to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:20 | 03.03.2019

Διεθνή

Στις κάλπες οι Εσθονοί για τις βουλευτικές εκλογές

Μια φιλοευρωπαία φιλελεύθερη και ένας ακροδεξιός ηγέτης αναμετρώνται με τον κεντρώο πρωθυπουργό


Οι Εσθονοί ψηφίζουν σήμερα για τις βουλευτικές τους εκλογές, στις οποίες αναμετρώνται ως συνήθως η κεντροαριστερά και οι φιλελεύθεροι, οι οποίοι αυτή τη φορά αμφισβητούνται από ένα ακροδεξιό κόμμα που επωφελείται από τη δυσαρέσκεια των αγροτικών περιοχών.

Συνολικά 1.099 υποψήφιοι που εκπροσωπούν δέκα κόμματα διεκδικούν τις 101 έδρες του κοινοβουλίου στον Ταλίν. Μόνο οι σχηματισμοί που θα περάσουν το όριο του 5% θα μπορούν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν μάλλον βαρετή, επικεντρώθηκε στα καθημερινά προβλήματα όπως οι φόροι και οι μισθοί, καθώς και στις εντάσεις γύρω από την εκπαίδευση στη ρωσική γλώσσα για τη μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα και το χάσμα μεταξύ των πόλεων και της υπαίθρου.

Σχεδόν το 40% των 880.690 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων επωφελήθηκαν από την εκ των προτέρων ηλεκτρονική ψηφοφορία. Οι διαχειριστές του συστήματος βεβαίωσαν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα μείνει απρόσβλητη από κάθε απόπειρα παρεμβολής.

Σκληρή αναμέτρηση προαναγγέλλει δημοσκόπηση που αναφέρεται στην ηλεκτρονική ψήφο και στη πρόθεση εκείνων που θα ρίξουν την ψήφο στην κάλπη της εκλογικής τους περιφέρειας. Το Κεντρώο Κόμμα του πρωθυπουργού Γιούρι Ράτας λαμβάνει το 24,5% των προθέσεων ψήφου, πίσω από τους φιλελεύθερους του Κόμματος της Μεταρρύθμισης υπό την πρώην ευρωβουλευτή Κάγια Κάλας που λαμβάνει 26,6%. Το ακροδεξιό κόμμα ERKE που υπόσχεται να μειώσει τον φόρο εισοδήματος και τη φορολογία, και αναπτύσσει τον αντιμεταναστευτικό λόγο, αναμένεται να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του για να λάβει το 17,3%, αλλά πιθανόν θα δυσκολευθεί να βρει εταίρους για έναν συνασπισμό. 

Πέντε ή έξι κόμματα στο κοινοβούλιο

Σε κάθε περίπτωση, με πέντε ή έξι κόμματα στο κοινοβούλιο, η δημιουργία ενός συνασπισμού μπορεί να αποδειχτεί περίπλοκη.

Το Κόμμα του Κέντρου και το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, παραδοσιακοί αντίπαλοι, εναλλάχθηκαν στην εξουσία και μερικές φορές κυβέρνησαν μαζί από τότε που η Εσθονία έπαψε να τελεί υπό τη σοβιετική κυριαρχία.

Και τα δύο κόμματα, που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, πέτυχαν τον έλεγχο των δημοσίων δαπαπών, δίνοντας στην Εσθονία τον χαμηλότερο δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ στη ευρωζώνη.

Το Κεντρώο Κόμμα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις συντάξεις κατά 8,4% και να αντικαταστήσει τον ενιαίο συντελεστή φόρου εισοδήματος, που είναι 20%, με ένα προοδευτικό τμηματικό σύστημα για την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, πιο κοντά στην επιχειρηματική κοινότητα, θέλει να αυξήσει το ποσό του αφορολόγητου μηνιαίου εισοδήματος και να μειώσει την εισφορά ασφάλισης ανεργίας.

Το ποσοστό της ανεργίας κινείται κάτω από 5%, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 2,7% φέτος, μετά το 3,9% του 2018.

Η Μέριλιν, ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης στο Ταλίν, αναφέρει ότι είναι "δύσκολο να ζεις" με τη σημερινή φορολογία και έτσι θα ψηφίσει υπέρ της Μεταρρύθμισης.

Ο Αλεξάντερ, ένας ρωσόφωνος εργάτης εργοστασίου στο Ταλίν, ζητεί αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. "Είναι αδύνατο να επιβιώσεις με τον ελάχιστο μισθό" (540 ευρώ το μήνα στην Εσθονία), δήλωσε. 

Estxit

Το ακροδεξιό κόμμα EKRE, που είχε 7% το 2015, αναμένεται να καταλάβει την τρίτη θέση, μετά τα δύο μεγάλα κόμματα.

Εντελώς ευρωσκεπτικιστικό, το EKRE πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα "Estxit", δηλαδή για την έξοδο της Εσθονίας από την ΕΕ, αλλά η πρόταση δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας σε μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα. Ο πραγματικός σκοπός είναι μάλλον ένας επαναπροσδιορισμός των σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Οι υποψίες που τρέφει για τη Μόσχα το κάνουν πολύ "ατλαντιστικό".

Για τον ειδικό των πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν Τόνις Σααρτς, η άνοδος του ΕΚΚΕ μοιάζει με εκείνη άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Η δημοτικότητά του, εκτιμά ο ειδικός, πηγάζει από τις υποσχέσεις του για γενναιόδωρες κοινωνικές δαπάνες και τη δυσαρέσκεια του αγροτικού πληθυσμού έπειτα από χρόνια λιτότητας.

Η ρωσική μειονότητα, δηλαδή ένα τέταρτο του 1,3 εκατομμυρίου του πληθυσμού της Εσθονίας, ανησυχεί κυρίως για τις προεκλογικές υποσχέσεις του κόμματος της Μεταρρύθμισης, του κεντροδεξιού Pro Patria και του EKRE για τη μείωση της ρωσικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Το Κόμμα του Κέντρου θέλει να διατηρήσει το σημερινό σύστημα, που ισχύει από την εποχή της ΕΣΣΔ.

Δεν θα υπάρξουν δημοσκοπήσεις εξόδου και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στα μεσάνυχτα.

Ο κεντρώος πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, η φιλοευρωπαία φιλελεύθερη Κάγια Κάλας, κόρη του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου Μεταφορών, κι ένας δημαγωγός της άκρας δεξιάς είναι οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης: 

Γιούρι Ράτας

Είναι ένας από τους νεότερους ηγέτες παγκοσμίως, καθώς ανέλαβε την πρωθυπουργία της Εσθονίας περί τα τέλη του 2016, σε ηλικία 38 ετών.

Έχοντας σπουδάσει νομική και οικονομικά, απέκτησε πολιτική εμπειρία ως δήμαρχος του Ταλίν μεταξύ 2005 και 2007. Τότε συνέβαλε καθοριστικά να θεσπιστεί το βραβείο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που έγινε ένα πρόγραμμα για την επιβράβευση κάθε χρόνο μιας ευρωπαϊκής πόλης που ανακηρύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το 2007, ο Ράτας εξελέγη στο κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του Εσθονικού Κεντρώου Κόμματος και γίνεται αναπληρωτής κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος.

Το 2016, διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος τον 'Εντγκαρ Σαβισάαρ, ο οποίος αποδυναμώθηκε λόγω των υποτιθέμενων σχέσεών του με τη Ρωσία, την ώρα που οι σχέσεις με τη Μόσχα ήταν τεταμένες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η αλλαγή αυτή στην ηγεσία του κόμματος άνοιξε τον δρόμο για έναν συνασπισμό υπό το Κεντρώο Κόμμα και τον σχηματισμό της κυβέρνησης του τον Νοέμβριο του 2016.

Ο 40χρονος Ράτας είναι παντρεμένος, πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Κάγια Κάλας

Με σπουδές στη Νομική και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Κάλας εξελέγη βουλευτής το 2011 και ευρωβουλευτής το 2014. Η Κάλας ανήλθε στην ηγεσία της Μεταρρύθμισης, του μεγαλύτερου φιλελεύθερου κόμματος της αντιπολίτευσης τον Απρίλιο του 2018.

Θερμή υποστηρίκτρια της Ευρώπης, η 41 ετών πολιτικός είναι η κόρη του πρώην πρωθυπουργού Σίιμ Κάλας, ο οποίος επίσης είχε ηγηθεί της Μεταρρύθμισης, πριν αναλάβει τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταφορών μεταξύ 2010 και 2014.

Η Κάγια Κάλας συγκαταλέγεται συχνά στους ευρωβουλευτές με τη μεγαλύτερη επιρροή. Το 2017 το Politico την συμπεριέλαβε στις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες, όπως και το ινστιτούτο μελετών VoteWatch.

Η Κάγια Κάλας υποστηρίζει με πάθος την τεχνολογική καινοτομία και βεβαιώνει ότι οι κανονισμοί δεν πρέπει να εμποδίσουν την ψηφιακή επανάσταση. Προασπίζεται κυρίως τα δικαιώματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίνοντας μάχη κατά των συνόρων στον ψηφιακό κόσμο που, όπως πιστεύει, αποτρέπουν την εμφάνιση καινοτόμων επιχειρήσεων.

 

Μαρτ Χέλμε

Γεννημένος το 1949, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος ERKE είναι σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο πατέρας του ήταν βετεράνος της Εσθονικής Λίγκας, μιας μονάδας στρατιωτών --ορισμένοι εντάχθηκαν δια της βίας, άλλοι εθελοντικά-- που ανήκε στις δυνάμεις των Ες-Ες της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Με σπουδές Ιστορίας, ο Χέλμε εντάχθηκε στην διπλωματία το 1994, λίγο μετά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Εκπροσώπησε τη χώρα του ως πρεσβευτής στη Μόσχα μεταξύ 1995 και 1999.

Στη συνέχεια εισήλθε στην πολιτική στις αρχές του 21ου αιώνα, ως ιδρυτής και ηγέτης του EKRE (Συντηρητικού Κόμματος της Εσθονίας).

Ο γιος του Μάρτιν Χέλμε είναι αντιπρόεδρος του EKRE και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Το 2015, το κόμμα απέσπασε επτά έδρες από τις 101 του κοινοβουλίου. Στις σημερινές εκλογές αναμένεται να λάβει το 20% των ψήφων.

Το EKRE αντιτίθεται στον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φίλου, στην επανεγκατάσταση των προσφύγων από την ΕΕ και ζητεί τη μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης για την άμβλωση.

Ο Μαρτ Χέλμε είναι ευρωσκεπτικιστής, προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις σχέσεις με την ΕΕ αλλά όχι σε τέτοιο σημείο που να ζητεί ανοικτά ένα Estxit, την έξοδο της Εσθονίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, τασσόμενος μάλλον υπέρ μιας αποκέντρωσης της Ένωσης.

Είναι εχθρικός απένταντι στη Ρωσία, υποστηρίζει τη συμμετοχή της Εσθονίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Χέλμε εξέφρασε δημόσια ξενοφοβικές, σεξιστικές και ομοφοβικές απόψεις. Ανάμεσα στα μέλη του κόμματός του, περιλαμβάνονται πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για πράξεις βίας και οπαδοί των ναζί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)