to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 18.09.2019

Πολιτική

«Στηρίζει» την πλήρη απασχόληση, κουβέντα για το αντεργατικό μνημόνιο

Στο υπουργείο Εργασίας βρέθηκε την Τετάρτη ο Κυρ. Μητσοτάκης, λίγα 24ωρα πριν από την ψήφιση των ρυθμίσεων που αποτελούν χατίρια στον ΣΕΒ και έχουν χαρακτηριστεί από πολλές πλευρές νέο μνημόνιο στα εργασιακά - Έφη Αχτσιόγλου: «Ο κ. Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας παρείχε πλήρη κάλυψη στα μέτρα που πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων»


Τις ενέργειες με τις οποίες «θα στηριχθεί η πλήρης απασχόληση και θα καταπολεμηθεί η υποδηλωμένη εργασία» συζήτησε, μεταξύ άλλων, το πρωί της Τετάρτης 18/9 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα ανακοίνωσε την οριστική λύση στο πρόβλημα των συντάξεων χηρείας, σύμφωνα με κυβερνητική «διαρροή», την ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τις αντεργατικές διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.

«Έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία. Θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό δραστικά. Όχι μόνο με συστηματικούς και στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους επιθεωρητές εργασίας, τους οποίους θέλω και σήμερα και δημόσια να συγχαρώ για την αφοσίωσή τους στην αποστολή τους, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων για να ενθαρρύνουμε την πλήρη απασχόληση» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

«Ξέχασε» βέβεια την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και δεν είπε κουβέντα ούτε για την κατάργηση, με αιφνιδιαστικές τροπολογίες, σημαντικών ρυθμίσεων υπέρ των εργαζόμενων μέσα στο κατακαλόκαιρο, ούτε για τις ρυθμίσεις κατ' εντολή του ΣΕΒ που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, ρυθμίσεις που, μεταξύ άλλων, συνιστούν ανατροπή στο δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ επίσης δυσκολεύουν (στα όρια της κατάργησης) τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία.

Για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης εργασίας, ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι το πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων «σημαίνει αυξημένο υπερωριακό κόστος στη μερική απασχόληση, όπως νομοθετείται ήδη στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και μείωση των εργοδοτικών εισφορών από 1η Ιουλίου 2020, μόνο όμως για όσους βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης».

Ωστόσο, η προσάυξηση, όπως έχουμε αναλύσει, ούτε κάποια καινοφανής ιδέα είναι η προσαύξηση αυτή, ούτε υπάρχουν ιδιαίτερες εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητά της. Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά ανάλογης ρύθμισης που είχε εφαρμοστεί για μερικούς μήνες το 2010, με τη μόνη διαφορά ότι η προσαύξηση ήταν 10% και όχι 12%.

Η ρύθμιση αποσύρθηκε τότε χωρίς να μάθουμε αν είχε αποτελέσματα στη μείωση της ψευδώς δηλωμένης μερικής απασχόλησης.

Ο χαρακτηρισμός «πυροτέχνημα» που της έχει αποδοθεί, έχει να κάνει και με το ποσό που αναλογεί στον (μερικώς απασχολούμενο) εργαζόμενο που θα εργαστεί περισσότερες ώρες από τις προβλεπόμενες: πρόκειται για 0,50 ευρώ/ώρα εργασίας (με βάση το ύψος του σημερινού κατώτατου μισθού), δηλαδή δεν είναι ένα ποσό που θα  λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους εργοδότες  που δηλώνουν λιγότερες ώρες εργασίας.

Άλλωστε, ακόμα και αυτή η επιβάρυνση του εργοδότη με λίγα ευρώ την εβδομάδα μπορεί πολύ εύκολα να παρακαμφθεί καθώς υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων, δυνατότητα που ακυρώνει εντελώς το μέτρο που με πομπώδη τρόπο παρουσιάζει ο υπουργός Εργασίας και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως πανάκεια κατά του εκρηκτικού μείγματος μερικής απασχόλησης και υποδηλωμένης εργασίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πολεμάει» τη μαύρη εργασία... αλλοιώνοντας τα μέτρα εναντίον της

«Λύση για τις συντάξεις χηρείας»

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συντάξεις χηρείας. «Λύνουμε - επιτέλους- την εκκρεμότητα την οποία κληρονομήσαμε, όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας. Στο τέλος αυτού του μήνα, 65.850 δικαιούχοι, θα δουν τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70% όπως είχαμε δεσμευθεί. Το κάναμε πράξη, δεν ήταν εύκολο, θέλω να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενους του Υπουργείου Εργασίας. Δούλεψαν πολύ σκληρά αυτούς τους δύο μήνες, διότι παραλάβαμε ένα σύστημα παντελώς απροετοίμαστο για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευσή μας. Το κάνουμε, όμως, πράξη, αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Γίνεται πράξη και στο τέλος του μήνα οι δικαιούχοι θα δουν επιτέλους τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70%. Θέλω και πάλι να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, όλους τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Εργασίας. Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά, πόσο μεγάλη εμπιστοσύνη έχω στους δημόσιους λειτουργούς που στελεχώνουν το Υπουργείο και τις κρίσιμες υπηρεσίες που εποπτεύονται από το Υπουργείο, να τους ευχηθώ καλή δύναμη για το καλό του κόσμου της εργασίας στην πατρίδα μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.               

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

“Το «άγχος» του κ. Μητσοτάκη για τα εργασιακά”

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

Ο κ. Μητσοτάκης με την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας παρείχε πλήρη κάλυψη στα μέτρα που πλήττουν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ωστόσο, στις δηλώσεις του δεν είχε το θάρρος να αναφερθεί στην αιχμή του δόρατος των πολιτικών του υπουργείου Εργασίας, στην πλήρη αποδιάρθρωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην ουσιαστική κατάργηση της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία. Δύο παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, οι οποίες οδηγούν σε μειώσεις μισθών της τάξης του 40% για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Ξέχασε, επίσης, να αναφερθεί στην κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις και στην κατάργηση της προστασίας των εργαζομένων στις εργολαβίες από την κυβέρνηση του.

Φανερώνοντας το άγχος του για τη σκληρή αντικοινωνική εικόνα της κυβέρνησής του στα εργασιακά έκανε λόγο για δήθεν «πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία» όταν πριν λίγες μέρες ο ίδιος προανήγγειλε την κατάργηση του νόμου για τη δήλωση της υπερεργασίας και των υπερωριών.

Κοροϊδία αποτελούν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας τις οποίες νομοθέτησε, μαζί με άλλες θετικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ξέραμε, τα περιμέναμε. Τουλάχιστον ας μην παρουσιάζει τις παρεμβάσεις του ως φιλεργατικές υποτιμώντας τη νοημοσύνη 2,5 εκατ. μισθωτών.

ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι μπορεί να συνεχίζει να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους

Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε επικριτικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο υπουργείο Εργασίας και αυτά που συζητήθηκαν στη σύσκεψη υπό την προεδρία του για τις εργασιακές σχέσεις.

Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου οτυ ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «ο κ. Μητσοτάκης από το υπουργείο Εργασίας κήρυξε σήμερα πόλεμο στην υποδηλωμένη εργασία στα λόγια, ενώ στην πράξη προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, εις βάρος των αμοιβών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής πρόκειται για ρυθμίσεις που ευνοούν τους εργοδότες εκείνους που δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις, που επιδιώκουν τη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. «Νομίζει ακόμη πως μπορεί να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους. Κοντός ψαλμός αλληλούια… », υπογραμμίζει το ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι να δώσουν απάντησημε τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία της 24ης Σεπτέμβρη

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, αναφέρει:

«Τα περί “αποκατάστασης της κανονικότητας στην αγορά εργασίας” αφορούν αποκλειστικά τη μεγαλύτερη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, γι’ αυτό και τα κυβερνητικά σχέδια βασικό στόχο έχουν το χτύπημα σε όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, με την περαιτέρω συμπίεση των μισθών, την πλήρη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, μπορούν με συλλογική οργάνωση και δράση να βάλουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)