to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Στις 16/2 η εκδήλωση του ΙΝΠ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Η εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς με θέμα «Ο οικονομικός και κοινωνικός ρόλος των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα» θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ.


Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο της θεματικής Οικονομία-Παραγωγή-Βιώσιμη Ανάπτυξη δημοσιεύει τη μελέτη “Ο οικονομικός και κοινωνικός ρόλος των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα”.

Τη μελέτη υλοποίησε συγγραφική ομάδα αποτελούμενη από τη Βάλια Αρανίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και επιστημονική διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ, τον Αντώνη Αγγελάκη, δρ. Τεχνολογικών Πολιτικών και Καινοτομίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης και επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ, τον Μιχάλη Νικολακάκη, δρ. Κοινωνιολογίας, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διδάσκοντα στο ΕΚΠΑ και στο ΕΑΠ, και τον Γιώργο Ιωαννίδη, δρ. Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικής Απασχόλησης και διδάσκοντα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Τα στοιχεία και οι προτάσεις της μελέτης θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις 7.00 μ.μ. με τίτλο "Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα: Πραγματικότητα και προοπτικές".

Ομιλητές/τριες:

  • Αντώνης Αγγελάκης, δρ. Τεχνολογικών Πολιτικών και Καινοτομίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιστημονικό στέλεχος ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ,
  • Βάλια Αρανίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιστημονική διευθύντρια ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ,
  • Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.),
  • Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.),
  • Γιάννης Μπρατάκος, πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.),
  • Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Μεσσηνίας.

Συντονισμός: Γιάννης Αγουρίδης, δημοσιογράφος, εφημερίδα "Η Αυγή".

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού του Ινστιτούτου στο YouTube, της σελίδας του Ινστιτούτου στο Facebook, αλλά και στο poulantzas.gr.

Περισσότερα για τη μελέτη:

Η μελέτη "Ο οικονομικός και κοινωνικός ρόλος των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα" δημοσιεύεται σε μία συγκυρία όπου οι επάλληλες κρίσεις, αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επιλογές διαχείρισής τους δοκιμάζουν τις αντοχές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, αλλά και αμφισβητούν τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές της στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της παραγωγής, της εργασίας και της κατανάλωσης.

Αντίθετα, η εν λόγω μελέτη επιχειρεί μία αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στο χώρο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, τόσο συνολικά όσο και σε κλαδικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που αυτή κατέχει στην ελληνική κοινωνικοοικονομική δομή. Επίσης, παράλληλα με τις πιέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο αριθμού μονάδων, απασχόλησης και κύκλου εργασιών οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας, η μελέτη εντοπίζει και τους παράγοντες ανθεκτικότητας και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.

Στη βάση της παραπάνω ανάλυσης, που περιλαμβάνει αναλυτικά στατιστικά δεδομένα, η μελέτη καταλήγει σε ένα πλέγμα προτάσεων πολιτικής, προκειμένου η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις μελλοντικές προκλήσεις. Όπως σημειώνεται, οι προκλήσεις αυτές "δεν περιορίζονται στον οικονομικό άξονα, αλλά εκτείνονται στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Άλλωστε, η αναβάθμιση, εμβάθυνση και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αναδεικνύονται ως κεντροβαρές ζητούμενο εντός των στόχων μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής".

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, "ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στήριξης των ΜμΕ καλείται πλέον να συνεκτιμήσει συνθετικά κατ’ ελάχιστον τρεις ευρείες διαστάσεις:

i) την ανάγκη αντιμετώπισης των βασικών οικονομικών και παραγωγικών προκλήσεων ως προς την άρση εμποδίων σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο αλλά και την υποβοήθηση άμεσης ανταπόκρισης των ΜμΕ σε κρίσιμες παραγωγικές και τεχνολογικές μεταβολές (πράσινη και ψηφιακή μετάβαση).

ii) τη σημασία αναγνώρισης και οριοθέτησης των βασικών χαρακτηριστικών και αναγκών των επιμέρους κατηγοριών επιχειρήσεων (βάσει μεγέθους, παραγωγικού κλάδου, τεχνολογικής έντασης και επιπέδου παραγωγικής εξειδίκευσης).

iii) την αναγκαιότητα ανάδειξης εξειδικευμένων πεδίων παρέμβασης προκειμένου να διευκολυνθούν νέες παραγωγικές δραστηριότητες σε αναδυόμενους δυναμικούς τομείς, να προωθηθεί ο παραγωγικός εκσυγχρονισμός σε «παραδοσιακούς» τομείς και «κλάδους μετάβασης» με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία καθώς και να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις σε κλάδους και επαγγέλματα που πλήττονται άμεσα από τις ευρύτερες παραγωγικές μεταβολές".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)