to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 25.10.2015

Πολιτική

Στις Βρυξέλλες η Σύνοδος για το μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συγκάλεσε τους ηγέτες των νοτιοανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της Σερβίας και της ΠΓΔΜ σε έκτακτη μίνι σύνοδο κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στα δυτικά Βαλκάνια.


Έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε στις 12.30 από την Ελευσίνα.

Η Σύνοδος  θα πραγματοποιηθεί από τις 16:00 έως τις 19:00 ώρα Βρυξελλών (15:00 - 18:00 ώρα Ελλάδος) και θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας.  Στις συνομιλίες θα συμμετάσχει επίσης ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου και η Frontex.

Η σύνοδος συγκαλείται την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους τους Σύροι και Αφγανοί, που προσπαθούν να φθάσουν στη Γερμανία, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους δρόμους των δυτικών βαλκανικών χωρών υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μετά το σφράγισμα των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία.

Σημειώνεται πως, ενόψει της Συνόδου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε χθες την επιθυμία του να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και συμφωνία μεταξύ των χωρών της περιοχής για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» είπε ο Γιούνκερ στον γερμανικό εκδοτικό όμιλο Funke, στον οποίο ανήκει και η Hamburger Abendblatt.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής είναι να πείσει τις 10 χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων. Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και οι απειλές των πολιτικών ηγεσιών ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων τους.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.

Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο.

 Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.

Η σημερινή συνάντηση κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες ως γνωστό μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

.

Διεύρυνση θαλάσσιων επιχειρήσεων για το προσφυγικό, επιδιώκει η ΕΕ

H EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης, που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)