to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:27 | 13.07.2022

Κοινωνία

Εμπρησμός στις εγκαταστάσεις της Real Group: Δύο άνδρες «έπιασαν» οι κάμερες - Καταδικάζουν κόμματα, ενώσεις συντακτών και φωτορεπόρτερ

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στο κτίριο, όπου στεγάζονται ο Realfm 97,8 και η Realnews, επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι - Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν μια ηχολήπτρια του ραδιοφώνου που βρισκόταν στον χώρο - Βίντεο από κάμερα ασφαλείας κατέγραψε τις κινήσεις δυο ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα να αφήνουν γκαζάκια στο κτίριο - Καταδικάζουν ΕΣΗΕΑ και Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας - Από τον πολιτικό κόσμο έσπευσαν, μεταξύ άλλων, να καταδικάσουν την επίθεση, Αλέξης Τσίπρας, ΚΚΕ και ευρωβουλευτές - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στη χώρα μας η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης δέχεται συνεχή πλήγματα


Σε βίντεο έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης στο κτίριο του Realfm στη Λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας φαίνονται δύο άτομα που έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, καθώς φορούσαν κουκούλες, να αφήνουν τα γκαζάκια στο κτίριο.

Η φωτιά ξεκίνησε, όπως αναφέρει το enikos, από τον πάνω όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο  ραδιοφωνικός σταθμός και επεκτάθηκε στους κάτω ορόφους όπου στεγάζεται η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον enikos βρέθηκαν υπολείμματα από γκαζάκια στην είσοδο του Real Group. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τις ανακριτικές αρχές είναι πώς μπορεί να συνδέονται τα γκαζάκια που βρέθηκαν στην είσοδο του κτιρίου με τη φωτιά που ξέσπασε στο δεύτερο όροφο.

Απεγκλωβίστηκε ηχολήπτρια

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα, ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις.  Η φωτιά ξεκίνησε από τον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο Realfm 97,8 και επεκτάθηκε προς τα κάτω. Στο σημείο έσπευσαν 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα. Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν μια ηχολήπτρια του ραδιοφώνου που βρισκόταν στον χώρο τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά.

Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.  Στην είσοδο του κτιρίου, βρέθηκαν υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού, κάτι που δείχνει πως πρόκειται για εμπρησμό. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τρία γκαζάκια στην είσοδο.

Το enikos.gr προσθέτει ότι «την Τρίτη υπήρξε ξαφνικά σοβαρή βλάβη στις εγκαταστάσεις μετάδοσης του σήματος.  Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο εκδηλώθηκε φωτιά στις εγκαταστάσεις του Realfm 97,8 στο Μαρούσι. Δύο περιστατικά, που δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν τυχαία… Κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν τον Realfm».

Χαρακτηριστικό το tweet του Ν. Χατζηνικολάου στις 4 τα ξημερώματα:

Και μετά την κατάσβεση, η φωτογραφία από το προφίλ της δημοσιογράφου Αμ.Κάτζου:

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, όπως αναφέρει ο enikos, εντοπίστηκε σε εξωτερικό κλιμακοστάσιο του κτιρίου – από την πλευρά της Κηφισίας – μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Ο εμπρηστικός μηχανισμός που τοποθετήθηκε στο κτίριο που στεγάζει την εφημερίδα Real News και τον Real FM στη λεωφόρο Κηφισίας φαίνεται ότι αποτελείτο από τρία γκαζάκια καθώς και ένα πλαστικό μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό. Μάλιστα, επειδή σε ένα από τα γκαζάκια βρέθηκε και μονωτική ταινία οι Αρχές εκτιμούν ότι τα τρία γκαζάκια και το μπιτόνι ήταν δεμένα μεταξύ τους.

Σε σχέση με τους δράστες υπάρχει αρκετό υλικό από κάμερες ασφαλείας στη γύρω περιοχή με τις Αρχές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ήταν δύο τουλάχιστον οι δράστες της επίθεσης. Ένα άτομο ήταν αυτό που άφησε τον εμπρηστικό μηχανισμό στα σκαλοπάτια ενώ υπήρχε και ένα δεύτερο άτομο που φαίνεται πως είχε το ρόλο του τσιλιαδόρου. Όμως αυτή τη στιγμή οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν στέκονται τόσο στο οπτικό υλικό όπου οι δράστες έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους αλλά προσπαθούν να βρουν υλικό από κάμερες ασφαλείας από την περιοχή που να φαίνεται να κινούνται πριν αφήσουν τον εμπρηστικό μηχανισμό.

Καταδίκη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ

«Σοκ και αγανάκτηση προκαλεί στην οικογένεια της Ενημέρωσης, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, η επίθεση στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος Τύπου, REAL GROUP», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «Η ΕΣΗΕΑ αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά της ελευθεροτυπίας και στέκεται στο πλευρό των Μέσων Ενημέρωσης και των εργαζομένων σε αυτά, αναμένοντας τις εξελίξεις των ερευνών για την επίθεση.

Όταν ένα Μέσο Ενημέρωσης παραδίδεται στις φλόγες, όταν η συντεταγμένη πολιτεία δεν μπορεί να διαλευκάνει εγκλήματα κατά δημοσιογράφων και κατά Μέσων Ενημέρωσης και να οδηγήσει τους δράστες στη Δικαιοσύνη, όταν ανεμπόδιστα δρουν ομάδες που στοχεύουν στην τρομοκράτηση, τη φίμωση ή τον έλεγχο της Ενημέρωσης, τότε η Δημοκρατία βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».

Το διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα την άνανδρη επίθεση στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού Real: «Η εμπρηστική επίθεση στον Real Fm και στη Real News, είναι ακόμη μια επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και της ενημέρωσης.

Είμαστε απέναντι σε κάθε επιχείρηση περιορισμού ή φίμωσης της δημοσιογραφικής φωνής.

Συμπαραστεκόμαστε απέναντι στους εργαζόμενους και τους εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στη χώρα μας η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης δέχεται συνεχή πλήγματα

«Η εμπρηστική επίθεση στον Real fm είναι μια αποτρόπαια πράξη ενάντια στη δημοσιογραφία, ενάντια στην ελευθεροτυπία κι εν τέλει ενάντια στη Δημοκρατία. Στη χώρα μας η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης δέχεται συνεχή πλήγματα: από την ανεξιχνίαστη δολοφονία Καραιβάζ μέχρι και εμπρηστικές επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων», σημειώνει το γραφείο Τύπου του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του. Παράλληλα εκφράζει τη συμπαράστασή του σε όλους τους ανθρώπους και τους εργαζόμενους του σταθμού και τονίζει πως «το ελάχιστο που έχει να κάνει η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές είναι να φέρουν άμεσα τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης».

Αλ. Τσίπρας: Ακόμη μια επίθεση στην ελευθερία της ενημέρωσης

«Η εμπρηστική επίθεση στον RealFm, αποτελεί ακόμη μια επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και της ενημέρωσης. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να φέρει τους δράστες στη δικαιοσύνη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Τσίπρας:

Νάσος Ηλιόπουλος: Αποτρόπαια πράξη ενάντια στην ελευθεροτυπία

«Η εμπρηστική επίθεση στον  Real fm είναι μια αποτρόπαια πράξη ενάντια στη δημοσιογραφία, ενάντια στην ελευθεροτυπία κι εν τέλει ενάντια στη Δημοκρατία. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας σε όλους τους ανθρώπους και τους εργαζόμενους του σταθμού», σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Καταδικάζουν τα κόμματα

Την  εμπρηστική επίθεση καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να τονίζει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά την εμπρηστική επίθεση στον Ρ/Σ Real FM 97,8. Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε επιχείρηση εκφοβισμού ή φίμωσης της δημοσιογραφικής φωνής. Η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη». Το ΚΚΕ σημειώνει πως «η επίθεση, με εκρηκτικούς μηχανισμούς, στα γραφεία που στεγάζονται η εφημερίδα Real News και ο ραδιοφωνικός σταθμός Real fm, με μεγάλους κινδύνους για τους εργαζόμενους σε αυτά τα Μέσα, είναι πράξη αποτρόπαια και απολύτως καταδικαστέα. Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη του στους δημοσιογράφους, σε όλους τους εργαζόμενους της εφημερίδας και του σταθμού».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, τονίζει από τη μεριά του πως «η επίθεση στα γραφεία του Real Group με μεγάλους κινδύνους για τους εργαζόμενους είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη μας σε όλες και όλους τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους της εφημερίδας Real και του ραδιοφώνου RealFm». 


Κώστας Αρβανίτης: Πισώπλατο χτύπημα στην Δημοκρατία

«Η απόπειρα εμπρησμού σε βάρος του ραδιοφωνικού σταθμού Real FM είναι αποκρουστική και αυτονόητα καταδικαστέα, κι έρχεται λίγες μόνο ώρες πριν από την δημοσιοποίηση της έκθεσης του 2022 της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ, μια έκθεση που θα δίνει έμφαση στα θέματα ελευθερίας & ποιότητας της Ενημέρωσης», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και προσθέτει: «Το ίδιο αυτονόητη είναι και η υποχρέωση της πολιτείας για γρήγορη διαλεύκανση της αποτρόπαιας αυτής υπόθεσης. Η σκέψη μας στους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς και όλους τους εργαζόμενους στο Real FM».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)