to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:12 | 24.10.2018

Κοινωνία

Στο 10% μειώθηκε η συμμετοχή των ασθενών με ψωρίαση σε ορισμένες θεραπείες

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την απόφαση μείωσης του ποσοστού συμμετοχής των ατόμων με ψωρίαση στο κόστος τοπικών και συστηματικών θεραπειών, από 25% σε 10%, είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια» και το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ».


Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εργασίας, για μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών με ψωρίαση σε ορισμένες θεραπείες, «ως σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια του για προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψωρίαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη βελτίωση της πρόσβασης των περίπου 200.000 ασθενών στις απαραίτητες γι' αυτούς θεραπείες και δημιουργεί θετικές προοπτικές για την καλύτερη κάλυψη των πολύπλευρων αναγκών τους». 

Την εν λόγω απόφαση χαιρετίζει και το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών ΚΑΛΥΨΩ, σημειώνοντας ότι προσφέρει μεγάλη ανακούφιση δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και της παρατεταμένης κρίσης. Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

Οι κύριες βλάβες του δέρματος στην ψωρίαση είναι παχιές, κόκκινες πλάκες με χαλαρά προσκολλημένα λέπια στην επιφάνειά τους. Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, το κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικός ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)