to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 17.07.2012

left.gr

Οικονομία

Στο αδιέξοδο του Μνημονίου η Κυβέρνηση

Όλα δείχνουν πως η Κυβέρνηση, που έχει υιοθετήσει το ρόλο του "καλού μαθητή" απέναντι στην Τρόικα, θα μείνει μετεξεταστέα, καθώς τα νούμερα δε βγαίνουν.


Ενώ κάθε ώρα που περνάει η τριμερής κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα, επιπλέον φορολογία, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, και οδηγεί την κοινωνία σε διάλυση ολοταχώς, το ύψος των μέτρων που χρειάζεται διαρκώς ανεβαίνει, αγγίζοντας πλέον τα 16,5-17 δισ. ευρώ. 


Το ΔΝΤ σε έκθεση που εξέδωσε χθες (World Economic Outlook Update, Global Financial Stability Report, Fiscal Monitor Update) εντόπισε «μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2012, γεγονός που καθιστά το στόχο σχεδόν μη πραγματοποιήσιμο. Τα πάντα κατατείνουν ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης που προκρίνει η κυβέρνηση οδηγεί χωρίς αμφιβολία σε αδιέξοδο, το οποίο θα αποτυπωθεί και στο νέο Μεσοπρόθεσμο για το 2012-13-14, ωστόσο η γραμμή πλεύσης δεν μεταβάλλεται, στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης και της αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.


Όλα αυτά τα στοιχεία, το έλλειμμα στο 7% του ΑΕΠ και το χρέος στο 162,9% για το 2013, σκιαγραφούν ένα ζοφερό σκηνικό, το οποίο με θεραπεία τη σκληρή λιτότητα και την εξοικονόμηση δαπανών είναι ανέφικτο να αλλάξει. Στο θλιβερό αυτό συμπέρασμα, για τους δικούς του λόγους, κατέληξε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή τα μέτρα δεν θα είναι αποτελεσματικά και δεν θα καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο των 11,5 δισ., ακυρώνοντας πρακτικά την πολιτική που ασκούσε και ασκεί. Βέβαια κρίνοντας από το παρελθόν του κ. Βενιζέλου, αυτό σημαίνει "faster-track" ιδιωτικοποιήσεις και εντατικότερη διάλυση της κοινωνίας, τα οποία προφανώς θα συνοδεύουν την επιμήκυνση που ζητά.


ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος της Κυβέρνησης η εξυπηρέτηση των συμφερόντων

Στον απόηχο αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "ο στόχος της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών και του κεφαλαίου" καθώς η έξοδος από την κρίση μετατρέπεται σε πρόφαση. Όπως τόνισε η Ρ. Δούρου σε συνέντευξη στο Βήμα σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, η διαπραγμάτευση προϋποθέτει και κάποια ηχηρά "όχι", δεν αρκεί η μείωση των συντάξεων υπό της κατεύθυνσης της Ευρώπης. 


βρείτε εδώ αναλυτικά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα:
" Ο μνημονιακός στόχος μείωσης κατά 30% των υπηρεσιών του Δημοσίου"
" Διαπραγμάτευση στα λόγια, μνημόνιο στην πράξη"
" ΔΕΗ: Ένας πυλώνας της οικονομίας στο... σφυρί"


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)