to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:53 | 29.01.2019

Οικονομία

Στις αγορές η Ελλάδα με 5ετές ομόλογο - Ξεπέρασαν τα 10 δισ. οι προσφορές, στο 3,6% το επιτόκιο

Υψηλή απήχηση έχει στις αγορές το νέο 5ετές ομόλογο που εκδίδει από τις 11 το πρωί ο ΟΔΔΗΧ - Στο 3,6% η απόδοσή του, στο 3,4% το «ετήσιο κουπόνι» - Οι προσφορές υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ.ευρώ.


Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, περί τις 3.30 μ.μ. το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετες ομόλογο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.

Bloomberg: Η Ελλάδα θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση ομολόγου χωρίς την κάλυψη του προγράμματος

H Ελλάδα θα πουλήσει ομόλογα 2,5 δισεκ. ευρώ, για πρώτη φορά από την έξοδό της από το πρόγραμμα βοήθειας, καθώς δοκιμάζει το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εκ νέου αποκτηθείσα οικονομική ανεξαρτησία της, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η απόδοση των ομολόγων, που λήγουν το 2024, θα καθοριζόταν στο 3,6%, λιγότερο από τον αρχικό στόχο 3,88%, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση του θέματος, η οποία είπε επίσης ότι η ζήτηση από τους επενδυτές ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στρέφει την προσοχή σε εγχώρια θέματα μετά τη διπλωματική νίκη του με τη διασφάλιση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών την περασμένη εβδομάδα, ελπίζοντας να δημιουργήσει μία ιστορία επιτυχίας (success-story) καθώς ετοιμάζεται για τις φετινές εκλογές, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολογιούχων ή για την επαναγορά δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ακόμη και ως ενέχυρο για τη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (special purpose vehicle) για να βοηθηθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. 

Η Ελλάδα είχε προσφύγει τελευταία φορά στις αγορές τον Φεβρουάριο, με την έκδοση ενός 7ετούς ομολόγου με απόδοση 3,5%. Η παρούσα έκδοση σημειώνεται μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συζήτηση της προόδου της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα, προσθέτει το Bloomberg και αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας τόνισαν την ανάγκη για εφαρμογή από τη χώρα μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και των επειγόντων μέτρων που είναι αναγκαία για τη μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Ο Τσίπρας ρισκάρει να προκαλέσει τον θυμό των πιστωτών μετά την ανακοίνωση χθες της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ τον μήνα, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή και το ΔΝΤ θεωρούν τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα βασικά επιτεύγματα των προγραμμάτων βοήθειας της χώρας.

Η απόδοση των ελληνικών πενταετών ομολόγων υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο. Η μείωση της απόδοσης δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να πουλήσει ομόλογα, παρά το ότι έχει ταμειακό μαξιλάρι περίπου 30 δισεκ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δ. Παπαδημούλης: Η Ελλάδα ανακάμπτει και μαζί της ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ελλάδα ανακάμπτει κ μαζί της, ο ΣΥΡΙΖΑ!» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μετά την επιτυχή έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

«Το 2014, όταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι δήθεν μας είχαν βγάλει απ τα μνημόνια, το "ομόλογο Σαμαρά" είχε κουπόνι 4,75% κ απόδοση 4,95%. Σήμερα, για αντίστοιχο ομόλογο, είναι 3,45% κ 3,60%. Αλλά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι δεν βγήκαμε από τα μνημόνια. Η Ελλάδα ανακάμπτει κ μαζί της, ο ΣΥΡΙΖΑ!" σημειώνει στην ανάρτηση του ο κ Παπαδημούλης.

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)