to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:40 | 22.04.2021

Κοινωνία

Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές – Δεν θα γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις

Στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 15 του μήνα για τα Επαγγελματικά ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ανακοίνωσε το πρωί η Νίκη Κεραμέως - Παρατείνεται η σχολική χρονιά για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά έως τις 25 Ιουνίου και για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έως τις 11 Ιουνίου - ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αυτονόητες οι ανακοινώσεις- Να μην εφαρμοστεί φέτος το «σφαγείο Κεραμέως»


Όπως είχε προαναγγελθεί, η υπουργός Παιδείας γνωστοποίησε πως φέτος, μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, δεν θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Αυτό γίνεται, όπως εξήγησε, για δύο λόγους. «Πρώτον, γιατί αφουγκραζόμαστε τη γενικευμένη πίεση της φετινής χρονιάς και δεύτερον για να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στη δια ζώσης εμβάθυνση της ύλης».

Συμπλήρωσε ότι το ΙΕΚ έχει ήδη στείλει προς τα σχολεία οδηγίες σχετικά με την κάλυψη της ύλης στο πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς και οδηγίες για την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μαθητών στις παρούσες συνθήκες κατά την επιστροφή τους στη δια ζώσης διδασκαλία.

Ο βαθμός ετήσιας απόδοσης κάθε μαθητή θα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών α’ και β’ τετραμήνου.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε παρατείνεται η σχολική χρονιά για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία έως τις 25 Ιουνίου και για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έως τις 11 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν στις 10 Μαΐου.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας ανακοινώθηκε τη δυνατότητα έναρξης των κατακτηρίων εξετάσεων για πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές μετά τις 20 Μαΐου, λέγοντας πως σύντομα θα υπάρξει και αναλυτική ενημέρωση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς είπε πως έχουν εμβολιαστεί 9.500 εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο των αδιάθετων εμβολίων, ενώ αναφορικά με τα self-tests σημείωσε ότι έχουν βγει θετικά 1.753 self tests από μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αυτονόητες οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας - Να μην εφαρμοστεί φέτος το «σφαγείο Κεραμέως»

«Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για παράταση του σχολικού έτους και αναστολή, για φέτος, των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων -και συνακόλουθα και της Τράπεζας Θεμάτων- αποτελούν μια αυτονόητη απόφαση που, έστω και καθυστερημένα, θέτει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών, εκπαιδευτικών και οικογενειών», τονίζει η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ.

Όπως προσθέτει:

«Η απόφαση ωστόσο, συνιστά ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσουν τόσο την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όσο και την απρόσκοπτη συμμετοχή στην παιδαγωγική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης για δύο συνεχή σχολικά έτη.

Η ίδια παιδαγωγική αναγκαιότητα που οδηγεί στην παράταση του σχολικού έτους και την ακύρωση των εξετάσεων, υποχρεώνει σε αναστολή του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, δηλαδή του «κυμαινόμενου κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Είναι το εξεταστικό σύστημα που η εκπαιδευτική κοινότητα χαρακτηρίζει δικαίως «σφαγείο Κεραμέως», αφού σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τουλάχιστον 20.000 υποψήφιους από το να συνεχίσουν στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να τους μετατρέψει σε «πελατεία» των ιδιωτικών κολεγίων.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Παιδείας «ανέδειξε» την Ελλάδα ως αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης, όσον αφορά το διάστημα που τα σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά, 24 σχολικές εβδομάδες σε σύνολο 39! Παράλληλα, με το σκάνδαλο της Cisco έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, απέτυχε να εξοπλίσει τους μαθητές με τεχνολογικά μέσα. Η εξαγγελία για τα voucher των 200€, τελικά από μήνα σε μήνα, έφτασε ως υπόσχεση για το τέλος της χρονιάς και για ένα περιορισμένο αριθμό δικαιούχων.

Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων, η οποία όπως έχει καταστεί σαφές δεν εξασφαλίζεται από τα μειωμένης αξιοπιστίας self-tests, την επίκληση στην ατομική ευθύνη και τον «καλό καιρό».

Επίσης, καλούμε το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει κάθε αντιπαιδαγωγικό μέτρο που σε συνδυασμό με την πανδημία, γιγαντώνει τα μαθησιακά κενά και τις εκπαιδευτικές ανισότητες, με πρώτη και κύρια την αναστολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια».

ΚΚΕ: Μόνο ημερομηνίες αρέσκεται να ανακοινώνει η Κεραμέως, ας υλοποιήσει επιτέλους τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου

«Η υπουργός Παιδείας αρέσκεται να ανακοινώνει μόνο ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων, όμως το επείγον είναι να υλοποιήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για την ασφαλή επανέναρξη της μορφωτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες», αναφέρει το ΚΚΕ και επισημαίνει: «Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει χρονοδιαγράμματα ακόμα για την έναρξη του τουρισμού, αλλά και άλλων τομέων της οικονομίας, από τις δηλώσεις της κ. Κεραμέως εξακολουθούν να απουσιάζουν  ανακοινώσεις και μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ, όταν μάλιστα μια σειρά πανεπιστημιακές έρευνες καταδεικνύουν τις δυνατότητες αυτό να επιτευχθεί. Απ’ ό,τι φαίνεται τα ΑΕΙ είναι ανοιχτά για την επιχειρηματική δράση, για τα ΜΑΤ, αλλά όχι για τους φοιτητές. Γι’ αυτό, και σε αυτούς τους τομείς δίνεται πακτωλός χρημάτων...»

«Η αυτονόητη -έστω και καθυστερημένη- ικανοποίηση του λογικού αιτήματος των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, για να μη δοθούν φέτος προαγωγικές ενδοσχολικές εξετάσεις, πρέπει να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση με όλα τα μέσα και με επιπλέον κρατική στήριξη των μορφωτικών κενών και των τεράστιων ψυχοκοινωνικών και σωματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νέα γενιά της χώρας μας και τα οποία θα είναι εδώ και την επόμενη σχολική χρονιά. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει ουσιαστικά την κυβέρνηση, αφού καμιά κρατική επιστημονική μελέτη δεν έχει δρομολογηθεί και ανακοινωθεί για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας», τονίζει ακόμα μεταξύ άλλων ο Περισσός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)