to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 16.03.2013

Διεθνή

Στις 8:30 η σύσκεψη των κύπριων πολιτικών αρχηγών

Σοκαρισμένοι και «παγωμένοι» από την είδηση του «κουρέματος» των καταθέσεών τους είναι οι Κύπριοι, που έσπευσαν το Σάββατο στα ΑΤΜ για να κάνουν αναλήψεις μετρητών. Άδειασαν τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, ενώ έχει δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.


Η σύσκεψη των κύπριων πολιτικών αρχηγών οριστικοποιήθηκε για τις 8:30, μετά την επάνοδο του Νίκου Αναστασιάδη από τις Βρυξέλες, όπου τα ξημερώματα έκλεισε η συμφωνία για το κυπριακό πακέτο διάσωσης.

Ο Ν.Αναστασιάδης είχε ξεκινήσει ήδη από το πρωί τηλεφωνικά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Επίσης, από το πρωί, οι κύπριοι υπουργοί βρίσκονται σε συνομιλίες για το ζήτημα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα απευθύνει την Κυριακή διάγγελμα, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της προεδρίας.

Το πρωί της Κυριακής, στις 9:30, θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην συνέχεια θα εισαχθεί η συμφωνία στην επιτροπή Οικονομικών της κυπριακής Βουλής.

Θα ακολουθήσει στις 4 μμ η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής για την κύρωση της συμφωνίας, κατά την οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ομιλία του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Εν τω μεταξύ, αργά το μεσημέρι η κυπριακή κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση απαντώντς στην σφοδρή κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση πήρε από τους έχοντες, απέτρεψε τη μείωση σε μισθούς και συντάξεις και υπενθυμίζει ότι το επίτοκιο καταθέσεων είναι υψηλότερο από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωπαίκή Ένωση» ανέφεραν κύπριοι αξιωματούχοι.

Από κυπριακές κυβερνητικές πηγές υπήρξε η πληροφορία ότι ενδέχεται να χορηγηθούν ομόλογα πιθανώς διασυνδεδεμένα με προπώληση φυσικού αερίου.

Σε ερώτηση προς κυβερνητικό αξιωματούχο γιατί ώς την Παρασκευή διαψευδόταν το «κούρεμα»των καταθέσεων, ο ίδιος απάντησε: «Και τι να κάναμε; Αν το ανακοινώναμε, θα είχαν σηκωθεί όλες οι καταθέσεις».

Πάντως, η Κύπρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή μετά την είδηση για το «κούρεμα» των καταθέσεων και υπάρχουν πληροφορίες για προσπάθεια από συνδικαλιστικούς φορείς να διοργανωθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, οι Κύπριοι φαίνονται ακόμη μουδιασμένοι από το σοκ που προκάλεσε η είδηση.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)