to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 06.12.2020

Διεθνή

Στις κάλπες οι Ρουμάνοι, φαβορί το κεντροδεξιό κόμμα των Φιλελευθέρων

Λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και της κόπωσης των ψηφοφόρων το ποσοστό αποχής αναμένεται να φτάσει έως και το 60%, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ κατά την διαδικασία ισχύουν τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του Covid-19


Άνοιξαν το πρωί της Κυριακής οι κάλπες στη Ρουμανία για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες φαβορί εμφανίζεται το κυβερνών, κεντροδεξιό κόμμα των Φιλελευθέρων (PNL), παρά τις επικρίσεις σε βάρος του για την διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου IMAS δείχνει ότι το PNL συγκεντρώνει το 28% της πρόθεσης ψήφου, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (PSD, 23%) και τους μεταρρυθμιστές μιας νέας κεντροδεξιάς συμμαχίας, του USR-Plus (18%).

Λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και της κόπωσης των ψηφοφόρων το ποσοστό αποχής αναμένεται να φτάσει έως και το 60%, σύμφωνα με αναλυτές, ενώ κατά την διαδικασία ισχύουν τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του Covid-19.

Η κούρσα προβλέπεται δύσκολη, όμως ο πρωθυπουργός Λούντοβικ Όρμπαν, επικεφαλής εδώ και ένα χρόνο της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας, φαίνεται ότι θα καταφέρει να διατηρηθεί στον θώκο.

Ο Όρμπαν δηλώνει τη δέσμευσή του στις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκσυγχρονίσει τη χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων, μία από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη.

«Ευρωπαϊκή και δημοκρατική πορεία»

Το PNL έχει τη στήριξη του δημοφιλούς προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, που προέρχεται από το κόμμα. Απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι παραβιάζει το Σύνταγμα ο Γιοχάνις τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του PNL και απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής στην εξουσία των Σοσιαλδημοκρατών μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2024.

Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας ο Ρουμάνος πρόεδρος καταφέρθηκε για μία ακόμη φορά εναντίον του PSD, καθώς ευχήθηκε «η Ρουμανία να απαλλαγεί οριστικά από αυτούς που προσπάθησαν να εκτροχιάσουν την ευρωπαϊκή και δημοκρατική της πορεία».

Μεγάλος νικητής των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών το 2016, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Ρουμανίας, η οποία είχε φέρει αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες.

Η μεταρρύθμιση προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας, τις μεγαλύτερες μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος εκεί, το 1989.

Αποδυναμωμένο και από την φυλάκιση για διαφθορά του πρώην επικεφαλής του Λίβιου Ντραγκνέα, το PSD, που κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της Ρουμανίας επί 30 χρόνια, εκδιώχθηκε από την εξουσία στο τέλος του 2019 έπειτα από πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του. Ωστόσο εξακολούθησε να διατηρεί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του PSD Μαρσέλ Τσιολάτσου κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και ότι απέτυχε να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Ο πραγματικός ιός που αντιμετωπίζει η Ρουμανία (…) είναι το PNL», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, ενώ το κόμμα του Τσιολάτσου αμφισβητεί τη χρησιμότητα των περιοριστικών μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού.

Αντίθετα, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι είναι ανεπαρκή. Αποκλείοντας ένα lockdown, όπως αυτό της άνοιξης, οι αρχές της Ρουμανίας προτιμούν να επιβάλλουν τοπικούς περιορισμούς στις περιοχές όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)