to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 08.05.2014

leftist

Πολιτική

Στις 25 Μάη η ψήφος εμπιστοσύνης στο Μνημόνιο

Με τις τελευταίες τοποθετήσεις τους οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος αποδέχτηκαν εμμέσως το εκλογικό δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ.


Εδώ και μήνες  το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αναγορεύσει τις ευρωεκλογές σε κεντρική πολιτική μάχη υψίστης σημασίας. Σε αντίθεση με τα κυβερνητικά κόμματα, που ήθελαν μια εκλογική αναμέτρηση περιορισμένης εμβέλειας, ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή επιδίωξε να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για το μημονιακό κυβερνητικό σχέδιο. Ενώ η κυβέρνηση επιχείρησε να αποπολιτικοποιήσει τις εκλογές και να μειώσει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι στις 25 Μάη θα βρεθούμε μπροστά σε ένα ιστορικό δίλημμα. Τα συνθήματά του είναι εύγλωττα: «Ψηφίζουμε για να φύγουν, ψηφίζουμε για τη ζωή μας».

Προφανώς οι (απολύτως ταυτισμένοι πλέον) Σαμαράς και Βενιζέλος επιχειρούν να θέσουν το δίλημμα των εκλογών  όπως τους συμφέρει, μετατρέποντας το «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» σε «σταθερότητα ή αβεβαιότητα». Ωστόσο, παρά την προσπάθεια των κυβερνητικών να θολώσουν το πολιτικό περιεχόμενο του εκλογικού διλήμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει μια πρώτη πολύ σημαντική νίκη. Από τη στιγμή που Σαμαράς και Βενιζέλος αποδέχονται ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα σημάνει την πτώση της κυβέρνησης, αυτό δηλαδή που από την αρχή επιδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πλέον τεθεί οι συντεταγμένες της εκλογικής αναμέτρησης. Συντεταγμένες που τις όρισε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τα πράγματα ξεκαθαρίζουν λοιπόν. Δεν πάμε στις ευρωεκλογές με χαλαρή ψήφο, δεν πάμε για να ψηφίσουμε τους συμπαθείς που δεν ψηφίζουμε ποτέ στις βουλευτικές εκλογές, και, κυρίως, δεν πάμε για μπάνιο την Κυριακή 25 Μάη. Οι ευρωεκλογές έχουν μετατραπεί πλέον σε ψήφο εμπιστοσύνης στο Μνημόνιο. Όσο πιο χαμηλά πάνε οι μνημονιακοί Διόσκουροι, τόπο πιο μεγάλη θα είναι η καταδίκη της πολιτικής που κατέστρεψε την κοινωνία. Όσο πιο μεγάλη θα είναι η νίκη του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο επιτακτικά θα τεθεί το ζήτημα της παραίτησης της κυβέρνησης και η άμεση προσφυγή στις κάλπες για μια νέα Βουλή και μια νέα κυβέρνηση.

Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε στις 25 Μάη, είναι αν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν την καταστροφή της ζωής μας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)