to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 08.06.2015

Πολιτική

Γ. Σακελλαρίδης: Αντικειμενικό όριο των διαπραγματεύσεων είναι η 30ή Ιουνίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρχει πυκνή πολιτική διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα για θετική κατάληξη και ότι η ελληνική πρόταση 47 σελίδων δεν αντανακλά τις θέσεις της κυβέρνησης, αλλά αποτελεί το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες - Σημείωσε δε ότι η Αθήνα επιδιώκει μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία που θα διευθετεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα και την κρίση ρευστότητας -όχι μόνο για την κάλυψη των δόσεων-, αλλά θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, όπως έχει τεθεί στην ελληνική πρόταση


Ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να φέρει πρόταση που θα αρνηθεί το κυβερνητικό συμβούλιο και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν φτάσει συμφωνία στην ΚΟ, δεν θα υπάρξει βουλευτής που δεν θα έχει τη δυνατότητα να αποδεχθεί την πρόταση» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Τα βασικά σημεία από το briefing της Δευτέρας:

- Στις 47 της ελληνικής πλευράς σελίδες περιλαμβάνεται το καταστάλαγμα των διαπραγματεύσεων ενώ η 5σέλιδη πρόταση των δανειστών, όπως τόνισε ο και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Βασικό αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος.  Το ζήτημα της παράτασης  (είτε είναι 3μηνη, είτε 6μηνη, είτε 9μηνη) δεν ανταποκρίνεται από μόνο του στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, θα είναι σαν να στρουθοκαμηλίζουμε σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας.  Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια λύση το συντομότερο δυνατό.

- Στη μεσοπρόθεσμη συμφωνία, όπως τονίζεται και στην ελληνική πρόταση, μπαίνει το ζήτημα του χρέους.  Θέλουμε ενιαία συμφωνία με ενιαίους όρους, ενιαία προαπαιτούμενα  τα οποία θα υλοποιήσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν μιλάμε για «σπασμένους» όρους  μέχρι το Σεπτέμβρη αλλά για ενιαίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ώστε να υπάρξει σταθερότητα.  Η πρόταση μας για ΦΠΑ περιλαμβάνει ανάσες στα λαϊκά στρώματα μολονότι ο ίδιος ο ΦΠΑ από τη φύση του περιλαμβάνει στοιχεία κοινωνικής αδικίας, ως  έμμεσος τρόπος φορολόγησης. 

- Στο δημοσιονομικό επίπεδο έχουμε κάνει προτάσεις που βρίσκονται κοντά στις δημοσιονομικές προβλέψεις των θεσμών, δεν είναι αυτό το μεγαλύτερο αγκάθι αλλά ζητήματα υπάρχουν σε άλλες προτάσεις της 5σέλιδης πρότασης των δανειστών. Στο δημοσιονομικό μάλιστα δεν συμπεριλαμβάνουμε τις  προβλέψεις για αύξηση των εσόδων από αύξηση της φοροδιαφυγής κλπ. 

- Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει τις προτάσεις των θεσμών πάνω στις προτάσεις μας. Για την ομαδοποίηση πληρωμών προς το ΔΝΤ : Είχαμε ενημερώσει ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για να μη φτάσουμε σε μία τέτοια επιλογή. Εφόσον δεν κλείδωσε η συμφωνία, στο πλαίσιο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων προβήκαμε σε μία κίνηση  για την οποία είχε δοθεί έμμεσα η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση.  Η κίνηση αυτή έγινε μέσω της ΤτΕ, και αυτό εννοούσε ο Γ. Βαρουφάκης σε σχετική του δήλωση. 

- Αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης (Ν. Παππάς, Ε. Τσακαλώτος καθώς και συνεργάτες τους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων) βρίσκεται στις Βρυξέλλες  «για να δει τα περιθώρια συγκλίσεων για αμοιβαία επωφελή συμφωνία».  Οι συναντήσεις θα κοινοποιηθούν, δε γίνεται ακόμα να δοθούν στη δημοσιότητα οι επαφές που θα γίνουν. Η αντιπροσωπεία είναι εξουσιοδοτημένη να κάνει τις κινήσεις για σύγκλιση με τους θεσμούς, Η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί καταστάλαγμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων άρα αποτελεί βάση των συζητήσεων. Καταθέσαμε προτάσεις που βασίζονται στις διαπραγματεύσεις και όχι στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή τις προγραμματικές μας δηλώσεις. Σημείο αφετηρίας για την ελληνική πλευρά είναι αυτή η πρόταση και θα αναζητηθούν σημεία που θα φέρουν πιο κοντά μια συμφωνία που να καλύπτει και τις 2 πλευρές. 

Η επικοινωνία Γιούνκερ –Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ουδέποτε ειπώθηκε ότι το κείμενο που παραδόθηκε στον Αλ. Τσίπρα ήταν κείμενο της Κομισιόν αλλά αντικατοπτρίζει τις απόψεις των 3 θεσμών.  Ο πρωθυπουργός δεν τηλεφώνησε το Σάββατο στον κ. Γιούνκερ, υπάρχουν επαφές σε κατώτερο επίπεδο, συνεργατών του πρωθυπουργού με αντίστοιχους του κ. Γιούνκερ.  «Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι φίλος της Ελλάδας και οι σχέσεις του με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικές».

- Η 30η Ιουνίου είναι εκ των πραγμάτων ένα όριο καθώς λήγει η παράταση της δανειακής σύμβασης. Καλό όμως είναι να μην μπαίνουν χρονικά όρια, πέραν των αντικειμενικών. Το κείμενο των 46 σελίδων αποδεικνύει την πολιτική μας βούληση για λύση και όχι για ρήξη.  Μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρχει πυκνή πολιτική διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα για θετική κατάληξη.  Δεν είναι στις προθέσεις μας  σε αυτή τη φάση μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής. Η ελληνική κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες,θεσμικές και μη, για να βρεθεί λύση.

- Δεν περνάει από το μυαλό μας το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες. 

- Δεδηλωμένος σκοπός αυτής της κυβέρνησης είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η λαϊκή στήριξη αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση. Ευχαριστούμε το λαό που ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης στηρίζουν την κυβέρνηση. Αποτιμούμε ως θετικό στοιχείο την καθολική απόρριψη στη Βουλή της πρότασης των θεσμών.

Τ.Γ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)