to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:53 | 15.01.2020

Πολιτική

Βαριά η ευθύνη Μητσοτάκη: Χωρίς την Ελλάδα η διάσκεψη για τη Λιβύη

Η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα - ΣΥΡΙΖΑ: Βαριά η ευθύνη Μητσοτάκη


Εκτός της συνδιάσκεψης του Βερολίνου (θα διεξαχθεί την Κυριακή 19/1) για το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται η Ελλάδα παρά το αίτημα που υπέβαλε η Αθήνα για να συμμετάσχει σε αυτήν. Ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι για τους οποίους η γερμανική πλευρά αποφάσισε να μην απευθύνει πρόσκληση στην Αθήνα, προκαλεί πάντως απορία το ίδιο το γεγονός, πολλώ δε μάλλον από έναν παραδοσιακό ευρωπαϊκό σύμμαχο.

Σύμφωνα με το news247.gr, η Άγκυρα μπλόκαρε τη συμμετοχή της Ελλάδας και η Ανγκελα Μέρκελ δε θέλησε να υποσκάψει τη συνάντηση της Κυριακής ερχόμενη σε σύγκρουση με τον  Ταγίπ Ερντογάν, «ο οποίος το παίζει σε “διπλό ταμπλό” συμμετέχοντας σε συζητήσεις και με ΗΠΑ- ΕΕ και με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στους προσκεκλημένους, ενώ την Τρίτη 14/1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι έχει υποβληθεί αίτημα συμμετοχής.

Τι απαντά η Γερμανία

Την κατανόησή της για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο». Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Έθνη. (αναλυτικά)

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για «πισωγύρισμα» στην εξωτερική πολιτική της χώρας και, εκτοξεύοντας βέλη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνει ότι «δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε αναλυτικά:

«Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά  περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία  και το Κονγκό - αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας.

Σημειωτέον ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για  τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Η απάντηση Πέτσα ("φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ") και η νέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε αργά το βράδυ της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την εξωτερική πολιτική κομματικά.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε:

Το να επιχαίρει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή η Ελλάδα δεν προσεκλήθη σε μια διάσκεψη οι ρίζες της οποίας χρονολογούνται από εποχής του, μας ξεπερνά.

Ας αναλογιστεί τις ευθύνες του, καθώς τον Ιούνιο του 2015, οπότε η Γερμανία διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση υψηλών αξιωματούχων του σχήματος Ρ5+5, που μετεξελίχθηκε στη Διαδικασία του Βερολίνου, αμέλησε έστω να θέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας. Απούσα λοιπόν τότε η χώρα μας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στις διασκέψεις του Αμπου Νταμπι (2017) και των Παρισίων (2018).

Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε, επίσης, να γνωρίζει ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο αποτέλεσε μια ιταλική πρωτοβουλία, τελείως ξεχωριστή διαδικασία από αυτή του Βερολίνου.

Τελικά, το μόνο πισωγύρισμα είναι η αλόγιστη απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης της εξωτερικής πολιτικής. Και σε αυτό, πάλι απομονωμένος βρίσκεται.

Σε απάντησή του στον κυβερνητικό εκπρόσωπο το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει αναλυτικά (Τετάρτη 15/1):

«Πρώτον, δεν υπάρχει Έλληνας που επιχαίρει για την απουσία της χώρας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Δεύτερον, δεν υπάρχει Έλληνας που επιχαίρει για τις αντιφατικές δηλώσεις και την απίστευτη κακοφωνία που σημειώνεται μεταξύ των υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες για το:

- αν πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία,

- αν έγιναν κινήσεις για επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων για παράνομες δραστηριότητες έξω από την Κρήτη

- αν η δήλωση στήριξης του πρωθυπουργού στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού ήταν σωστή

- αν υπάρχει όντως διακριτή πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποφυγή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία έξω από την Κρήτη μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ουάσιγκτον

- αν παλεύουμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη Σύνοδο στο Βερολίνο, όπως δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ή δεν θα συμμετάσχουμε, όπως δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Τρίτον, η θεωρία ότι φταίει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη μη συμπερίληψη της χώρας στη σημερινή Διαδικασία είναι τουλάχιστον αστεία. Η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ghassan Salame, για την ειρήνη  στη Λιβύη μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων τον Απρίλιο 2019, παρουσιάστηκε στις 29 Ιουλίου 2019. Μετά πραγματοποίησε επισκέψεις σε πρωτεύουσες και έκανε επίσημα την πρότασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη μιας νέας Διαδικασίας, στο Βερολίνο στις 4 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη συνάντηση έγινε στα μέσα Σεπτέμβρη στο Βερολίνο.

Τέταρτον, ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην υπονοεί ότι επειδή η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου του 2015, που ολοκλήρωσε τους στόχους της με τη συμφωνία ειρήνης του Skhirat το Δεκέμβριο 2015, αποδυναμώθηκε η θέση της στη διεκδίκηση συμμετοχής την Κυριακή. Η σημερινή Διάσκεψη, τέσσερα χρόνια μετά, αποτελεί μέρος μιας ριζικά διαφορετικής διαδικασίας στην οποία συμμετέχουν 5 χώρες που δεν παραβρέθηκαν το 2015, συμπεριλαμβανόμενης της Τουρκίας, της Αλγερίας και του Κονγκό. Μετά λύπης σημειώνουμε δε ότι η Αλγερία συμμετέχει για πρώτη φορά μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Τυνησία στις 25/12/2019, στην οποία τόνισε ότι "Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη Λιβύη" και "είναι αδιανόητο να μη συμμετέχει στη Διαδικασία...η Αλγερία".

Πέμπτον,  η Διάσκεψη του Παλέρμο του Νοεμβρίου 2018, στην οποία συμμετείχε ο τότε πρωθυπουργός, προφανώς και δεν ήταν η μόνη Διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη των τελευταίων χρόνων ή μέρος της Διαδικασίας του Βερολίνου του 2019. Αλλά ήταν η τελευταία διεθνής πρωτοβουλία πριν τη Διαδικασία του Βερολίνου του 2019. Συνεπώς, αφού εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή της χώρας εκεί, η μη πρόσκλησή μας σήμερα στη Διαδικασία του Βερολίνου, σε μια συγκυρία  όπου είχαμε ακόμα περισσότερους λόγους να είμαστε, δεδομένου ότι διακυβεύονται μείζονα εθνικά μας συμφέροντα, αποτελεί προφανές πισωγύρισμα για την εξωτερική μας πολιτική.

Είναι ακατανόητο δε πώς ο Πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι είχε επιτυχημένα ταξίδια στις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτο, Κίνα αλλά αδυνατεί να κινητοποιήσει τη στήριξη αυτών των χωρών για επίτευξη του ανωτέρω στόχου».

Πυρά από ΚΙΝΑΛ και Μέρα25

Η Χαριλάου Τρικούπη, από την πλευρά της, καταλογίζει «τεράστιες» ευθύνες στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι απούσα, ενώ συμμετέχουν χώρες όπως η Τουρκία, η Αλγερία και το Κονγκό.

«Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γι’αυτό & δε την απαλλάσσουν οι διαπιστωμένες αβελτηρίες της προηγούμενης Κυβέρνησης.Την είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Κριθαρίδης κάνοντας λόγο για ανεύθυνη υπακοή από πλευράς κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος αναφέρει «εκτός των συνομιλιών για τη Λιβύη θα βρεθεί η χώρα μας στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για το εν λόγω θέμα στο Βερολίνο την Κυριακή 19/1/2020 και στην οποία θα λάβει φυσικά μέρος και η Τουρκία, η Ιταλία και η Αίγυπτος. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι το "ναι σε όλα" και η ανεύθυνη υπακοή σε Τράμπ-Νετανιάχου-Πολυεθνικές από τη μια και Τρόικα-Βρυξέλλες από την άλλη, μόνο επιζήμια είναι και απομονώνει τη χώρα διεθνώς».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)