to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:02 | 05.10.2016

Κοινωνία

Στις 10 Οκτωβρίου θα χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι για τα προσφυγόπουλα

Στην τελική ευθεία για την έναρξη λειτουργίας των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων, έχει μπει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς το πρώτο κουδούνι για τα παιδιά των προσφύγων θα χτυπήσει στις 10 Οκτωβρίου.


"Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων υπακούει στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την περίθαλψη και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εθνική νομοθεσία και στο αίσθημα του ελληνικού λαού, της φιλοξενίας, αλληλεγγύης και αγάπης προς τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους", τόνισε ο υπουργός Νίκος Φίλης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο, από κοινού με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιο για τα θέματα ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς και εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και της Unicef.

Όπως ανακοινώθηκε, από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσουν οι πρώτες ΔΥΕΠ σε δύο κέντρα φιλοξενίας της Αττικής, σε δύο της Θεσσαλονίκης, σε ένα στην Ήπειρο, σε ένα στην Εύβοια και σε 20 σχολεία πανελλαδικά, με συνολικά 1.500 παιδιά να δίνουν το "παρών" αρχικά, την πρώτη ημέρα του σχολείου. "Η σταδιακή λειτουργία των υπολοίπων κέντρων ακολουθεί την πρόοδο της εμβολιαστικής κάλυψης του υπουργείου Υγείας", επεσήμανε ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Παντής. Πάντως, μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμβολιασμών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ώστε στις αρχές Νοεμβρίου, να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα όλα τα παιδιά. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Νίκος Φίλης, συνολικά θα τυπωθούν περίπου 25.000 βιβλία, δέκα διαφορετικών τίτλων, για όλες τις τάξεις.

 

Το πλάνο δράσης

Όπως είναι ήδη γνωστό, το πλάνο δράσης της κυβέρνησης έχει διαμορφωθεί με βάση την ηλικία των παιδιών:

- Από 4 έως 5 ετών η εκπαίδευση θα παρέχεται εντός των δομών φιλοξενίας.

Για την πρωτοβάθμια και υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) κατά τις απογευματινές ώρες 14:00 - 18:00 σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας. Τα παιδιά που δεν ζουν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, θα μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή σε τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν σε κοντινά σχολεία, είτε τα πρωινά είτε τα απογεύματα.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Παντής, τα παιδιά θα διδάσκονται ένα "οργανωμένο curriculum, εγκεκριμένο από το ΙΕΠ", το οποίο θα περιλαμβάνει ελληνικά, αγγλικά, μια γλώσσα επιλογής, ανάλογα με τη χώρα στην οποία θέλουν να εγκατασταθούν αφότου φύγουν από την Ελλάδα, μαθηματικά, καλλιτεχνικά και φυσική αγωγή.

Όσον αφορά στη μη-τυπική εκπαίδευση, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η διδασκαλία ως μητρικών γλωσσών, θα υπάρξει ειδική μέριμνα από ΜΚΟ και ειδικούς φορείς εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οι οποίο πάντως θα έχουν την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρθηκε σχεδόν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στόχος του προγράμματος της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων είναι να βγουν έξω από τις δομές, να μπουν σιγά-σιγά στην κοινωνία και την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ώστε να είναι του χρόνου δυνατή η συμμετοχή τους στην εκπαίδευση μαζί με τα ελληνόπουλα.

"Η εκπαίδευση είναι βασική για την ενσωμάτωση των παιδιών στην κοινωνία, αλλά και για να έρθουν και οι γονείς τους πιο κοντά στην κοινωνία που τους φιλοξενεί", ανέφερε ο Λορέν Σαπούι εκ μέρους της Unicef.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι αναγκαίοι πόροι έχουν εξασφαλισθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF). Όπως επίσης, έχει γίνει γνωστό από τα τέλη Αυγούστου, την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των παιδιών με λεωφορεία και συνοδούς από τις δομές φιλοξενίας στα σχολεία έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ το κόστος της παροχής σχολικών σακιδίων θα καλυφθεί από κοινού από τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει τη συνεχή και ενεργή στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση", είπε η Μόνικα Έκστρομ εκ μέρους της Κομισιόν, τονίζοντας ότι έχει παράσχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, για την αντιμετώπισή της. "Η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή το τελευταίο διάστημα και έχει επιδείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, κάτι που δυστυχώς, δε μπορούμε να πούμε ότι ισχύει για όλες τις γωνιές της Ευρώπης".

 

Διαβεβαιωσεις για τις υγειονομικές συνθήκες

"Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος δημόσιας υγείας που να εμποδίζει την υλοποίηση του προγράμματος του υπουργείου Παιδείας", τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος "υγειονομικής βόμβας", καθώς προχωρά ομαλά η διαδικασία εμβολιασμών, σε συνεννόηση και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων.

Κοινή συνέντευξη Τύπου Νίκου Φίλη Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Ξανθού Υπουργού Υγείας, Αλέξη Χαρίτση υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιάννη Παντή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων


Ν. ΦΙΛΗΣ: Καλησπέρα σας. Σας καλωσορίζουμε στο Υπουργείο Παιδείας. Το θέμα της σημερινής συνέντευξης Τύπου είναι το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, τα προσφυγόπουλα στα σχολεία αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα. Προφανώς αυτή η δράση του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, υπακούει πρώτον, στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας να προσφέρει περίθαλψη και να ανταποκρίνεται στα δικαιώματα για μόρφωση στα παιδιά πρόσφυγες.

Ανταποκρίνεται επίσης στην ελληνική νομοθεσία που θέλει τα παιδιά να μην γκετοποιούνται στη χώρα μας, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορούν από κοινού με τα Ελληνάκια να παίζουν, να μεγαλώνουν όσο καθίσουν στην Ελλάδα και να μορφώνονται.

Και τέλος υπακούει αυτή η δράση του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα της κυβέρνησης, στο αίσθημα του ελληνικού λαού, φιλοξενίας, αλληλεγγύης, αγάπης απέναντι στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία και εδώ σήμερα είναι μαζί μας ο κ. Ξανθός Υπουργός Υγείας, ο κ. Χαρίτσης υπεύθυνος για τα ΕΣΠΑ από πλευράς του Υπουργείου Ανάπτυξης, ο κ. Παπαδόπουλος Γενικός Γραμματέας της Μεταναστευτικής Πολιτικής γιατί ο κ. Μουζάλας εκτάκτως λείπει σήμερα από την Ελλάδα, καθώς επίσης ο κ. Μπασκόζος που είναι Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και από το Υπουργείο Παιδείας είναι εδώ μαζί μας ο κ. Παντής που έχει τη γενική ευθύνη των προγραμμάτων εκπαίδευσης των προσφύγων, καθηγητής Πανεπιστημίου και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, καθώς επίσης και ο κ. Κουζέλης Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που έχει και αυτός την ευθύνη, όπως επίσης και μια σειρά από επιστήμονες, επιστημονικοί σύμβουλοι του Υπουργείου που συγκροτούν την Επιστημονική Επιτροπή, η κυρία Βεντούρα, η κυρία Ανδρούσου. Εάν παραλείπω κάποιον ζητώ συγνώμη, γιατί δεν βλέπω από εδώ, θα τους γνωρίσετε στη συνέχεια της συζήτησης.

Έλεγα λοιπόν ότι ανταποκρινόμαστε σήμερα στα αισθήματα του ελληνικού λαού και στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για την περίθαλψη των παιδιών προσφύγων, για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση. Και πρέπει να σας πω ότι ακολουθούμε ένα σύστημα πρόσβασης των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, το οποίο είναι πρακτικό, με την έννοια ότι τα παιδιά δεν γνωρίζουν ελληνικά, πρέπει να μάθουν κάποιες στοιχειώδεις λέξεις ελληνικών, πρέπει να μάθουν κι άλλα πράγματα και τη γλώσσα να συνεχίσουν εάν μπορούμε και μια ξένη γλώσσα επίσης να μάθουν και άλλα στοιχεία μιας δημιουργικής απασχόλησης για τις μικρότερες ηλικίες. Και να τα μάθουν σε ένα σχολικό περιβάλλον.

Γι’ αυτό από το μεσημέρι, 2.00 η ώρα και μετά μέχρι τις 6.00 το απόγευμα, σε σχολεία τα οποία είναι κοντά σε κέντρα φιλοξενίας, θα πηγαίνουν τα παιδιά, σε ειδικές τάξεις υποδοχής που θα διαμορφωθούν, προκειμένου να μαθαίνουν τα ελληνικά και την υπόλοιπη ύλη στην οποία αναφέρθηκα.

Στόχος μας είναι μετά από μήνες, όταν θα μπορούν τα παιδιά να ενταχθούν με τρόπο λειτουργικό στο πλαίσιο της σχολικής τάξης, να πάνε εκεί μαζί με τα Ελληνάκια. Έχουμε ακούσει μερικές αντιδράσεις. Είναι εντελώς περιθωριακές και μειοψηφικές. Είναι έξω από το κλίμα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που είναι κλίμα φιλοξενίας. Είναι οι αντιδράσεις που δεν θέλουν να πάνε τα παιδιά στα σχολεία, τα παιδιά πρόσφυγες στα σχολεία.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι με βάση το σύνταγμα, την ελληνική νομοθεσία, στη χώρα μας δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα. Δεν λειτουργούν διαβατήρια από τη μια πόλη στην άλλη. Επίσης την ευθύνη για την εγκατάσταση, την περίθαλψη και τη συγκρότηση και την οργάνωση των διαφόρων δραστηριοτήτων που υλοποιούν τα δικαιώματα των προσφύγων, την έχει η ελληνική πολιτεία. Κανείς άλλος.

Η ελληνική πολιτεία. Συνεπώς έχουμε τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και το ηθικό καθήκον και τη λαϊκή στήριξη να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα που επαναλαμβάνω έχει ως στόχο του κάθε παιδί να έχει στην πράξη δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Βεβαίως υπάρχουν κάποιοι γονείς που δεν είναι καλά πληροφορημένοι. Θα τους πληροφορήσουμε. Υπάρχει μια κινδυνολογία που αναπτύσσεται από ορισμένες ξενοφοβικές κυρίως τάσεις και σε αυτά τα ζητήματα το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει για το πρόγραμμα εμβολιασμών, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά τη δημόσια υγεία.

Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη UNICEF και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την πολύ ουσιαστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων στη χώρα μας.

Δεν είναι μόνο θέμα τεχνογνωσίας, είναι θέμα κατά τη γνώμη μας και ενίσχυσης των ιδανικών για ένα κόσμο που να χωράει όλους τους κόσμους. Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτή τη βοήθειά τους.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Ο κ. Παντής μπορεί να μας πει τα βασικά στοιχεία του νέου προγράμματος. Εγώ θα ήθελα τέλος να ευχαριστήσω άλλους φορείς, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως είναι Επιστημονικοί Φορείς, οι οποίοι με τρόπο πολύ ουσιαστικό και εθελοντικό συχνά, βοηθούν στο να ανακουφίζονται οι εμπερίστατοι πρόσφυγες και τους εντάσσουν με ένα πνεύμα αλληλεγγύης και αγάπης στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας.

Η ελληνική κοινωνία περνάει δύσκολα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αλλά όμως αυτό δεν το υπολογίζει γιατί γνωρίζει από προσφυγιά, δυστυχώς γνωρίζει πολλές φορές στην ιστορία της έχει νιώσει την προσφυγιά, αλλά και γιατί ξέρει ότι ο σημερινός κόσμος με τους πολέμους, με τις θρησκευτικές αντιδικίες, με όλα αυτά τα οποία ζούμε, ένας κόσμος αδικίας, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να υπάρχει και κυρίως δεν είναι δυνατόν να μην επιλαμβανόμαστε εμείς των θυμάτων αυτών των συρράξεων αυτής της κατάστασης που ζούμε σήμερα στην περιοχή μας και στον πλανήτη μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι. Παρακαλώ τον κ. Παντή να πάρει το λόγο.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Κατ' αρχάς να πούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θέλει να ευχαριστήσει και την πανεπιστημιακή Κοινότητα της Ελλάδας η οποία χωρίς να έχουμε προσφέρει τίποτε σε αυτούς και σε αυτές, έχουν εκπονήσει αυτό το σχέδιο το οποίο είναι ένα σχέδιο που βασίζεται σε όλους επιστημονικά, παιδαγωγικά, ακαδημαϊκά τεκμηριωμένο.

Με βάση αυτό το σχέδιο ουσιαστικά έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε για παιδιά που θα πάνε σε Νηπιαγωγεία εντός των δομών, άρα θα γίνουν στις δομές οι οποίες θα μείνουν μόνιμες θα έχουμε τα Νηπιαγωγεία εντός και να έχουμε μεταφορά των παιδιών σε απογευματινές κυρίως τάξεις από 2 έως 6 σε τετράωρο μάθημα σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στις 4 αυτές ώρες τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν την ελληνική γλώσσα, την αγγλική ή μια άλλη όποια γλώσσα επιλογής τους ανάλογα με το που θα ήθελαν οι γονείς να πάνε αργότερα, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνική εκπαίδευση για διάφορα καλλιτεχνικά θέματα, καθώς και θέματα που αφορούν αγωγή, αθλητισμό και τα λοιπά.

Άρα θα έχουμε ένα οργανωμένο curriculum το οποίο έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, έχει οργανωθεί από την επιστημονική ομάδα.

Επίσης τα βιβλία –και θα σας δείξουμε- που έχουν ήδη αρχίσει να τυπώνονται για να είναι έτοιμα τη Δευτέρα, έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και επομένως είναι απόλυτα τεκμηριωμένα επιστημονικά και τεκμηριωμένη η χρήση τους. Και κάποια άλλα, που δεν πρόλαβαν ακόμη να βγουν, βρισκόμαστε σε ένα οργασμό κινητοποιήσεων και δραστηριοτήτων για να προλάβουμε να τα έχουμε όλα έτοιμα.

Η μετακίνηση θα γίνει από το ΔΟΜ η οποία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε βρει τα χρήματα και θα γίνει η μετακίνηση από εκεί. Προβλέπουμε ότι στις μετακινήσεις αυτές θα καλύψουμε και το ζήτημα των εμβολιασμών, όπως θα μας πει και το Υπουργείο Υγείας και καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί θα έχουμε και τις μετακινήσεις των παιδιών σε σχολεία.

Όπως επίσης και θέματα καθαριότητας και θέματα φύλαξης των σχολείων, ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κονδύλι ένα επιπλέον ποσό, που θα κοστολογηθεί σε κάθε σχολείο να δοθεί στις σχολικές Επιτροπές για να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση του ήδη μειωμένου οικονομικού budget που έχουν τα σχολεία. Άρα και από εκεί έχουμε καλυφθεί.

Έχουμε προχωρήσει και προχωράμε σε προσλήψεις καθηγητών, εκπαιδευτικών γενικώς που χρειαζόμαστε ειδικά από τους καταλόγους που ήδη υπάρχουν οι προσλήψεις αυτές θα αφορούν μη άκρως εξειδικευμένο προσωπικό, θα κάνουμε όμως επιπρόσθετη προκήρυξη για εκπαιδευτικούς φιλολόγους ή δασκάλους οι οποίοι διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα, γιατί θέλουμε αυτή την εμπειρία και αυτή τη γνώση να έχουν οι άνθρωποι που θα διδάξουν τα παιδιά.

Και επίσης θα υπάρξει και εξειδικευμένη προκήρυξη για τους νηπιαγωγούς για να καλύψουμε όλες τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε. Υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στα 800 άτομα οι συνολικές προσλήψεις που θα χρειαστούμε σε όλη τη χώρα για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.

Νομίζω ότι τον βασικό πυρήνα του προγράμματος τον έχετε ήδη και μπορείτε να τον δείτε από τις διάφορες ανακοινώσεις. Θα ήθελα να σας πω επίσης ότι έγιναν δυο μεγάλες συναντήσεις στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, αλλά συνολικά της Κυβέρνησης γιατί σε κάποιες από αυτές συμμετείχε και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μία στο Δήμο Θεσσαλονίκης στο Δημαρχείο του κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη με 25 περίπου Δημάρχους βορείου Ελλάδας και μια έγινε σήμερα με το Δήμο Αθηναίων στο γραφείο του κ. Καμίνη με περίπου 10 αν δεν κάνω λάθος Δημάρχους που είχαν έρθει ή εκπροσώπους των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής, όπου υπάρχει μια σχέση και τους είπαμε τι κάνουμε.

Κλείνω με το να πούμε ότι αυτή τη στιγμή και η κατανομή και η επιλογή των σχολείων που θα γίνουν και γίνεται είναι με βάση εκπαιδευτικούς όρους, με βάση το αν μπορούν τα σχολεία αυτά να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εξειδικευμένων αυτών ατόμων που θα εκπαιδεύσουμε.

Επίσης υπάρχει και η λογική της ισοκατανομής, της καλής κατανομής, το ζήτησαν οι Δήμαρχοι και στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και εμείς θα το λάβουμε σοβαρά υπόψη, ώστε να υπάρχει μια καλή κατανομή στα σχολεία κι άλλων Δήμων και όχι μόνο του Δήμου στον οποίο βρίσκονται τα κέντρα φιλοξενίας.

Επίσης να πούμε ότι χωρίς την οικονομική ενίσχυση είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε από τον κ. Χαρίτση που είναι εδώ δηλαδή από τα ΕΣΠΑ, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε από όλα αυτά και θέλω να τους ευχαριστήσω.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Ευχαριστούμε τον κ. Παντή. Θέλετε να πείτε κάτι κ. Παπαδόπουλε; Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ο Γενικός Γραμματέας της Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο λόγια μόνο. Από το Υπουργείο Εσωτερικών Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουμε στηρίξει την προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Αποδεχτήκαμε τα αποτελέσματα της επιστημονικής Επιτροπής η οποία πρότεινε αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο θα ξεκινήσει να υλοποιείται.

Η εκπαίδευση είναι μια σημαντική κρατική λειτουργία και από μεριάς του Υπουργείου δόθηκε βαρύτητα στο να παραμείνει ως κρατική λειτουργία έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο κανονικό σχολείο, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ιδιαιτερότητες των δομών φιλοξενίας και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού παιδιών σε συγκεκριμένες περιοχές, επιλέχθηκε αυτό το πρόγραμμα των απογευματινών σχολείων στην υποχρεωτική εκπαίδευση έτσι ώστε να προωθήσει την ένταξη των παιδιών στο κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα και λαμβάνοντας υπόψη επίσης και το γεγονός ότι πιθανότατα κάποια εξ αυτών των παιδιών θα βρεθούν και σε μια άλλη χώρα μέσω του συστήματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μας είναι πολύ σημαντικό και θα παρασχεθεί κάθε στήριξη στην λειτουργία των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τους συναρμόδιους φορείς και βεβαίως το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που συνδράμει ειδικά σε αυτό και βεβαίως την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε., που συνδράμει ιδιαίτερα στις δομές φιλοξενίας.

Η εκπαίδευση είναι επίσης από τη μεριά του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ένα ισχυρό μέσο και παράγοντας ένταξης των ανθρώπων που τυχόν θα μείνουν στην ελληνική επικράτεια.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ κ. Παπαδόπουλε. Παρακαλώ ο κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Υπουργός Υγείας.

Α. ΞΑΝΘΟΣ: Αυτό που θα ήθελα να πω από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας με απόλυτη κατηγορηματικότητα, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός λόγος, κανένας λόγος δημόσιας υγείας, ο οποίος να εμποδίζει αυτή την παρέμβαση την οποία προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Τα κριτήρια και οι λόγοι αναλύθηκαν, από την πλευρά μας αυτό που πάντα λέγαμε, ήταν ότι αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το κοινωνικό πρόβλημα που είναι η διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, η υγειονομική του διάσταση ήταν η λιγότερο σημαντική.

Το κρίσιμο θέμα ήταν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, διατροφής, στέγης, θέρμανσης και φυσικά ατομικής υγιεινής. Αυτή η παρέμβαση που πρέπει να βελτιώνεται και βελτιώνεται συνεχώς, είναι και ο καλύτερος μηχανισμός προστασίας και της ατομικής υγείας αυτών των ανθρώπων αλλά και της δημόσιας υγείας.

Είχαμε πει ότι δε θα επιτρέψουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί η χώρα μας και νομίζω το έχει κάνει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και μ’ ένα περίσσευμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Δε θα επιτρέψουμε να μετατραπεί σε πρόβλημα δημόσιας υγείας. Και αυτό όντως έτσι έγινε.

Παρ’ ότι υπήρχαν διάφορες κραυγές εδώ και δυο χρόνια, ενάμισι χρόνο περί υγειονομικής βόμβας η οποία θα εκραγεί, δεν υπήρξε καμία υγειονομική βόμβα, υπήρξαν μεμονωμένα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων, τα οποία επειδή ακριβώς υπήρχε ένα επαρκές σύστημα έγκαιρης διάγνωσης, επιδημιολογικής επιτήρησης και γρήγορων αντανακλαστικών, από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, αυτά τα κρούσματα περιορίστηκαν και δεν επετράπη η επέκτασή τους.

Έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες, οι Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας μας και το επιστημονικό δυναμικό έχουν δείξει μια πολύ μεγάλη επάρκεια στο να διαχειριστούν τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν ή θα εμφανιστούν στο μέλλον, είμαστε σε συνεννόηση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, έχουμε την απόλυτη στήριξή τους και την έγκαιρη πιστοποίηση ότι οι διαδικασίες οι οποίες τηρούνται είναι οι ενδεδειγμένες. Ότι τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι τα οφειλόμενα, ότι οι κατευθύνσεις οι επιστημονικές που δίνει και το Υπουργείο και η Εθνική Σχολείο Δημόσιας Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου είναι αυτές ακριβώς που πρέπει και δε δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Έχουμε την εξαιρετική συνεισφορά, την εμπειρία και την τεχνογνωσία αρκετών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες συνδράμουν στο πεδίο με την εμπειρία τους τη μακροχρόνια στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων γιατί πραγματικά είναι μια νέα πρόκληση αυτή για τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, γι’ αυτό ακριβώς και στην πρώτη φάση του γενικευμένου καθολικού εμβολιασμού του προσφυγικού παιδικού πληθυσμού, που είναι περίπου το 37% του συνόλου και αφορά γύρω στα 22.000 παιδιά, έχουμε προχωρήσει λοιπόν στα εμβόλια πρώτης προτεραιότητας με βάση τις επιστημονικές κατευθύνσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Είναι απόλυτα ενήμεροι και το υγειονομικό προσωπικό το οποίο εργάζεται στα κέντρα φιλοξενίας και οι γιατροί των όμορων δημοσίων δομών, των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων. Υπάρχει λοιπόν μια συνέργεια και μαζί με τους εθελοντές και το προσωπικό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, νομίζω ότι έχει οργανωθεί ένα επαρκέστατο σύστημα το οποίο μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας των πολιτών της χώρας μας, και να μην επιτρέψει να βρουν ευνοϊκό έδαφος διάφορες ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες αν θέλετε κραυγές.

Θεωρώ λοιπόν ότι χρειάζεται φυσικά να υπάρχει εγρήγορση, όσο οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων δεν είναι οι ιδανικές θα πρέπει να υπάρχει μια εγρήγορση όλου του υγειονομικού συστήματος, να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση. Εμείς τώρα ενισχύουμε αυτή τη φροντίδα η οποία παρέχεται μέσα από ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση από ένα Ειδικό Ταμείο το οποίο νομίζω θα μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια στην υγειονομική διαχείριση αυτού του προβλήματος.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Καλησπέρα σε όλες και όλους κι από εμένα. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω λίγο πιο συνολικά. Όπως γνωρίζετε, στο σχεδιασμό που έχει κάνει συνολικά η κυβέρνησή μας για το ΕΣΠΑ 2014-2020, πέρα από τις δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, ένας πολύ βασικός πυλώνας είναι ο κοινωνικός.

Σε στενή συνεργασία του Υπουργείου μας με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας προωθούμε μια σειρά από ενέργειες για τη στήριξη της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας υγείας και βεβαίως και συνεργασία με τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, τη στήριξη σημαντικών κοινωνικών πολιτικών. Θ’ αναφερθώ πολύ ενδεικτικά σε τίτλους στις πιο σημαντικές από αυτές:

Πρώτη βεβαίως η πρόσληψη των αναπληρωτών καθηγητών: Έγινε μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά από το Υπουργείο Παιδείας με έγκαιρο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό το προηγούμενο διάστημα και εξασφάλισε από τη μεριά του Υπουργείου Οικονομίας τις ανάγκες χρηματοδότησης που υπερέβαιναν τα 450 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και φτάσαμε στο αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζετε, την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε αναπληρωτές καθηγητές, με την έγκαιρη πρόσληψη για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Πολύ σημαντική επίσης δουλειά έγινε σε σχέση με τους παιδικούς σταθμούς. Στις επόμενες ημέρες θ’ ανακοινωθεί από την ΕΕΤΑΑ η δεύτερη κατανομή έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η κάλυψη για πρώτη φορά μετά την αξιοποίηση τόσο σημαντικών πόρων που ξεπερνούν τα 190 ευρώ, περισσοτέρων από 90.000 θέσεις, 90.000 vouchers θα δοθούν μέσω της πρώτης και της δεύτερης κατανομής για τους παιδικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Πολύ σημαντική βεβαίως είναι η πρωτοβουλία η οποία έχει αναληφθεί το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Υγείας το οποίο εμείς υποστηρίζουμε χρηματοδοτικά σε σχέση με μια από τις πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, θα έλεγα σε βάθος τετραετίας για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας, για την οποία έχουν δεσμευτεί περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ βεβαίως και με το Υπουργείο Υγείας η συνεργασία που υπήρξε όλο το προηγούμενο διάστημα για τη δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας που συνενώνουν τις προνοιακές δομές σε όλη τη χώρα, περισσότερα από 250 Κέντρα Κοινότητας δημιουργούνται σε όλη τη χώρα αυτό το διάστημα.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το συνολικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ του κοινωνικού πυλώνα, εντάσσονται βεβαίως και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το προσφυγικό και ειδικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Εκεί αξιοποιούμε τόσο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ όσο και βεβαίως και εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά βεβαίως και τις ειδικές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις τις οποίες καλείται πλέον το τελευταίο διάστημα μετά τη σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των προγραμμάτων του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, στο Υπουργείο μας, στο Υπουργείο Οικονομίας.

Προχωρούμε λοιπόν σε μια σειρά από παρεμβάσεις, κατ' αρχήν μέσω του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη της εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων μέσω της επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης για την υποστήριξη των συντονιστών εκπαίδευσης προσφύγων. Μέσα από τη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών καθηγητών στην οποία ήδη αναφερθήκαμε υπάρχει πρόβλεψη για έναν αριθμό καθηγητών που θα κατευθυνθεί ακριβώς στην εκπαίδευση των προσφύγων. Αναφέρθηκαν προηγουμένως και ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας αναλυτικά, ενώ πέρα από τις δράσεις για το εκπαιδευτικό σε σχέση με το προσφυγικό, βεβαίως και μέσα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, έως τα τέλη του 2016 με 8μηνες συμβάσεις και 5.000 θέσεις απασχόλησης, καλύπτουμε σημαντικές ανάγκες σε σχέση με το προσφυγικό.

Η Ειδική Υπηρεσία η οποία όπως είπα έχει συσταθεί από το Υπουργείο μας το τελευταίο διάστημα πέραν αυτών των πόρων του ΕΣΠΑ, καλείται να διαχειριστεί τους πόρους των δυο Ευρωπαϊκών Ταμείων για το προσφυγικό, του ΑMF και του ISF. Μέσα σε αυτό το συνδυασμό εντάσσεται και η πρόσκληση την οποία παρουσιάζουμε σήμερα με την δουλειά η οποία έχει γίνει από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι η πρόσκληση προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ για την ένταξη προσφυγοπαίδων ηλικίας έως 15 ετών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Υπάρχει μια δέσμη παρεμβάσεων που σχετίζονται με το προσφυγικό και χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και από τα ευρωπαϊκά ταμεία για το προσφυγικό και τη μετανάστευση, το AMF και το ISF.

Η εκπαίδευση βεβαίως, όπως αναφέρθηκε και πριν, είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών και άρα στο σχεδιασμό μας εντάσσεται και η ενίσχυση δράσεων που σχετίζονται με την ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και των παιδιών των προσφύγων.

Βεβαίως και θα μου επιτρέψετε εδώ να κλείσω αυτή τη σύντομη παρέμβαση, όπως ξεκίνησα, όλες αυτές οι παρεμβάσεις δεν θα ήταν δυνατές εάν δεν υπήρχε ένας πολύ καλός, αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπουργείων. Νομίζω ότι το βλέπετε και σήμερα εδώ.

Αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα σε δράσεις που σχετίζονται τόσο με το προσφυγικό, όσο συνολικότερα και με ευρύτερα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Σας ευχαριστώ.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να δώσουμε το λόγο σε εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών και Οργανώσεων. Είναι εδώ η κυρία Ekstrom από την Κομισιόν.

M. EKSTROM: Καλησπέρα σε όλους και από εμένα. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για τη διαμόρφωση σχεδίων σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση και συνεργασία όλων των αρμόδιων Υπουργείων γι’ αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα.

Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες, ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω την ενεργή και συνεχή στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, μεταναστευτικού ζητήματος.

Σε όλη την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης η Ελλάδα έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι Έλληνες πολίτες έχουν δείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, κάτι που δεν έχουμε δει στον ίδιο βαθμό από όλες τις γωνιές της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα μέσω χρηματικής και τεχνικής βοήθειας. Μια από τις δράσεις αφορά όπως αναφέρθηκε, τη μεταφορά των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία και το σχολικό εξοπλισμό αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Χρηματοδοτείται μέσω έκτακτων κονδυλίων για ανθρωπιστική βοήθεια που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του Επίτροπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 σε μια πρώτη φάση και θα σας μιλήσει γι΄ αυτή τη δράση πιο αναλυτικά μετά ο κ. Έστρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Η εκπαίδευση αυτών των παιδιών είναι μια εκπαίδευση για το αύριο. Είναι το κλειδί για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά θα έχουν ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Η ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι απαραίτητη για την προσαρμογή τους στην Ελλάδα. Επίσης μαζί με την κυβέρνηση εστιάζουμε στην άμεση βελτίωση των συνθηκών ζωής των προσφύγων, καθώς και την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Ο Επίτροπος Στυλιανίδης ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πακέτο βοήθειας των 115 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί 83 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα που τρέχουν σε συνεργασία με Διεθνής Οργανισμούς και ΜΚΟ για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Συνολικά η Ελλάδα έχει λάβει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει μέχρι σήμερα σε ένα κλίμα συνεργασίας είναι πολύ σημαντικές και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα που χρειάζεται ευρωπαϊκές λύσεις.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Ευχαριστούμε την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κυρία Ekstrom.

Ο κ. Εσδράς από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης έχει το λόγο.

Δ. ΕΣΔΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Ίσως είναι από τα σπουδαιότερα πράγματα που έχουμε κάνει και σαν Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά και εγώ προσωπικά που του χρόνου κλείνω τα 30 χρόνια στο Διεθνή Οργανισμό και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό που έχει να κάνει με την παιδεία.

Από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε για πρώτη φορά και με το Υπουργείο Παιδείας και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μας και έπρεπε αμέσως να συνδράμουμε όσο μπορούσαμε προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό και να προλάβουμε βεβαίως και τη νέα σχολική χρονιά.

Έτσι λοιπόν πραγματικά τρέξαμε, αναλάβαμε να χρηματοδοτήσουμε τις μετακινήσεις των παιδιών αυτών από τα κέντρα φιλοξενίας στα σχολεία που θα δοθούν στις κοντινές πόλεις και βεβαίως έχουμε ήδη αγοράσει και το σχολικό εξοπλισμό, τα τετράδιά τους, τις τσάντες τους, τις κασετίνες τους κλπ.

Για μένα ήταν πάρα πολύ σημαντικό που συμφωνήσαμε ότι δεν θα πρέπει αυτά τα παιδιά να μείνουν μέσα, γιατί το πιο εύκολο από όλα θα ήταν να βάλουμε ένα τροχόσπιτο και να κάνουν τα μαθήματα εκεί. Δεν θα είχαμε ούτε αντιδράσεις από διάφορους κατοίκους κλπ.

Αλλά όμως θα αποτυγχάναμε στο θέμα της γκετοποίησης. Και για μας το πιο σημαντικό από όλα είναι αυτό, που είχαμε ομόφωνη συμφωνία να βγούνε τα παιδιά έξω, να πάνε στα σχολεία, ώστε του χρόνου να είναι έτοιμα, να είναι μαζί με τα Ελληνόπουλα στις ίδιες τάξεις.

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Ευχαριστούμε φυσικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτή την οικονομική στήριξη και νομίζω ότι όπως είπε η κυρία Ekstrom είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και θα συνεχίσουμε, ελπίζω και του χρόνου με μεγαλύτερο ακόμα βαθμό.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Σας ευχαριστούμε κ. Εσδρά από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ο κ. Τζιοβάνι Λέπρι.

Τ. ΛΕΠΡΙ: Ευχαριστώ και συγνώμη που θα σας μιλήσω στα αγγλικά, τα ελληνικά δεν είναι και τόσο καλά ακόμα.

Θα ήθελα να προσθέσω μόνο λίγα πράγματα σε αυτό το εξαιρετικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από όλα τα Υπουργεία που βρίσκονται εδώ και αφορά συγκεκριμένα την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Και μόνο το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι ένα βασικό δικαίωμα και δεν είναι ένα προνόμιο, είναι το πρώτο βήμα και ευχαριστώ πάρα πολύ την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό.

Ήθελα να πω κάτι το οποίο ίσως να μην είναι τόσο εμφανές, αλλά είναι όμως πολύ σημαντικό γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Για τα παιδιά η εκπαίδευση και η πρόσβασή τους στο σχολείο είναι το βασικό για την αργότερα ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Έτσι όμως θα καταφέρουν και οι γονείς τους να έρθουν πιο κοντά με τις κοινωνίες οι οποίες τους φιλοξενούν. Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα παιδιά τα οποία θα μείνουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή στα παιδιά τα οποία θα μετεγκατασταθούν ίσως σε κάποια άλλη χώρα. Το διάστημα που θα βρίσκονται στην Ελλάδα, πρέπει να εκμεταλλευτούν όλα αυτά που η χώρα έχει να τους προσφέρει.

Βλέπουμε ότι η διαδικασία δεν είναι εύκολη, θα είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση και αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως Διεθνής Οργανισμός, ή ως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι να δώσουμε τη στήριξή μας και την βοήθειά μας στην Ελληνική Κυβέρνηση.

Επιτρέψτε μου να κλείσω λέγοντας ότι στεκόμαστε στο πλευρό σας και με όλες μας τις δυνάμεις θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε αυτό το πρόγραμμα για την ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα και για τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Και επιτρέψτε μου να κλείσω με μια λέξη η οποία έχει μπει στην καρδιά μου όλο αυτό το διάστημα στο οποίο βρίσκομαι στην Ελλάδα, είναι η λέξη «φιλοξενία». Ευχαριστώ.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Ευχαριστούμε κι εμείς. Θα συνεχίσουμε με τον κ. Σαπούι από την UNICEF.

κ. ΣΑΠΟΥΪ: Καλησπέρα. Ευχαριστώ που δώσατε στη UNICEF αυτή την ευκαιρία να παρίσταται εδώ. Όλα αυτά που έχω ακούσει προς στιγμής είναι εξαιρετικά, θέλω να ευχαριστήσω και την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και τον ελληνικό λαό που στήριξε τους πρόσφυγες και τους δίνει την ευκαιρία να γίνουν μέρος στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και να λάβουν την εκπαίδευση που τους χρειάζεται.

Ξέρετε πως η βασική αρχή της UNICEF είναι να προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών, είτε αυτά πρόκειται για παιδιά Ελλήνων στην Ελλάδα, είτε για παιδιά προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτό που κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση δίνοντας στα παιδιά το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι να τους δώσει ένα δικαίωμα σε ένα καινούργιο μέλλον, ένα μέλλον διαφορετικό από τις άσχημες εμπειρίες που έχουν βιώσει τους τελευταίους μήνες.

Μαζί σε συνδυασμό με άλλες ανθρωπιστικές Οργανώσεις και τα ελληνικά Υπουργεία θέλουμε να δούμε πως μπορούμε να στηρίξουμε την Ελληνική Κυβέρνηση ώστε να ενταχθούν τα παιδιά των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Όσον αφορά το δικό μας ρόλο, το ρόλο της UNICEF, είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας ώστε να βεβαιωθούμε πως όλα τα παιδιά των προσφύγων έχουν λάβει τους απαραίτητους εμβολιασμούς, πριν να ξεκινήσει η καινούργια σχολική χρονιά.

Και όσον αφορά τη συνεργασία μας με το Υπουργείο Παιδείας θέλουμε από τη μια να στηρίξουμε με ό,τι μέσα μπορούμε τα παιδιά τα οποία θα πάνε στο σχολείο, αλλά και τα παιδιά που θα ακολουθήσουν το δρόμο της μη επίσημης εκπαίδευσης, γιατί γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί η αλλαγή να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Θέλουμε να δούμε πως γίνεται αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί, με σκοπό να καταφέρουμε να στηρίξουμε και τα παιδιά των προσφύγων αλλά και την ελληνική κοινωνία η οποία θα τα δεχτεί. Ιστορικά γνωρίζετε ότι η UNICEF πάντα στηρίζει τα δικαιώματα των παιδιών, οπότε θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τα Υπουργεία γι' αυτό.

Και κλείνοντας θέλω να σας θυμίσω πως κάθε φορά που περνάτε έξω από ένα τέτοιο κέντρο φιλοξενίας, πρέπει να σκέφτεστε ότι η εκπαίδευση είναι το μέσο το οποίο θα βοηθήσει τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους, είτε μείνουν εδώ σε αυτή τη χώρα είτε προχωρήσουν σε κάποια άλλη, να σχεδιάσουν το μέλλον τους. Ευχαριστώ.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Σας ευχαριστούμε κι εμείς. Μήπως η μία από τις δύο πανεπιστημιακούς θα ήθελε να μιλήσει; Παρακαλώ η κα Βεντούρα.

κα ΒΕΝΤΟΥΡΑ: Καλησπέρα σας. Θα ήθελα μόνο να αναφερθώ με δυο λόγια στην επιστημονική Επιτροπή που συγκρότησε το Υπουργείο Παιδείας το Μάρτιο, που αποτελείται από 30 περίπου πανεπιστημιακούς όλων των ειδικοτήτων, δηλαδή ήταν γλωσσολόγοι, παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, ανθρωπολόγοι, ιστορικοί κοινωνιολόγοι που εξέτασαν σφαιρικά το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

Να σας πω ότι όλοι εργάστηκαν εθελοντικά και χωρίς καμία απολύτως αμοιβή και ότι καταλήξαμε σε ένα σχέδιο το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλώς με την έννοια ότι είναι ένα ευέλικτο σχέδιο που μπορεί να προσαρμοστεί στις διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικών κατηγοριών παιδιών προσφύγων.

Γιατί όπως ξέρετε είναι άλλα παιδιά που ζουν σε κέντρα υποδοχής, είναι άλλα παιδιά που ζουν σε διαμερίσματα, είναι τα ασυνόδευτα, είναι οι ηλικίες που είναι διαφορετικές, οι γλώσσες που είναι διαφορετικές και κυρίως το σχέδιο ζωής των γονέων και των ίδιων των παιδιών που διαφέρει, άλλα θέλουν να πάνε σε άλλη χώρα, άλλοι θα μπορέσουν και άλλοι δεν θα μπορέσουν και τα λοιπά.

Θέλουμε ένα σχέδιο το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις ποικίλες ανάγκες και σε αυτές τις ποικίλες κατηγορίες παιδιών, έτσι ώστε να έχουν όλα τα παιδιά την πρόσβαση σε αυτό το δικαίωμα που είναι το δικαίωμα της εκπαίδευσης. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Και εμείς. Παρακαλώ ο κ. Κουζέλης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Γ. ΚΟΥΖΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μια σημείωση μόνο. Να πω ότι έχει μεγάλη σημασία να έχουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για μια μεταβατική διαδικασία, άρα και το πρόγραμμα είναι μεταβατικό και να πω σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ότι σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα με πάρα πολύ συστηματική και επίπονη δουλειά, νομίζω έχουμε εξασφαλίσει τους τρεις βασικούς όρους, που είναι το πρόγραμμα σπουδών για όλες αυτές τις τάξεις και τις δυο βαθμίδες και το Νηπιαγωγείο.

Έχουμε εξασφαλίσει το εκπαιδευτικό υλικό, ευτυχώς από αυτή την άποψη ήμασταν τυχεροί γιατί έχουμε στη χώρα πολύ μεγάλη προηγούμενη εμπειρία στην εκπαίδευση συγκεκριμένων μειονοτικών ομάδων και ομάδων αλλοδαπών ή μεταναστών. Αξιοποιήσαμε λοιπόν όλο αυτό το υλικό, αφού το επανελέγξαμε και το πιστοποιήσαμε μέσω του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Και τρίτον έχουμε εξασφαλίσει ένα συστηματικό πρόγραμμα επιμόρφωσης φυσικά ταχύτατα των εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν αυτή τη δουλειά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Και εμείς σας ευχαριστούμε. Να πούμε ότι το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης ξεκινά την Παρασκευή.

Ο κ. Βασκόζος είναι Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

κ. ΒΑΣΚΟΖΟΣ: Καλησπέρα σας. Εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι στεκόμαστε απολύτως υποστηρικτικά στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για το οποίο καμαρώνουμε, επιτρέψτε μας να καμαρώνουμε κι εμείς στο Υπουργείο Υγείας, διασφαλίζοντας αυτό που έχουμε σαν αρχή από την έναρξη του προσφυγικού ζητήματος: Ότι η διασφάλιση της υγείας, των προσφύγων και των μεταναστών, άρα και των παιδιών τους, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία στη χώρα μας.

Αυτό το πιστεύουμε και αυτό έχει γίνει, το ξέρουν και οι συνομιλητές μας από το εξωτερικό, έχει γίνει και πιστεύω πια και των Διεθνών Οργανισμών, στους οποίους απευθυνόμαστε όλον αυτό τον καιρό και τους οποίους ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Η τελευταία κουβέντα που θέλω να πω απολύτως υποστηρικτικά στο εγχείρημα είναι ότι αυτό το δείγμα διατομεακής συνεργασίας, οδηγεί στο να έχουμε απόλυτα εξασφαλίσει σε συνεργασία και με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας ότι το πρόγραμμα θα πηγαίνει σύμφωνα με την πλήρη κάλυψη των παιδιών την εμβολιαστική.

Και η τελευταία κουβέντα είναι ένα μήνυμα προς τους Έλληνες γονείς: Ότι το βασικό πρόβλημα είναι τα παιδιά μας να είναι εμβολιασμένα. Αν παραμείνει το ποσοστό στο 90% έως 95% των παιδιών του ελληνικού πληθυσμού, κανένας δεν έχει να φοβάται τίποτα. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Ευχαριστούμε κ. Βασκόζο. Να τονίσω ότι τη Δευτέρα που μας έρχεται, στις 2 το μεσημέρι θα χτυπήσει ένα άλλο κουδούνι σε αρκετά σχολεία, θα είναι το κουδούνι για τα προσφυγόπουλα, 2 με 6 θα είναι το ωράριο, θα πάρουν την τσάντα τους με τα τετράδια, τα βιβλία, τα μολύβια, θα τα μεταφέρουν τα λεωφορεία με τη βοήθεια του ΔΟΜ από τα μέλη που κάθονται, από τα κέντρα φιλοξενίας στα γειτονικά σχολεία.

Στην αρχή, τη Δευτέρα θα έχουμε μεταφορά από δύο κέντρα φιλοξενίας στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη, ένα στην Ήπειρο και ένα στην Εύβοια. Θα πυκνώσει ο αριθμός αυτός ακολουθώντας την εμβολιαστική κάλυψη όπως είπε και ο κ.Βασκόζος.

Επίσης μέσα στις δομές, όπως είπε ο κ. Παντής θα λειτουργήσουν χώροι δημιουργικής απασχόλησης και προσχολικής ηλικίας δομές. Η επιλογή καταλαβαίνετε γιατί γίνεται, γιατί το παιδί σ’ αυτή την ηλικία 3, 4, 5 δεν φεύγει από κοντά από τη μάνα του εύκολα. Ούτε η μάνα του το αφήνει να φύγει εύκολα από κοντά της. Άρα εκεί τα παιδάκια θα έχουν τη δυνατότητα μιας δημιουργικής απασχόλησης.

Και βεβαίως, το τονίζουμε ξανά, αυτό είναι ένα μεταβατικό στάδιο όπως είπε και ο κ. Γκουζέλης, ένα μεταβατικό πρόγραμμα προκειμένου να ενταχθούν τα παιδιά του χρόνου ή και νωρίτερα αναλόγως την εξέλιξη του προγράμματος αυτού στις τάξεις μαζί με τα Ελληνάκια και είναι κι ένα ευέλικτο πρόγραμμα όπως είπε η κα Βεντούρα, με την έννοια ότι όλες οι σημερινές πραγματικότητες παραμονής προσφύγων στη χώρα μας, είτε είναι στα κέντρα φιλοξενίας είτε είναι σε δομές αλληλέγγυων είτε είναι σε διαμερίσματα, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από αυτό τον προγραμματισμό.

Ας ευχαριστήσουμε εδώ, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια ερώτηση.

κ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Πόσα βιβλία θα τυπωθούν, πόσα αντίτυπα, τι θα πάρουν τη Δευτέρα τα παιδιά; Θα πάρουν την τσάντα τους και πέντε τετράδια; Επίσης, αν θα υπάρξει ειδικό ποσοστό θέσεων γι’ αυτά τα παιδιά, για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ όπως άλλες κατηγορίες στην Ελλάδα..

Ν. ΦΙΛΗΣ: Θα πάρουν τσάντα με τ’ αναγκαία βιβλία για να ξεκινήσουν. Δε θα όλα, θα είναι όμως τα πρώτα βασικά βιβλία, η Γλώσσα, θα έχουν τετράδια μέσα και μολύβια.

κ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Πόσα βιβλία;

Ν. ΦΙΛΗΣ: Είναι 10 τίτλοι για διαφορετικά παιδιά, διαφορετικές ηλικίας.

κ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Και πόσα αντίτυπα;

Ν. ΦΙΛΗΣ: 25.000 για να έχουμε τη δυνατότητα, προβλέπουμε κιόλας, δεν είναι αυτός ο αριθμός σήμερα. επαναλαμβάνω, οι δέκα διαφορετικοί τίτλοι αφορούν όχι παιδιά μιας ηλικίας, αλλά πολλών τάξεων παιδιά.

Τώρα για τα Πανεπιστήμια τι θα γίνει, να’ ναι καλά τα παιδιά, να’ ναι καλά και η χώρα μας και θα βρούμε τρόπο. Για όσους όμως είναι ήδη σε ηλικία για να μπουν στα Πανεπιστήμια, έχει ενεργοποιηθεί το Υπουργείο Παιδείας, η κα Αναγνωστοπούλου έχει ήδη αρχίσει τις συνεννοήσεις, προκειμένου να υπάρξει ένα καθεστώς διευκόλυνσης για τη σταδιακή εγγραφή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Είναι μικρός, πολύ μικρός ο αριθμός αυτή τη στιγμή κι έχουν οι άνθρωποι άλλα στο μυαλό τους.

κ. ΣΙΑΚΑΒΑΡΑΣ: Αυτό θα γίνει τώρα; ή του χρόνου;

Ν. ΦΙΛΗΣ: Προσπαθούμε να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Έχει μερικές νομικές και άλλες προϋποθέσεις.

κα ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ («ΑΝΤ-1»): Παρ, ότι σέβομαι πλήρως το συγκεκριμένο θέμα, οφείλω να σας πάω στο άλλο φλέγον θέμα του Υπουργείου. Θα θέλαμε να μάθουμε εάν τελικώς θα συμμετάσχετε απόψε στη σύσκεψη, στη συνάντηση που υπάρχει ανάμεσα στον Πρωθυπουργό της χώρας και τον Αρχιεπίσκοπο, εάν έχετε προσκληθεί ή όχι. Ευχαριστώ.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Θα θέλαμε να μείνουμε στη σημερινή μας συνέντευξη Τύπου, στο θέμα το οποίο είναι κυρίαρχο και σημαντικό. Να μην επεκταθούμε σε άλλα ζητήματα, η ερώτηση που κάνατε είναι προφανώς ενημερωτικού χαρακτήρα, θα το δείτε σε λίγο. Πάντως εγώ θα φύγω σε λίγο από δω. Ευχαριστώ.

Δ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ («ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΩΝ»): Ήθελα να ρωτήσω αν έχουμε εικόνα ή αν το έχετε πει και δεν το έχω καταλάβει συγνώμη, αλλά ο κάθε μαθητής πόσες ώρες θα βρίσκεται στο πρόγραμμα εβδομαδιαίως; Σε ποια βάση;

Ν. ΦΙΛΗΣ: Απ’ τις 2 έως τις 6, πέντε μέρες.

Δ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Ο καθένας; Κάθε μέρα ο καθένας.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Ναι.

Δ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Αν στο τέλος θα υπάρξει ένα σύστημα κάπως σαν πιστοποίηση ή είναι πολύ νωρίς. Ή είναι ακόμη το στάδιο, για να περάσει στην επόμενη φάση, για να πούμε ότι έχει πάρει κάτι απ’ αυτό και είναι έτοιμο να περάσει στην τάξη, αν υπάρχει ένα σύστημα…

Ν. ΦΙΛΗΣ: Μιλάμε τώρα για μια πολύ βασική εκπαίδευση, θα υπάρξει κι ένα σύστημα πιστοποίησης αλλά όλα αυτά, το ΙΕΠ θα τα δει και είναι σχετικά όπως ξέρετε.

Δ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: Κι ένα τελευταίο ερώτημα αν μου επιτρέπετε: Στα παιδιά που έχουν έρθει στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου οπότε η διακήρυξη Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχει θέσει άλλα δεδομένα όπως έχουμε δει, εντάσσονται σε διαφορετικές διαδικασίες όπως έχουμε δει, σε άλλα ζητήματα, αν και σε αυτό το ζήτημα θ' αντιμετωπισθούν διαφορετικά ή αν είναι έτοιμα από Δευτέρα και αυτά τα παιδιά να ενταχθούν στο ίδιο πρόγραμμα, στα παιδιά που βρίσκονται στα νησιά δηλαδή αυτή τη στιγμή.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Όσα παιδιά βρίσκονται στη χώρα μας, εις οιοδήποτε καθεστώς, είτε με καθεστώς αιτούντος άσυλο οι γονείς τους είτε όχι, είμαστε υποχρεωμένοι να τα περιθάλψουμε και να τους δώσουμε στοιχειώδη ικανοποίηση και το δικαίωμα στη μόρφωση. Αυτό είναι σαφές, είναι ηθική και νομική υποχρέωση της χώρας. Οποιοδήποτε παιδί είναι στη χώρα μας πρέπει να έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση.

..: Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τη Δευτέρα και για τα παιδιά που βρίσκονται στα νησιά και ίσως υπάγονται σε διαφορετικό καθεστώς από αυτά στην ενδοχώρα θα πάνε και αυτά..

Ν. ΦΙΛΗΣ: Το χρονοδιάγραμμα είναι σταδιακό όπως ξέρετε, δεν είναι όλοι τη Δευτέρα. Συμπεριλαμβάνει όλα τα κέντρα φιλοξενίας με τα γειτονικά σχολεία.

κα ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»): Θέλω να ρωτήσω, στην πρώτη φάση που ξεκινά τη Δευτέρα, για πόσα παιδιά μιλάμε και επίσης μας αναφέρατε τα κέντρα φιλοξενίας αλλά δε μας αναφέρετε σε πόσα σχολεία θα πάνε αυτά τα παιδιά.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Εάν θυμάμαι καλά λιγότερα από 20 σχολεία, περίπου 20 σχολεία και ο αριθμός των παιδιών πρέπει να είναι περίπου 1.500, κατανεμημένα σε τάξεις.

κα ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ: Και μια δεύτερη: Θέλω να ρωτήσω πότε θεωρείτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ώστε να πάει όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός των παιδιών;

Ν. ΦΙΛΗΣ: Πιστεύω σίγουρα μέσα στον Οκτώβριο.

κα ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ: Μέχρι τέλη Οκτώβρη;

Ν. ΦΙΛΗΣ: Ναι.

κα ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ: Το ρωτάω αυτό γιατί υπάρχουν προγράμματα, ας πούμε εμβολιασμού τα οποία ολοκληρώνονται στο τέλος Οκτώβρη. Θα γίνει παράλληλα όλο αυτό;

Ν. ΦΙΛΗΣ: Μόλις ολοκληρωθούν θα πάνε και τα παιδιά αυτά. ακολουθούμε το πρόγραμμα της εμβολιακής κάλυψης.

Α. ΛΑΜΠΟΣ («STAR CHANEL»): Κύριε Υπουργέ θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στο θέμα που ερωτήθηκε προηγουμένως: Έχει ζητήσει ιεραρχία την αναστολή της τροπολογίας για τα θρησκευτικά. Σκοπεύετε να το κάνετε;

Ν. ΦΙΛΗΣ: Μα είναι δυνατό να συζητάμε ζητήματα εκτός ημερήσιας διάταξης σήμερα; Δε δίνω γενική πολιτική συνέντευξη. Δίνω αποκλειστικά για το θέμα των προσφύγων.

Μ. ΚΑΛΙΓΕΡΗ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Θέλω να ρωτήσω δυο διευκρινιστικά: Το πρόγραμμα στις δομές υποδοχής προσφύγων θ’ ακολουθήσει το πρόγραμμα του σχολείου, δηλαδή θα τελειώσει τον Ιούνιο;

Κι ένα δεύτερο Αναφέρεστε στα παιδιά που δεν ζούνε σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας και αναφέρεται ότι θα μπορούν να φοιτήσουν σε νηπιαγωγεία ή τάξεις υποδοχής που θα λειτουργήσουν σε κοντινά σχολεία. Αυτά θα είναι εκτός ΔΙΕΠ; Δηλαδή σε σχολεία που βρίσκονται κοντά στο χώρο που διαμένουν; Μέσα στις τάξεις τις πρωινές;

Ν. ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως. Σωστά το λέτε. Αν έχουμε παιδιά που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα με το πρόγραμμα που έχουμε ως πολιτεία με τις διάφορες ΜΚΟ, ή εάν είναι παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές αλληλέγγυων, σε συνεννόηση με τις εκπαιδευτικές αρχές, όχι πηγαίνουν όπου να ‘ναι, θα υπάρχουν τάξεις υποδοχής που θα ενταχθούν τα παιδιά.

Ζ. ΜΟΥΣΙΟΣ («ΣΚΑΙ»): Να ρωτήσω κάτι σχετικά με το ολοήμερο σχολείο, γιατί έχουμε τέτοια ερωτήματα. Θα συμπίπτει χρονικό διάστημα το οποίο ίσως να βρίσκονται κάποια παιδιά διαφορετικής ηλικίας, αυτός ο προβληματισμός που μας μεταφέρουν κάποιοι γονείς, να προαυλίζονται μαζί με παιδιά που μπορεί να είναι μεγαλύτερα. Υπάρχει κάποια τέτοια πρόβλεψη, ή πως θα σχεδιαστεί από Δευτέρα για να ξέρει και ο κόσμος τι θα συμβεί;

Ν. ΦΙΛΗΣ: Το ολοήμερο σχολείο τελειώνει 1.15 κάθε μέρα. Τα παιδιά πηγαίνουν 2.00 η ώρα στο σχολείο. Άρα δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο που αναφέρατε.

Αλλά όμως και εάν υπήρχε, εάν συμπίπτανε τα παιδιά στο προαύλιο, τι πρόβλημα θα υπήρχε; Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Ζ. ΜΟΥΣΙΟΣ: Διαφορετικές ηλικίες.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Μα, παιδιά δημοτικού είναι. Είναι παιδιά δημοτικού και εδώ και εκεί. Δεν είναι παιδιά γυμνασίου. Είναι κατά τάξεις χωρισμένα. Κατά ηλικίες είναι.

Γ. ΠΑΝΤΗΣ: Να ευχαριστήσουμε τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους ανθρώπους του Υπουργείου και την ομάδα που έχουμε για την εκπαίδευση των προσφύγων που όλο αυτό τον καιρό περίπου 4 – 5 μήνες έχει κάνει απίστευτα πράγματα για να φτάσουμε εδώ.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω πέρα από τις υπηρεσίες, βεβαίως είναι αυτονόητο, τις προσπάθειες των υπηρεσιών, της κυβέρνησης κλπ, τη συνδρομή από τις Διεθνείς Οργανώσεις που είναι και σήμερα μαζί μας. Είναι μια εικόνα, θα έλεγε κανείς, της καλής παγκοσμιοποίησης γιατί δυστυχώς οι κακές εικόνες της παγκοσμιοποίησης κάθε μέρα βομβαρδίζουν μέσω των τηλεοράσεων τα σπίτια μας.

Να χαιρετίσω αυτή την εμφάνιση Οργανώσεων, είτε Διεθνών, είτε ΜΚΟ που συνιστούν την καλή πλευρά της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορώ να κάνω μια τελευταία ερώτηση; Αφορά όμως γενικότερα το προσφυγικό και θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Χαρίτση σχετικά με το θέμα που έχει φτάσει και στη Βουλή μέσω ερώτησης για το κονδύλι 5 εκατομμυρίων ευρώ από την Ειδική Διαχειριστική Αρχή για τη μεταφορά των προσφύγων.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Θα τα πούμε στη Βουλή αυτά.

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Στην ερώτηση η οποία έχει κατατεθεί, θα απαντήσουμε στη Βουλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ.

Ν. ΦΙΛΗΣ: Ευχαριστούμε.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)