to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 16.08.2017

Πολιτική

«Απεριόριστη ευγνωμοσύνη της πολιτείας»: Στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής ο πρωθυπουργός (βίντεο)

Ο πρωθυπουργός πέταξε το πρωί της Τετάρτης με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το φυλάκιο της Αγ. Κυριακής και συνομίλησε με τους πυροσβέστες, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά για την πολυήμερη μάχη με τη φωτιά. Σε εξέλιξη το μεσημέρι σύσκεψη για το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου


«Να είστε καλά, είμαστε ευγνώμονες»: με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προς τους πυροσβέστες, εθελοντές, εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης και την τοπική κοινωνία της Ανατολικής Αττικής. Είχε προηγηθεί η πτήση με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές.

 

Πλάνα από τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους πυροσβέστες στο φυλάκιο της Αγίας Κυριακής:

Από το φυλάκιο της Αγίας Κυριακής, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλο επίτευγμα», ζητώντας, από την άλλη, εγρήγορση.

Μέσω του ασυρμάτου απευθύνθηκε και σε όλους τους πυροσβέστες, εκφράζοντας την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και υπογράμμισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων: επί τέσσερα μερόνυχτα έδωσαν μάχη με τη φωτιά και κατάφεραν να την περιορίσουν χωρίς ανθρώπινα θύματα. «Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνατε», συν τοις άλλοις γιατί όλοι –Πυροσβεστική, Τ.Α., εθελοντές, τοπική κοινωνία- αντιμετώπισαν την κατάσταση χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρο το μήνυμά του: «Προς όλες τις δυνάμεις, να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση και ευγνωμοσύνη. Την απέραντη ευγνωμοσύνη εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και για λογαριασμό ολόκληρου του ελληνικού λαού για τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλετε όλες αυτές τις ημέρες. Γνωρίζω ότι πολλοί από εσάς βρίσκεστε για τέσσερα συνεχόμενα μερόνυχτα εδώ, αλλά καταφέρατε κάτι πολύ σημαντικό: να περιορίσετε μια καταστροφική πυρκαγιά. Ευτυχώς, δεν έχουμε θύματα, ανθρώπινες ζωές. Έχουμε τον περιορισμό της καταστροφής μέσα από τις υπεράνθρωπες προσπάθειές σας. Χρειάζεται εγρήγορση, αλλά θέλω να σας εκφράσω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη. Σας ευχαριστούμε θερμά. Σας ευχαριστούμε θερμά για ό,τι κάνετε».
 
Από το Φυλάκιο της Αγίας Κυριακής δήλωσε επίσης: «Νομίζω ότι αυτούς που πρέπει να ευχαριστήσουμε, πέρα από τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, είναι την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές και όλους τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, αλλά και τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, που χωρίς πανικό, με ψυχραιμία, με συντονισμό, ανταποκρίθηκαν και έδωσαν μία σκληρή μάχη. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί ακόμη έχουμε δύσκολες ημέρες. Τα μελτέμια του Αυγούστου κρατάνε μέχρι το τέλος του μήνα. Και βεβαίως πρέπει να έχουμε το μυαλό μας, τα μάτια μας δεκατέσσερα για τις αναζωπυρώσεις. Θέλω να πω, όμως, ότι, παρά τις δυσκολίες, τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες και το αντίξοο της μορφολογίας του εδάφους, που πολλές φορές δημιουργεί τεράστια προβλήματα, καταφέραμε να ελέγξουμε μια δύσκολη πυρκαγιά».
 

Έκανε επιπλέον ειδική αναφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων («πήρατε τα παιδιά στα χέρια», είπε χαρακτηριστικά), ενώ αναφέρθηκε επίσης και στη δύσκολη μορφολογία του εδάφους αφενός, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αφετέρου: είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η ΕΜΥ δίνει τοπική πρόγνωση 4-5 Μποφόρ, οι άνεμοι έπνεαν πολύ πιο ισχυροί στις πληγείσες περιοχές, λόγω του μικροκλίματος.

Η συνομιλία του Αλ. Τσίπρα με πυροσβέστη:

Ο πρωθυπουργός συνάντησε άνδρες πεζοπόρου τμήματος και μιλώντας μαζί τους επισήμανε: «Αυτό που κάνετε, δεν μπορεί να το εκφράσει κανείς. Την ευγνωμοσύνη που αισθανόμαστε και δεν ξεπληρώνεται με τίποτα, γιατί εσείς έχετε να κοιμηθείτε τέσσερις ημέρες. Τέσσερις ημέρες μέσα στη φωτιά, με κίνδυνο της ζωής σας και με αυτοθυσία για να σώσετε ανθρώπινες ζωές. Εάν μπορούμε στο παραμικρό να δώσουμε, να επιβραβεύσουμε την προσπάθειά σας, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή όλοι οι Έλληνες -αυτό θέλω να πιστεύω- σας εκφράζουν μία απέραντη και βαθιά ευγνωμοσύνη».
 

Η πυρκαγιά του 2009 κατέκαψε 10πλάσια έκταση

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την κατάσταση από ψηλά, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως είναι «απόλυτα ελεγχόμενη», εκτιμώντας σε 15.000 στρέμματα την έκταση που κάηκε. Και θύμισε ότι η μεγάλη πυρκαγιά, στον ίδιο τόπο, του 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε ως το Γραμματικό, κατέκαψε 150.000 στρέμματα, ήταν δηλαδή δέκα φορές μεγαλύτερη. Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες σήμερα, «αποφύγαμε τα χειρότερα», σημείωσε συμπερασματικά ο πρωθυπουργός, λέγοντας για άλλη μια φορά, «ένα μεγάλο ευχαριστώ» και εκφράζοντας τη «βαθιά ευγνωμοσύνη του».

Συγκεκριμένα απάντησε: «Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης. Τώρα θα πάμε σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς, για να δούμε άμεσα τα μέτρα αποκατάστασης (σ.σ. η σύσκεψη είναι σε εξέλιξη). Θέλω να πω, όμως, ότι η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη. Γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης: η αντίστοιχη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009, που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό, έκαψε 150.000 στρέμματα. Δηλαδή, είναι δέκα φορές μικρότερη. Αυτό, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των ανθρώπων, μέρα και νύχτα αυτά τα τέσσερα εικοσιτετράωρα και της τοπικής κοινωνίας. Αποφύγαμε τα χειρότερα. Αυτό έχει σημασία. Και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Το λέω και στις κάμερες, το είπα και στους ίδιους: ένα μεγάλο ευχαριστώ, μια βαθιά ευγνωμοσύνη για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες, όλες αυτές τις ημέρες, κατάφεραν να προστατέψουν τον δασικό πλούτο και τις περιουσίες των πολιτών, εδώ στην ευρύτερη περιοχή».
 

Το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ με πλάνα μέσα από τον ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό:

Στο διάλογο με τους αρμόδιους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι απαιτείται δουλειά ακόμη για την πλήρη εξάλειψη των εστιών.

Ενώ πολύ χαρακτηριστικά και όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου: χθες από το ίδιο σημείο, στην Αγία Κυριακή, έβλεπε τους καπνούς -τους παρομοίασε με το «μανιτάρι» της Χιροσίμα-, χωρίς να μπορεί να κρύψει το φόβο του, εκείνη τη στιγμή, για επέκταση της φωτιάς στην Πάρνηθα, ακόμη και για ανθρώπινες απώλειες. Όμως, «όλο το παιχνίδι κρίθηκε χθες το βράδυ», όταν οι πυροσβέστες ρίχτηκαν στις εστίες ανάφλεξης ακόμη και με 300 μέτρα σωλήνα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με πυροσβέστες, στελέχη της ΕΜΑΚ και εθελοντές.

Ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, προκειμενου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις στα πυρινα μέτωπα ανα την επικράτεια. 

Η σύσκεψη πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικων Πάνου Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τοσκα, του υπουργού Επικράτειας Αλέκου Φλαμπουραρη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππα και του κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακοπουλου καθώς και του αρχηγού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)