to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:52 | 04.05.2022

Κοινωνία

Σήμερα 4/5 στις 7 μ.μ. η διαδικτυακή εκδήλωση του ΙΝΠ για τις γαλλικές εκλογές

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση την Τετάρτη 4 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. με αφορμή τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία


Την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση της ερευνητικής συλλογικότητας Quantité Critique για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, με τίτλο “Τρία εκλογικά συμπλέγματα για μία αναμέτρηση. Οι κοινωνικές βάσεις του πολιτικού τοπίου το 2022”, δημοσιεύει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο των θεματικών Θεσμοί-Δημοκρατία-Πολιτική και Ευρώπη & Κόσμος.

Οι συγγραφείς της ανάλυσης είναι οι : Yann le Lann – Gala Kabbaj – Maxime Gaborit – Nathan Gaborit -Hugo Touzet – Pablo Livigni – Anaelle Solnon, ενώ τη μετάφραση στα ελληνικά και την επιστημονική επιμέλειά της έκανε η Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του ΙΝΠ.

Η ανάλυση παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά των τριών βασικών εκλογικών συμπλεγμάτων που διαμορφώθηκαν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και εκφράστηκαν κυρίως με τις υποψηφιότητες του Emmanuel Macron, της Marine Le Pen και του Jean Luc Mélenchon, επιχειρώντας να δώσει -μέσα από πρωτογενή και δευτερογενή ερευνητικά και βιβλιογραφικά δεδομένα- την εικόνα των κοινωνικών βάσεων στις οποίες εδράζεται η τριχοτόμηση του γαλλικού πολιτικού τοπίου.

Εκτός των στοιχείων που έχουν ήδη επισημανθεί σε αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως ιδίως η κατάρρευση των παραδοσιακών κυβερνητικών κομμάτων της ρεπουμπλικανικής Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς, κάποια πολύ ενδιαφέροντα δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση είναι, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

  • η στροφή της εκλογικής βάσης του προέδρου Macron προς τα δεξιά και η ενίσχυση των πιο ελιτίστικων οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικών της, αλλά και η αύξηση της βαρύτητας των πιο ηλικιωμένων ψηφοφόρων σε αυτή,
  • η σταθεροποίηση αλλά και γεωγραφική διάχυση της ψήφου προς την Marine Le Pen, αλλά και η ικανότητά της να συναρθρώνει την παραδοσιακή ακροδεξιά ατζέντα με τα κυρίαρχα κοινωνικά ζητήματα της περιόδου, και κυρίως το θέμα της αγοραστικής δύναμης, με αποτέλεσμα να καταγράφει σημαντικά ποσοστά μεταξύ όσων ανήκουν στους "μη προνομιούχους".
  • η αντίστοιχα επιτυχημένη προσπάθεια του Mélenchon να συνδυάσει στο πρόγραμμά του το οικολογικό ζήτημα, με τα θέματα των ανισοτήτων, αλλά και του ρατσισμού και τις ισλαμοφοβίας, γεγονός που αποτυπώθηκε τόσο στην εργατική/λαϊκή στήριξη προς την υποψηφιότητά του, όσο και στη μαζική υπερψήφισή του από τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους,
  • η ανάδυση μιας νέας πόλωσης μεταξύ οικολογικής και αντιμεταναστευτικής ατζέντας κ.ά.

Όπως σημειώνεται και στον πρόλογο της ηλεκτρονικής έκδοσης, "η εν λόγω ανάλυση δεν είναι μόνο θεωρητικά και επιστημονικά ενδιαφέρουσα, αλλά είναι και πολιτικά χρήσιμη. Η κατανόηση των κοινωνικών διαιρέσεων στις οποίες εδράζεται και των κοινωνικών μετασχηματισμών τους οποίους απηχεί η εκλογική συμπεριφορά αποτελεί προϋπόθεση, για να διαβάσει κανείς, λόγου χάρη, τις διεργασίες ανασύνθεσης και ενδεχομένως ενοποίησης του χώρου της γαλλικής Αριστεράς ή για να διαβλέψει τις πολιτικές που θα ασκήσει κατά τη δεύτερη θητεία του ο Emmanuel Macron".

Διαδικτυακή εκδήλωση/συζήτηση με αφορμή τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία διοργανώνει την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο των θεματικών Θεσμοί-Δημοκρατία-Πολιτική και Ευρώπη & Κόσμος.

Η εκδήλωση, με τίτλο Η γαλλική κοινωνία και πολιτική εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων: Σε (α)διέξοδο;, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες του ΙΝΠ να καταγράψει και να αναλύσει την πολιτική κατάσταση και τις τάσεις που αποτυπώνουν εκλογικές αναμετρήσεις-κλειδιά σε διεθνές επίπεδο, όπως π.χ. οι προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ ή οι ομοσπονδιακές εκλογές του 2021 στη Γερμανία.

Για τα αποτελέσματα των γαλλικών προεδρικών εκλογών, τις κοινωνικές διεργασίες που αυτά αποτυπώνουν, τους μετασχηματισμούς στο γαλλικό κομματικό σύστημα και τα πιθανά σενάρια ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε λίγες εβδομάδες, αλλά και για τις προοπτικές που υπάρχουν για τη Γαλλία και την Ευρώπη μετά την επανεκλογή του Emmanuel Macron στο προεδρικό αξίωμα, θα συζητήσουν Έλληνες/ίδες ακαδημαϊκοί, καθώς και εκπρόσωποι γαλλικών πολιτικών και ερευνητικών ινστιτούτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Αναλυτικότερα, θα μιλήσουν οι Arnaud Le Gall (ίδρυμα La Boétie), Louise Gaxie (διευθύντρια του ιδρύματος Gabriel Péri), Gala Kabbaj (ινστιτούτο Espaces Marx), Benoit Monange (διευθυντής του ιδρύματος Πολιτικής Οικολογίας – Fondation de l’écologie politique), Γεράσιμος Μοσχονάς (καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης, Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Δέσποινα Σίνου (επίκουρη καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, αναπληρώτρια κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord). Μια σύντομη εισαγωγή και παρουσίαση των βασικών διαστάσεων των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών θα κάνει η Δανάη Κολτσίδα, διευθύντρια του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και διευθυντής του avgi.gr, Νίκος Σβέρκος.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού του ΙΝΠ στο YouTube (με διερμηνεία στα ελληνικά), όπου και θα υπάρχει η δυνατότητα το κοινό να καταθέτει τις ερωτήσεις ή τα σχόλιά του. Εναλλακτικά, θα είναι δυνατή η παρακολούθηση και μέσω του www.poulantzas.gr.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)