to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:55 | 05.03.2018

Κοινωνία

Στις γυναικείες φυλακές της Θήβας αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Τα θετικά στοιχεία στην καθημερινή ζωή των εγκλείστων αλλά και τα σημαντικά προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζουν οι μωρομάνες


Την Παρασκευή 2/3 αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα – Θήβας, στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή τη συζήτηση για τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα.

Όπως αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της:

Με την ευκαιρία της επίσκεψης, μεταβήκαμε σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του καταστήματος και ιδιαίτερα στην πτέρυγα με τις μωρομάνες, στην πτέρυγα των Ρομά γυναικών και στο σχολείο των φυλακών. Παράλληλα, συνομιλήσαμε με τις κρατούμενες, αλλά και με την κοινωνική λειτουργό, τις εκπαιδευτικούς και τις ψυχολόγους που εργάζονται εντός του καταστήματος. Μέσα από τις συζητήσεις και την περιήγηση, μπορέσαμε να αποκτήσουμε μία σαφή εικόνα για τις συνθήκες κράτησης και το επίπεδο ζωής των εγκλείστων.

Διαπιστώσαμε θετικά στοιχεία στην καθημερινή ζωή του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών, όπως οι σχετικά πιο σύγχρονες υποδομές, η λειτουργία ξεχωριστού κέντρου απεξάρτησης μέσα στη φυλακή, ο αναβαθμισμένος ρόλος του σχολείου (που πρέπει ωστόσο να αυξήσει τη δυναμικότητά του, για να καλύψει περισσότερες ενδιαφερόμενες), όπως και η διατήρηση όλων των χώρων σε κατάσταση καθαριότητας. Από την άλλη, εντοπίσαμε και σημαντικά προβλήματα, κυρίως αναφορικά με τις μωρομάνες, που διαθέτουν πολύ λιγότερα είδη πρώτης ανάγκης από εκείνα που απαιτούνται και διαβιούν σε ένα χώρο των φυλακών που χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις, δεδομένου ότι φιλοξενεί παιδιά μικρής, ή ακόμη και βρεφικής ηλικίας, των οποίων η προστασία πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα.

Θεωρούμε ότι τόσο η Πολιτεία, όσο και τα επιμέρους σωφρονιστικά καταστήματα πρέπει να επιδεικνύουν πρόνοια για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αναγκών που έχουν οι γυναίκες κρατούμενες. Ειδικά για τις ευάλωτες κατηγορίες (λ.χ. μωρομάνες ή Ρομά), είναι απαραίτητο να προβλέπονται εξειδικευμένες ρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους. Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, που πρόκειται το επόμενο διάστημα να εισαχθεί στο Κοινοβούλιο, οφείλει να προσεγγίζει αυτά τα ζητήματα με εξαιρετική ευαισθησία, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές συνθήκες για τις γυναίκες κρατούμενες και θέτοντας τα θεμέλια για την κοινωνική τους επανένταξη, μετά το πέρας της ποινής.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για ένα δημοκρατικό και προοδευτικό σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο θα ιεραρχεί ως κεντρικό ζήτημα την υπεράσπιση των κρατουμένων, ιδίως εκείνων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, αλλά και την ομαλή επιστροφή τους σε καθεστώς ελεύθερης διαβίωσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)