to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:24 | 13.09.2018

Κοινωνία

Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις ο Στ. Κούλογλου

Στην επαρχία Βιάννου διαπράχθηκε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Στις εκδηλώσεις του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, το οποίο θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ολοκαυτώματοςτου Δήμου Βιάννου (Αμιράς Βιάννου) από 14 έως 16 Σεπτεμβρίου, θα συμμετέχει με ομιλία του το Σάββατο (15/9/2018, 16:00) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Στην επαρχία Βιάννου διαπράχθηκε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από τις 14-16.9.1943 ο τακτικός στρατός της ναζιστικής Γερμανίας δολοφόνησε άνανδρα και εν ψυχρώ, με βάση ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, 401 άμαχους πολίτες (461 συνολικά τα θύματα στα χωριά της Βιάννου την περίοδο της Κατοχής). Μεταξύ αυτών παιδιά, γυναίκες, κατάκοιτους και ηλικιωμένους. Παράλληλα, ο γερμανικός στρατός κατοχής λεηλάτησε και στη συνέχεια κατέστρεψε τα χωριά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας. Η Βιάννος βυθίστηκε στο πένθος.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν Αντιστασιακοί, εκπρόσωποι Ενώσεων Θυμάτων και Μαρτυρικών Δήμων από όλη την Ελλάδα, διαπρεπείς επιστήμονες κι εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία Γερμανών δημοκρατών, που συμμετέχουν στο κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών: μεταξύ άλλων αναμένεται να δώσουν το παρών οι Ομάδες “AK Distomo” (νομικοί με έδρα το Αμβούργο), “Angreifbare Traditionspflege” (ιστορικοί με έδρα το Βούπερταλ), “Initiative Germany must pay” (με έδρα το Βερολίνο).

Επίσης, θα παρουσιαστεί η ιστορία του Ολοκαυτώματος της Βιάννου καθώς και των μεγαλύτερων ελληνικών Ολοκαυτωμάτων, θα γίνει διεισδυτική προσέγγιση της προσπάθειας λογοκρισίας και παραχάραξης της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης, θα εξεταστούν αναλυτικά οι ιστορικές, πολιτικές και νομικές πτυχές της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, ενώ θα τεθεί στο μικροσκόπιο των συνέδρων η στάση της γερμανικής κυβέρνησης σήμερα, η οποία καταφεύγει σε νεοαποικιοκρατικές μεθοδεύσεις για την αποδυνάμωση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και  την αναθεώρηση της Ιστορίας.

Θα επιχειρηθεί, τέλος, η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη πολιτικής, κινηματικής και νομικής διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)