to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:41 | 13.07.2014

Διεθνή

Στις κάλπες οι Σλοβένοι για τις πρόωρες εκλογές

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00, οπότε θα ανακοινωθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 1,7 εκατομμύρια Σλοβένοι για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Πρόκειται για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τρία χρόνια στη Σλοβενία, καθώς η μικρή χώρα της ζώνης του ευρώ συγκλονίζεται τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις.

Ως μεγάλο φαβορί των σημερινών εκλογών εμφανίζεται ο γνωστός καθηγητής νομικής Μίρο Τσέραρ (φωτογραφία), ο οποίος όμως δεν διαθέτει ούτε πολιτική εμπειρία ούτε σαφές πολιτικό πρόγραμμα.

Η Σλοβενία, που παλαιότερα θεωρείτο χώρα – υπόδειγμα στην ευρωζώνη, έχει βυθιστεί στο χάος μετά την οικονομική κρίση του 2008. Στην ύφεση ήρθε να προστεθεί και η πολιτική αστάθεια που εξελίσσεται σε χρόνιο φαινόμενο. Μέσα σε τρία χρόνια η χώρα άλλαξε τρεις κυβερνήσεις.

Στα τέλη του 2013 η βαλκανική χώρα γλίτωσε παρά τρίχα από τη χρεοκοπία όπου την οδηγούσε η κρίση του τραπεζικού τομέα της. Προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση και απέφυγε να προσφύγει σε προγράμματα διάσωσης της οικονομίας της, όμως το τίμημα ήταν η εκτόξευση του χρέους της στο 70% του ΑΕΠ της.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Άλενκα Μπράτουσεκ, η οποία εφάρμοζε, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός της, ο Γιάνεζ Γιάνσα, ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας υπό την επιτήρηση των Βρυξελλών, παραιτήθηκε τον Μάιο αφού την αποκήρυξε το κόμμα της, η κεντροαριστερή Θετική Σλοβενία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο οι σημερινές εκλογές θα επαναφέρουν την ηρεμία στη χώρα και οι περισσότεροι προβλέπουν ήδη ότι μέσα σε έναν χρόνο θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00, οπότε θα ανακοινωθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)