to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

20:35 | 24.11.2022

Πολιτική

Στις Επιτροπές ο Προϋπολογισμός του 2023: Τελειώνουν τα επιχειρήματα για Σταϊκούρα - Πυρ και για πλειστηριασμούς

Ενώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης -που υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι ο πλειστηριασμός του σπιτιού της δημοσιογράφου έγινε το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτώντας όργιο συκοφαντικών σχολίων-, υποχρεώθηκε στη Βουλή να πάρει πίσω τις συκοφαντικές δηλώσεις.


Σε υψηλούς τόνους θέλησε να κρατήσει τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2023 στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χρησιμοποιώντας και πάλι -παρότι έχει απαντηθεί- το επιχείρημα πως ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «που ενώ υποσχόταν προστασία της πρώτης κατοικίας, νομοθέτησε την οριζόντια κατάργηση της προστασίας το 2019».

Σήμερα, 2η ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού, η επιχείρηση έξωσης της δημοσιογράφου από την κατοικία της στου Ζωγράφου, βρέθηκε ακόμη μια φορά στο επίκεντρο νέου κύκλου επικρίσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Με... Βαρουφάκη απάντησε ο Σταϊκούρας

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε επίλυση του υψηλού όγκου των κόκκινων δανείων, μέχρι το τέλος του 2015, και τελικά τα παρέδωσε στο ποσοστό τού 2014. Υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός, και τελικά νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, από το 2017, γιατί όπως υποστήριζε, "είναι καλοί για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους". Υποσχέθηκε ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία, και τελικά νομοθέτησε την οριζόντια κατάργηση της προστασίας το 2019», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο κλίμα αυτό επικαλέστηκε όσα το ΜέΡΑ25 και ο κ. Βαρουφάκης καταγγέλλουν: «Να δείτε πώς τα φέρνει καμιά φορά η τύχη… Πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 για την προστασία των δανειοληπτών. Κατατέθηκε και αναφέρει ότι "το σχέδιο υφαρπαγής τής ιδιωτικής περιουσίας, άρχισε να ξετυλίγεται θεσμικά, με το τρίτο μνημόνιο του 2015". Ουδέν σχόλιο. Σήμερα, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Ανεύθυνα, ατεκμηρίωτα, ακοστολόγητα, επικίνδυνα, τυχοδιωκτικά. Οι πολίτες όμως έχουν νωπές τις μνήμες. Έπαθαν και έμαθαν».

Της αναφοράς του υπουργού Οικονομικών, στο ζήτημα των πλειστηριασμών, προηγήθηκε αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

   «Ο κ. Σκυλακάκης, με χυδαία ψέματα, προσπάθησε να παραποιήσει ακόμη και το κρίσιμο θέμα των εξώσεων. Μας είπε ότι για το συγκεκριμένο διαμέρισμα της κυρίας Κολοβού, ο πλειστηριασμός δημοσιεύθηκε 20/3/2019. Αναρωτιέμαι κύριε Σκυλακάκη. Γιατί περίμεναν 3,5 χρόνια να μπουν με το αλυσοπρίονο; Περίμεναν τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, για να σας εκθέσουμε;», είπε ο Σ. Φάμελλος και επέμεινε. «Αναρωτιέμαι πόσα ψέματα θα πείτε; Το έγγραφο για παραγγελία πλειστηριασμού με ημερομηνία 16/3, το καταθέτουμε. Αλλά αναρωτιέμαι, σας φαίνεται περίεργο που το 2022, τελικά πραγματοποιήθηκε ο πλειστηριασμός, είναι κυβέρνηση της ΝΔ; Σας φαίνεται περίεργο που το 2022 που σπάσανε την πόρτα της χαμηλοσυνταξιούχου, είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης; Ή σας φαίνεται περίεργο που το 2022, που επιχείρησαν να τη βγάλουν σηκωτή μέσα από το σπίτι της, είναι υπουργός ο κ. Σκυλακάκης στον κ. Σταϊκούρα; Όχι, δεν είναι περίεργο. Γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτελέστηκαν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και στενοχωρείται ο κ. Σκυλακάκης γι΄αυτό. Γιατί υπήρχε θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Γιατί ό,τι και να πείτε, ο πτωχευτικός νόμος ψηφίστηκε με τον κ. Μητσοτάκη και τότε ήρθη η προστασία της πρώτης κατοικίας. Και για τον λόγο αυτό εξάλλου κάναμε μομφή στον υπουργό Οικονομικών τον κ. Σταϊκούρα. Και τώρα όλη η ελληνική κοινωνία, καταλαβαίνει ότι πολύ καλά κάναμε. Τον κάλυψε όμως η συμπολίτευση. Δηλαδή, καλύπτουν τις εξώσεις, τα αλυσοπρίονα η συμπολίτευση της ΝΔ».

Σε όσα είπα ο Σ. Φάμελλος, αλλά και εχθές η Έφη Αχτσιόγλου, επιχείρησε να απαντήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναδίπλωση Σκυλακάκη για τις χθεσινές κατηγορίες

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που υποστήριξε ανερυθρίαστα ότι ο πλειστηριασμός του σπιτιού της δημοσιογράφου έγινε το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτώντας όργιο συκοφαντικών σχολίων από βουλευτές της ΝΔ και δεξιά τρολ, υποχρεώθηκε στη Βουλή να πάρει πίσω τις συκοφαντικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα χθες Τετάρτη (23/11) είχε πει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής:

«Ανοίγω την σχετική ιστοσελίδα, που είναι δημόσια πληροφορία, γιατί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρά μόνο δημόσιες πληροφορίες σε αυτό το θέμα, και βλέπουμε: Ημερομηνία δημοσίευσης πλειστηριασμού, 20.03.2019, την 12η ώρα και 11 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Στις 20.03.2019 ποια κυβέρνηση υπήρχε; Θα μου θυμίσετε; Ποια κυβέρνηση ήταν που βγήκε το σπίτι της κυρίας αυτής στον πλειστηριασμό; Πρώτη κατοικία. Ποια κυβέρνηση υπήρχε; Με ποιανού νομοθεσία βγήκε στον πλειστηριασμό; Με ποιανού τη νομοθεσία βγήκε;

Σήμερα Πέμπτη (24/11),  μετά την αποκάλυψη του ψέματος ότι δήθεν βγήκε σε πλειστηριασμό επί ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν πίεσης στην Επιτροπή της τομεάρχη Οικονομικών κας Αχτσιόγλου και του κ. Φάμελλου, ο κ. Σκυλακάκης αναγκάστηκε να τα μαζέψει και είπε ότι μίλησε για ημερομηνία δημοσίευσης και όχι ότι έγινε ο πλειστηριασμός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για ψέματα. 

«Επειδή τη λέξη ψεύδος τη χρησιμοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ μεγάλη συχνότητα, έχω την χθεσινή του έκτακτη ενημέρωση, η οποία λέει "ο πλειστηριασμός του ακινήτου της κυρίας…., της συγκεκριμένης κυρίας, δεν έγινε στις 20/3/2019, όπως ψευδώς είπε ο κ. Σκυλακάκης". Να δούμε τι είπε ο κ. Σκυλακάκης (σ.σ.διαβάζει από τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης): "ανοίγω τη σχετική ιστοσελίδα που είναι δημόσια πληροφορία -γιατί δεν μπορούμε παρά να χρησιμοποιούμε μόνο δημόσιες πληροφορίες σε αυτό το θέμα- και βλέπουμε ημερομηνία δημοσίευσης πλειστηριασμού 20/3/2019". Η 20/3/2019 είναι δημοσίευση ή έγινε ο πλειστηριασμός, όπως λέτε. Ο πλειστηριασμός, δεν έγινε στις 20/ 3, όπως λέτε ότι είπα. Λέτε ψέματα ακόμη και όταν κατηγορείτε κάποιον ότι λέει ψέματα. Έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ, αφού είπατε ψέματα στην ανακοίνωσή σας. Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος ξέρει ότι η ημερομηνία δημοσίευσης, δεν είναι η ημερομηνία πραγματοποίησης. Εγώ είπα, ημερομηνία δημοσίευσης. Σας ενοχλεί ότι αποκαλύπτεται η πρωτοφανής υποκρισία σας που σας χαρακτηρίζει ως κόμμα. Να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για ψέμα, που εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, δηλώνοντας του ότι θα του δώσει 10 δισ. το 2015 και μετά τον έριξε σε τέσσερα χρόνια περιπέτεια!».

«Επιμονή στην ίδια αποτυχημένη, αντικοινωνική πολιτική»

«Το σχέδιο προϋπολογισμού που έχουμε μπροστά μας αγνοεί τις ζοφερές συνθήκες που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στην 2η Επιτροπή της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023.

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης πρόσθεσε: «Ο πληθωρισμός παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ ήδη από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 71% των εργαζομένων  έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών διατροφής και η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων έφτανε έως και το 40%». Και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με την Eurostat, έχουμε το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην ΕΕ μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών και την ακριβότερη τιμή βενζίνης. Ενώ το  κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης στην χώρα μας, είναι το 2ο χαμηλότερο στους 27». «Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει πιο ακριβά την βενζίνη από τον Γερμανό, την στιγμή που ο μέσος μισθός είναι 3,5 και 4 φορές χαμηλότερος» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την  διπλή αφαίμαξη που υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται οι πολίτες, ως καταναλωτές και ως φορολογούμενοι» υπογράμμισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια αποτυχημένη, αντικοινωνική πολιτική» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Ο προϋπολογισμός για το 2023 δεν περιλαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας» συνέχισε, «πέρα από πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ ως αποθεματικό, κυρίως για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που θα πάνε στην τσέπη των καρτέλ». «Δεν περιλαμβάνονται ούτε μέτρα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα» πρόσθεσε, παρόλο που «είμαστε μία από τις μόλις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021, όπως και οι ανισότητες από το 2020, σύμφωνα με την Eurostat. «Ενώ η χώρα μας είχε την δεύτερη χειρότερη επίδοση στις 27 χώρες ΕΕ ως προς το ποσοστό νοικοκυριών που είδαν μείωση του εισοδήματός τους το 2021» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Προϋπολογισμός ακρίβειας και φτωχοποίησης»

Για προϋπολογισμό «ακρίβειας και φτωχοποίησης» έκανε λόγο στην ομιλία της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ειδική Εισηγήτρια και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για την εξέταση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023».

«Το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2023 αποτυπώνει τη συνέχεια της αδιέξοδης και αντικοινωνικής κυβερνητικής πολιτικής που ανατροφοδοτεί την πολύπλευρη κρίση και φτωχοποιεί την κοινωνία», τονίζει η Ξενογιαννακοπούλου, ενώ συνεχίζει «οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι χωρίς στήριξη μέσα στην δίνη της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης». Με αφορμή αυτά, σημειώνει:

 • «Η ακρίβεια έχει ασύμμετρες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, με τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους να πλήττονται δυσανάλογα από τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των προϊόντων και της ενέργειας.
 • Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, φθάνει έως και 40%. Για το αμέσως επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο (751-1.100 ευρώ) η απώλεια της αγοραστικής δύναμης είναι επίσης υψηλή, ξεπερνάει 14%.
 • Το 71% των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα έχει περιορίσει τις δαπάνες για βασικά αγαθά διατροφής. Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως το “καλάθι του εμπαιγμού”, ένα επικοινωνιακό τέχνασμα στην πραγματικότητα, συνιστούν εμπαιγμό για τους πολίτες, για την κοινωνική πλειοψηφία που αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται.
 • Η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια στο χώρο της ενέργειας, αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τον ΕΦΚ στα καύσιμα και να παρέμβει αποτελεσματικά ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση ακρίβειας».

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στον παρών προϋπολογισμό, λέει πως «το σχέδιο π/υ του 2023 προβλέπει αυξημένα έσοδα από φόρους ακόμη και σε σχέση με τον π/υ του 2022, που ήταν ήδη αυξημένα σε σχέση με το 2021. Η μεγάλη αύξηση στα έσοδα από ΦΠΑ 23% δεν προέρχεται από την αύξηση της κατανάλωσης, αλλά από τις αυξημένες τιμές και την ακρίβεια. Η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει στην αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας και στην ακρίβεια οδηγεί σε συγκεκριμένα δραματικά αποτελέσματα:

 • στη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των πολιτών, άρα και στη μείωση της ενεργούς ζήτησης και πολλαπλασιαστικά στο πλήγμα που δέχεται η πραγματική οικονομία
 • στην υπέρογκη αύξηση του κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τους επαγγελματίες και
 • συνακόλουθα σε συνεχείς απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα κατέχει το 3ο υψηλότερο ποσοστό (28,3%) των πολιτών που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στην ΕΕ, μετά την Ρουμανία και Βουλγαρία. Πρόκειται για σχεδόν 1 στους 3 πολίτες στη χώρα μας», ενημερώνει η βουλεύτρια.

«Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η εικόνα είναι δεδομένη και τραγική:

Ο μισθός πλέον δεν βγαίνει πέραν του δεκαπενθήμερου.

Η προεκλογική εξαγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού το Μάιο ήδη έχει εξανεμιστεί, όπως είχε εξανεμιστεί και η διπλή περιορισμένη αύξηση που συντελέστηκε την τρέχουσα χρονιά. Μάλιστα, αυτές οι αυξήσεις ήρθαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, όταν ήδη το εισόδημα και η δυνατότητα των εργαζομένων να τα βγάλουν πέρα είχε υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα που συνεχίζεται.

Τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένη μελέτη που τοποθετούν τη χώρα μας στη χαμηλότερη βαθμίδα όσον αφορά την κατάρρευση των μισθών και ιδιαίτερα των κατώτατων μισθών, όταν πλέον απαιτούνται δύο μισθοί προκειμένου να καλυφθούν μόνο τα έξοδα του ενεργειακού κόστους», τονίζει αναφερόμενη στις συνθήκες εργασίας.

«Η κυβέρνηση μιλάει για στασιμότητα της απασχόλησης, την ώρα που τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση δείχνουν ότι τον Οκτώβριο χάθηκαν 116.000 θέσεις εργασίας. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι τοποθετήσεις της Ομοσπονδίας Αρτοποιών που μιλούν για εκρηκτική αύξηση του κόστους που οδήγησε σε λουκέτο 210 αρτοποιεία με ό,τι αυτό σημαίνει για την απασχόληση και την πραγματική οικονομία.

 • Τους τελευταίους μήνες, ακόμα και τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν ότι μειώνεται ο ρυθμός συρρίκνωσης του ποσοστού ανεργίας ακόμη και εν μέσω της «παρατεταμένης» τουριστικής περιόδου. Τα στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν λιγότερες προσλήψεις και περισσότερες απολύσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Γεγονός που – δυστυχώς - προμηνύει ακόμα πιο δυσμενή αποτελέσματα στην απασχόληση τους επόμενους μήνες.
 • Είναι σαφές ότι αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης οφείλονται στα αυξημένα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων από κοινού με την επιβράδυνση της πραγματικής ζήτησης. Ένα εκρηκτικό μείγμα για την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις, αλλά και την κοινωνική πλειοψηφία.
 • Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας και την ανεργία των νέων (28,5%), ενώ κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην ανεργία γυναικών (15%). Οι νέες γυναίκες στην Ελλάδα πλήττονται ακόμα περισσότερο, αφού βάσει της Eurostat σχεδόν 1 στις 3 νέες γυναίκες (ή 31,6%) είναι άνεργες, ενώ για τους νέους άνδρες σχεδόν 1 στους 5 (ή 22,4%). Επίσης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2022 είχε το 2ο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (11,8%), μετά την Ισπανία (12,7%). Μάλιστα είναι μεταξύ των μοναδικών πέντε (5) χωρών του ΟΟΣΑ με διψήφιο ποσοστό ανεργίας (μαζί με την Ισπανία, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία και την Τουρκία).
 • Η μείωση της απασχόλησης τον Οκτώβριο του 2022 ήταν κατά πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021. Επιδείνωση καταγράφει και το α΄ δεκάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς. Αυτό μάλιστα συνέβη δύο μήνες μετά τα ανησυχητικά στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τον Αύγουστο 2022, οπότε και το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης (προσλήψεις μείον αποχωρήσεις) στον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητικό κατά 33.000 θέσεις εργασίας περίπου. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση (κατά τον μήνα Αύγουστο) της τελευταίας 20ετίας από την εποχή (2001) που καταγράφονται οι νέες θέσεις εργασίας, οι προσλήψεις και οι απολύσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ», υπογραμμίζει τη στιγμή που αναφέρεται στην ανεργία και την απασχόληση στην Ελλάδα.

Στο ίδιο θέμα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ότι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση και χωρίς στήριξη, καθώς: 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021, πριν ακόμη δηλαδή ο πληθωρισμός σκαρφαλώσει στα σημερινά επίπεδα, ο κίνδυνος φτώχειας για τους άνεργους ανέρχονταν σε 45,4%.

-Προβλέπεται και σήμερα συζητάμε στην Ολομέλεια το σ/ν του Υπουργείου Εργασίας μία οικονομική ενίσχυση 250€, μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις γιορτές, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους και για τους μικρομεσαίους.

 • Όσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι σαφές ότι πρόκειται για ελάχιστο ποσό, το οποίο μάλιστα θα πάρει ένας περιορισμένος αριθμός, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πλησιάσει τη 13η σύνταξη των 980 εκατ. που είχε θεσπίσει και αποδώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το σύνολο του προϋπολογισμού που αφορά τα 250€ για τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τις ευάλωτες ομάδες υπολείπεται αυτού της 13ης σύνταξης.
 • Και, ενώ τα στοιχεία του ΟΑΕΔ αυτή τη στιγμή αναφέρουν 524.852 μακροχρόνια άνεργους, ακόμα και αυτό το πενιχρό, έκτακτο επίδομα 250€ που θα δοθεί αφορά μόνο 100.000 μακροχρόνια ανέργους. Την ίδια στιγμή, μετατίθεται η αύξηση του επιδόματος ανεργίας μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού για τον Μάιο, ενώ είναι σε πλήρη εφαρμογή και όλες οι τιμωρητικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη για την ΔΥΠΑ, τον πρώην ΟΑΕΔ, που ουσιαστικά τιμωρεί και στερεί επιδόματα από τους ανέργους».

Στο ζήτημα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των επαγγελματιών, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου αναρωτιέται: «Η κυβέρνηση, με το ίδιο σ/ν, που συζητάμε στην Ολομέλεια, υποτίθεται ότι έρχεται να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους επαγγελματίες. Τί προβλέπει;». «Μόνιμη μείωση ύψους 3% όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που είχε προβλεφθεί τα προηγούμενα χρόνια ξεκινώντας από την πανδημία, χωρίς βέβαια να υπάρχει πλήρης διασφάλιση των πόρων του ΟΑΕΔ. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους πόρους για το επίδομα ανεργίας που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να διασφαλίζει, ούτε για την κατάρτιση, που προσανατολίζεται ο πακτωλός των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά για τις κρίσιμες κοινωνικές πολιτικές του ΟΑΕΔ και τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης που πλέον κινδυνεύουν και έχουν εγκαταλειφθεί», απαντά η ίδια και συνεχίζει λέγοντας «Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και λέει αφενός μείωση 3% στις ασφαλιστικές εισφορές των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών και αφετέρου προωθεί την επόμενη χρονιά αύξηση 8% των ασφαλιστικών εισφορών! Πρόκειται για κυβερνητικό εμπαιγμό!».

«Εμείς προτείνουμε το πάγωμα των αυξήσεων για ένα διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη κρίση που πλήττει την πραγματική οικονομία και τους μικρομεσαίους», τονίζει

Συνεχίζοντας να περιγράφει το σχέδιο του προϋπολογισμού, λέει: «Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση στο ίδιο σ/ν που συζητάται σήμερα και είναι άμεσα συνυφασμένο με όσα συζητάμε στην Επιτροπή, εισηγείται την διαγραφή των αξιώσεων προς τον ΕΦΚΑ για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Υπάρχει μία σχετική απόφαση του ΣτΕ που προβλέπει 10ετή παραγραφή. Όμως, από την κυβέρνηση παρουσιάστηκε σαν μία συνολική δυνατότητα παραγραφής, ενώ αυστηρά και μόνο αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπάρχει βεβαίωση από το ΚΕΑΟ. Δηλαδή, για να καταλάβουμε την τάξη μεγέθους αυτής της “μεγάλης” κίνησης που γίνεται για τους μικρομεσαίους, στην ουσία αφορά μόνο 250 εκατ. € από τις οφειλές μέσα σε ένα “ωκεανό” οφειλών που αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι είναι 43,5 δις €. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

γ) Αδυναμία των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών να πληρώσουν τις εισφορές τους. Τί κάνει η κυβέρνηση; ένα πολύ δειλό βήμα – κάτι που μετ’ επιτάσεως λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια – να αυξήσει από τις 12 δόσεις στις 24. Μάλιστα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει πράξη τη ρύθμιση των 120 δόσεων το 2019. Μετά από 3 χρόνια, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Χατζηδάκης εναρμονίζει τις 12 δόσεις με τις 24 που ισχύουν και για την εφορία. Είναι μία αυτονόητη εναρμόνιση, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Δεν μπορεί όμως να δώσει λύση. Οι υπολογισμοί που έχουν γίνει για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ καταδεικνύουν ότι από αυτήν την αύξηση των δόσεων, στην ουσία θα ωφεληθούν και θα μπορέσουν να την αξιοποιήσουν όσοι έχουν οφειλές από 5.000€ και κάτω. Όσοι έχουν μεγαλύτερες οφειλές, που είναι και η πλειονότητα των ΜμΕ, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, γιατί θα πρέπει να πληρώνουν και τη ρύθμιση και τη μηνιαία οφειλή τους».

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: θα πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση 120 δόσεων, η οποία μάλιστα να συμπεριλαμβάνει και μείωση του ασφαλιστικού κεφαλαίου χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Όσον αφορά στις συντάξεις, η ίδια αναφέρει με νόημα:«Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να πανηγυρίζει επανειλημμένως για την αύξηση που θα έρθει στις συντάξεις με το νέο έτος. Αυτό, βέβαια, που παραλείπει και ο κ. Μητσοτάκης να πει και οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι ότι αυτή η αύξηση δεν απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά οφείλεται στο νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του 2017».

Στο ίδιο θέμα, συμπληρώνει: «Όσον αφορά το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, επειδή γίνονται αναφορές στο σχέδιο Προϋπολογισμού για την πορεία της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων να ξεκαθαρίσουμε δύο συγκεκριμένα πράγματα:

α) Υπήρξε μία αλχημεία από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας στον τρόπο υπολογισμού των εκκρεμών συντάξεων στις κύριες συντάξεις. Εξαιρέθηκαν μια σειρά συντάξεων, όπως οι διεθνείς συντάξεις και οι ανελαστικές που ξεπερνούν τις 25.000. Αντί να λυθούν τα βασικά προβλήματα του ΕΦΚΑ, η υποστελέχωση και η ολοκλήρωση του σχετικού λογισμικού που έχει περάσει από σαράντα κύματα, επιστρατεύτηκαν μέχρι και ιδιώτες, οι οποίοι, φυσικά δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα και τελικά κατέληξε το Υπουργείο Εργασίας να κάνει ένα σύστημα fast-track συντάξεων, προκειμένου να μειώνονται τυπικά τα νούμερα όσον αφορά τις απονομές, αλλά με ευθύνη του ασφαλισμένου. Αυτό όμως έχει φέρει το εξής αποτέλεσμα: Μία στις δύο εκκρεμείς συντάξεις που φαίνεται ότι απονέμονται να είναι είτε με σοβαρά λάθη, είτε με μειωμένο ποσό.

β) Όσον δε αφορά τις επικουρικές συντάξεις, εκεί παραμένει στο ακέραιο η εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή σε 125.000 συντάξεις, 55.000 τα εφάπαξ και πάνω από 70.000 οι παράλληλες συντάξεις που δεν έχουν προχωρήσει.

- Άρα, τα στοιχεία του Προϋπολογισμού δεν αποτυπώνουν τις πραγματικές οφειλές προς τους συνταξιούχους, καθώς υπάρχουν αλχημείες τεχνικά γύρω από τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου που ξεπερνούν από κύριες, επικουρικές και εφάπαξ παροχές το 1 δισ. €».

«Σε ό,τι αφορά τη ΔΥΠΑ, όπως πλέον έχει μετονομάσει τον ΟΑΕΔ και τον έχει υπονομεύσει και απαξιώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

- Υπάρχει μία μείωση συνολικά κατά 222 εκατ. € σε σχέση με το 2022, όσον αφορά την υλοποίηση δράσεων μεταρρύθμισης των πολιτικών απασχόλησης και στήριξης των ανέργων που χρηματοδοτούνται είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

- Η κυβέρνηση, μετά τη μείωση των εισφορών, “κόβει” παροχές προς τους ανέργους και έχει επικεντρωθεί στην κατάρτιση με τις συγκεκριμένες προτεραιότητες που έχει θέσει.

- Μάλιστα, επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, με τον πρώτο νόμο που έφερε η Κυβέρνηση για τον ΟΑΕΔ, πέταξε έξω τους κοινωνικούς εταίρους, τώρα, στο νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια, έρχεται και κάνει τροποποίηση του δικού της νόμου της, προκειμένου να γίνει παντοδύναμος ο διοικητής της ΔΥΠΑ, να αποφασίζει πλέον για όλα. Στην ουσία, έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης του πακτωλού του ενός δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για την κατάρτιση», συνεχίζει η βουλεύτρια.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θίγει και το ζήτημα της πρόνοιας για το οποίο περιγράφει πως «η εκτίμηση από τα στοιχεία είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2022 υποεκτελείται κατά 480 εκατομμύρια. Δηλαδή, τελικά θα δαπανηθούν 3,6 δισ. για την πρόνοια, για την αλληλεγγύη, για τα κοινωνικά επιδόματα σε μία περίοδο κυριολεκτικά πλήρους φτωχοποίησης και ένδειας για τις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.

- Μάλιστα, αυτό είναι και ειρωνικό, την ώρα που συζητάμε στην Ολομέλεια την έκτακτη ενίσχυση κατά 250 ευρώ, όταν συνεχώς μειώνονται οι δικαιούχοι για τα μόνιμα επιδόματα πρόνοιας για δύο πολύ συγκεκριμένους λόγους: εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και επειδή συνυπολογίζεται το επίδομα παιδιού στο περιουσιακό όριο, στερώντας από χιλιάδες δικαιούχους το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Γι’ αυτό το λόγο, καταθέσαμε τροπολογίες σήμερα και για τα δύο αυτά θέματα. Γιατί αν πραγματικά, η Κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει το ζήτημα της αλληλεγγύης και της ουσιαστικής στήριξης των ευάλωτων ομάδων θα είχε λάβει αυτά τα μέτρα. Τα 250 ευρώ είναι προσχηματικά κάτω από αυτές τις συνθήκες».

Την ομιλία της ολοκληρώνει σημειώνοντας πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταψηφίζει αυτόν τον προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Στις εκλογές είναι σίγουρο, ότι θα υπάρξει μια ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία πολιτικής αλλαγής για να μπορέσει να υπάρξει μια συνολική στροφή δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ευημερίας για τον ελληνικό λαό».

Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πιάσει την κυβέρνηση «με τη γίδα» των υπερκερδών της ενέργειας στην πλάτη

Αποδόμησε πλήρως το αφήγημα και τα λεγόμενα των εισηγητών του Προϋπολογισμού περί βελτίωσης της ζωής και της ευημερίας των πολιτών και τις τάχατες πρωτιές της κυβέρνησης, καθώς και διέψευσε τα ψεύδη που μονότονα επαναλαμβάνουν τα κυβερνητικά στελέχη, σε μία προσπάθεια να καλύψουν την αδυναμία της κυβέρνησης να χαράξει ενεργειακή στρατηγική, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ως ειδικός αγορητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η κυβέρνηση διά πυρός και σιδήρου έθεσε τη οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και δημιούργησε φιλικό κλίμα για τις επενδύσεις. Όταν όμως ψάξαμε να βρούμε πρωτιές βρήκαμε και σήμερα άλλη μία αρνητική πρωτιά της Ελλάδας όπου, είναι πρώτη στην ακρίβεια στη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως είναι πρώτη και στο μέσο όρο Νοεμβρίου, όπως ήταν και όλο τον Οκτώβριο. Αυτό επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Eurostat ότι είμαστε πρώτοι στην ακρίβεια ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η Ελλάδα όλο το 1ο εξάμηνο του 2022. Γιατί όμως η Ελλάδα να έχει τις υψηλότερες χρεώσεις στην ενέργεια; Γιατί οι ενεργειακές εταιρείες στην Ελλάδα να εισπράττουν τα περισσότερα ευρώ ανά μεγαβατώρα; Σε αυτό οφείλει να μάς απαντήσει η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «είναι πλέον η 2η πιο ακριβή χώρα στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις, με συνυπολογισμό των επιδοτήσεων, όταν μάλιστα το 2019 η Ελλάδα ήταν στη 16η θέση. Αυτό εννοεί φιλικό κλίμα για επενδύσεις η κυβέρνηση; Εκτός εάν συνομιλεί μόνο με τον Όμιλο ΕΛΠΕ που ανακοίνωσε ρεκόρ κερδοφορίας, 1,4 δισ. ευρώ (+343%) κέρδη προ φόρων για το 9μηνο, τη Motor Oil, που είχε 1 δισ. ευρώ. καθαρά κέρδη στο 9μηνο, καθώς και με λίγες εταιρίες ρεύματος που απολαμβάνουν δισεκατομμύρια υπερκέρδη».

«Την ίδια στιγμή που οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν άδεια ρεζερβουάρ. Άδεια ρεζερβουάρ για τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς, γεμάτα ταμεία για δύο διυλιστήρια και λίγες εταιρίες ρεύματος. Αυτή είναι η συνταγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Ο Σ.Φάμελλος αποκατέστησε δύο βασικά ψεύδη της ΝΔ που ανέφερε και ο κος Σκυλακάκης στην ομιλία του:

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τη εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο

Τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής δείχνουν ότι το 2019, ο λιγνίτης συμμετείχε με 20% και το φυσικό Αέριο με 31%, το 2020 ο λιγνίτης συμμετείχε με 11% και το φυσικό αέριο με 36% και το 2021 ο λιγνίτης με 10% και το φυσικό αέριο με 40%. Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα της χωρίς σχέδιο, βίαιης απολιγνιτοποίησης που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης το 2019, χωρίς επαρκή μέριμνα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Την ενεργειακή ανασφάλεια πλήρωσαν όμως όλοι οι καταναλωτές. Αν και παραδέχτηκε η κυβέρνηση το λάθος και ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της εξόρυξης λιγνίτη, τελικά παρέμεινε στο 11,4% λιγνιτική συμμετοχή τον Σεπτέμβριο του 2022 και στο 8,8% μερίδιο λιγνίτη τον Οκτώβριο του 2022.

-Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προώθησε τις ΑΠΕ

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 800 εκατ. ευρώ έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), είχε προηγηθεί κούρεμα στις τιμές αποζημίωσης έργων ΑΠΕ, η επενδυτική εμπιστοσύνη ήταν στο μηδέν. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέστησε πλεονασματικό την ΕΛΑΠΕ, θέσπισε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την ενίσχυση των ΑΠΕ που έριξαν τις τιμές, ενώ η Ελλάδα είχε ήδη καλύψει τον ευρωπαϊκό της στόχο για το 2020 για συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας από το 2018, και το 2019 ήταν κοντά στο 20% (19,7%). Η κυβέρνηση ΝΔ κατάφερε σε τρία χρόνια να χρεωκοπήσει ξανά τον ΕΛΑΠΕ το 2020, να δημιουργήσει υπερθέρμανση αδειών αλλά όχι έργων, και τελικά να μοιράσει ρουσφετολογικά τον ηλεκτρικό χώρο, με την περίφημη φωτογραφική ΚΥΑ του κ. Σκρέκα το Δεκαπενταύγουστο, ενώ έχουμε και στις δύο προκλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση ΑΠΕ στο δίκτυο Πελοποννήσου και Κρήτης, μέσα σε 15 ημέρες, με καταγγελίες για σκιές και αποκλεισμούς για τους πολλούς και τακτοποιήσεις λίγων κολλητών με αδιαφανή κριτήρια.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη στο έργο της κυβέρνησης ΝΔ στην εξοικονόμηση ενέργειας: «Αντίστοιχη αριστεία βλέπουμε βέβαια με την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο, όπου φέτος ο προϋπολογισμός δεν περιέχει κανένα στόχο, όπου το 2022 είχατε συμπεριλάβει δειλά ένα 5%. Αυτό όταν σύμφωνα με το πρόγραμμα «Θερμοστάτης» θα μείωνε την κατανάλωση κατά 10%. Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια που βρήκατε έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε παγωμένο για τρεισήμισι χρόνια και το ενεργοποιείτε τώρα προεκλογικά και μάλιστα με ΣΔΙΤ. Έχουν βαλτώσει ακόμη και οι πληρωμές του Εξοικονομώ του 2020, ενώ αυτό του 2021 προκηρύχτηκε το 2022 και ακόμα δεν έχουν λυθεί βασικές προϋποθέσεις όπως η πλατφόρμα για τις τράπεζες με αποτέλεσμα να χαθεί και η φετινή χρονιά, όπως και η περσινή. Ένα έργο που θα έπρεπε να είναι πρωταθλητής στις απορροφήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης».

Στάθηκε τέλος στα εκατομμύρια των υπερκερδών τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή έως τον Ιούλιο, όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο και μετά: «2,2 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών την περίοδο Ιουλίου 2021-Ιουνίου 2022. Άρα λεφτόδεντρα υπάρχουν, και τα ποτίζει η ΝΔ. Πρωταγωνίστρια δε, με το 80% των υπερκερδών είναι η ΔΕΗ των γαλάζιων παιδιών και του κ. Στάσση. Και αφού σάς πιάσαμε με υπερκέρδη στην πλάτη, δεσμευτήκατε τον Μάρτιο να τα φορολογήσετε καταλήγοντας όμως σε 415 εκατ. ευρώ μετά από επτά (7) μήνες που τα μαγειρεύατε. Κλέβετε δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ από τους καταναλωτές και τα χαρίζετε σε λίγες εταιρείες. Το μοντέλο που εμπνευστήκατε τέλος για να καταργήσετε δήθεν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετέφερε όλα τα ρίσκα των προμηθευτών στους καταναλωτές. Η αγορά ενέργειας λειτουργεί ως καζίνο στις πλάτες των καταναλωτών και δεν πρόκειται για χαρακτηρισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά της ίδιας της αγοράς. Αποτέλεσμα η νέα γενιά υπερκερδών στην προμήθεια που χαρακτηριστικά, μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο, δημιούργησε 500 εκατ. ευρώ υπερκέρδη. Ακόμη περιμένουμε να υπολογίσετε τι ποσά θα φορολογήσετε τελικά. Στον προϋπολογισμό βέβαια για το 2023 δεν υπάρχει καμία εγγραφή υπερκερδών ούτε στην ηλεκτροπαραγωγή ούτε στην προμήθεια».

Ο Σ.Φάμελλος έκλεισε σχολιάζοντας δηκτικά την «φιλελεύθερη» επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει να επιδοτεί την ακρίβεια με χρήματα των καταναλωτών: «Από τις επιδοτήσεις 3,8 δισ. ευρώ είναι λεφτά που έχουν πληρώσει οι καταναλωτές ήδη μέσω των λογαριασμών ρεύματος (2,4 δισ. ευρώ έσοδα από λογαριασμούς καταναλωτών, 1,1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΑΠΕ, 0,3 δισ. ευρώ από τα ΥΚΩ) ενώ 1,65 δισ. ευρώ είναι από δικαιώματα ρύπων και 0,9 δισ. ευρώ. από φόρους. Πόσο φιλελεύθερο είναι να στερείς 3,8 δισ. ευρώ από την αγορά και 0,9 δισ. ευρώ μέσω φόρων για χρεώνεις την πιο ακριβή τιμή ρεύματος στην Ευρώπη και να επιδοτείς την ακρίβεια. Αυτή δυστυχώς είναι η πολιτική σας. Αισχροκέρδεια, πλάτη στα υπερκέρδη και στα συμφέροντα και μπόλικη προπαγάνδα για να τα κουκουλώσετε. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα επιτρέψει την κυβέρνηση να κρύψει και να χαρίσει τα υπερκέρδη. Παρεμβαίνουμε διαρκώς προς όφελος της κοινωνίας και των καταναλωτών και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και θα σας υποχρεώνουμε σε υποχωρήσεις, θέλετε δεν θέλετε. Οι μέρες σας όμως σιγά σιγά τελειώνουν και η πτώση σας, που θα είναι θορυβώδης και είναι ήδη δυσώδης, πλησιάζει γοργά».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)