to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:47 | 09.09.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Στις γειτονιές!

Τα βάρβαρα μέτρα της τρόικας εσωτερικού την απονομιμοποιούν καθημερινά.



Τα χθεσινά συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη και η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών παραπέμπουν σε αναμέτρηση δύο κόσμων, σε δύο προοπτικές για την Ελλάδα και τον λαό. Η πολιτική του Μνημονίου (που δεν βγαίνει, όπως όλοι τώρα παραδέχονται) σπρώχνει τη χώρα στη χρεωκοπία. Η δημοκρατική αντίσταση της κοινωνίας και η προβολή εναλλακτικών πολιτικών για την οικονομική ανόρθωση και την ουσιαστική επανένταξη της χώρας σε μια ριζικά αλλαγμένη Ευρωζώνη παραπέμπει σε δυνατότητες που μπορούν να αναζητηθούν και να υλοποιηθούν.

Μόλις δύο μήνες μετά τη συγκρότησή της, η κυβέρνηση της τρόικας εσωτερικού τρίζει από εσωτερικές έριδες, που αντανακλούν διαφορετικά κομματικά συμφέροντα. Η πηγή, όμως, της σοβούσας κρίσης είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης. Ακολουθεί μια πολιτική έξω από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων της και έξω από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε. Η “επιτυχία” της προϋποθέτει, εκτός των άλλων, να κουκουλωθούν τα σκάνδαλα με πρώτο εκείνο της υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο. Πώς να εφαρμόσει μια πολιτική που αποφασίστηκε με επίγνωση των καταστροφών που θα επέφερε στη χώρα; Τα παπαγαλάκια του Μνημονίου έσπευσαν να θάψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική. Έχει περάσει, όμως, ο καιρός που μπορούσαν να χειραγωγούν την κοινή γνώμη.

Τα βάρβαρα μέτρα της τρόικας εσωτερικού την απονομιμοποιούν καθημερινά. Ήδη, ξεκίνησε η συζήτηση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για νέο σχήμα. Ψάχνουν για παράταση και νέα μεταμφίεση, καθώς στις δημοσκοπήσεις υποχωρεί το μνημονιακό μπλοκ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στη Βουλή με σφυροκόπημα στην κυβερνητική πολιτική. Επιδιώκει να συνδέσει τον κοινοβουλευτικό αγώνα με τη δράση των κινημάτων.

Με ανεργία 30% και καταρρακωμένο το κύρος των συνδικάτων, η αναζωογόνηση των κοινωνικών αγώνων περνά μέσα από πρωτόγνωρες δράσεις, με κύτταρο τις γειτονιές. Εκεί που καθημερινά διαμορφώνονται όροι επικοινωνίας, αλληλεγγύης και νέας λαϊκής ενότητας. Εκεί που δεν περνά η εργοδοτική τρομοκρατία. Εκεί που μπορεί να κατανικηθεί ο ακροδεξιός λαϊκισμός, που με τον ρατσιστικό λόγο του διαιρεί τους φτωχούς και υπονομεύει τη λαϊκή ενότητα. Εκεί που καταγράφονται οι ζώνες της νέας φτώχειας και της διάλυσης των μικρομεσαίων τάξεων.

Ήδη, οι δήμοι, αντιμέτωποι με τη δική τους χρεωκοπία, κινητοποιούνται. Το φιτίλι που άναψε χθες στη Θεσσαλονίκη θα σιγοκαίει τους επόμενους μήνες, με σημείο πρώτης κορύφωσης την ημέρα ψήφισης των αντικοινωνικών μέτρων. Για να μην περάσουν! Οι κοινωνικοί αγώνες, στον δικό τους χρόνο, θα αναδείξουν το θέμα της δημοκρατικής πολιτικής ανατροπής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)