to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:55 | 16.05.2018

Κοινωνία

Στα περυσινά επίπεδα η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές

Ομαλά διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές στη χώρα, με εξαίρεση την αποχή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τη διαδικασία αλλά και τις «πριβέ» κάλπες της ΔΑΠ της Σχολής ΝΟΠΕ


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με τη ΔΑΠ, όλα γίνονται

Η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα (σ.σ.: στις 10:50 μ.μ., όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές), ωστόσο σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής και την οποία μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η συμμετοχή κυμάνθηκε στα (σχετικά χαμηλά) περυσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των παρατάξεων, συνολικά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι και πάλι πρώτη δύναμη, με την ΠΑΣΠ και την ΠΚΣ να κυμαίνονται σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι. Η ΕΑΑΚ φαίνεται να κυμαίνεται στα περυσινά επίπεδα, ενώ το BLOCO φαίνεται ότι σημείωσε άνοδο σε σχέση με το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει ενιαίο φοιτητικό όργανο καταμέτρησης και οι παρατάξεις ανακοινώνουν ξεχωριστά τα αποτελέσματα των εκλογών.

Κάλπες επίσης δεν στήθηκαν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ επικαλούμενες και πάλι τον κίνδυνο επεισοδίων, πρότειναν την μεταφορά της κάλπης στην Αίγλη, πρόταση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα Αριστερά σχήματα και που τελικά απορρίφθηκε. Έτσι η πρώην ΑΣΟΕΕ θα είναι απούσα από την εκλογική διαδικασία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Πέραν των ανεξάρτητων κινήσεων ή μεμονωμένων δυνάμεων, οι παρατάξεις που πανελλαδικά κατέθεσαν υποψηφιότητες είναι οι ΔΑΠ - ΝΔΦΚ της Νέας Δημοκρατίας (πρώτη δύναμη στις περσινές εκλογές), Πανελλαδική Κίνηση Σπουδαστών, ΠΑΣΠ (με αναφορά ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτόνομα σχήματα), η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ, με αναφορά στην ΚΝΕ), η Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία (ΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ - ΑΡΔΗΝ) και το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς (εδώ η ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα του 2017). 

Τα  σχήματα του BLOCO κατέβηκαν για τρίτη φορά στη «μάχη» των εκλογών, «με γνώμονα την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την ανάγκη μας να χτίσουμε έναν κόσμο διαφορετικό που να χωράει τις ανάγκες και τα όνειρά της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο».
 

Αναλυτικά το κείμενο του BLOCO ενόψει των φετινών εκλογών:

Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος που παράγεται η γνώση και μέσα σε αυτόν σπουδάζει, προβληματίζεται και πολιτικοποιείται το μεγαλύτερο τμήμα της νεολαίας. Υπήρξε παραδοσιακά χώρος ζύμωσης των κοινωνικών αγώνων και των συλλογικών διεκδικήσεων γεγονός που σχετίζεται με την συσπείρωση τόσο των φοιτητικών συλλόγων όσο και του φοιτητικού κινήματος

Αυτή όμως η εικόνα απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα την οποία βιώνουμε όλοι και όλες σήμερα. Η πραγματικότητα έγκειται σε αδύναμους και αδρανείς φοιτητικούς συλλόγους.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΩΠΗ!

ΕΧΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ,ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ

Η ενίσχυση των δομών και των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος και η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές θα πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο όλων των δυνάμεων που τους απαρτίζουν και υπόθεση όλων μας! Πλέον η ψήφος αποκτά ουσιαστική σημασία και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός διεκδικήσεων και όχι ως μία καταγραφή συσχετισμών. Πλέον οι φοιτητές/-τριες θα μπορούν να είναι κομμάτι των αποφάσεων που επηρεάζουν την ζωή τους.

Στις φοιτητικές εκλογές δεν ανακυκλώνουμε το παλιό και χρεωκοπημένο καθεστώς. Δημιουργούμε το πανεπιστήμιο των αναγκών μας, υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας στην γνώση, επιλέγουμε την Δημοκρατία!

Το BLOCO, είναι ο φορέας των ιδεών και των αξιών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις σχολές. Είμαστε φοιτητές και φοιτήτριες από όλη την Ελλάδα και παλεύουμε για ένα Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο.

Είμαστε το νέο που προχωράει με γνώμονα την συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και την ανάγκη μας να χτίσουμε έναν κόσμο διαφορετικό που να χωράει τις ανάγκες και τα όνειρά της πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο το αλλάζουμε εμείς!

Στις 16 ΜΑΗ συμμετέχουμε – στηρίζουμε – ψηφίζουμε

BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)