to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στις αρχές του 2020 η απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες

Οι εργοδότες ζητούν την εξαφάνιση των τριετιών στους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό


Στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν την Τρίτη 3/12/19 οι αιτήσεις, αφενός του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων και, αφετέρου, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), του υπουργείου Εργασίας και Σωματείων, για το επίδομα των τριετιών.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τον περασμένο Απρίλιο ο ΣΕΒ και άλλοι έξι περιφερειακοί σύνδεσμοι-Ενώσεις (ΣΒΑΠ, ΣΒΘΚΕ, ΣΒΣΕ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΘΕΒ, ΠΑΣΕΒΙΠΕ), όπως και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, και ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18 Φεβρουαρίου 2019 (επό υπουργίας Αχτσιόγλου), με την οποία παρέχονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ και του ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας (με ισχύ από 1η Φεβρουαρίου 2019).

Μέσω των τριετιών, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και είχαν προυπηρεσία πριν τον Φεβρουάριο του 2012 κερδίζουν έως και 195 ευρώ επιπλέον τον μήνα, κατοχυρώνοντας έτσι μισθό έως 845 ευρώ τον μήνα:

Ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες εργοδοτκές ενώσεις ζητούν εν ολίγοις «γυμνό» μισθό 650 ευρώ για όλους χωρίς τριετίες – έστω και «παγωμένες» από το 2012 – και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.  Η εργοδοτική πλευρά υποστηρίζει ότι οι τριετίες στις κατώτατες αμοιβές έχουν καταργηθεί, ενώ η εγκύκλιος Αχτσιόγλου διευκρινίζει ότι οι τριετίες πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται.

Οι τριετίες δεν αμφισβητούνται όσον αφορά τους μισθούς και τα ημερομίσθια που ορίζονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Από την άλλη πλευρά, η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και το υπουργείο Εργασίας υποστήριξαν κατά τη διαδικασία στο ΣτΕ ότι η εγκύκλιος είναι γνήσια ερμηνευτική και για τον λόγο αυτό απαραδέκτως προσβάλλεται ενώπιον του ΣτΕ με αίτηση ακύρωσης, και ότι οι τριετίες ορθώς συνεχίζουν και καταβάλλονται στους εργαζομένους που τις δικαιούνται, καθώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ρητά η κατάργησή τους, σιωπηρή δε κατάργησή τους, όπως υποστηρίζει η εργοδοτική πλευρά, δεν νοείται ούτε μπορεί να συναχθεί ερμηνευτικά.

Αυτό ανέφερε στο Left.gr και η νομική εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Σοφία Καζάκου, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι η απόφαση θα δικαιώσει τα παραπάνω επιχειρήματα και άρα οι χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Φλεβάρη επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και παίρνουν τις τριετίες που δικαιούνται υπολογίζονται σε περίπου 30.000. Πέρα από το πλήγμα στο εισόδημά τους (τυχόν απόφαση που θα υιοθετήσει ε την άποψη του ΣΕΒ, θα οδηγήσει σε ραγδαίες μειώσεις μισθών, παρά τον αντίθετο σκοπό του νομοθέτη, που ήταν η χορήγηση αυξήσεων!), μία αρνητική απόφαση θα ήταν ένα σήμα για τη συνέχιση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, η οποία συντελείται και με το κατάλληλο «σπρώξιμο» που δίνουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη (βλέπε το πρόσφατο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ). 

Την ίδια μέρα (3/12/19) η ΓΣΕΕ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, υπεραμύνθηκε στο ΣτΕ του κύρους και της ισχύος της Υπουργικής Απόφασης με την οποία κηρύχθηκε γενικά υποχρεωτική η από 30-7-2018 κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις μεταλλευτικές, λιγνιτωρυχείων ορυχείων, επεξεργασίας εμπλουτισμού ή μεταποίησης μεταλλευμάτων ορυκτών, μελετών και εκμετάλλευσης». Η ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι πρέπει  να εξακολουθήσουν να ισχύουν σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου οι όροι της επεκταθείσας ΣΣΕ,  παρά την προσπάθεια του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο οποίος ζητά την ακύρωση της απόφασης αυτής και την (συνακόλουθη) αποδέσμευση των επιχειρήσεων του κλάδου από τους όρους της συλλογικής ρύθμισης, με σκοπό τη μείωση των μισθών στα κατώτατα όρια.

Στο στόχαστρο και τα βαρέα και ανθυγιεινά των λιμενεργατών του ΣΕΠ

Θυμίζουμε επίσης ότι ο ΣΕΒ, με προσφυγή που έχει καταθέσει από τις 12 Δεκεμβρίου 2018 στο ΣτΕ, ζητάει να εξαιρεθούν από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) οι λιμενεργάτες στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ), οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται μέσω εργολαβικής εταιρείας (DPORT) για λογαριασμό της COSCO, σε πολλές περιπτώσεις με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Ο ΣΕΒ διεκδικεί δηλαδή την ακύρωση της εγκυκλίου των υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας με αρ. 46/2018 (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), με την οποία ικανοποιήθηκε ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων από το 2010, το οποίο αποτέλεσε κεντρικό αίτημα του σωματείου των εργαζομένων (ΕΝΕΔΕΠ) από την ίδρυσή του, το 2014 και κατακτήθηκε μετά από πολυήμερους αγώνες το 2018. 

Με απόφαση που έλαβαν το Σάββατο 30/11, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της Cosco, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκένρωση στο ΣτΕ στις 13/1/2020, ημέρα που, σύμφωνα με το σωματείο, θα εκδικαστεί η εν λόγω προσφυγή του ΣΕΒ.

Όπως δήλωσε πρόσφατα στο 902.gr ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, «η προσφυγή του ΣΕΒ είναι για εμάς αιτία πολέμου». Ο ΣΕΒ, συνέχισε, «εκπροσωπεί όλους τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα συμφέροντα της Cosco, η οποία από τη δική μας δουλειά, κόπο και ιδρώτα κερδίζει δισεκατομμύρια, καθώς όπως λένε τα στοιχεία, το λιμάνι του Πειραιά, κατατάσσεται πλέον στους πρώτους της Ευρώπης, όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων».

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Έθνος, 902.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)