to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 10.11.2021

Διεθνή

Στο 6,2% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο καθώς οι τιμές της βενζίνης και των τροφίμων εκτινάχθηκαν, οδηγώντας τον στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990


Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα του 2022, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

O δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,9% σε μηνιαία βάση μετά την άνοδό του 0,4% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Αν εξαιρεθούν οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% έπειτα από άνοδο 0,2% τον περασμένο μήνα.

Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 4,6% -το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 1991- έναντι 4% τους δύο προηγούμενους μήνες.

Οι τιμές παραγωγού, δηλαδή των εργοστασίων, αυξήθηκαν επίσης πολύ τον Οκτώβριο, αντιστρέφοντας την τάση επιβράδυνσής τους σε μηνιαία βάση από την άνοιξη.

Αν και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την πεποίθησή της ότι ο σημερινός πληθωρισμός «αναμένεται να είναι μεταβατικός», οι περισσότεροι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί και σημειώνουν ότι οι μισθοί αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους.

Ο πληθωρισμός αυξάνεται ξανά καθώς η επίπτωση στην αμερικανική οικονομία από το θερινό κύμα κρουσμάτων του κορονοϊού, με αιχμή της μετάλλαξη Δέλτα, υποχωρεί, ενώ οι στενότητες στην προσφορά παραμένουν. Ο πακτωλός τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έδωσαν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για την ελάφρυνση του αντίκτυπου της πανδημίας τροφοδότησαν τη ζήτηση για προϊόντα, με συνέπεια να πιεσθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Η πανδημία, που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, έχει προκαλέσει ανατροπές στις αγορές εργασίας, οδηγώντας σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε παγκόσμιο επίπεδο για την παραγωγή πρώτων υλών και τη μεταφορά των προϊόντων από τα εργοστάσια στους καταναλωτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΗΠΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)