to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 30.03.2022

Πολιτική

Στις 7/4 η διάλεξη του ΙΝΠ: Βουλεύτριες, μεταναστά ή όταν «εγώ νιώθω χαρούμενο»

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Προπύλαια).


Μια σύγχρονη πρακτική πολλών κοινωνικών κινημάτων, αυτή του γλωσσικού ακτιβισμού, με έμφαση στα ζητήματα έμφυλης ισότητας και ταυτότητας φύλου, θα προσεγγίσει μέσα από τα εργαλεία της θεωρητικής γλωσσολογίας ο καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Φοίβος Παναγιωτίδης, στη διάλεξη που θα δώσει στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, με τίτλο “Βουλεύτριες, μεταναστά ή όταν «εγώ νιώθω χαρούμενο»: θεωρητική γλωσσολογία και γλωσσικός ακτιβισμός”.

Ο γλωσσικός ακτιβισμός συχνά βασίζεται σε μια ντερμινιστική αντίληψη ότι η γλώσσα αδιαμεσολάβητα επηρεάζει στάσεις και κοινωνικές πρακτικές. Ξεκινώντας από αυτή την την προβληματική παραδοχή, ο ομιλητής θα εξετάσει πώς τελικά ο γλωσσικός ακτιβισμός κατά του σεξισμού και κατά των διαφόρων φυσικοποιήσεων που επιβάλλει η πατριαρχία μπορεί να καταστεί πιο τελέσφορος σε βάθος χρόνου.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 και ώρα 19.00 στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (κεντρικό κτήριο Πανεπιστημίου Αθηνών, Προπύλαια).

* Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης κατά της covid19, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Επίσης θα ισχύσουν και όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Περισσότερα για τον ομιλητή

Ο Φοίβος Παναγιωτίδης είναι καθηγητής Θεωρητικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ (2000) και συγγραφέας του Μίλα μου για γλώσσα: Μικρή εισαγωγή στη γλωσσολογία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2013), του Μέσα από τις λέξεις. Θέματα στη γραμματική των λέξεων για όσους (νομίζουν ότι) βαριούνται τη γλωσσολογία (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2021), καθώς και δύο μονογραφιών: της Pronouns, Clitics and empty nouns (Benjamins, 2002) και της Categorial Features: a generative theory of word class categories (Cambridge University Press, 2015). Έχει κάνει πάνω από 190 ανακοινώσεις και διαλέξεις ενώ έχει δημοσιεύσει εκτενώς σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι γραμματικές κατηγορίες, τα επίθετα, οι ρίζες, οι αντωνυμίες, το ονοματικό σύνολο, οι μεικτές κατηγορίες και η σύνταξη της ελληνικής και των βαλκανικών γλωσσών. Από τη διαδικτυακή πλατφόρμα Mathesis (mathesis.cup.gr) προσφέρεται το ανοιχτό μάθημά του Τι είναι γλώσσα; Από τη νόηση στη φωνή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)