to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:46 | 22.12.2012

Διεθνή

Στις κάλπες οι Αιγύπτιοι για το δεύτερο γύρο του δημοψηφίσματος

Άρχισε η ψηφοφορία για τη δεύτερη φάση του επίμαχου δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα στην Αίγυπτο. Νέα επεισόδια στους δρόμους της χώρας την Παρασκευή.


Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στην Αίγυπτο για τη δεύτερη φάση του δημοψηφίσματος που αφορά το σχέδιο του Συντάγματος, το οποίο διχάζει τη χώρα ενώ προκάλεσε και νέες ταραχές την Παρασκευή.


Ουρές είχαν σχηματιστεί έξω από πολλά σχολεία σε 17 περιφέρειες, όπως στη Γκίζα κοντά στο Κάιρο, πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα λίγο μετά τις 08.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).


Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το "ναι" επικράτησε με ποσοστό σχεδόν 57% στην πρώτη φάση του δημοψηφίσματος που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, μια εξέλιξη που προμηνύει ίσως έγκριση του σχεδίου του Συντάγματος σε εθνικό επίπεδο.


Σχεδόν 25 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται το Σάββατο στις κάλπες. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19.00 τοπική ώρα αλλά την περασμένη εβδομάδα η εκλογική επιτροπή είχε παρατείνει την ψηφοφορία κατά τέσσερις ώρες, μέχρι τις 23.00.


Η διαίρεση της χώρας σε δύο διαδοχικές περιφέρειες ψηφοφορίας είχε αποφασιστεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μποϊκοτάζ ορισμένων εισαγγελέων αρμόδιων για την εποπτεία της εκλογικής διαδικασίας.


Επεισοδιακές διαδηλώσεις


Πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είχαν προηγηθεί πολλές εβδομάδες μεγάλων διαδηλώσεων, οι οποίες μερικές φορές εξελίχθηκαν σε βίαια επεισόδια, ανάμεσα σε πολέμιους και υποστηρικτές του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται και οι οποίοι υποστηρίζουν το σχέδιο του Συντάγματος.


Την Παρασκευή, βίαια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με δεκάδες τραυματίες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια.


Για το προεδρικό στρατόπεδο, η υιοθέτηση ενός νέου Συντάγματος θα δώσει στη χώρα ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα έρθει να κλείσει μια ταραχώδη περίοδο μετάβασης στην Αίγυπτο μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.


Η αντιπολίτευση, η οποία κατήγγειλε "νοθεία και παρατυπίες" κατά την πρώτη φάση του δημοψηφίσματος, εκτιμά ότι το συγκεκριμένο σχέδιο Συντάγματος ανοίγει το δρόμο προς μια ισχυρή ισλαμοποίηση και παρουσιάζει σοβαρά κενά όσον αφορά την προστασία των ελευθεριών.


Πηγή: news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)