to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 07.04.2022

Πολιτική

Παρέμβαση-ντροπή νεοναζί μαζί με τον Ζελένσκι στη Βουλή - Έντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΜέΡΑ 25

Ιδιαίτερα θερμή προς την Ελλάδα ήταν η ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο με πολλές αναφορές για την ελληνική κοινότητα σε Μαριούπολη και Οδησσό - Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε όπλα και ευχαρίστησε για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις κυρώσεις - Φάουλ και εξευτελισμός η παρουσίαση μαχητή του διαβόητου νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ, ο οποίος μίλησε στη Βουλή ως Έλληνας ομογενής προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης - Και δεύτερος μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ μίλησε στην Βουλή


Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στους Έλληνες πολίτες με διαδικτυακή ομιλία στην ειδική έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Τη διαδικασία άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας (βλέπε παρακάτω) είχε διάρκεια 15-20 λεπτά και παρόντες ήταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας ενώ παρίστανται, προσκεκλημένοι του προέδρου της Βουλής, οι πρεσβευτές Ουκρανίας, Κύπρου και της Γαλλίας, (λόγω της γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ). Να σημειωθεί ότι από την ομιλία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

Εξευτελισμός της Βουλής η παρουσία νεοναζί

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του Ζελένσκι να βγάλει μαχητή του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ να μιλήσει ενώπιον της ελληνικής Βουλής.

Ο μαχητής του Αζόφ, με το όνομα Μιχαήλ, ενημέρωσε ότι είναι ελληνικής καταγωγής, γεννημένος στη Μαριούπολη και ανέφερε ότι ο παππούς του πολέμησε κατά των ναζί και τραυματίστηκε τρεις φορές.

«Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη» είπε χαρακτηριστικά.

Στη Βουλή μίλησε και δεύτερος Έλληνας ομογενής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ο οποίος ανέφερε ότι εκατοντάδες πολίτες πεθαίνουν κάτω από τα κατεστραμμένα κτίρια και πως ο εχθρός δεν αποχωρεί και δεν επιτρέπει τη διάσωσή τους.

Το Τάγμα του Αζόφ έχει αναγνωριστεί και από τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων ότι περιλαμβάνει νεοναζί και εθνικιστές, που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια να ανακοπεί η ένοπλη αντίσταση των ρωσόφωνων στην κεντρική ουκρανική κυβέρνηση μετά το 2014.

Οι πρώτες πληροφορίες που δημοσιεύουν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ φαίνεται να εκθέτουν την προεδρία της Βουλής. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο κ. Τασούλας ήταν ενήμερος για την ύπαρξη των δύο βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, αλλά χωρίς να έχει διευκρινιστεί επαρκώς το περιεχόμενό τους και ότι επρόκειτο για μέλη του Τάγματος του Αζόφ.

Μάλιστα, όταν έγινε η παρέμβαση του στρατιωτικού από το Τάγμα Αζοφ, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη Βουλή. Ο λόγος για τους Θοδωρή Δρίτσα, Νίκο Φίλη, Γιάννη Γκιόλια και Γιώργο Βαρεμένο.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Η αντιπολίτευση φταίει στον Οικονόμου για τη «λανθασμένη συμπερίληψη» νεοναζί στην ομιλία Ζελένσκι

Μέλος του Τάγματος Αζόφ και ο μασκοφόρος «Αναστάσιος»

Και δεύτερος μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ μίλησε στην ελληνική Βουλή. Μάλιστα το βίντεο το δημοσίευσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram. Ο στρατιώτης συστήθηκε ως «Αναστάσιος», λέγοντας ότι βρίσκεται ανάμεσα στους «υπερασπιστές της Μαριούπολης» και κάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βρει το «κουράγιο» και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια.

(Περισσότερα εδώ)

Ο καταιγισμός αντιδράσεων

Αλ. Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης φέρει την απόλυτη ευθύνη

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ»

Η σχετική δήλωση της Γραμματέα της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη στο Περιστύλιο της Βουλής:

Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας.

Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ.

Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα.​

Νίκος Φίλης: Γιατί αποχώρησα κατά την αναφορά στο φασιστικό τάγμα Αζόφ μέσα στη Βουλή των Ελλήνων

Όπως ανέφερε σχετικά ο βουλευτής Α΄ Αθήνας και τομεάρχης Παιδείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού  τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός.

Η  συμπαράστασή μας  προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη  Ρωσική  εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού,  του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής.

Σαμαράς: Μεγάλο λάθος η παρουσία μαχητή του Τάγματος Αζόφ

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο στρατιωτικός που αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.

Σφοδρή και η αντίδραση του ΜέΡΑ25

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης αποχώρησε άμεσα από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο.

Το ΜέΡΑ25 «είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ! Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα».

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι μόλις πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων δίνοντας βήμα σε ναζί μέλη του Τάγματος Αζόφ και, έτσι, υπονόμευσε τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον του στρατού του Πούτιν. Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο Τάγμα Αζόφ που δίνει άλλοθι στον Πούτιν», δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης. 

ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή

Οργισμένη αντίδραση και από την ΚΕ του ΚΚΕ, που σχολίασε το περιστατικό με ανάρτηση στα social media:

"Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ".

«Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, με όλο το σεβασμό οφείλατε προηγουμένως να μας ενημερώσετε ότι εκτός από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας θα είχαμε και παρακρατικούς σήμερα στην Ελληνική Βουλή», σχολίασε σχετικά ο Π. Κουρουμπλής, ανεξάρτητος βουλευτής. 

Την ευκαιρία για άδραξε και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος που κατηγορεί «το σύστημα» και τις «ελίτ»… «Όχι για να χειροκροτήσουμε το τάγμα Αζόφ με τα νεοναζιστικά σύμβολα. Αλλά τί λέω; Εδώ το σύστημα και οι ελίτ ετοιμάζονται να ξαναβάλουν στη βουλή το κόμμα Κασιδιάρη», είπε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν επικεφαλής της «Εθνικής Συμφωνίας», έγραψε μεταξύ άλλων στο Facebook.

«Ελευθερία ή θάνατος για την Ουκρανία»

Αναλυτικά η τοποθέτηση του προέδρου της Ουκρανίας:

Κυρία Πρόεδρε, αξιότιμα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου

Για πάνω από ένα μήνα ξυπνώ και σκέφτομαι τη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι την καταστρέφουν αυτό δεν έχει συμβεί ξανά στην ευρωπαϊκή ιστορία

Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις αναγκάζοντας τους αμάχους να φύγουν.

Δεν έχει μείνει κανένα κτίριο άθικτο η μεγάλη πλειοψηφία έχει ισοπεδωθεί και έχουν βομβαρδίσει ακόμα και το δημοτικό θέατρο της πόλης. Ολοι τα έχουμε δει αυτά.

Αυτό είναι το έργο των Ρώσων πολίτων που ήξεραν τι έκαναν.

Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί.

Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων, ήταν το λίκνο της ελληνικής κοινότητας της οποίας τα μέλη ζούσαν ειρηνικά. Είναι αδύνατον να βρούμε τις αρχές της ελληνικής παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο.

Απεικόνιζεται ακόμα και στο νόμισμά μας.

Με την Ελλάδα έχει συνδεθεί και η ανάπτυξη του χριστιανισμού στη χώρα μας. Είμαστε ορθόδοξοι, η χώρα εκχριστιανίστηκε από τους Ελληνες.

Αν χαθεί αυτή η διάσταση, χάνουμε ένα μέρος της ταυτότητας μας.

Λεμε και εμείς ελευθερία ή θάνατος όπως και εσείς.

Από την ομιλία Ζελένσκι

Πέρα από τη Μαριούπολη, απειλείται η Οδησσός την οποία επισκέφθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ. Σήμερα είναι ήρεμη γιατί τα στρατεύματά μας απώθησαν τους βαρβάρους.

Είναι χιλιάδες αυτοί που μετανάστευσαν. Ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν τους άμαχους βάσει σχεδίου και όχι μόνο εκεί. Η οδύνη είναι μεγάλη.

Οι Ρώσοι εκδιώκουν πληθυσμούς αμάχων προς τη Ρωσία. Πρέπει να λογοδοτήσουν. Να σώσουμε όσους μπορούμε να σώσουμε.

Η Φιλική Εταιρία συγκροτήθηκε εδώ. Εχει τεράστια σημασία. Μία νέα Φιλική Εταιρία θα μπορούσε να σώσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στη χώρα μας.

Χρειαζόμαστε άμεση υποστήριξη. Οι Ρώσοι επιτίθενται συνέχεια. Με την αλληλεγγύη της Ελλάδας θα νικήσουμε. Ο χρόνος είναι κρίσιμη διάσταση.

Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη συμμετοχή στις κυρώσεις. Χρησιμοποιήστε τη δική σας επιρροή για όποια διάσωση μπορούμε να κάνουμε. Η Ουκρανία είναι όρθια. Να δουλέψουμε λοιπόν μαζί για να σώσουμε αυτό που δημιούργησαν μαζί Έλληνες και Ουκρανοί. Να μην χάσουμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Να μην γίνει η Μαριούπολη Θερμοπύλες. Πρέπει να μάθουν ότι όποιος επιλέγει τον πόλεμο, χάνει.

Εξ αρχής η Ρωσία δεν στράφηκε μόνο κατά της Ουκρανίας αλλά κατά της Ευρώπης. Χρησιμοποιώντας τα ορυκτά τους καύσιμα, προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές και στη διατροφική βιομηχανία. Οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν ευρωπαϊκά. Να κλείσουμε την πόρτα σε όλες τις ρωσικές τράπεζες, να μην κερδίζουν χρήματα. Τα χρήματα που κερδίζουν οι Ρώσοι τα κάνουν πυραύλους για να καταστρέφουν τις πόλεις μας. Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα. Αντιαεροπορικά, αντιαρματικά. Μόνο έτσι θα σώσουμε την Ουκρανία. Οι λαοί μας ήταν πάντα στενά συνδεμένοι. Θα φέρουμε την ειρήνη και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Η Μαριούπολη θα ξαναχτιστεί.

Ισότιμοι εταίροι μέσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ. Θα κερδίσουμε, δόξα στην Ουκρανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)