τους στην ελληνική οικονομία και στην  ελληνική κοινωνία. Αυτή λοιπόν η ελίτ του 1% που λέμε εμείς δεν έχει καμία σχέση με την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Είπατε λοιπόν για τη μεσαία τάξη κυρία Ζαχαρέα και θα σας πω κάτι ο μέγας μύθος της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυβέρνηση η οποία διέλυσε τη μεσαία τάξη. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε οι αριθμοί και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Δείτε τα στοιχεία, τα οποία ήρθαν επίσης από την Eurostat και αφορούν τα χρόνια 2010-14 και την πρώτη διετία,δεν έχει μετρηθεί ακόμα η διετία 2017-2018, προφανώς θα είναι καλύτερα ακόμη τα μεγέθη,  διότι από το 2017 και μετά έχουμε θετικούς αριθμούς ανάπτυξης. Την πρώτη λοιπόν τετραετία 822.000 συμπολίτες μας πέσανε από την λεγόμενη μεσαία τάξη στην φτώχεια. Η μέση οικογένεια έχασε εισόδημα περίπου 5.500 ευρώ ετησίως. Η μέση οικογένεια της μεσαίας τάξης. Αντιθέτως από το 2015 και το 2016, τα δύο δύσκολα χρόνια της δικής μου διακυβέρνησης, όχι μόνο δεν συνεχίστηκε η ροή από την μεσαία τάξη προς την φτώχεια, αλλά αντιστράφηκε 125.000 άνθρωποι περάσανε από την φτώχεια στην μεσαία τάξη, και βεβαίως αυξήθηκε και το εισόδημα περίπου 150 ευρώ, όχι πολύ. Πεντέμισι χιλιάδες  μειώθηκε, αυξήθηκε 150 το 2015-16, προφανέστατα 2017-18 και 2019 θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση, καθ ότι η οικονομία πάει καλύτερα.  Άρα λοιπόν και αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, γιατί άκουσα κάπου σήμερα τον κ.Μητσοτάκη να λέει, ότι αυτά είναι συνθήματα τα οποία είναι της ακροδεξιάς. Κατ αρχάς είναι αστείο ο κ.Μητσοτάκης να κατηγορεί εμάς για συγχρωτισμό με την ακροδεξιά όταν μαζί διαδήλωνε και στο Μακεδονικό, αλλά και μαζί πορεύτηκε σε μία ακραία ρητορική σε όλα τα θεσμικά μέτωπα τα οποία ανοίξαμε με ιδιαίτερα θετικό προοδευτικό πρόσημο. Αλλά θέλω να πω ότι αυτή την καμπάνια την είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ , να μιλάει για τις ανάγκες των πολλών από το 2012 και είναι το σύνθημα το οποίο χρησιμοποίησε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, των Εργατικών στην Μεγάλη Βρετανία, στην μεγάλη αυτή, καμπάνια, η οποία τον έφερε μία ανάσα πριν την νίκη στις εκλογές πριν από δύο χρόνια όταν ξεκίναγε δημοσκοπικά 24 μονάδες πίσω και τελικά έχασε για μισή μονάδα από την Τερέζα Μέι η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν περνάει και εύκολες μέρες το τελευταίο διάστημα.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Τώρα μία από τις ανάγκες των πολλών είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Ο κ.Μητσοτάκης έχει πει 30% μείωση της επόμενη διετία, η κυβέρνηση η δική σας βέβαια μία μείωση έχει κάνει, βεβαίως δεν προσεγγίζει με τίποτα το 30%, δεν ξέρω πάνω σε αυτό τι περιθώρια έχετε; Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι η αγορά ζητά την απόλυτη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Μου δίνετε ένα πολύ ωραίο παράδειγμα. Καταρχάς ο κ.Μητσοτάκης πολλές φορές εξαγγέλλει μέτρα τα οποία είτε ήδη εφαρμόζονται είτε έχουν εξαγγελθεί να εφαρμοστούν. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10% έχει ήδη ψηφιστεί το 2019 και στα εκκαθαριστικά που θα πάρουν οι συμπολίτες μας σε  λίγο καιρό και αφορούν το 2019 θα το δούνε. Αλλά τι είπαμε; Είπαμε 10% μεσοσταθμικά το 2019 και άλλο 20% το 2020. Το ένα το έχουμε ήδη ψηφίσει  και το άλλο το έχουμε προαναγγείλει. Άρα αθροιστικά να το 30%. Αλλά δεν είπαμε 30% σε όλους. Είπαμε στα χαμηλά εισοδήματα το 30% θα γίνει 50% η μείωση του ΕΝΦΙΑ και στα υψηλά θα γίνει 10%. Να λοιπόν, πολύ σωστά κάνατε και μου κάνατε αυτό το ερώτημα κυρία Ζαχαρέα. Να λοιπόν η ιδεολογική μας αντίθεση, αλλά και μία πολύ πρακτική αντίθεση. Διότι εγώ πιστεύω, ότι πρέπει να πληρώνει ΕΝΦΙΑ αυτός που έχει μία τεράστια βίλα στην Εκάλη. Πρέπει να πληρώνει ΕΝΦΙΑ αυτός που έχει offshore και ανήκει σε offshore το ακίνητο. Και πρέπει να πληρώνει αυτός για να μην πληρώνει αυτός που έχει σπίτι στο Περιστέρι, ανεξάρτητα από το αν είναι ψυκτικός, ο κ.Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι περισσότεροι είναι ψυκτικοί, είναι και δάσκαλος είναι και εργαζόμενος, είναι και επιστήμονας, είναι και νέος άνθρωπος, είναι και ιδιωτικός υπάλληλος…
ΖΑΧΑΡΕΑ: …ναι αλλά αυτός που είναι ένας απλός ιδιωτικός υπάλληλος, έχει μία οικογένεια, έχει δύο παιδιά, μένει στο Χολαργό, γιατί ανάμεσα στην Εκάλη και το Περιστέρι υπάρχει και το ενδιάμεσο…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Μα δεν καταλάβατε αυτό που σας είπα; Προφανώς αυτό λέω, ότι εμείς με κριτήρια εισοδηματικά έχουμε κατανείμει την φοροαπαλλαγή από κάτω προς τα πάνω. Άρα λοιπόν αυτός ο ποίος μένει στον Χολαργό και είναι μεσαία τάξη δεν θα ευνοηθεί, για παράδειγμα, από εκεί που θα είχε 30% να πάει στο 50%, αλλά θα έχει 35% μείωση, 40% μείωση. Όχι 30%. Πώς θα γίνει αυτό; Βάζοντας αυτούς οι οποίοι έχουν μεγάλες περιουσίες, αντί αν έχουν έκπτωση 30%, να έχουν έκπτωση μικρότερη, να έχουν έκπτωση 10%. Ίσως θα έπρεπε και στις off shore να μην έχουν και καθόλου έκπτωση, θα το μελετήσουμε αυτό, γιατί θεωρώ ότι εδώ είναι κάτι το οποίο πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε. Δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης. Την φοροαποφυγή πρέπει να την καταπολεμήσουμε με κάθε τρόπο. Διότι εξαιτίας της φοροαποφυγής και την ασυλίας την φορολογικής του μεγάλου πλούτου, συσσωρεύουμε όλα τα βάρη στις πλάτες των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. 
ΖΑΧΑΡΕΑ: Αυτό είναι μία τεράστια πληγή, αλλά επειδή ο χρόνος μας πιέζει μέσα σε ένα δελτίο ειδήσεων, δεν ξέρω αν ήταν στροφή στον πολιτικός σας λόγο, αυτή την προεκλογική εκστρατεία εννοώ, αυτό που είπατε χθες στην Θεσσαλονίκη. Ότι είμαι εδώ για να ενώσω όλους τους Έλληνες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Όχι, αυτό σας εξηγώ…
ΖΑΧΑΡΕΑ: ... γιατί σας κατηγορούν ότι τους διαχωρίσατε, οι πλούσιοι, οι φτωχοί…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: …δεν είναι στροφή στον πολιτικό λόγο. Ακούστε, εγώ μιλώ για τους πολλούς, επαναλαμβάνω όταν μιλώ για την Ελλάδα των πολλών, μιλώ για την Ελλάδα του 99%. Όταν κανείς έχει σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών, δεν μπορεί παρά να ενώσει τους Έλληνες. Όταν κάποιος θέλει να εξυπηρετήσει μία μικρή ελίτ συμφερόντων, ολιγαρχών, κάποιων που είναι πίσω από την κουρτίνα, που παρασιτούν στο δημόσιο συμφέρον, που είναι οι γνωστοί, άγνωστοι, που όλα τα χρόνια της κρίσης ευνοήθηκαν αντί να σηκώσουν βάρη, που είναι αυτοί που πολλές φορές εμπλέκονται και στην δημόσια ζωή, θέλοντας να κατευθύνουν την συνείδηση και την κρίση των πολιτών, ελέγχοντας Μέσα ενημέρωσης. Όταν λοιπόν εμείς θέλουμε να ευνοήσουμε τους πολλούς, θέλουμε να ενώσουμε. Όταν κάποιος θέλει να ευνοήσει τους λίγους και θέλει φέρει για παράδειγμα επταήμερη εργασία ή θέλει να φέρει μέτρα που συρρικνώνουνε την αγοραστική δύναμη ή τα κοινωνικά δικαιώματα ή καταργούν τα επιδόματα, ή καταργούν τις συντάξεις, την 13 σύνταξη γιατί λέει είναι ανέφικτο και λαϊκισμός, ε αυτός που θέλει να ευνοήσει μόνο τους λίγους, όπως πχ τώρα με την πρόταση που κατέθεσε ο κ.Μητσοτάκης για την Δημόσια Υγεία. Όπου θέλει να βάλει δημόσιους υπαλλήλους να δουλεύουν για λογαριασμό κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων μεγάλων Κέντρων Διαγνωστικών. Διότι έχει κάνει κάποιο deal, προφανώς με κάποιους μεγαλοϊδιοκτήτες Διαγνωστικών Κέντρων και θέλει να βάλει την Δημόσια Υγεία υπηρέτη των ιδιωτικών συμφερόντων. Λοιπόν για να περάσει αυτή η πολιτική, ακριβώς γιατί είναι εμφανές ότι το ένα αφορά το 99% και το άλλο το 1% του ελληνικού λαού, δεν μπορεί χωρίς να διχάσει. Και πως θα διχάσει; Θα διχάσει λέγοντας ότι είναι προδότες, ότι δεν έχουν εθνική στρατηγική, μας κατηγόρησε για το Μακεδονικό, μας κατηγορεί ότι είμαστε κουκουλοφόροι, με τους κουκουλοφόρους και τον Κουφοντίνα. Αυτή η πολιτική θέλει να διχάσει και να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Εμείς από την άλλη, με τον πολιτικό μας λόγο, με τα πεπραγμένα μας, αλλά και με το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα του ελληνικού λαού, πιστεύουμε ότι έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο, το οποίο μπορεί να ενώσει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού σε ένα στόχο κυρία Ζαχαρέα. Οι θυσίες που κάναμε να μην πάνε χαμένες. Διότι 8 χρόνια ο ελληνικός λαός υπέφερε. Και σήμερα βρίσκεται σε ξέφωτο. Και δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω, σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές, τις στιγμές που τις έζησε ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα. Γι αυτό λοιπόν λέω, ότι εντάξει η ευθύνη των κυβερνήσεων είναι δεδομένη, αλλά και η ευθύνη των πολιτών, όταν βρίσκονται μπροστά στην κάλπη, εξίσου σημαντική.
ΖΑΧΑΡΕΑ: Να κλείσουμε λίγο ανθρώπινα; Αύριο τα μεσάνυκτα τελειώνει η προεκλογική εκστρατεία, ό,τι γίνει έγινε…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: …είδατε και ο λαιμός μου έχει κλείσει….
ΖΑΧΑΡΕΑ: …τι είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε, να πέσετε για ύπνο ή να δείτε τα παιδιά σας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Εντάξει τώρα με τα παιδιά έχω μία δυσκολία αυτές τις μέρες, διότι τους βλέπω πάντα το πρωί, γιατί κάποιες μέρες που λείπω, γιατί είμαι αναγκασμένος να βρίσκομαι σε άλλες πόλεις, σε συγκεντρώσεις, δεν τους βλέπω ούτε το πρωί, και ειδικά ο μικρός μου γιος απορεί ας πούμε που βλέπει τον μπαμπά στην τηλεόραση και λέει γιατί ο μπαμπάς το τελευταίο διάστημα δεν είναι όπως ήταν στο σπίτι και  βγαίνει και μιλάει δυνατά; Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα θα είναι κάποιες οικογενειακές στιγμές, αλλά η δυσκολία για εμάς είναι ότι ακόμη και την επομένη των εκλογών, συνεχίζεται ο αγώνας και συνεχίζεται και η εγρήγορση. Άλλωστε αυτές οι εκλογές έχουν και μία ιδιαιτερότητα, δεν είναι εθνικές εκλογές, αλλά έχουν πάρει  χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ως εκ τούτου θα συνεχιστεί η μάχη και την επόμενη μέρα. Και βεβαίως εγώ ως πρωθυπουργός έχω και την ευθύνη, την Τρίτη θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής. Βέβαια οφείλω να σας πω ότι αυτές τις 15 μέρες, παρά την κούραση και το κλείσιμο της φωνής και ένα κρύωμα που άρπαξα αυτές τις μέρες, ξανάνιωσα. Γιατί είχα την δυνατότητα να βγω έξω από το γραφείο μου, να μιλήσω με κόσμο, να βρεθώ με κόσμο, αυτό είναι ζωή για έναν πολιτικό. Η επαφή με τους ανθρώπους, η επαφή με τον κόσμο. Για μένα οι εκλογές είναι, αν θέλετε, και μία ευκαιρία, είναι μία μεγάλη χαρά, είναι μια γιορτή και σου δίνει δύναμη. Εμένα τουλάχιστον μου έχει δώσει πάρα πολύ δύναμη.  Η αγάπη του κόσμου αυτές τις μέρες που έχει δώσει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη. 
ΖΑΧΑΡΕΑ: Κύριε πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία που είχαμε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)