to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:07 | 02.10.2021

Πολιτική

Στο αφιέρωμα του «Κόκκινου» Πάτρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μίλησε η Φωτεινή Κούβελα, πρ. ΓΓΙΦ

Η παρέμβαση της Φωτεινής Κούβελα, πρ. ΓΓΙΦ, στην εκπομπή του Κόκκινου 107,7 Πάτρας στο αφιέρωμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, την Παρασκευή 1/10/2021


Μερικά σημεία από την παρέμβαση της Φωτεινής Κούβελα:

Η έμφυλη βία σε όλες τις μορφές της αποτελεί ακραία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι εδραιωμένη στην ανισότητα των φύλων, συμβάλλοντας στη διαιώνιση και την ενίσχυση της·

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 έχουμε αύξηση της συχνότητας και της έντασης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ψυχολογικής βίας και καταναγκαστικού ελέγχου και κυβερνοβίας, σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς.

Στην Ελλάδα, στην έρευνα, σε ένα δείγμα 750 γυναικών, που έκανε το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη συνεργασία του Παντείου Πανεπιστημίου, την περίοδο της πρώτης καραντίνας, τρεις στις δέκα γυναίκες (το 36% των ερωτώμενων) απάντησαν ότι είχαν υποστεί βία το προηγούμενο διάστημα και το φαινόμενο διαπιστώνεται εξίσου σε φτωχά,  μεσαία και ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις οικονομικές δυσκολίες της περιόδου, προχώρησε σε πολύμορφες, διατομεακές δράσεις και νομικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων και της βίας κατά των γυναικών, με κομβικές αυτές της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (ν.4531/18) και το νόμο για την προώθηση της  ουσιαστικής  ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας (ν.4604/19) με τον οποίο, μεταξύ άλλων, εδραιώνεται στη χώρα μας το εθνικό Δίκτυο Δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες φιλοξενίας, τηλεφωνική Γραμμή  SOS 15900).

Η κυβέρνηση της Ν.Δ αντιμετωπίζει επικοινωνιακά το πρόβλημα. Όχι μόνο δεν υλοποιεί τους προοδευτικούς νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομοθετεί επικίνδυνα για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Η κατάργηση της ΓΓΙΦ  και η αντικατάσταση της με τη ΓΓΔΟΠΙΦ , ένα συνονθύλευμα τίτλων και αρμοδιοτήτων,  χωρίς νέο οργανόγραμμα, με  συγκεντρωτισμό ως προς τη διοίκηση και συγκρούσεις ως προς τις αρμοδιότητες των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, εδώ και 2,5 χρόνια  έχει αδρανοποιήσει τον φορέα.

Η ανύπαρκτη πολυδιαφημιζόμενη πλατφόρμα metoo, η μη περαιτέρω αύξηση των δομών, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στη Γραμμή SOS 15900 και η ανασφάλεια των εργαζομένων για την εργασία τους – ορισμένοι/νες δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια-  έχουν προχωρήσει σε αγωγή, η μη υλοποίηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στο σύνολο της, η μη σύσταση των τμημάτων για την ενδοοικογενειακή βία στα αστυνομικά τμήματα πανελλαδικά που είχαμε  δρομολογήσει,  η άρνηση του όρου «γυναικοκτονία», η μη εξασφάλιση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μερικά από τα δείγματα της κυβερνητικής «συμπεριφοράς»  απέναντι στο πρόβλημα της έμφυλης βίας.

Ήδη, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Προέδρου, Marceline Naudi, της επιτροπής  GREVIO , η ψήφιση του νόμου για την αναγκαστική συνεπειμέλεια  ο οποίος δε διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των παιδιών που γίνονται μάρτυρες οικογενειακής βίας στις περιπτώσεις από κοινού συνεπιμέλειας αλλά και των  γυναικών από τον κακοποιητή πατέρα και αντιβαίνει στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.  Στην επιτροπή GREVIO η χώρα μας σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει για την πορεία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και φυσικά για τον συγκεκριμένο νόμο.  Ελπίζω στη νέα αξιολόγηση, να μην ειπωθούν πάλι ψέματα όπως έκαναν με την απόκρυψη της κατάργησης της ποσόστωσης φύλου από τα Δ.Σ των αθλητικών Συλλόγων που είχαμε νομοθετήσει. Φυσικά το έμαθαν στην Ευρώπη και έγιναν ρεζίλι.

Οι κατά καιρούς  δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη  για τις  γυναίκες που είναι για  τις  δουλειές του σπιτιού, που δε θέλουν να γίνου υπουργοί ενώ δεν έχει αυταπάτες ότι μια κοινωνία χωρίς ανισότητες είναι αντίθετη  στην ανθρώπινη φύση,  καθώς  και οι πρόσφατες δηλώσεις της αρμόδιας υφυπουργού, Μ. Συρεγγέλα, ότι δεν υπάρχει έξαρση στις δολοφονίες γυναικών, δείχνει  το βαθύ συντηρητισμό (πατρίς –θρησκεία –οικογένεια ) αλλά και την άγνοια για την  αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, όταν καθημερινά έχουμε καταγγελίες κακοποίησης και βιασμών ενώ σχεδόν κάθε μήνα, γίνεται και μια γυναικοκτονία -12 μέσα σε 10 μήνες το 2021. Αυτό  άλλωστε αποτυπώνεται και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 (ΕΣΔΙΦ).

Στην τρέχουσα δεκαετία παρατηρείται μια ορατή και οργανωμένη επίθεση σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο κατά της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών και γι αυτό είναι ενθαρρυντικό  γεγονός, η πρόσφατα ψηφισμένη με συντριπτική πλειοψηφία, Ευρωπαϊκή  Έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο τη ενδοοικογενειακής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά, που εισηγήθηκαν ευρωβουλεύτριες  της Αριστεράς και  των Πρασίνων ενώ  αναμένεται και η ψήφισή της από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου μέσα στον Οκτώβρη.

Η Έκθεση ζητά από την ίδια την ίδια την Ε.Ε και τα κράτη μέλη, στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές για την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και διακρίσεων εντός και εκτός διαδικτύου. Μεταξύ άλλων ζητά: Να χαρακτηριστεί η έμφυλη βία έγκλημα, να συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο και να καταπολεμηθεί όπως το εμπόριο ανθρώπων, ναρκωτικών,  όπλων, το ηλεκτρονικό έγκλημα και η τρομοκρατία και  Να βγει ευρωπαϊκή οδηγία για την έμφυλη βία στα πλαίσια της Σύμβασης τη Κωνσταντινούπολης (τη θεωρεί ως το λιγότερο που μπορεί να υιοθετηθεί) και άλλων συμβάσεων,  ενώ  αναγνωρίζει ότι οι παραβιάσεις σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων αποτελούν μορφή έμφυλης βίας.

Ο αγώνας για την εξάλειψη της  έμφυλης βίας είναι ταυτόχρονα και αγώνας κατά των έμφυλων διακρίσεων και διεκδίκησης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, ενώ απαιτούνται πολύπλευρες διατομεακές πολιτικές και συνέργιες πολλών φορέων για την αντιμετώπιση της. Είναι όμως και υπόθεση όλων μας. Χρειάζεται η αλληλεγγύη της κοινωνίας για να ενθαρρύνονται οι γυναίκες να μιλάνε. Είναι αισιόδοξο ότι σήμερα περισσότερες γυναίκες σπάνε τη σιωπή τους και η κοινωνία δείχνει την αλληλεγγύη της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)